Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 19/2/2009

Πόσο ακόμη
θα περιμένουν
στην Κάντανο;

Στις 17 Φεβρουαρίου 2009, ως γνωστόν, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη θεομηνία που έπληξε τον Δήμο Καντάνου. Οι ζημιές πολλές. Και στο φυτικό και στο ζωικό κεφάλαιο. Η άμεση καταγραφή τους, λογικά, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού, θα έπρεπε να είναι άμεση.

Αμ, δε. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, τίποτε δεν έχει γίνει! Η επιστολή που απέστειλε την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου -και δημοσιεύτηκε την επομένη και στα «Χανιώτικα νέα»- ο δήμαρχος Καντάνου Ευτύχης Δασκαλάκης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη, αποκαλύπτει την... ταχύτητα με την οποία κινήθηκε ο ΕΛΓΑ. Και το αρμόδιο Υπουργείο, βεβαίως - βεβαίως. Στο πλαίσιο, προφανώς, του ενδιαφέροντος για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της υπαίθρου!

Τα σχόλια είναι περιττά. Μια πρόταση μόνο. Να συγκεντρωθούν οι πληγέντες και να διοργανώσουν εκδήλωση για τον εορτασμό της... πρώτης επετείου από τη θεομηνία. Ενδεχομένως να κόψουν και... πίτα. Να στείλουν και... προσκλήσεις στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Ίσως, τότε, να υπάρξει ενδιαφέρον, αφού στις εκδηλώσεις και... στα πανηγύρια συνήθως προστρέχουν οι πολιτικοί μας ταγοί...

Αντιφάσεις
στα μέτρα για
την ελαιοκαλλιέργεια


Στα «Ελαιοκομικά νέα» που δημοσιεύτηκαν στα «Χ.Ν.» στις 18 Φεβρουαρίου, ο κ. Νίκος Μιχελάκης, άριστος γνώστης σε θέματα ελαιοκομίας, επισήμανε τις ασάφειες και τις αντιφάσεις στα κυβερνητικά μέτρα για την ελαιοκαλλιέργεια.

Σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης: «Σημαντικές ασάφειες και αντιφάσεις παρουσιάζουν οι εξαγγελίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ελαιοκαλλιέργεια, όπως διατυπώνονται στα επίσημα δελτία Τύπου του Υπουργείου, αλλά και στις αποφάσεις που πρόσφατα εκδόθηκαν από τον ίδιο τον ΕΛΓΑ».

Και προσθέτει: «Έτσι, εκτός από την κατάφωρη αδικία τους σε βάρος των ελαιοπαραγωγών, αφού καταλήγουν σε αποζημιώσεις ή ενισχύσεις των 5 - 6 ευρώ ανά στρέμμα (δηλαδή για τον ελαιοκαλλιεργητή των 30 - 40 στρ. σε 150 - 200 ευρώ), έναντι των 45 ευρώ ανά στρέμμα που δίδονται για τους βαμβακαλλιεργητές, εμπεριέχουν και τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε μεγάλες περιπέτειες με νέες διαμαρτυρίες από τους αγρότες και πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ειδικότερα, ο κ. Μιχελάκης τονίζει ότι «το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε αμέσως μετά τη σύσκεψη που έγινε στις 12-2-09 με αγρότες και παράγοντες της Κρήτης, αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:
“Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την Κρήτη: Για τους ελαιώνες (ελαιόλαδο και βρώσιμες ελιές): Μετά τον προσδιορισμό των ζημιών, όπου διαπιστώνεται, στις περιοχές όλης της χώρας σημαντική μείωση παραγωγής (από την Ειδική Επιτροπή Πανεπιστημιακών), θα καταβληθεί άμεσα το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ και θα γνωστοποιηθεί από τον ΕΛΓΑ το ύψος της αποζημίωσης κατά στρέμμα”.

«Από την άλλη πλευρά», επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης, «απόφαση του ΕΛΓΑ που δημοσιεύτηκε σε Αθηναϊκή εβδομαδιαία εφημερίδα αναφέρει ότι ο ΕΛΓΑ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του αναλαμβάνει "την κατά εξαίρεση και μόνο για την περίοδο 2008-2009 ασφαλιστική κάλυψη σε καλλιέργειες βρώσιμης και ελαιοποιήσιμης ελιάς όλης της χώρας που προκλήθηκαν από αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθόλη την καλλιεργητική περίοδο"».

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Μιχελάκης εύστοχα υπογραμμίζει, ότι «οι φανερές αντιφάσεις που προκύπτουν από τις ανακοινώσεις και αποφάσεις αυτές είναι:

Αντίφαση πρώτη: Ενώ είναι γνωστό ότι η προβληματική κατάσταση των ελαιοπαραγωγών έχει προκληθεί από την πτώση των τιμών σε απαράδεκτα επίπεδα και την άνοδο του κόστους παραγωγής, το Υπουργείο αντί να φροντίσει να βρει τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών με βάση τους κανονισμούς της Ε.Ε., προτείνει αποζημιώσεις λόγω μείωσης της παραγωγής από καιρικές συνθήκες!

Αντίφαση δεύτερη: Ενώ με τις ανακοινώσεις και τα δελτία Τύπου του Υπουργείου αφήνεται να εννοηθεί ότι ζημιές υπάρχουν σε ορισμένες μονό περιοχές, με την απόφαση του ΕΛΓΑ αφήνεται να εννοηθεί ότι οι ζημιές αφορούν όλη τη χώρα.

Αντίφαση τρίτη: Ενώ η φετινή παραγωγή της χώρας έχει αναφερθεί από το ίδιο το Υπουργείο στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου αρκετά μεγάλη, 370 χιλ. τόνους έναντι 307 χιλ. τόνους της περυσινής, τώρα θα επιχειρηθεί (μέσω της Πανεπιστημιακής Επιτροπής;) να πειστεί η Ε.Ε. ότι η παραγωγή ελαιολάδου ξαφνικά μειώθηκε και μάλιστα σε όλη τη χώρα».

«Επομένως είναι φανερό ότι απαιτείται μεγαλύτερη μελέτη και περίσκεψη, ώστε τα μέτρα να εξισορροπηθούν ως προς τους καλλιεργητές και εκλογικευτούν ως προς την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία», καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.

Κομψά το θέτει. Διότι από τα παραπάνω και με βάση τις σωστές επισημάνσεις του κ. Μιχελάκη προκύπτει αβίαστα το εξής συμπέρασμα: ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών. Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι οι αγρότες της Κρήτης έχουν δίκιο να είναι με «το όπλο παρά πόδα», δηλώνοντας ότι αν δεν δοθούν άμεσα ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά τους οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Με το χέρι στην καρδιά, ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει γι’ αυτό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου