Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 19/11/2010


Πού πάμε;

Tα εμπορικά καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Οι ακάλυπτες επιταγές «κυκλοφορούν» πλέον ως σαν τα μαρουλόφυλλα. Οι μισθοί «πετσοκομμένοι» ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, «παγωμένοι». Η αγορά στενάζει. Απολύσεις, περικοπές. Ο αριθμός των πολιτών που ζει πλέον κάτω από τα όρια της φτώχειας αυξάνεται με τρομακτικά ανησυχητικούς ρυθμούς. Ο αριθμός των συσσιτίων το ίδιο. Εσχάτως και ο αριθμός των αστέγων! 

Ολα τούτα δεν συμβαίνουν σε κάποια μακρινή χώρα. Συμβαίνουν στη χώρα μας. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής, η κατάσταση είναι δραματική. Δραματική. Το ίδιο σκηνικό, ευτυχώς όχι στην ίδια ένταση -τουλάχιστον ακόμη- παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα και στα Χανιά. Στα Χανιά με τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» του τουρισμού και των... επιδοτήσεων. Με τα πλεονεκτήματα του παππού και της γιαγιάς, του πατέρα και της μάνας στο χωριό, που «πέμπουν» πότε - πότε καμιά κότα, λίγο αρνί, μερικά αβγά, χόρτα, χοχλιούς, λαχανικά και φρούτα.

Πριν από λίγες εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης που έδωσαν στα «Χ.Ν.» οι πέντε υποψήφιοι -τότε- δήμαρχοι Χανίων τους έθεσα το εξής ερώτημα: 
«Με την εντονότατη οικονομική κρίση έχει διαμορφωθεί ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για πολύ μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Το πρόβλημα έχει “αγγίξει” και τα Χανιά. Η ανεργία “καλπάζει”, πολλοί συμπολίτες μας αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη, ο αριθμός των συσσιτίων αυξάνεται καθημερινά. Ανεξαρτήτως αρμοδιοτήτων, και με δεδομένο ότι απειλείται άμεσα η κοινωνική συνοχή και σε τοπικό επίπεδο, τι συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύετε να πάρετε την επόμενη ημέρα για την αποτελεσματική παροχή βοήθειας στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας;»

Χθες, το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι στην πόλη των Χανίων έχει ανακύψει «επείγουσα ανάγκη για τον εφοδιασμό ανθρώπων με ρουχισμό, ώστε να προστατευθούν από το κρύο» και καλεί τους συμπολίτες μας να προσφέρουν σε άπορους κατοίκους της πόλης μας ανδρικά σακάκια και μπουφάν, καθώς και κουβέρτες ή sleeping bags. 

Η συλλογή των παραπάνω ειδών ρουχισμού θα γίνεται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, στην πλατεία της Αγοράς. «Καλούμε τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες να ανταποκριθούν, επιδεικνύοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη τους», επισημαίνει το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης.

Η περιβόητη... κοινωνική συνοχή απειλείται πλέον άμεσα. Αλλού έχει «θρουλίσει». Η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει. Φως στο τούνελ δεν διαφαίνεται. Ούτε καν αχτίδα φωτός. Σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον είναι προφανές ότι σημαντικό ρόλο θα πρέπει πλέον να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση. Και, ακολούθως, οι πολίτες εκείνοι που έχουν την «μπόρεση». 

Το τι θα κάνουν οι «έχοντες και κατέχοντες» πολίτες ουδείς, βέβαια, μπορεί να καθορίσει. Οι Δήμοι, ωστόσο, έχουν υποχρέωση να βγουν μπροστά. Άμεσα και καθοριστικά. Να δημιουργήσουν δομές στήριξης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τις υπάρχουσες. Να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν συγκεκριμένες δράσεις κοινωνικής πολιτικής. Να έρθουν «πρόσωπο με πρόσωπο» με το πρόβλημα. Και να θέσουν ως προτεραιότητα, όχι την επίλυσή του, καθώς αυτό αφορά κυρίως τις πολιτικές της κεντρικής εξουσίας, αλλά τη μερική έστω αντιμετώπισή του.

Με σεβασμό και αξιοπρέπεια προς τους συνανθρώπους που έχουν ανάγκη. Πολλοί εξ αυτών βρέθηκαν σε αυτό το σημείο απρόσμενα. «Ανάμεσα στους ανθρώπους που καταφεύγουν σήμερα στα δημόσια συσσίτια, εκτός από τους άστεγους και τους μετανάστες, μπορεί, πλέον, κανείς να εντοπίσει και άνεργους πτυχιούχους νεαρής ηλικίας, καθώς και απολυμένους σαραντάρηδες ή πενηντάρηδες. Ενδεικτικό για την κατάσταση στην πόλη μας είναι ότι 350 άτομα λαμβάνουν καθημερινά γεύματα από τα συσσίτια της Σπλάντζιας», τονίζει στη χθεσινή του ανακοίνωση το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης. 

Ετσι είναι. Κανείς πλέον δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι του ξημερώνει. Απαιτείται, λοιπόν, ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Ένα δωμάτιο, ένα κρεβάτι, μια κουβέρτα, δυο αλλαξιές ρούχα, ένα ζεστό πιάτο φαΐ, ένα χαμόγελο, μια καλή κουβέντα. Και αυτά μπορούμε και οφείλουμε να τα προσφέρουμε σε όλους όσοι τα έχουν ανάγκη. Με αιχμή του δόρατος την Αυτοδιοίκηση. Και στα Χανιά. Το επαναλαμβάνω: και στα Χανιά. Οπωσδήποτε και στα Χανιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου