Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 23/3/2011



Mια φορά κι έναν καιρό...

Mια φορά κι έναν καιρό, σε μια μικρή -τύποις και ουσία- χώρα, με πολλά και εξαιρετικά σοβαρά οικονομικά και άλλα προβλήματα, υπήρχε ένας υφυπουργός Οικονομίας.

Aνθρωπος της Αυτοδιοίκησης, μετριοπαθής, συμπαθής και συνεννοήσιμος, σύμφωνα τουλάχιστον με όσους συνεργάζονταν κατά καιρούς μαζί του, διατηρούσε καλές σχέσεις με τον πρωθυπουργό, ο οποίος τον είχε συμπεριλάβει παλιότερα και σε εκλόγιμη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματός του.

O συγκεκριμένος νησιώτης υφυπουργός, αν και είχε -φαινομενικά τουλάχιστον- αναλάβει κρίσιμα ζητήματα στον τομέα της οικονομίας, δεν εσκόπευε να παραμείνει επί μακρόν στην κυβέρνηση. 

Kαι αυτό γιατί επιθυμούσε -κοινό... μυστικό ήταν- να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης στο νησί του. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, είχε εξαγγείλει ότι θα θεσμοθετούσε την αιρετή Περιφέρεια και φήμες έφεραν τον συγκεκριμένο υφυπουργό να είναι προσωπική επιλογή του για το μεγαλύτερο νησί - περιφέρεια της συγκεκριμένης μικρής χώρας.

Λίγο πριν ανακοινωθεί η υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια, ο υφυπουργός βρέθηκε στον τόπο καταγωγής του, όπου ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την υλοποίηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος με θέμα την «Πράσινη Ανάπτυξη». Εκατόν είκοσι εκατομμύρια ευρώ ήταν ο προϋπολογισμός του προγράμματος.

Θυμάμαι ακόμη ένα μέρος της ομιλίας του υφυπουργού κατά την παρουσίαση του συγκεκριμένου προγράμματος. (Όσοι δεν το θυμούνται μπορούν να το βρουν πολύ εύκολα στην ιστοσελίδα του).

«Σήμερα είμαστε εδώ για να κάνουμε το όραμα μας πράξη, για να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας, το όραμα και τη δέσμευση του πρωθυπουργού για την πράσινη ανάπτυξη. Πράσινη ανάπτυξη παντού στη χώρα, στην περιφέρεια, στην ύπαιθρο για να ανακόψουμε την αρνητική τροχιά της υπαίθρου,  για να δώσουμε πνοή στην περιφέρεια, ειδικά σήμερα που με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία το έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ».

Xαράς ευαγγέλια. Και... αγώνας δρόμου από αιρετούς του νησιού για να ενταχθεί στο πρόγραμμα κάθε... «πράσινο» ή μη έργο ανάπτυξης ή ακόμη και... μη ανάπτυξης. Αποτέλεσμα; Το πρόγραμμα «ξεχείλωσε» εξ αρχής και, σε πλείστες περιπτώσεις, μόνο την... πράσινη ανάπτυξη δεν αφορούσε πλέον. Συγκεκριμένες οι ευθύνες γι' αυτή την κατάληξη...

Πέρασαν μέρες, πέρασαν εβδομάδες, πέρασαν μήνες. Όλο αυτό το διάστημα -που... απλά έτυχε να είναι προεκλογική περίοδος για την Αυτοδιοίκηση- το πρόγραμμα για την «Πράσινη Ανάπτυξη» επροβάλετο από στελέχη της κυβέρνησης της -μικρής και με σοβαρά οικονομικά προβλήματα- χώρας, με επισημάνσεις για τη σπουδαιότητά του, καθώς αφορούσε και αφορά κυρίως τις ημιορεινές και ορεινές περιοχές του νησιού που «αγκομαχούσαν» και εξακολουθούν να «αγκομαχούν» αναπτυξιακά. Οι περιοχές που παρουσίαζαν και παρουσιάζουν ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη και βρίσκονται στα παράλια του νησιού, καθώς και οι αστικές και περιαστικές περιοχές εξαιρούνται του προγράμματος.

Οι εκλογές ολοκληρώθηκαν. Και ξαφνικά δυόμισι, περίπου, μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Περιφερειακής Αρχής και των νέων Δημοτικών Αρχών του νησιού της χώρας, ο αντικαταστάτης τού υφυπουργού στο Υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει αρμοδίως ότι το πρόγραμμα «Πράσινη Ανάπτυξη» πρέπει να... εξυγιανθεί με τη μέθοδο της αναθεώρησης!

«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι αφενός τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα χρηματοδοτούνται από αμιγώς εθνικούς πόρους και αφετέρου ότι η χώρα πλήττεται από σοβαρή δημοσιονομική κρίση, είναι απαραίτητη η άμεση εξυγίανσή τους», αναφέρει σε επίσημο έγγραφό του ο σημερινός υφυπουργός.

Σημαντική... λεπτομέρεια. «Τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα χρηματοδοτούνται από αμιγώς εθνικούς πόρους». Εθνικούς πόρους που η συγκεκριμένη χώρα διαθέτει με... το σταγονόμετρο. Άλλη σημαντική λεπτομέρεια αυτή. Βρίσκεται, άλλωστε, υπό καθεστώς επιτήρησης, καθώς έφτασε ένα βήμα πριν την -και επίσημα- πτώχευση.

«Να μεριμνήσετε ώστε να μη διενεργηθεί από εδώ και στο εξής καμία νέα δημοπράτηση έργου που είναι ενταγμένο στη συλλογική απόφαση ΣΑΕΠ 402. Με βάση την αναλυτική έκθεση, τις προτάσεις σας για αναθεώρηση του προγράμματος και των προτεραιοτήτων του, το συνολικότερο εθνικό σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης και τη διαθεσιμότητα των πόρων, θα τεθεί το νέο πλαίσιο συνέχισης της υλοποίησης και ολοκλήρωσης του εν λόγω προγράμματος», σημειώνει στο ίδιο έγγραφο ο σημερινός υφυπουργός.

Με λίγα λόγια: Στην καλύτερη περίπτωση το πρόγραμμα για την «Πράσινη Ανάπτυξη» θα υλοποιηθεί με σημαντικά μειωμένο προϋπολογισμό. Στη χειρότερη θα παραπεμφθεί στις... καλένδες.

Τι κρίμα! Χάνεται, αν δεν χάθηκε εξ αρχής (δηλαδή πριν ενταχθεί στο πρόγραμμα κάθε μη «πράσινο» έργο), μια ευκαιρία για την ουσιαστική - ποιοτική αναβάθμιση ημιορεινών και ορεινών περιοχών του νησιού, σκέφθηκαν κάποιοι ρομαντικοί πολίτες του νησιού. Και εν συνεχεία, ως ρομαντικοί, αναρωτήθηκαν: Μίλησε κανείς; Ακούστηκε κάτι γι' αυτή την «απώλεια»;

Κάποιοι άλλοι, πιο... υποψιασμένοι επέκτειναν τη σκέψη τους. Για ένα πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε σε μια δεδομένη χρονική (προεκλογική) συγκυρία με πολλά... φρου φρου και αρώματα, επιτράπηκε να «ξεχειλώσει» με εντάξεις σε αυτό πολλών μη «πράσινων» έργων (γιατί άραγε;), αλλά δεν στάθηκε δυνατόν να υλοποιηθεί, διότι δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι... εθνικοί πόροι!

Και κάποιοι άλλοι -αυτοί μάλλον ανήκουν στην κατηγορία των αφελών- αναρωτήθηκαν: Μα, η υλοποίηση του προγράμματος εξαγγέλθηκε προκειμένου να γίνει πράξη το όραμα και η δέσμευση του πρωθυπουργού της χώρας για την «Πράσινη Ανάπτυξη». 

«Ψιλά γράμματα». Άλλωστε, δεν είναι όλοι οι πρωθυπουργοί ανά την υφήλιο σαν τον δικό μας, ο οποίος δεσμεύτηκε, προεκλογικά, ότι θα ιδρύσει Εφετείο στο Ηράκλειο και τήρησε, μετεκλογικά, τον λόγο του. Αμ πώς;

ΥΓ.: Στο παραπάνω... παραμύθι κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις δεν είναι καθόλου συμπτωματική. Και... ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου