Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 16/10/2010

Η Κρήτη,
της Κρήτης,
την Κρήτη,
ω! Κρήτη...


Tο «όλον» τοπικό ΠΑΣΟΚ, με ελάχιστες -και αναμενόμενες- εξαιρέσεις, έδωσε το παρόν κατά την παρουσίαση των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων με τον συνδυασμό του υποψήφιου περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε τόσο κατά την είσοδό του στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων (φωτ. κάτω), όσο και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Eίναι, δε, χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν στιγμές που η φωνή του κ. Αρναουτάκη δεν ακουγόταν εξαιτίας της έντασης των χειροκροτημάτων. Την... αμαρτία μου θα την πω: κάποια στιγμή που οι παλάμες των παρεβρισκόμενων «πήραν φωτιά» μού ’ρθε στο μυαλό η γνωστή -αθλητική, ως επί το πλείστον- ρήση: η νίκη έχει πολλούς «πατεράδες», η ήττα είναι «ορφανή».

Iδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αρναουτάκης στον βουλευτή και υποψήφιο δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη, τον οποίο αποκάλεσε δήμαρχο Χανίων. Κάτι ανάλογο έπραξε, λίγο αργότερα, και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην παρουσία μόνο του έτερου βουλευτή Ευτύχη Δαμιανάκη. Ορισμένοι από τους παρεβρισκόμενους έσπευσαν να του... θυμίσουν ότι είναι παρών και ο κ. Σκουλάκης. «Θα σε πω όπως πρέπει», αντέτεινε ο κ. Βουλγαράκης και τον αποκάλεσε δήμαρχο Χανίων.

O  κ. Βουλγαράκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά -από το βήμα- σε δύο ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα Χανιά, τα οποία βρίσκονταν εντός της αίθουσας: την Αλέκα Μαρκογιαννάκη και τον Γιώργο Τζανακάκη. Λίγο αργότερα, το ίδιο έπραξε και ο κ. Αρναουτάκης. Την... αμαρτία μου θα την πω και πάλι: αναλογιζόμενος γεγονότα του παρελθόντος, κατά τη διάρκεια προεκλογικών περιόδων και όχι μόνο, μου ήρθε στο μυαλό ο αείμνηστος Ντίνος Ηλιόπουλος να λέει: «Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα».

Eπί της ουσίας όσων είπε εκτός αιθούσης ο κ. Αρναουτάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις των «Χ.Ν.», δυο λόγια μόνο. Αφού πρώτα επισημάνω ότι ο κ. Αρναουτάκης ήταν επί σειρά ετών πρωτοπόρος της Αυτοδιοίκησης ως δήμαρχος Αρχανών Ηρακλείου. Με σημαντικό έργο και αδιαμφισβήτητη προσφορά.

Aναφέρω μόνο τούτο: όταν ο κ. Αρναουτάκης είχε «ανακαλύψει» τα ευρωπαϊκά προγράμματα και αξιοποιούσε τους κοινοτικούς πόρους προς όφελος της περιοχής του, άλλοι δήμαρχοι της Κρήτης δεν ήξεραν να βρουν τις Βρυξέλλες στον χάρτη!

Aπό ’κει και πέρα, τα περί «συγκρητισμού» -αδόκιμος διαχρονικά ο όρος αλλά τον χρησιμοποιώ για να καταλαβαινόμαστε- είναι όμορφα, παχιά λόγια. Και από λόγια έχουμε χορτάσει. Οι πράξεις είναι που μετράνε. Και η πραγματικότητα αποδεικνύει δυστυχώς πως όταν κάποιοι μιλούν για «συγκρητισμό» εννοούν: τα δικά σας δικά μας και τα δικά μας δικά μας.

Kι επειδή ο κ. Αρναουτάκης μίλησε για ισόρροπη ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι «ο πολίτης πρέπει να εξυπηρετείται από τη Σητεία μέχρι τα Χανιά στο ίδιο επίπεδο όπου και αν κατοικεί», δηλώνω ξεκάθαρα, ως πολίτης, ότι δεν έχω κανένα, μα κανένα απολύτως πρόβλημα να δημιουργηθεί Εφετείο και στο Ηράκλειο.

Aρκεί, προηγουμένως, να αναβαθμιστεί το Νοσοκομείο Χανίων και οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, ώστε να μη χρειάζεται ούτε ένας ασθενής να μεταβαίνει στο Ηράκλειο για εξετάσεις, εγχειρήσεις και θεραπείες. Αρκεί, προηγουμένως, να δημιουργηθούν ανάλογες Υπηρεσίες στα Χανιά. Αρκεί, προηγουμένως, να δημιουργηθούν οι ανάλογες αθλητικές και άλλες υποδομές και στα Χανιά. Αρκεί να αναβαθμιστεί σημαντικά ο βόρειος οδικός άξονας και στη δυτική Κρήτη. Ας τα προχωρήσουν αυτά τα θέματα όλοι εκείνοι που κόπτονται για τον «συγκρητισμό» και μετά ας κάνουν ό,τι θέλουν με το θέμα του Εφετείου, το οποίο έχει κυρίως σημειολογικό -και όχι ουσιαστικό- χαρακτήρα για την τοπική μας κοινωνία.

Oι παραπάνω επισημάνσεις αφορούν, φυσικά, όλα εκείνα τα πολιτικά πρόσωπα (υποψήφιους περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, αλλά και άλλους), που θυμούνται εσχάτως ότι η Κρήτη είναι μία ενιαία περιφέρεια. Εμείς το ξέρουμε. Εκείνοι, συνήθως, το ξεχνούν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου