Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Βολές κατά... Αθανασάκη!

Από τον
επικεφαλής
της μείζονος
αντιπολίτευσης
στο Δημοτικό
Συμβούλιο
Χανίων,
δικηγόρο,
Γ. Ντερμανάκη


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Τον κ. Νίκο Αθανασάκη, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, κατήγγειλε χθες, ως «ηθικό και πολιτικό αυτουργό του πλήγματος που επιχειρείται σε βάρος των Χανίων», με την ίδρυση μεταβατικής έδρας του Εφετείου Κρήτης στο Ηράκλειο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, δικηγόρος, Γιάννης Ντερμανάκης, κάνοντας λόγο για «αθανασάκειες αθλιότητες».
Ο κ. Ντερμανάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον κ. Αθανασάκη, μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το Εφετείο, που προκλήθηκε μετά από πρωτοβουλία του συνδυασμού του και με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει συγκαλέσει ο υπουργός, Χάρης Καστανίδης, με θέμα την ίδρυση μεταβατικής έδρας του Εφετείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Στη σύσκεψη έχουν κληθεί οι βουλευτές Κρήτης και οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων των τεσσάρων Νομών του νησιού.
Ειδικότερα, ο κ. Ντερμανάκης τόνισε ότι ο κ. Αθανασάκης «είναι εκείνος, ο οποίος με εμμονή, από καιρό πολύ, μεθοδεύει επαίσχυντα τα μέτρα συναλλαγής, τη μεταφορά ουσιαστικά του Εφετείου στο Ηράκλειο. Πριν από έναν χρόνο, παρουσία του τότε βουλευτή Χανίων και πολιτευτών, τότε, του Νομού, στη Χαριλάου Τρικούπη, επέδειξε θράσος και ανεντιμότητα, λέγοντας ότι θα βγει ανακοίνωση, παρά τις αντιρρήσεις όλων, για μεταφορά του Εφετείου στο Ηράκλειο. Ήταν θρασύτατος και τότε του είπα ότι αυτό αποτελεί πολιτικό τυχοδιωκτισμό. Είμαι βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος. Γι' αυτό πρότεινα, άμεσα, να γίνει συνάντηση όλων των αιρετών φορέων με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ότι δεν θα ανεχθεί ο κ. Παπανδρέου αυτή την αδιαφάνεια. Αυτό το σκάνδαλο, που ως κομματικό σκάνδαλο θα έχει συνέχεια».
Ο κ. Ντερμανάκης κατήγγειλε επίσης ότι ο κ. Αθανασάκης «επέβαλε ακόμα και το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στα Χανιά με προσωπικά κριτήρια. Γι' αυτό καλώ όλα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ σε μία ηθική αντίσταση. Δεν θα αφήσουμε τον Αθανασάκη να μετουσιώσει το ΠΑΣΟΚ σ' έναν αποϊδεολογικοποιημένο χώρο. Επομένως, αυτό που μένει να γίνει είναι η άμεση ενημέρωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ». Κληθείς από τα «Χ.Ν.» να αποσαφηνίσει την καταγγελία του, ο κ. Ντερμανάκης είπε ότι «ήταν προσωπικά τα κριτήρια επιλογής μέρους του ψηφοδελτίου. Αυτό αποτελεί σκάνδαλο όταν σ' αυτόν τον βαθμό τον ανήθικο λειτουργεί ένας, ο οποίος είναι κοντά στον πρωθυπουργό».
Νωρίτερα, πριν τη συνεδρίαση, ο κ. Βιρβιδάκης έκανε μία εξαιρετικά σκληρή δήλωση, την οποία επανέλαβε στη συνέχεια, ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου.
«Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Τα Χανιά έγιναν πρωτεύουσα της Κρήτης τον 19ο αιώνα, επί τουρκοκρατίας, για να αντιμετωπιστούν οι επαναστάσεις του χανιώτικου λαού. Η δικτατορία επέλεξε να πάει την πρωτεύουσα στο Ηράκλειο. Από 'κει και πέρα, όποια κυβέρνηση δημιουργήσει θέμα μεταφοράς του Εφετείου, του τελευταίου οχυρού της αποκέντρωσης και της ισόρροπης ανάπτυξης στην Κρήτη, αναλαμβάνει να γραφτεί αναλόγως στην ιστορία», σημείωσε ο κ. Βιρβιδάκης.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Το θέμα του Εφετείου συζητήθηκε εκτενώς στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, παρουσία του βουλευτή Χανίων της ΝΔ Χρήστου Μαρκογιαννάκη, του νομάρχη Χανίων, Γρηγόρη Αρχοντάκη, του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Δημήτρη Ποντικάκη, των πρώην βουλευτών της ΝΔ, Μανούσου Βολουδάκη και Στέλιου Νικηφοράκη, του αντινομάρχη, Μανώλη Σπανουδάκη και του νομαρχιακού συμβούλου, Γιώργου Κονταξάκη, με την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων να τοποθετούνται.
Το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε σε ψήφισμα, το οποίο υπερψήφισαν η συμπολίτευση και η μείζων αντιπολίτευση, ενώ «παρών» δήλωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, Αντώνης Σχετάκης και Νίκος Παπαντωνάκης. Στο ψήφισμα, ζητείται, μεταξύ άλλων, «από όλους, εφόσον οδηγηθούμε σε διάσπαση του Εφετείου Κρήτης, να υλοποιήσουν το πρωτόκολλο τιμής, όπως έχει συμφωνηθεί και υπογραφεί το 2001».
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Ντερμανάκης, αφού έκανε μία σύντομη αναδρομή στο θέμα του Εφετείου, υποστήριξε ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου αγνοεί τη διάσταση του ζητήματος που έχει προκύψει και ζήτησε να υπάρξει ευρεία σύσκεψη των τοπικών φορέων και, εν συνεχεία, συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό.
Υπέρ της συνάντησης με τον πρωθυπουργό τάχθηκε ο κ. Μαρκογιαννάκης και πρότεινε ανάλογες συναντήσεις να γίνουν και με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος ανέφερε ότι «η αίσθηση που έχω είναι ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Και πολύ φοβάμαι ότι τη Δευτέρα» (σήμερα) «καλούμαστε -και γι' αυτό είναι και περιορισμένη η πρόσκληση- για να μας ανακοινωθεί η απόφαση. Κυκλοφορεί, εσείς ξέρετε καλύτερα όσοι είστε στο ΠΑΣΟΚ, ότι είχε δοθεί ρητή υπόσχεση την προεκλογική περίοδο. Είναι τέτοια η αυτοπεποίθηση της πλευράς του Ηρακλείου, που εμένα με ανησυχεί πάρα πολύ».
Ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι ζητούμενο είναι η ενίσχυση του υφιστάμενου Εφετείου και όχι η περαιτέρω αποδυνάμωσή του. «Τη μία κακομοιριά θα την κάνουμε δύο;», αναρωτήθηκε και ξεκαθάρισε ότι για τον ίδιο το πρωτόκολλο τιμής ισχύει στο ακέραιο.
«Στο ίδιο έργο θεατές ακόμα μια φορά. Τρίτη στη δική μου θητεία και πολλοστή από το 2001 και μετά», δήλωσε ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «προσπάθεια μιας ομάδας από το Ηράκλειο να περάσει ένα συγκεκριμένο ρουσφέτι από το Υπουργείο Δικαιοσύνης».
Ο κ. Αρχοντάκης τόνισε ότι την περίοδο αυτή γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση «να περικόψει δαπάνες, να μαζέψει υπηρεσίες και να κάνει πιο αποτελεσματικό τον δημόσιο τομέα, στηρίζοντας, ουσιαστικά, λιγότερες διοικητικές ομάδες και κάνοντά τις πιο ισχυρές. «Την ίδια ώρα», τόνισε ο κ. Αρχοντάκης, «που υπάρχει αυτή η προσπάθεια ένα ρουσφέτι πάει να περάσει με την ακριβώς αντίθετη λογική. Με τη δημιουργία μίας νέας Υπηρεσίας, την οποία δεν την έχει ανάγκη η Κρήτη».
Ο πρώην βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Στέλιος Νικηφοράκης ζήτησε την επικαιροποίηση - ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου τιμής, τονίζοντας ότι «όποιος βάζει την υπογραφή του δεν τη βάζει ούτε για επικοινωνία ούτε για λαϊκισμό, αλλά γιατί το εννοεί». Παράλληλα, επεσήμανε ότι στον αγώνα αυτόν οι φορείς των Χανίων έχουν έναν «ακριβό όμηρο: την αμερικανική Βάση». Και πρόσθεσε: «έχουμε τη δυνατότητα να εκβιάσουμε σκληρά. Το θέμα είναι να αποδείξουμε ότι έχουμε και τη θέληση».
Ο πρώην βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης τάχθηκε κατά της διάσπασης του Εφετείου, λέγοντας ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα «ακόμη χειρότερη απονομή της δικαιοσύνης. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το πρωτόκολλο τιμής δεσμεύει και τον ίδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δηλώνω ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχόμουν να αναλάβω έδρα, που θα προέκυπτε από παραίτηση για ένα τέτοιο θέμα».
Το θέμα του Εφετείου δεν αφορά μόνο τους δικηγόρους. «Είναι θέμα αξιοπρέπειας, τιμής για τα Χανιά. Το μόνο που έχει μείνει στα Χανιά είναι το Εφετείο», τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Δημήτρης Ποντικάκης, σημειώνοντας ότι «εμείς είμαστε συνεχώς επί ποδός. Τα επιχειρήματά μας είναι βάσιμα, αλλά δυστυχώς δεν τα ακούνε, διότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό».

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Υπάρχουν πολλά σοβαρότερα προβλήματα από το Εφετείο για τα οποία ουδέποτε υπήρξαν τόσο μεγάλες αντιδράσεις και τέτοια «ομοψυχία», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος, Αντώνης Σχετάκης,
Ειδικότερα, ο κ. Σχετάκης επεσήμανε ότι «υπάρχει ένα κομμάτι του χανιώτικου λαού, δεν ξέρω πόσο μικρό ή πόσο μεγάλο είναι, που στην κυριολεξία “τά 'χει πάρει” με αυτή την κατάσταση, “τά 'χει πάρει” με το Εφετείο, “τά 'χει πάρει” με αυτή την “ομοψυχία” -σε πολλά εισαγωγικά- με το Εφετείο. Να το καταπιούμε που το λάδι έχει 1,90 ευρώ οι έξι γραμμές. Να το καταπιούμε που ο πυρηνοτρήτης εκτύπησε έξι Νομούς της χώρας, αλλά δεν εκτύπησε τα Χανιά, την Κρήτη. Να το καταπιούμε που οι πολυεθνικές, τις τελευταίες ημέρες, έχουν ρημάξει την αγορά της πόλης και που οι μικρομεσαίοι αρχίζουν να κλείνουν ο ένας μετά τον άλλο. Να καταπιούμε το γεγονός ότι οι Βάσεις εξακολουθούν εδώ να λειτουργούν, με ό,τι συνέπειες υπάρχουν για την ανάπτυξη, για τον τουρισμό. Να καταπιούμε και την Ξυλοκαμάρα και τη ρύπανση. Να καταπιούμε και την κατάρρευση του τουρισμού, αλλά την ίδρυση Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, κύριοι, δεν πρόκειται να την καταπιούμε. Εδώ είναι μεγάλο πεδίο», ανέφερε ο κ. Σχετάκης, ο οποίος διευκρίνισε, πάντως, ότι σε περίπτωση που ισχύει το πρωτόκολλο τιμής θα παραιτηθεί και ο ίδιος.
Αντιθέτως, ο δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Παπαντωνάκης δήλωσε ξεκάθαρα ότι τον ίδιο δεν τον δεσμεύει το πρωτόκολλο τιμής. Στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι «γίνεται πολύς ντόρος τα τελευταία χρόνια, και από τη μεριά των Ηρακλειωτών και από τη μεριά των Χανιωτών, με μια άνευ ουσίας τοπικιστική αντιπαράθεση, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του λαού της Κρήτης είναι η ίδρυση ή όχι μεταβατικού Εφετείου στο Ηράκλειο. Με αποτέλεσμα, τόσα χρόνια να τρίβουν τα χέρια τους όλες οι κυβερνήσεις, γιατί αποπροσανατολίζεται ο λαός της Κρήτης, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, και δεν αγωνίζονται ενωμένα, διεκδικώντας λύσεις για τα πραγματικά προβλήματα που τα απασχολούν. Δεν είδα ποτέ να γίνεται παρόμοια κινητοποιήση για το Νοσοκομείο Χανίων και την κατάσταση της υγείας», ανέφερε ο κ. Παπαντωνάκης.
«Ενιαία περιφέρεια δεν σημαίνει αποψίλωση υπηρεσιών, συγκέντρωσή τους σε μια και μόνο έδρα. Δεν σημαίνει επίσης όξυνση των περιφερειακών ανισοτήτων, αλλά αντίθετα εξισορρόπησή τους στη βάση μιας σωστά δομημένης ανάπτυξης όχι μόνο οικονομικής ή εμπορικής, αλλά πρωτίστως πνευματικής και πολιτιστικής. Θέματα που έπρεπε ήδη να έχουν λυθεί χάριν του ενιαίου πλέον θεσμού της Περιφέρειας», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων, Γιώργος Τζανακάκης. Και προσθέτει: «Δεν στεκόμαστε εγωιστικά, ούτε χάριν συμφερόντων στο να παραμείνει το θέμα του Εφετείου ως έχει. Λύσεις που ωραιοποιούν το θέμα (π.χ. μεταβατικές έδρες κ.λπ.) σημαίνουν ουσιαστικά την κατάργησή του με έδρα τα Χανιά. Αγωνιζόμαστε πάντα για μια ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, την αποκέντρωση θεσμών και υπηρεσιών με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη και μόνον, και την ιστορία του τόπου τούτου. Αυτό και τώρα θα πράξουμε πιστοί στις δεσμεύσεις και τις αρχές μας».

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Στο ψήφισμα, που ενέκρινε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, αναφέρονται τα εξής:
1. Καταδικάζουμε την ανακίνηση του θέματος του Εφετείου από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, που όχι μόνο δεν θα οδηγήσει σε καλύτερη απόδοση της δικαιοσύνης, αλλά αντίθετα θα την επιδεινώσει και οδηγεί σε διχασμό.
2. Θεωρούμε απαράδεκτο τον αποκλεισμό της Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού, από τη σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
3. Καλούμε την κυβέρνηση να μεριμνήσει για τα θέματα που σχετίζονται με την αποκέντρωση και την ισόρροπη ανάπτυξη, εν όψει μάλιστα και της διοικητικής μεταρρύθμισης.
4. Δηλώνουμε την πρόθεσή μας, να αγωνιστούμε για τα δίκαια του χανιώτικου λαού, συνεπείς προς την ιστορία αυτού του τόπου.
5. Ζητούμε από όλους, εφόσον οδηγηθούμε σε διάσπαση του Εφετείου Κρήτης, να υλοποιήσουν το πρωτόκολλο τιμής, όπως έχει συμφωνηθεί και υπογραφεί το 2001.

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου