Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Μάχη για τον «σταυρό»


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Εντονότατη είναι η μάχη για τον «σταυρό» που δίνουν στο Νομό Χανίων οι τρεις -πρώην πλέον- βουλευτές, αφού, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και η Ν.Δ. έρθει δεύτερο κόμμα, θα εκλέξει -σε τοπικό επίπεδο- ένα μόνο εκπρόσωπο στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Τον Σεπτέμβριο του 2007, η Ν.Δ., κερδίζοντας τις εκλογές, κατάφερε, αν και δεύτερο κόμμα στο Νομό Χανίων, να εκλέξει τρεις βουλευτές, εξαιτίας του νόμου Σκανδαλίδη, αλλά και διαφόρων άλλων συγκυριών σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες της χώρας.
Πλέον, όμως, η κατάσταση έχει αντιστραφεί, τουλάχιστον σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, και οι κ. Μανούσος Βολουδάκης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Στέλιος Νικηφοράκης δίνουν σκληρό αγώνα για τον «σταυρό», διεκδικώντας όχι μόνο να αυξήσουν την εκλογική τους βάση -δηλαδή όλους εκείνους τους ψηφοφόρους που τους «σταυρώνουν» ως πρώτη επιλογή-, αλλά και να «κλέψουν» όσους δεύτερους «σταυρούς» μπορούν, δεδομένου ότι από το 2007 ισχύει στο Νομό Χανίων η δισταυρία στις εθνικές εκλογές.
Τα «Χ.Ν.» ζήτησαν απ' όλους τους υποψήφιους βουλευτές Χανίων της Ν.Δ. να σχολιάσουν όσα λέγονται περί ιδιαίτερα σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ των κ. Βολουδάκη, Μαρκογιαννάκη και Νικηφοράκη, στο περιθώριο της προχθεσινής πρώτης κοινής τους προεκλογικής εμφάνισης στην πλατεία της Σούδας.
Ουδείς, όπως αναμενόταν άλλωστε, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, ενώ όλοι υποστήριξαν ότι η εκλογική μάχη δεν έχει κριθεί ακόμη και τόνισαν ότι στόχος της Ν.Δ. είναι η νίκη. Αναλυτικότερα:

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης δήλωσε ότι «ο εκλογικός νόμος είναι τέτοιος που πράγματι το πρώτο κόμμα έχει ένα πολύ σοβαρό πλεονέκτημα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια δυσαναλογία μεταξύ των εδρών και του ποσοστού που παίρνει στις εκλογές σε μια εκλογική περιφέρεια. Ελπίζουμε, πιστεύουμε, με τον αγώνα τον οποίο δίνουμε, με τη σοβαρότητα με την οποία ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει την κατάσταση ότι και πάλι η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα, οπότε θα εκλέξει και πάλι τρεις βουλευτές στο Νομό Χανίων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και οι έξι του συνδυασμού κάνουμε έναν καλό εκλογικό αγώνα, στα πλαίσια της ευπρέπειας της πολιτικής. Φυσικά, υπάρχει ο σχετικός ανταγωνισμός που υπάρχει σε όλα τα κόμματα, στα οποία διεκδικούν οι υποψήφιοι την εκλογή τους με σταυρό προτίμησης».

Μ. ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ

«Τα πάντα είναι ακόμα ανοιχτά», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Μανούσος Βολουδάκης. Και πρόσθεσε: «Οι δημοσκοπήσεις έχουν πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου και κανείς δεν ξέρει ακόμα τι γίνεται. Το κλίμα σιγά - σιγά ζεσταίνεται, ο κόσμος της Ν.Δ. συσπειρώνεται και τα πράγματα θ' αλλάξουν, γιατί πιστεύω ότι θα κυριαρχήσει η σοβαρότητα και η ανάγκη για μια στιβαρή πολιτική. Από 'κει και πέρα, ο συναγωνισμός είναι στην καρδιά της δημοκρατίας κι εμείς όλοι αγωνιζόμαστε για το καλύτερο».

ΣΤ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ

Ο κ. Στέλιος Νικηφοράκης παραδέχθηκε ότι «η Ν.Δ. δημοσκοπικά πάει κακά, αλλά», όπως είπε, «είναι ο ορισμός αυτού που λέμε: "ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχεί ο άνθρωπος". Θεωρώ», πρόσθεσε, «ότι η Ν.Δ. μπορεί να εμφανίζει αυτή την ώρα αριθμητικά δημοσκοπικά ελλείμματα, είμαι βέβαιος, όμως, ότι θα εμφανίσει πλεόνασμα στην κάλπη. Κατά συνέπεια, δεν μπαίνω σε καμία λογική ήττας, είναι μακριά από τη νοοτροπία μου. Η Ν.Δ. θα κερδίσει τις εκλογές, γιατί οι λαοί δεν αυτοκτονούν και η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω».

Μ. ΚΕΛΑΪΔΗΣ

«Δεν μπορώ να ξέρω», είπε ο κ. Μανώλης Κελαϊδής, κληθείς να σχολιάσει τα περί ιδιαίτερα σκληρού ανταγωνισμού. Και πρόσθεσε: «Αλλά οπωσδήποτε είμαστε σ' ένα Νομό όπου έχουμε μικρά ποσοστά. Σε άλλες περιοχές, όπου τα ποσοστά για την παράταξή μας είναι μεγάλα, λένε: "χαρά στο κουράγιο σας που πολιτεύεστε στα Χανιά, στην Κρήτη". Επομένως, δεν έχει σημασία. Ή ένας βγει ή δύο ή περισσότεροι, σημασία έχει ο αγώνας και για εμάς τους ιδεολόγους σημασία έχει ο πηγαιμός για την Ιθάκη. Σε ό,τι με αφορά δεν με ενδιαφέρουν ούτε τα γαλόνια -τα πήρα από αλλού με την αξία μου-, δεν με ενδιαφέρουν ούτε τα λεφτά, με ενδιαφέρει μόνο ο αγώνας και τα ιδανικά της παράταξης, αλλά κυρίως της πατρίδας μας».

Κ. ΓΥΠΑΡΗΣ

Ο κ. Κώστας Γύπαρης τόνισε, από την πλευρά του, ότι «εγώ κατεβαίνω να συνεισφέρω στον αγώνα αυτόν με ευγένεια και αξιοπρέπεια. Προσφέρω ό,τι μπορώ στον αγώνα αυτό, δεν έχω συναγωνισμό ή αντιπαράθεση με κανένα, δεν έχω κάνει με κανένα καμία συμφωνία και σε τίποτα, κατεβαίνω όπως είμαι. Η δύναμή μου είναι οι απλοί φίλοι και οι φίλες, Χανιώτες και Χανιώτισσες, που με γνώρισαν μέσα από την κοινωνία και την Αυτοδιοίκηση τόσα χρόνια και δεν γνωρίζω αυτά που μου λέτε».

ΑΡΧ. ΝΑΝΑΔΑΚΗ

Τέλος, η κ. Αρχόντισσα Ναναδάκη - Παπαδερού ανέφερε ότι «επ' αυτού δεν μπορώ να σας απαντήσω. Εγώ δεν έχω συναγωνισμό με κανέναν. Είμαι καινούρια στο προσκήνιο, ελπίζω στην υποστήριξη και των συναδέλφων μου στο ψηφοδέλτιο και του γυναικείου πληθυσμού του Νομού Χανίων. Γνωρίζω ότι υπάρχει μια δυσκολία, αλλά αλίμονό μας αν εμείς πιστεύουμε ότι θα χάσουμε. Όποιος κατεβαίνει στον στίβο ελπίζει ότι θα πάρει την πρωτιά».

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Νικηφοράκης και... Ολυμπιακός


Βιαστικός ήταν προχθές ο κ. Στέλιος Νικηφοράκης. Όπως ο ίδιος ανέφερε, ήθελε να τελειώσει γρήγορα η εκδήλωση στη Σούδα για να παρακολουθήσει τον... Ολυμπιακό στο Τσάμπιονς Λιγκ. «Έχει Ολυμπιακό απόψε και πρέπει να δούμε τον διασυρμό», είπε, χαιρέκακα, ο κ. Νικηφοράκης, γνωστός για τα «φιλοπαναθηναϊκά του αισθήματα». Δεν ξέρουμε αν, όντως, παρακολούθησε τον αγώνα, αμέσως μετά, σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα... απογοητεύτηκε, αφού ο Ολυμπιακός, αν και δεν ενθουσίασε, κατάφερε να κερδίσει την ολλανδική Αλκμάαρ με 1-0. Και... κουνάει σεντόνι, σε αντίθεση με το «τριφύλλι»...

Καλωσόρισμα στους «νέους»

Στους νέους συνυποψηφίους του, Αρχόντισσα Ναναδάκη - Παπαδερού και Κώστα Γύπαρη αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Τους καλωσόρισε στον συνδυασμό και τους ευχήθηκε «καλή δύναμη, ν' αντέξουν στην πολιτική. Γιατί πρέπει να έχεις πολλή δύναμη, μεγάλο κουράγιο, μεγάλες αντοχές για να πορευτείς σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουν γιατί μέχρι τώρα στη σταδιοδρομία τους έχουν δείξει ότι ξέρουν να επιτυγχάνουν», είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Ένα λουλούδι στην Αρχόντισσα

Μία γαρδένια προσέφερε στην κ. Αρχόντισσα Ναναδάκη - Παπαδερού ο κ. Μανώλης Κελαϊδής, ανεβαίνοντας στο βήμα για να μιλήσει. Και κέρδισε το χειροκρότημα.

Προβλήματα με το μικρόφωνο

Προβλήματα με το μικρόφωνο υπήρξαν στη διάρκεια της εκδήλωσης, ιδιαίτερα όταν στο βήμα ανέβηκε ο κ. Στέλιος Νικηφοράκης. «Ακούγεται ρε παιδιά ή δεν ακούγεται;», είπε κάποια στιγμή ο ίδιος. Δευτερόλεπτα αργότερα δόθηκε λύση και ο κ. Νικηφοράκης, παλιός δημοσιογράφος, σχολίασε με χιούμορ: «η εκπομπή είναι ζωντανή, τα σφάλματα δικαιολογούνται».

«Στρατιώτης» της παράταξης

«Στρατιώτη» της παράταξης χαρακτηρίσαμε τον κ. Μανώλη Κελαϊδή, όταν τον ρωτήσαμε σχετικά με τον σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ συνυποψηφίων του στο Νομό Χανίων. «Δεν ξέρω αν μου πηγαίνει ο τίτλος που καλά, ίσως, μου δίνετε, αλλά είμαι σταθερός στις πεποιθήσεις, στις ιδέες μου και στα ιδανικά μου», σημείωσε.

Η Νεολαία της ΔΑΠ

Νέες και νέοι της ΔΑΠ έδωσαν ξεχωριστό «χρώμα» στην προχθεσινή εκδήλωση της Ν.Δ. στη Σούδα, φωνάζοντας συνθήματα, όπως: «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι Καραμανλής και πάλι», «όταν οι άλλοι θα ψάχνουν γι' αρχηγό, εμείς θα σε φωνάζουμε ξανά πρωθυπουργό», κ.ά. Ιδιαίτερη αναφορά στη δυναμική της νεολαίας της ΔΑΠ έκαναν οι κ. Νικηφοράκης και Βολουδάκης, κερδίζοντας το χειροκρότημα των νεολαίων.

Οι... θεριακλήδες

Η εκδήλωση της Ν.Δ. στη Σούδα, καιρού επιτρέποντος, έγινε σε εξωτερικό χώρο, με αποτέλεσμα οι κ. Μαρκογιαννάκης και Νικηφοράκης να μπορούν να καπνίσουν αρκετά τσιγάρα έως ότου πάρουν τον λόγο.

Γ. Γεωργ.

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

1 σχόλιο:

  1. χμμμμμμμμμ
    ποιος υποψήφιος ζητάει απο τους εκλογικούς αντιπροσώπους όπου υπάρχει ενας σταυρός (και δεν είναι δικός του) να προσθέτει ενα δεύτερο στο όνοματάκι του????

    ΑπάντησηΔιαγραφή