Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Δραματική μείωση
των δαπανών 
για την υγεία













Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Δραματική είναι η μείωση των πιστώσεων στον τομέα της Υγείας -και- στην Κρήτη (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία κ.λπ.) καθώς ο προϋπολογισμός του 2012 ανέρχεται σε 315 εκατομμύρια ευρώ έναντι 396 εκατ. ευρώ το 2011 και 692 εκατ. ευρώ το 2010, με τις περικοπές, δηλαδή, να φτάνουν, σε δύο μόλις χρόνια, το 55%! 
Ταυτόχρονα, τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν στα νοσοκομεία του νησιού περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ δεδομένου ότι η τελευταία φορά που πλήρωσαν τα τέσσερα βασικά ταμεία ασφάλισης (Δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ) ήταν στα μέσα του 2010. 
Την ίδια ώρα, οι ανάγκες υγείας του νησιού, ήταν και παραμένουν αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, καθώς υπήρξε αύξηση κατά 15% στις επισκέψεις ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία και κατά 10% στους νοσηλευθέντες ασθενείς.
Παρόλα αυτά, ο προϋπολογισμός της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης είναι πλεονασματικός καθώς οι απαιτήσεις ανέρχονται σε 196 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις σε 146 εκατ. ευρώ.

«Αυτό σημαίνει ότι αν τα ασφαλιστικά ταμεία εξοφλούσαν τις υποχρεώσεις τους σήμερα, τα νοσοκομεία θα είχαν διαθέσιμα 50 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία τους. Με τους πόρους αυτούς θα μπορούσαν να καλυφθούν εφημερίες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για ένα χρόνο (40 εκ. ευρώ περίπου) ή αντίστοιχα δαπάνες για την προμήθεια φαρμάκου για ένα χρόνο για όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης», όπως επεσήμανε ο απερχόμενος υποδιοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (ΥΠΕ) Γιώργος Φραγκιαδάκης, παρουσιάζοντας τον απολογισμό της θητείας του σε συγκεκριμένους τομείς και ανακοινώνοντας, ταυτόχρονα, ότι εντός των επόμενων ημερών θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός που αφορά στην προμήθεια τριών αξονικών τομογράφων για τα Νοσοκομεία Χανίων, Βενιζελείου και για το ΠΑΓΝΗ.

Σκιαγραφώντας τις αντικειμενικές δυσκολίες των δύο τελευταίων, κυρίως, ετών στον τομέα της Υγείας στην Κρήτη, ο κ. Φραγκιαδάκης σημείωσε ότι «αντιμετωπίσαμε και εξακολουθούμε ακόμα να αντιμετωπίζουμε τη στενότητα των πόρων εξαιτίας της παρούσας δυσμενής οικονομικής συγκυρίας. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τους μειωμένους προϋπολογισμούς που μας εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, 7 δισ. ευρώ το 2010, ενώ το 2012 5 δισ., προϋπολογισμός της ΥΠΕ Κρήτης από 700 εκ. το 2010 σε 400 εκ. το 2011 42% κάτω, και από 400 εκ. σε 315 εκ. το 2012 άλλο 20% κάτω», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκιαδάκης.

Και πρόσθεσε: «Οι προμηθευτές αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας με συνέπεια να κλείνουν ο ένας μετά τον άλλον. Αν και υπήρχαν συμβάσεις δεν μπορούσαν να προμηθεύσουν τα Νοσοκομεία. Όσοι προμηθευτές επιβιώνουν ακόμα έχουν απαίτηση την άμεση πληρωμή τους για τις προμήθειες αφού οι ίδιοι δεν μπορούν να πάρουν εμπόρευμα από το εξωτερικό αν δεν πληρώσουν μετρητοίς. Επιπλέον», όπως ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης, «μια ακόμα σημαντική δυσκολία στη λειτουργία των Νοσοκομείων αποτέλεσε η δυσχερής οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση».


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της θητείας του την περίοδο 2011 – 2012 , ο κ. Φραγκιαδάκης σημείωσε ότι αυτά ήταν τα εξής:
Εντός ορίων εκτέλεση προϋπολογισμού με απόκλιση μόλις 4,5% από τους στόχους του Υπουργείου.
Μείωση δαπανών προμηθειών κατά 8% περίπου σε σχέση με το 2011 (9μηνο). Αυτό συνεπάγεται εξοικονόμηση 10 εκ. ευρώ εντός 9μήνου.
Μείωση κατά 12,5% στις τέσσερις βασικές κατηγορίες δαπανών για φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ορθοπεδικό υλικό και αντιδραστήρια σε σχέση με το 2011 (9μηνο). Συνολική εξοικονόμηση 10,5 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2011.
Ανάπτυξη και εφαρμογή του νέου συστήματος τιμολόγησης νοσηλίων των νοσοκομείων με βάσει τα KEN-DRGs νέο σύστημα τιμολόγησης νοσηλίων). Στο 90% η τιμολόγηση με ΚΕΝ για το Δ’ τρίμηνο του 2011, 78% για το Α’ τρίμηνο του 2012 και 39% για το Β’ τρίμηνο του 2012.
Εποπτεία για την πλήρη μηχανογράφηση όλων των νοσοκομείων και ολοκλήρωση του ΟΠΣΥ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας). Ο βαθμός λειτουργικότητας του ΟΠΣΥ Κρήτης ξεπερνάει το 90%. Παραμένει ακόμα η χρήση του Ιατρικού Ηλεκτρονικού Φακέλου, ο οποίος είναι πλέον λειτουργικός. «Η 7η ΥΠΕ Κρήτης είναι η μοναδική περιφέρεια που έχει αναπτύξει ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες στην Ελλάδα», επεσήμανε ο κ. Φραγκιαδάκης.
Εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος σε όλα τα νοσοκομεία. «Μένει ακόμα η εφαρμογή του μητρώου Παγίων και της Αναλυτικής Λογιστικής. Να σημειωθεί ότι η 7η ΥΠΕ είναι η μοναδική υγειονομική περιφέρεια που παρακολουθεί τα οικονομικά των νοσοκομείων με το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα μέσω ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων», ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης.
Προκήρυξη του 75% περίπου των διαγωνισμών του ΠΠΥΥ 2010 και 70% των διαγωνισμών του ΠΠΥΥ 2011. «Έχει κατατεθεί πρόταση στην ΕΠΥ και στο Υπουργείο για την ενιαία κωδικοποίηση των υλικών έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση των διαγωνισμών σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Προκήρυξη του 72% των ενιαίων διαγωνισμών της 7ης ΥΠΕ. Η ΥΠΕ Κρήτης κατατάσσεται πρώτη σε προκήρυξη ενιαίων διαγωνισμών σε σχέση με τις υπόλοιπες Υγειονομικές Περιφέρειες. Εκτιμώμενη εξοικονόμηση από τις συμβάσεις των διαγωνισμών αυτών από 20% έως 60%», σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη.
Η χρήση των γενοσήμων φαρμάκων φτάνει στο 27% επί της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης. Πλησιάζει το 30% στόχο του Υπουργείο υγείας. Το 2011 ήταν στο 22%.
Πλήρης εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της 7ης Κρήτης. Το ποσοστό των πιστοποιημένων ιατρών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φτάνει στο 90% (ο μέσος όρος στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι 82%).
Πλήρης χαρτογράφηση των Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας που συνταγογραφούν στην 7η ΥΠΕ Κρήτης. Βρίσκεται σε διαδικασία εξέλιξης ένα σύστημα ειδοποίησης (alert) σε περίπτωση που η πρόσβαση δεν είναι δυνατή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έτσι ώστε να ειδοποιούνται οι ασθενείς για τα κοντινότερα ιατρεία που διαθέτουν πρόσβαση και μπορούν να συνταγογραφήσουν.
Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ έφτασε τον Σεπτέμβριο του 2012 στο 29% από το 22% τον Απρίλιο που ανέλαβε το γραφείο μου αρμοδιότητες ΕΣΠΑ. Η μέση απορροφητικότητα στο Υπουργείο Υγείας βρίσκεται στο 17% με 20%. Τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθεί από την Κεντρική Υπηρεσία ο διαγωνισμός που αφορά στη προμήθεια τριών αξονικών τομογράφων για τα Νοσοκομεία Χανίων, Βενιζελείου και το ΠΑΓΝΗ. Ο κ. Φραγκιαδάκης σημείωσε ότι «ύστερα από πολύμηνη δουλειά καταφέραμε να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες και να πάρουμε την έγκριση της ΕΠΥ, έτσι ώστε να προκηρύξουμε τον διαγωνισμό αυτό και να εξοπλιστούν τα νοσοκομεία με νέο υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Ο αξονικός τομογράφος του ΠΑΓΝΗ θα είναι ο πρώτος αξονικός 128 τομών, ο οποίος θα λειτουργεί σε Δημόσιο Νοσοκομείο στην Ελλάδα. Ο συνολικός προϋπολογισμός των τριών αξονικών ανέρχεται στα 2 εκ. ευρώ».
Μείωση των δαπανών της Κεντρικής Υπηρεσίας κατά 60%, περίπου 500 χιλ. ευρώ από λειτουργικές δαπάνες.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Ο κ. Φραγκιαδάκης αναφέρθηκε, τέλος, και σε «δύο σημαντικές πρωτοβουλίες, που πρόκειται να υλοποιηθούν στο άμεσο προσεχώς διάστημα και οι οποίες θα επιφέρουν σημαντικό όφελος τόσο στα Νοσοκομεία της Κρήτης όσο και στη Κεντρική Υπηρεσία. Η πρώτη αφορά στη σημαντική αποδοχή δωρεάς υγειονομικού υλικού αξίας 300 χιλιάδων. δολαρίων από την Παγκρήτια Ένωση Αμερικής προς τις Υγειονομικές Μονάδες του νησιού. Η παραλαβή των υλικών αυτών θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 9 έως 15 Νοεμβρίου 2012. Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά την προσπάθεια που ξεκίνησε τον Ιούνιο 2012, ύστερα από ενέργειες του γραφείου μου, για τη μετεγκατάσταση της Κεντρικής Υπηρεσίας σε κτήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης, με στόχο την εξοικονόμηση σημαντικού ποσού από τις λειτουργικές δαπάνες της κεντρικής υπηρεσίας, η οποία πληρώνει ενοίκιο ως σήμερα 11 χιλιάδες ευρώ τον μήνα. Ήδη το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει εγκρίνει την παραχώρηση του κτηρίου, επί της οδού Κνωσού, όπου στεγαζόταν η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου με πολύ χαμηλό αντίτιμο, το οποίο υπολογίζεται ότι θα αποφέρει μείωση κατά 70% του κόστους στέγασης των Κεντρικών Υπηρεσιών».

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό του, ο κ. Φραγκιαδάκης ευχαρίστησε τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, «ο οποίος αξιολόγησε και αποδέχτηκε την υποψηφιότητά μου την οποία υπέβαλα ηλεκτρονικά στη σελίδα της Ανοικτής Διακυβέρνησης (opengov) τον Σεπτέμβριο του 2011...».
Επίσης, ευχαρίστησε «και τον νυν υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος ύστερα από δική του πρόσκληση να συνεργαστώ στενά μαζί του τους προηγούμενους μήνες καθώς και να του καταθέσω τις προτάσεις μου για την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των νοσοκομείων, μου έδειξε εμπιστοσύνη, όπως επίσης να τον ευχαριστήσω για την αναγνώριση του έργου μου ως υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης με την πρόσφατη απονομή της εύφημου μνείας...».
Τέλος, ο κ. Φραγκιαδάκης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στην Κεντρική Υπηρεσία, τους διοικητές των νοσοκομείων και το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

ΑΠΟΨΗ


Πυροτεχνήματα...


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Στις αρχές Οκτωβρίου 2010, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντούσε σε ερώτηση του τότε βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχη Δαμιανάκη αναφορικά με το ενδεχόμενο υποβάθμισης ή κατάργησης της ΔΟΥ Κισάμου.
Τα όσα ανέφερε στην απάντησή του ο πρώην “τσάρος” της Οικονομίας μικρή σημασία έχουν σήμερα, δεδομένου του ότι η συγκεκριμένη Υπηρεσία μεταφέρθηκε, τελικά, στα Χανιά. Εν κρυπτώ! Νύχτα! Τις πρώτες πρωινές ώρες, πριν καν ξημερώσει, της περασμένης Τετάρτης.
Εκείνο που μετρά περισσότερο είναι ότι δύο και πλέον χρόνια πριν είχε αναπτυχθεί έντονη φημολογία περί απομάκρυνσης της ΔΟΥ από το Καστέλι, με αποτέλεσμα βουλευτής του Κοινοβουλίου να μπει στη διαδικασία να καταθέσει σχετική ερώτηση.
Είχε προηγηθεί, δε, επιστολή της τότε δημάρχου Κισάμου Φρόσως Σκουλάκη στον υπουργό Οικονομικών.
Δύο χρόνια μετά, και αφού τη σκυτάλη στον νέο “Καλλικρατικό” Δήμο Κισάμου πήρε, από 1ης Ιανουαρίου 2011, νέα Δημοτική Αρχή, η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε τη μείωση του αριθμού των ΔΟΥ ανά την Ελλάδα. Ήταν μια κεντρική πολιτική απόφαση, με βάση τα οικονομικά και πολιτικά δεδομένα της σημερινής εξαιρετικά δυσμενούς πραγματικότητας.
Θα μπορούσε, άραγε, η Κίσαμος να εξαιρεθεί από την εν λόγω απόφαση; Πιθανότατα όχι.
Αλλά κατά πόσο εξαντλήθηκαν όλες οι -λίγες ενδεχομένως- πιθανότητες;
Τι έγινε, δηλαδή, στο μεσοδιάστημα για να αποτραπεί μία -κακή και αδικαιολόγητη, σύμφωνα με τους φορείς της Κισάμου- απόφαση;
Υπήρξαν σχετικές πρωτοβουλίες, έγκαιρα, σε πολιτικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο;
Κατατέθηκαν συγκεκριμένα επιχειρήματα, που ενίσχυαν ουσιαστικά, τις θέσεις των τοπικών φορέων;
Εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια;
Αν ναι, τότε δόθηκε αξιοπρεπώς μια “μάχη”, που τελικά -όπως όλα δείχνουν μέχρι σήμερα- χάθηκε.
Αν όχι, όμως, τότε “μάχη” επί της ουσίας δεν δόθηκε.
Κατά συνέπεια, τα περί παραιτήσεων, κατόπιν εορτής, σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου μόνο στο πεδίο των εντυπώσεων μετρούν.
Ειδικά, δε, αν αποδειχθεί ότι η υιοθέτηση της σχετικής πρότασης αποτέλεσε άλλο ένα επικοινωνιακό “πυροτέχνημα”.
Από τα πολλά που έχουμε δει, τα τελευταία χρόνια, στα Χανιά...

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καταδυτικό
πάρκο
στον Καλαθά
Ακρωτηρίου;

Πρόταση
του Συλλόγου
«Φίλοι του Βυθού»,
από το 2005,
έχει «υιοθετηθεί»
από τον νέο
«Καλλικρατικό»
Δήμο Χανίων 
και αναζητείται
τρόπος
υλοποίησής της


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Αυξημένες είναι, πλέον, οι πιθανότητες δημιουργίας καταδυτικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καλαθά Ακρωτηρίου καθώς ο “Καλλικρατικός” Δήμος Χανίων έχει υιοθετήσει την, από το 2005, σημαντική πρόταση του Συλλόγου “Φίλοι του Βυθού” και προχωρά, από τις αρχές της περασμένης χρονιάς, τις διαδικασίες για την υλοποίησή της.
Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία από τα Χανιά, με επικεφαλής τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Λευτέρη Αμπαδιωτάκη, είχε συνάντηση προχθές, στην Αθήνα, με στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε αναλυτικά η πρόταση των “Φίλων του Βυθού” από το μέλος του Συλλόγου, καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλη Σαμολαδά.
Για το ίδιο θέμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση σήμερα, παρουσία της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων, προκειμένου να διευθετηθούν νομικά και άλλα ζητήματα, γεγονός που είναι απολύτως αναγκαίο για να προχωρήσει η υλοποίηση της πρότασης από τον Δήμο, πλέον, σε συνεργασία με τους “Φίλους του Βυθού”, οι οποίοι παρέχουν την αναγκαία τεχνογνωσία.
Η υιοθέτηση, εξ αρχής, της πρότασης του Συλλόγου από τη Δημοτική Αρχή και προσωπικά από τον δήμαρχο Μανώλη Σκουλάκη, ο οποίος είχε παρέμβει για το ίδιο θέμα και ως βουλευτής, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις, μετά από πολύμηνες διεργασίες, δημιουργούν κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας σε όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς. Ωστόσο, απομένουν ακόμη αρκετά βήματα έως ότου υλοποιηθεί πλήρως η σχετική πρόταση, γεγονός που επιβάλλει τη συνέχιση της προσπάθειας με την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη του Συλλόγου “Φίλοι του Βυθού” έχουν παρουσιάσει αρκετές φορές την πρότασή τους, τονίζοντας το χαμηλό κόστος υλοποίησης και τα πολύπλευρα περιβαλλοντικά και οικονομικά πλεονεκτήματα από τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου.
Σε μία από τις παρουσιάσεις, στο πλαίσιο του 2ου παγκρήτιου καταδυτικού φεστιβάλ, το 2010, ο κ. Σαμολαδάς είχε επισημάνει ότι η θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καλαθά προσφέρεται για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου καθώς είναι κοντά στα Χανιά, έχει εύκολη πρόσβαση, το τοπίο είναι γραφικό και, κυρίως, υπάρχουν εξαιρετικά υποθαλάσσια σπήλαια, ενώ, ταυτόχρονα το κόστος της επένδυσης είναι πολύ μικρό καθώς το μόνο που απαιτείται είναι η περιφρούρηση απαγόρευσης του ψαρέματος.
Παράλληλα, είχε υπογραμμίσει με έμφαση ότι ανάλογες περιπτώσεις σε Ισπανία, Γαλλία και αλλού είχαν ως αποτέλεσμα την οικονομική ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο οποίο είχε αναφερθεί ο κ. Σαμολαδάς, η περίπτωση της κωμόπολης της Ισπανίας Estartit, με μόνιμο πληθυσμό 3.800 κατοίκους. Σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τη συγκεκριμένη κωμόπολη βρίσκονται τα πολύ μικρά νησάκια Medes, όπου πραγματοποιούνται 65.000 καταδύσεις ετησίως και όπου έχουν αναπτυχθεί 15 καταδυτικά κέντρα. Αποτέλεσμα; Στο Estartit λειτουργούν, μεταξύ άλλων, 13 ξενοδοχεία, 26 συγκροτήματα διαμερισμάτων, 8 κάμπινγκ, 2 αγροτουριστικές μονάδες και 60 εστιατόρια, ενώ έχουν αναπτυχθεί δραστηριότητες όπως ιππασία, τένις, καρτ κ.λπ.
Ο κ. Σαμολαδάς είχε τονίσει, ακόμη, ότι η δημιουργία καταδυτικού πάρκου αποτελεί και τη λύση στο πρόβλημα της εξαφάνισης της θαλάσσιας ζωής από την περιοχή, σημειώνοντας ότι σήμερα οι άνθρωποι ψαρεύουν με μεγαλύτερο ρυθμό από τη φυσική αναπλήρωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θαλάσσια ζωή. Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ότι το έτος 1900 η θάλασσα είχε εξαπλάσιο αριθμό ψαριών απ' ό,τι το 2009, αναφερόμενος στην ανθρώπινη απληστία που οδηγεί σε όλο και πιο εντατικές μορφές αλιείας, καθώς και σε καταστροφικές πρακτικές αλιείας, όπως το παράκτιο ψάρεμα από τράτες, σε χρήση δυναμίτη, αλλά και σε ψάρεμα τις περιόδους αναπαραγωγής των ψαριών. Λύση σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα είναι η “δημιουργία” περιοχών προστασίας, όπως τα θαλάσσια πάρκα και τα καταδυτικά πάρκα, είχε τονίσει ο κ. Σαμολαδάς.
Σημειώνεται, τέλος, ότι στην προτεινόμενη, για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου, περιοχή ο Σύλλογος “Φίλοι του Βυθού” έχει πραγματοποιήσει, τα τελευταία χρόνια, θαλάσσια έρευνα με σκοπό τη βιντεοσκόπηση, φωτογράφηση και χαρτογράφηση του βυθού, προκειμένου τα συλλεχθέντα στοιχεία να χρησιμοποιηθούν για την προβολή της περιοχής ως καταδυτικού προορισμού. 

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΟΨΗ


Οι χαμένες
ευκαιρίες
της Κισάμου

Σκέψεις - προβληματισμοί 
με αφορμή 
την κατάργηση 
της Δ.Ο.Υ. και 
του Ειρηνοδικείου


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Ένα πολύχρωμο “περιβόλι” ήταν η Κίσαμος πριν από μερικές δεκαετίες. Απομονωμένη μεν, το μεγαλύτερο τμήμα της, στο δυτικό άκρο του νησιού -η παλιά “εθνική” οδός αποτελούσε μόνιμο... εφιάλτη για όσους ένιωθαν ναυτία όταν ταξίδευαν στο λαβυρινθώδες και άκρως προβληματικό οδικό της δίκτυο- με έναν σημαντικό παραγωγικό ιστό, ωστόσο, που έδινε οικονομική δύναμη και αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο.
Τα “νεφρά” και τα “πνευμόνια” αυτής της ελπιδοφόρας -τότε- πραγματικότητας ήταν κυρίως τα χωριά πέριξ της κωμόπολης. Και “καύσιμο” της “μηχανής” ο πρωτογενής τομέας. Φημισμένα τα κισαμίτικα προϊόντα.
Εκείνα τα -σκληρά- χρόνια όλοι οι δρόμοι της Κισάμου οδηγούσαν στο Καστέλι, που αποτέλεσε την “καρδιά” της περιοχής. Το ταξίδι ανατολικά δύσκολο. Πολύωρο και κουραστικό. Λίγα τα μέσα, ελάχιστες οι δυνατότητες.
Έτσι, το Καστέλι μετατράπηκε σε ένα μικρό αλλά σημαντικό εμπορικό κέντρο καλύπτοντας, ως ένα βαθμό, τις τοπικές ανάγκες. Χωρίς, ουσιαστικά, σχεδιασμό, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς τα αναγκαία έργα υποδομών. Και χωρίς τη μέγιστη αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων, όπως, για παράδειγμα, το λιμάνι Κισάμου, που για δεκαετίες παραμένει εν πολλοίς ανεκμετάλλευτο. Εξ ανάγκης σχεδόν. 
Και χάρη, κυρίως, στην ιδιωτική πρωτοβουλία, που είναι ιδιαίτερα ισχυρή -σε αρκετές περιπτώσεις- μέχρι και σήμερα, αλλά και στην ισχυρή προσωπικότητα ενός άξιου ιεράρχη, με ό,τι αυτό, όμως, μπορεί να συνεπάγεται -και όντως συνεπάγεται- μεσομακροπρόθεσμα... 
Στην πορεία του χρόνου, ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν με ραγδαίους ρυθμούς. Ρυθμούς που το Καστέλι δεν κατάφερε, δυστυχώς, να ακολουθήσει. Οι... καρόδρομοι μετατράπηκαν σε οδικά δίκτυα ανθρωπινά και το ταξίδι προς ανατολάς έγινε σχεδόν καθημερινή συνήθεια. Άρα και η μεταφορά του όποιου πλούτου προς το μεγάλο αστικό κέντρο των Χανίων, που προσέφερε μεγαλύτερη ποικιλία και σαφώς ανταγωνιστικότερες τιμές.
Παράλληλα, αποδυναμώθηκε ο αγροτικός τομέας, εξαιτίας μιας σειράς σοβαρών λαθών σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, ενώ οι προσπάθειες που έγιναν σε συνεταιριστική βάση για την οργανωμένη τυποποίηση, προβολή και προώθηση τοπικών προϊόντων είχαν τραγική κατάληξη, αν και οι προοπτικές ήταν, αρχικά τουλάχιστον, ευοίωνες.
Ταυτόχρονα, όποιες πρωτοβουλίες πάρθηκαν (με σημαντικότερη, ίσως, τη δημιουργία της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Νότου), για να μπορέσει η Κίσαμος να βγει ξανά στον “αφρό”, απέτυχαν είτε επειδή επιλέχθηκαν άνθρωποι, οι οποίοι δεν είχαν πραγματικά τις δυνατότητες και την τεχνογνωσία για να τις φέρουν σε πέρας είτε γιατί υπονομεύτηκαν, λίγο έως πολύ, εκ των έσω, για λόγους μικροπολιτικών και άλλων σκοπιμοτήτων.
Σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να συνυπολογιστεί ένα ακόμη εξαιρετικά σημαντικό δεδομένο: η σχεδόν θρησκευτική προσήλωση ενός μεγάλου τμήματος της τοπικής κοινωνίας, για λόγους που εύκολα είναι εξηγήσιμοι, στην επιλογή περισσότερο των αρεστών και λιγότερο των αρίστων.
Ελάχιστες οι φωτεινές εξαιρέσεις και με αξιόλογη διαδρομή, που όμως, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, δεν ήταν αρκετή. 
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω;
Η αναπτυξιακή “γύμνια” μιας εξαιρετικά όμορφης περιοχής, με σημαντική, διαχρονικά, ιστορική και πολιτιστική διαδρομή, με αξιόλογες περιπτώσεις αναξιοποίητου ανθρώπινου δυναμικού και αξιοσημείωτες δυνατότητες αναβάθμισης σε όλα, σχεδόν, τα επίπεδα.
Στη θεωρία, ασφαλώς. Ακόμη. Γιατί η πράξη, η πραγματικότητα, παραμένει, μέχρι και σήμερα, εν πολλοίς απογοητευτική... 

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΟΨΗ

Ελλάδα,
Γερμανία
και λάθη


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, γιατί μάλλον πως έχουμε χάσει λίγο... την μπάλα.
Δεν φταίει η Γερμανία για το απόλυτο μπάχαλο, επί σειρά ετών, του ελληνικού κράτους. Δεν φταίει για το γεγονός ότι “βασιλεύει”, ακόμη και σήμερα, η φοροδιαφυγή.
Δεν φταίει για τη γραφειοκρατία, που δεν επιτρέπει την υλοποίηση επενδύσεων. 
Δεν φταίει για τις συντάξεις που έπαιρναν... πεθαμένοι ούτε για τα επιδόματα που ελάμβαναν λογής - λογής “αετομάτηδες”. 
Δεν φταίει ούτε καν για το γεγονός ότι μας πωλούσε υποβρύχια που... έγερναν. Τη δουλειά της έκανε, τα συμφέροντά της κοιτούσε. Εμείς φταίμε, που τα αγοράζαμε και τα πληρώναμε κιόλας.
Με αυτά και με άλλα οδηγηθήκαμε στην καταστροφή, στη χρεωκοπία. Εμείς, οι Έλληνες, βγάλαμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια, καθιστώντας τη χώρα μας τον πλέον αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης. Λίγη τσίπα, επομένως, δεν βλάπτει. Όπως δεν βλάπτει και η στοιχειώδης αυτοκριτική.
Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη καταδεικνύει ότι η γερμανική κυβέρνηση φέρει σοβαρότατες ευθύνες για τη θρησκευτικού τύπου εμμονή που δείχνει η Τρόικα (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των ελληνικών - ευρωπαϊκών προβλημάτων.
Θυμίζουμε: Αρχικά, η γερμανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι πρόκειται για “ελληνικό πρόβλημα”. Διαψεύστηκε. Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος. Αύριο ίσως η Γαλλία.
Όταν, δε, η Ελλάδα ζήτησε τη βοήθεια των εταίρων της, αρνήθηκε επίμονα -όπως ξεκάθαρα προκύπτει από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων- την επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής, αν και κατά γενική ομολογία δεν “έβγαινε” σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το παραδέχονταν ακόμη και τα... ξεφτέρια του ΔΝΤ.
Ακολούθως, ενίσχυσε, επισήμως μάλιστα, με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών της, τα -καταστροφικά, όπως αποδείχθηκε- σενάρια περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. 
Και, παράλληλα, για να ικανοποιήσει το γερμανικό... πόπολο, υποστήριξε ουκ ολίγες φορές ότι ο συνετός Βορράς δεν μπορεί να πληρώνει τις “αμαρτίες” του σπάταλου Νότου. Αποσιωπώντας όσα -και είναι πολλά- κερδίζει ο Βορράς από το ενιαίο νόμισμα. Χωρίς το οποίο και η ίδια η Γερμανία θα δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα σε οικονομικό επίπεδο και θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την εσωτερική και την εξωτερική της πολιτική.
Μόνο που τότε θα είναι αργά. Για όλους. Και κυρίως για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Αλλά την Ευρώπη των λαών. Οι οποίοι πληρώνουν, για άλλη μια φορά και μάλιστα ακριβά, τα “σπασμένα”.

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΟΨΗ


Καθημερινότητα και οργή...


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

«Μήπως, τελικά, μας... ψεκάζουν και γι' αυτό δεν αντιδράμε;», αναρωτήθηκε, εμφανώς αστειευόμενος, αλλά και προφανώς απογοητευμένος, συμπολίτης μας, ο οποίος συμμετείχε σε πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Χανιά, σχολιάζοντας τη μικρή προσέλευση του κόσμου.
Η έλλειψη μαζικότητας στις περισσότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών δεν είναι φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στα Χανιά. Οφείλεται, δε, σε πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η βαθιά απογοήτευση των πολιτών, οι οποίοι θεωρούν ότι τίποτε δεν θα αλλάξει στην παρούσα συγκυρία ακόμη και αν κατέβουν στους δρόμους, αλλά και η δυσπιστία που, δικαιολογημένα εν πολλοίς, είχαν και εξακολουθούν να έχουν απέναντι στις συνδικαλιστικές ηγεσίες.
Συν τοις άλλοις, ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού εκτιμά -λανθασμένα ή όχι, ο χρόνος θα το δείξει- ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, αποδεχόμενο έτσι, “αναγκαστικά”, το υφιστάμενο “μαρτύριο της σταγόνας” και της βίαιης εσωτερικής υποτίμησης, με την κρυφή ελπίδα ότι ίσως κάτι να αλλάξει προς το καλύτερο στο μέλλον.
Αποτέλεσμα; Όσοι εκ των πολιτών -και στα Χανιά- καταφέρνουν να τα “φέρνουν βόλτα” τσίμα - τσίμα αναγκάζονται να ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τη διαχείριση της γκρίζας, αν όχι μαύρης, καθημερινότητας, γιατί δεν έχουν χρόνο και διάθεση να... οργιστούν για άλλη μια φορά και να εκφράσουν, μάλιστα, την οργή τους δημόσια. «Χαμένος χρόνος»!
Οργίζονται, άλλωστε, κάθε μέρα, κάθε ώρα ενίοτε, με την ένταση, απλά, της οργής να διαφέρει. 
Όταν υφίστανται περικοπές στους μισθούς τους. 
Όταν αρκετές ημέρες πριν το τέλος του μήνα οι τσέπες τους είναι άδειες. 
Όταν διαπιστώνουν, σε κάθε ευκαιρία, ότι η δημόσια υγεία δεν είναι δημόσια και δωρεάν. 
Όταν τους έρχεται το εκκαθαριστικό της Εφορίας και, εν συνεχεία, όταν πληρώνουν δόση - δόση τους αυξημένους φόρους. 
Όταν πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ με “αυστηρή” λίστα και δεν έχουν την πολυτέλεια να αγοράσουν τίποτε περισσότερο από τα απολύτως απαραίτητα. 
Όταν λαμβάνουν τον “φουσκωμένο” λογαριασμό του ρεύματος. 
Όταν πληρώνουν σχεδόν 2 ευρώ το ένα λίτρο βενζίνης. 
Όταν σκέφτονται ότι σε λίγες εβδομάδες δεν θα μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης της τιμής του. 
Όταν ανοίγουν την τηλεόραση και ακούνε γελοιότητες και αστειότητες, που υποτιμούν τη νοημοσύνη τους.
Και μετά την οργή τι; 
Αν θεωρηθεί ως δεδομένο ότι η εκτόνωση είναι, στο μέτρο του εφικτού, μία ανάλογη καθημερινή διαδικασία, που υφίσταται με λογής - λογής τρόπους εντός και εκτός οικογένειας, εντός και εκτός εργασιακού χώρου (συνήθως την πληρώνουν όσοι δεν φταίνε), ζητούμενο είναι, πια, η εξεύρεση λίγων, ελαχίστων, στιγμών χαλάρωσης και ηρεμίας.
Κάπου εκεί, λίγο πριν ή λίγο μετά τα βραδινά δελτία ειδήσεων, αρχίζει η προβολή των τούρκικων σήριαλ από την πλειονότητα των τηλεοπτικών σταθμών...


Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΟΨΗ


Η αβάσταχτη
ελαφρότητα
του λαϊκισμού


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Θυμάμαι... Σαν σε όνειρο. Τον κ. Αντώνη Σαμαρά. Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Να μιλά στο Ζάππειο Μέγαρο. Και να παρουσιάζει προτάσεις της Ν.Δ. για έξοδο από την κρίση.
Κατακεραυνώνοντας το τότε κυβερνών κόμμα για τα οριζόντια μέτρων περικοπών και συντάξεων. Και προτείνοντας ισοδύναμα μέτρα ύψους 18 δισ. ευρώ. Για να μην κοπούν οι μισθοί. Για να μη μειωθούν περαιτέρω οι χαμηλές συντάξεις. Είχε δεσμευτεί, μάλιστα και για την αποκατάστασή τους!
«Δεν υπάρχει θέμα για τον 13ο και τον 14ο μισθό. Δεσμεύομαι να κάνω τα πάντα, ώστε να μην υπάρξουν τέτοιες οριζόντιες περικοπές ξανά», είχε αναφέρει τότε, μεταξύ πολλών άλλων. Και, ταυτόχρονα, είχε εξαγγείλει συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο.
Μερικούς, μόλις, μήνες μετά οι εξαγγελίες εκείνες... ξεχάστηκαν. Ο κ. Σαμαράς, ως πρωθυπουργός πλέον, έκανε στροφή 180 μοιρών. Αποδεικνύοντας πως ή έλεγε συνειδητά ψέματα προεκλογικά ή αγνοούσε την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα σε διεθνές επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, είναι υπόλογος.
Όπως ήταν και ο προκάτοχός του στο Μέγαρο Μαξίμου, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος προεκλογικά, το 2009, έταζε... σε κάθε πικραμένο, αν και είχε -ή όφειλε να έχει- σαφή εικόνα για την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Τα βήματα των δύο συγκεκριμένων πολιτικών ανδρών ακολουθεί, ως ένα βαθμό, εδώ και αρκετό καιρό, ο κ. Αλέξης Τσίπρας. “Χαϊδεύει αυτιά” συνδικαλιστών του Δημοσίου, υπόσχεται “λαγούς με πετραχήλια” και αδυνατεί, έως και σήμερα, να καταθέσει μία σοβαρή, υπεύθυνη και αξιόπιστη πρόταση διεξόδου από την κρίση.
Αν σε όλα τα παραπάνω, που υποδηλώνουν σαφές έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας, συνυπολογίσει κανείς την αδυναμία, πολλές φορές, αποτελεσματικής και ταχείας λειτουργίας της Δικαιοσύνης, την πρωτοφανή ύφεση και την κοινωνική εξαθλίωση για ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που δείχνει, δικαιολογημένα εν πολλοίς, να βρίσκεται σε πλήρη σύγχιση (τα Χανιά, παρά την όξυνση των προβλημάτων, αντέχουν ακόμη συγκριτικά με άλλες πόλεις) αντιλαμβάνεται γιατί το υπάρχον πολιτικό σύστημα κλυδωνίζεται συθέμελα και ακραίες ομάδες κερδίζουν επικίνδυνα έδαφος.
Δεν είναι τυχαίο, κατά συνέπεια, ότι αναζητείται κάτι πραγματικά νέο, αληθινά αξιόπιστο και ελπιδοφόρο... 

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΣΧΟΛΙΟ


Δήμος Χανίων και... αντιπολίτευση

Τα μέλη της δημοτικής παράταξης «Χανιά Ανοιχτή Πολιτεία», δηλαδή της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, αποφάσισαν, τελικά, να ασκήσουν τον ομολογουμένως σημαντικό θεσμικό τους ρόλο, που, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει και τον έλεγχο -στα πλαίσια συγκεκριμένων κανόνων- της Δημοτικής Αρχής. 
Κάλλιο αργά, παρά ποτέ...

Γ. ΓΕΩΡΓ.

ΑΠΟΨΗ


Οι επικίνδυνοι
και οι άχρηστοι


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Τι σημαίνει η δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση ότι «δεν κρίνουμε τον χρόνο ώριμο για να ανοίξει» το θέμα της μείωσης του κόστους αποζημιώσεων λόγω απόλυσης; Είναι θέμα χρόνου, λοιπόν; Και αν ναι, τι άλλο είναι θέμα χρόνου; Μήπως η κατάργηση των ωριμάνσεων (τριετιών); Οι απολύσεις δίχως όριο; Η περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού; Η υπερωριακή εργασία χωρίς αμοιβή; Ποιος είναι, τελικά, ο “πάτος του βαρελιού”;
Οι “φωστήρες” του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συνεπικουρούμενοι από τους “χαρτογιακάδες” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την απόλυτη κάλυψη -προφανώς- των ηγεσιών τους, συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο στον τομέα της ελληνικής οικονομίας και δη της ιδιωτικής. Τα δημόσια οικονομικά είχαν καταστραφεί προ πολλού, χάρη σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, που κέρδιζαν διαχρονικά το χειροκρότημα του... πόπολου.
Κυρίαρχη συνταγή -του ΔΝΤ- αυτή της βίαιης εσωτερικής υποτίμησης, που οδήγησε σε πρωτοφανή ύφεση. Συνταγή, η οποία σε όποια, σχεδόν, χώρα και αν εφαρμόστηκε απέτυχε οικτρά.
Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Έχουν δίκιο, οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας όταν ζητούν τη συγκρότηση ενός σοβαρού κράτους, που θα γνωρίζει ποιους πληρώνει και γιατί. Έχουν δίκιο όταν επισημαίνουν την ανάγκη να κλείσουν δημόσιοι οργανισμοί και φορείς, οι οποίοι δημιουργήθηκαν αποκλειστικά και μόνο για να βολευτούν τα “πράσινα”, τα “γαλάζια”, αλλά και τα άλλα παιδιά από το “παράθυρο”. Έχουν δίκιο όταν υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν προνομιούχοι επαγγελματίες, όπως έχουν απόλυτο δίκιο όταν ζητούν την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Τα αυτονόητα, που θα έπρεπε να αποτελούν μέρος της ελληνικής πραγματικότητας εδώ και πολλά χρόνια, ζητούν.
Ως εκεί, όμως. Διότι, άλλο το συμμάζεμα του κράτους και άλλο η απόλυτη καταστροφή του ιδιωτικού τομέα. Άλλο η αντιμετώπιση του... εθνικού σπορ της φοροδιαφυγής και άλλο οι περικοπές των συντάξεων, ειδικά κάτω των 1.000 ευρώ.
Το τραγικό είναι ότι όσο η πολιτική ηγεσία της χώρας αδυνατεί να κάνει πράξη τα αυτονόητα, τόσο οι δανειστές, μη έχοντας εμπιστοσύνη είτε στη βούληση είτε στις ικανότητες των -όποιων- κομμάτων συγκυβερνούν, θα ζητούν όλο και περισσότερα “εύκολα” και άμεσα -δημοσιονομικά, όχι όμως και κοινωνικά- μέτρα. Μείωση μισθών, μείωση συντάξεων, περικοπές στην υγεία, στην παιδεία και αλλού.
Αυτή η κατάσταση, όμως, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Απαιτείται, επιτέλους, πολιτική ειλικρίνεια, πολιτική τόλμη και ουσιαστική πολιτική διαπραγμάτευση με ρεαλισμό, αλλά και γενναιότητα. Διαφορετικά, η χώρα και η κοινωνία οδηγούνται στον όλεθρο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται...