Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 21/3/2011



Τραλαλά
για άλλη
μια φορά...

Iνστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, Άγιοι Πάντες Αποκορώνου. Μεσημέρι Παρασκευής, 18 Μαρτίου 2011. Οι εργασίες της ημερίδας, με θέμα «Πολιτεία και Περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», είναι σε εξέλιξη. Εντελώς απρόσμενα «σκάει» σαν «βόμβα» η είδηση: Υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση Εφετείου Ανατολικής Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο. Ακολουθεί... κάτι σαν πανικός.

Oι πληροφορίες λίγες και συγκεχυμένες αρχικά, περισσότερες και συγκεκριμένες στη συνέχεια. Οι δικηγόροι του Ηρακλείου φωτοτύπησαν και διένειμαν το υπογεγραμμένο Προεδρικό Διάταγμα, μας ενημερώνει τηλεφωνικά συνάδελφος (δημοσιογράφος) από το Ηράκλειο. Στο άκουσμα της είδησης επικρατεί αγανάκτηση και οργή.

«Μα είναι δυνατόν; Την Τρίτη έχουμε ραντεβού γι’ αυτό το θέμα και υπέγραψαν το Προεδρικό Διάταγμα;», φωνάζει ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης, μιλώντας στο κινητό του τηλέφωνο. Δίπλα του, ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, ο οποίος, ωστόσο, παραμένει αρκετά πιο ήρεμος. Άλλωστε, όπως διευκρινίζει αργότερα σε δημοσιογραφικά «πηγαδάκια», το πρωτόκολλο τιμής δεν τον αφορά πλέον. Το υπέγραψε, όπως λέει, το έτος 2001 ως βουλευτής. Τώρα, λέει, είναι δήμαρχος Χανίων. «Παγωμένο» χαμόγελο -μάλλον αμηχανίας- από τη βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ Λίτσα Κουρουπάκη. 

Για τις εξελίξεις ενημερώνεται και ο -διοργανωτής της ημερίδας- υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος αποχωρεί για αρκετή ώρα από την αίθουσα διεξαγωγής της ημερίδας και ξεκινά τα... τηλεφωνήματα.

Το πρώτο έχει ως αποδέκτη τον... Πρόεδρο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Πεταλωτής. Δηλαδή, προφανώς τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο, ωστόσο, ο κ. Πεταλωτής δεν καταφέρνει να μιλήσει εκείνη τη στιγμή. Το δεύτερο τηλεφώνημα έχει ως αποδέκτη την κα Ρεγγίνα Βάρτζελη, επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας που υπάγεται απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Την εξ απορρήτων, δηλαδή, του πρωθυπουργού.

«Γι’ αυτό το θέμα είμαι εγκλωβισμένος εδώ με τους δικηγόρους των Χανίων. Το δημοσίευσε;», ακούγεται να λέει, μιλώντας στο κινητό του τηλέφωνο μέσω hands free, ο κ. Πεταλωτής. «Ε, τότε τι μου λένε εδώ πέρα; Υπάρχει μια παραπληροφόρηση. Ωραία, εντάξει. Κατανοητό. Κατανοητό», απαντά ο κ. Πεταλωτής σε όσα προφανώς του λέει η κα Βάρτζελη. 

Και αμέσως μετά, ο κ. Πεταλωτής, απευθυνόμενος σε συνεργάτη του, αναφέρει: «Να έρθει λίγο ο Δαμιανάκης ο βουλευτής». Δευτερόλεπτα αργότερα, ο κ. Πεταλωτής λέει, μεταξύ άλλων, στον κ. Δαμιανάκη και στον κ. Σκουλάκη, παρουσία του δικηγόρου Γιάννη Ντερμανάκη: «Δεν το έχουν δημοσιεύσει» (σ.σ. το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση Εφετείου στην Ανατολική Κρήτη). «Δεν θα δημοσιευτεί μέχρι να συναντηθείτε. Δεν θα σταλεί προτού συναντηθείτε. Ήδη ζήτησα να μιλήσω μαζί του» (σ.σ. εννοεί με τον πρωθυπουργό). «Αν δεν δημοσιευτεί δεν ισχύει».

Νωρίτερα, ο βουλευτής Χανίων της Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Μαρκογιαννάκης φροντίζει -μάλλον εκ του... ασφαλούς- να «πετάξει το γάντι» στους συναδέλφους του.

«Τη Δευτέρα» (σ.σ. δηλαδή σήμερα) «το πρωί θα βρίσκομαι έξω από το γραφείο του προέδρου της Βουλής περιμένοντας και τους συναδέλφους μου από τα Χανιά για να τηρήσουμε το πρωτόκολλο τιμής, που σημαίνει και την παραίτησή μας. Αν δεν προχωρήσουν σε αυτό τότε έχουμε να κάνουμε με κότες», δηλώνει σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ο κ. Μαρκογιαννάκης. Και αποχωρεί...

Συμπέρασμα: το ζήτημα θεωρείται λήξαν, από τη στιγμή που το Προεδρικό Διάταγμα υπεγράφη. Απλά, αναζητείται... χρόνος για την όσο το δυνατόν πιο ομαλή διαχείριση της... ήττας (σύμφωνα με κάποιους), του... δυσμενούς αποτελέσματος (σύμφωνα με κάποιους άλλους)! 

Άλλωστε,οι φορείς της Ανατολικής Κρήτης το έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψη: Η ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο αποτελεί προσωπική προεκλογική υπόσχεση του σημερινού πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου Δυστυχώς, όχι κάτι ανάλογο με το επίσης προεκλογικό... «λεφτά υπάρχουν»!

Ο Χρήστος
Μαρκογιαννάκης
και η... ΝΔ

«Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας... της Δημοκρατικής Συμμαχίας», είπε ο βουλευτής Χανίων Χρήστος Μαρκογιαννάκης στη διάρκεια του χαιρετισμού του στην ημερίδα με θέμα «Πολιτεία και Περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης». Γέλια πολλά στο ακροατήριο για το... μπέρδεμα. Είναι πολλά τα χρόνια μέσα στο... μαντρί. Και δεν ξεχνιούνται εύκολα, όπως και να το κάνουμε...

Η Λίτσα
έγινε...
Ευαγγελία

Τη γνωρίσαμε, πριν από λίγα μόλις χρόνια, ως Λίτσα Κουρουπάκη. Κι έτσι την ξέρουμε μέχρι σήμερα, που είναι πλέον βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, λαμβάνοντας τη θέση του κ. Σκουλάκη, ο οποίος εξελέγη δήμαρχος Χανίων. Εσχάτως, ωστόσο, η Λίτσα έγινε... Ευαγγελία, σύμφωνα με τα δελτία Τύπου που αποστέλλει στον τοπικό Τύπο για την κοινοβουλευτική της δράση. Είναι πιο... σοβαρό το Ευαγγελία, μάλλον, γι’ αυτό και «ανεσύρθη» από το... πιστοποιητικό βάπτισης. 
Ατυχές
το... χωρατό
Δαμιανάκη

Δίνοντας τον λόγο στους τοπικούς βουλευτές για να απευθύνουν χαιρετισμούς στο ξεκίνημα της ημερίδας, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου Γιάννης Γαρεδάκης τους ζήτησε να είναι σύντομοι. Αρχικά, κι ενώ σύμφωνα με το... πρωτόκολλο έπρεπε να μιλήσει ο κ. Δαμιανάκης, ο κ. Γαρεδάκης έδωσε τον λόγο στην κα Κουρουπάκη για λόγους αβρότητας, με τη σύμφωνη γνώμη του Σελινιώτη βουλευτή. Η κα Κουρουπάκη μίλησε για δύο λεπτά περίπου. Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο κ. Δαμιανάκης, ο οποίος αστειευόμενος -θέλοντας να σχολιάσει το γεγονός ότι η κα Κουρουπάκη δεν ήταν σύντομη στον χαιρετισμό της- είπε ότι «οι γυναίκες είναι γλωσσούδες». Μόνο που κανείς δεν γέλασε. Αντιθέτως, πολλοί... δαγκώθηκαν. Ατυχές το... χωρατό. Τουλάχιστον ατυχές...

Η υπάλληλος
και η απόσπαση

Κατά την επίσκεψη του κ. Πεταλωτή στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το πρωί της περασμένης Παρασκευής, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης του σύστησε μία κοπέλα, η οποία εργάζεται με σύμβαση στο γραφείο του (από την εποχή του τέως νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη). Η σύμβασή της λήγει σε λίγο διάστημα και θέλουμε να την κρατήσουμε, είπε ο κ. Βουλγαράκης, απευθυνόμενος στον κ. Πεταλωτή. Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν αποστομωτική: Να την πάρουμε με απόσπαση στην Αθήνα, σημείωσε. Εκτιμώντας, προφανώς, τη φυσική ομορφιά της εν λόγω υπαλλήλου! Τελικά, είναι διαχρονικά της μοδός οι αποσπάσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου