Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟΨΗ


Αδικαιολόγητο
«τσεκούρεμα»!


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Η καθυστερημένη καταχώρηση στοιχείων στο σύστημα «Ηφαιστος» από 3.417 πρατηριούχους καυσίμων σε όλη τη χώρα -και στον Νομό Χανίων- δεν μπορεί και δεν πρέπει, αναμφισβήτητα, να περάσει «στο ντούκου».
Είναι μία παράβαση συγκεκριμένη, για την οποία δεν χωρούν δικαιολογίες του τύπου «δεν γνώριζα» και, κατά συνέπεια, θα πρέπει να επιβληθούν ανάλογες κυρώσεις.
Το καίριο ερώτημα στην όλη υπόθεση είναι τούτο: Πρόκειται για λαθρεμπόριο καυσίμων; Όχι, σύμφωνα με την εσωτερική αλληλογραφία κορυφαίων στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για «απλές διοικητικές τελωνειακές παραβάσεις».
Ανάλογη είναι και η άποψη του επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Διώτη, ο οποίος σε εγκύκλιο που απέστειλε προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σημειώνει ότι «η παρεμβολή του ΣΔΟΕ μόνο ως γραφειοκρατική μπορεί να χαρακτηριστεί» καθώς «συνιστούν απλές τελωνειακές παραβάσεις».
Μάλιστα. Εφ' όσον, λοιπόν, όλοι οι αρμόδιοι συμφωνούν ως προς το είδος της παράβασης, πώς είναι δυνατόν να επιβάλλονται πρόστιμα σε πρατηριούχους του Νομού Χανίων που, στη μία περίπτωση, ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ, και, στην άλλη περίπτωση, «αγγίζουν» το 1.000.000 ευρώ;
Με ποια λογική αντιμετωπίζονται ως μεγαλολαθρέμποροι, οι οποίοι θα πρέπει να εξοντωθούν, οικονομικά και φυσικά;
Και με ποια λογική, σε τελική ανάλυση, επιβάλλονται πρόστιμα, τα οποία το κράτος δεν θα μπορέσει -όπως και χιλιάδες άλλα- να εισπράξει σε καμία περίπτωση, καθώς η οικονομική επιφάνεια της συντριπτικής πλειοψηφίας, αν όχι όλων, των παραβατών αδυνατεί να... πλησιάσει τέτοια ποσά;
Πειστικές απαντήσεις επί του θέματος ζητούν οι βενζινοπώλες. Δεν είναι σίγουρο, ωστόσο, ότι θα τις έχουν, αν λάβει κανείς υπόψη του όσα περίεργα και αντιφατικά διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες για το συγκεκριμένο θέμα.
Με αποκορύφωμα την απομάκρυνση του (πρώην πλέον) γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Καπελέρη, επειδή «πάγωσε» την επιβολή προστίμων στους πρατηριούχους προκειμένου να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, με εντολή, όπως καταγγέλλουν οι βενζινοπώλες, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, ο οποίος, ωστόσο, στη συνέχεια τον οδήγησε στην... πόρτα της εξόδου ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο!
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα χρήζει άμεσης αναθεώρησης. Όχι, βέβαια, για να τη «σκαπουλάρουν» οι πρατηριούχοι. Αλλά για να τιμωρηθούν (με το ανάλογο πρόστιμο), με βάση αυτό που όφειλαν εκ του νόμου να πράξουν, αλλά δεν έπραξαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου