Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ
"Λουκέτο" στο σφαγείο

Η απόφαση
πάρθηκε 
σε χθεσινή
σύσκεψη
Βουλγαράκη -
Σκουλάκη


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Είναι οριστικό! «Λουκέτο» μπαίνει σήμερα στο δημοτικό σφαγείο Χανίων, όπως αποφασίστηκε σε χθεσινή -κεκλεισμένων των θυρών- σύσκεψη του αντιπεριφερειάρχη Απόστολου Βουλγαράκη και του δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη, καθώς, όπως επισημάνθηκε, «οποιαδήποτε προσπάθεια επαναλειτουργίας του στην παρούσα φάση θα επιφέρει ποινικές κυρώσεις στους αρμόδιους φορείς».
Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά και την απόφαση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιλένας Αποστολάκη να παραπέμψει στον εισαγγελέα τέσσερα δημοτικά σφαγεία -μεταξύ των οποίων και αυτό των Χανίων- επειδή, παρά τις εντολές που έχει δώσει αλλά και τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία και τους κανόνες ασφάλειας και δημόσιας υγείας.
Χθες, ο κ. Βουλγαράκης είχε διαδοχικές συναντήσεις εργασίας με υπηρεσιακούς παράγοντες για το συγκεκριμένο θέμα και ακολούθησε η σύσκεψη με τον κ. Σκουλάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας ελήφθη η απόφαση για το κλείσιμο του σφαγείου. 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη οι αντιδήμαρχοι Χανίων Λευτέρης Αμπαδιωτάκης και Μανώλης Κεμεσίδης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Μιχάλης Μεσσαριτάκης και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων Γαβριήλ Κουρής.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη, εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι «στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα κάτωθι:
• Τα προβλήματα και οι σοβαρές ελλείψεις της εγκατάστασης του δημοτικού σφαγείου Χανίων.
• Τα από εξαετίας αλλεπάλληλα έγγραφα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι εκθέσεις ελέγχου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων.
• Οι σοβαρές συνέπειες που προκύπτουν για τον Νομό μας και για τη χώρα μας από τη μη συμμόρφωση προς τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων όπως η παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η επιβολή προστίμου, η απαγόρευση της εμπορίας των ελληνικών ζωικών προϊόντων στο εξωτερικό και η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για μη ασφαλή τρόφιμα προς τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας».
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «μετά από τα παραπάνω, διαπιστώθηκε ότι το δημοτικό σφαγείο Χανίων παρουσιάζει πολλαπλές ελλείψεις εξαιτίας του ότι καμία εργασία εκσυγχρονισμού δεν πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια από τον Δήμο Χανίων, αλλά και το ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων δεν είχε προχωρήσει στην εφαρμογή της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας μη προχωρώντας στην ανάκληση λειτουργίας του δημοτικού σφαγείου ως όφειλε».
«Παρά του ότι αναγνωρίστηκαν από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη τα σημαντικά προβλήματα και η δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος, έγινε σαφές ότι η λειτουργία του δημοτικού σφαγείου Χανίων δεν δύναται να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες δεδομένου ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επαναλειτουργίας του στην παρούσα φάση θα επιφέρει ποινικές κυρώσεις στους αρμόδιους φορείς», καταλήγει η ανακοίνωση.

1 σχόλιο:

  1. Θα αναζητηθούν -προσωποποιηθούν-καταλογισθούν συγκεκριμενες ευθύνες για την αβελτηρια των ανευθυνοϋπευθύνων ή θα κάνουμε πάλι την πάπια στο όνομα της "συναινεσης" του "πολιτικού πολιτισμού" και τού "ελα μωρέ..." κλαιγοντας ξανά τα πεταμένα μας χρήματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή