Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟΨΗ


Φουρτούνες...

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Πριν από λίγες ημέρες, επισημαίναμε σε σχετικό ρεπορτάζ ότι σε φουρτουνιασμένα νερά εξακολουθεί να πλέει η ΑΝΕΚ, αλλά και γενικότερα η ελληνική ακτοπλοΐα.
Και αυτό γιατί οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές των καυσίμων, ο διαχρονικός βραχνάς του δανεισμού, η μεγάλη πτώση στη διακίνηση εμπορευμάτων και επιβατών τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η στάση πληρωμών από πλευράς κράτους (άγονες γραμμές), αλλά και η δραματική έλλειψη ρευστότητας του τραπεζικού κλάδου, εντείνουν τα ήδη οξυμένα προβλήματα, αλλά και την αγωνία για την επόμενη ημέρα.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις και πληροφορίες για την επόμενη ημέρα συνολικά της ελληνικής ακτοπλοΐας είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.
Ηδη γίνεται λόγος για τα «πρώτα κανόνια» που αναμένεται να σκάσουν εντός του πρώτου διμήνου του 2012, επισημαίνεται ότι «οι μεσίτες έχουν πια στα χέρια τους όλα τα στοιχεία των πλοίων της ακτοπλοΐας», καθώς «τα πάντα είναι για πούλημα», ενώ υπογραμμίζεται ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και μείωση δρομολογίων, ακόμη και στις γραμμές της Κρήτης καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που τα πλοία πηγαινοέρχονται σχεδόν άδεια και στο αμπάρι και στο κατάστρωμα. 
Το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Και δυστυχώς με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται φως στο τούνελ. Κατά συνέπεια, το αύριο προβλέπεται χειρότερο από το σήμερα και εξαιρετικά πιο άσχημο από το χθες.
Φυσικά, οι εξελίξεις αυτές προοιωνίζουν άσχημες ημέρες κυρίως για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας, άρα και για τη Μεγαλόνησο. Πόσο άσχημες μένει να φανεί εντός των προσεχών εβδομάδων ή μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου