Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΓΙΑ ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΥΔΡΕΥΣΗ
Εξαντλούνται
τα αποθέματα νερού

Σήμα
κινδύνου
εκπέμπει
ο ΟΑΔΥΚ


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Δραματική είναι, πλέον, η κατάσταση όσον αφορά την άρδευση στον Νομό Χανίων, ενώ προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν το επόμενο διάστημα και στην ύδρευση, αν δεν ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα -από τους αρμόδιους φορείς, αλλά και απ’ όλους τους πολίτες- με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης.
Σήμα κινδύνου εκπέμπει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ).
«Ο ΟΑΔΥΚ καλεί όλους τους φορείς και πολίτες να μειώσουν στο ελάχιστο την κατανάλωση νερού. Ζητά από τους φορείς διαχείρισης νερού (ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ, Δήμους) να αναλάβουν τα αναγκαία μέτρα και να τα ανακοινώσουν για περιορισμό της κατανάλωσης νερού. Ο ΟΑΔΥΚ δεν μπορεί να εντάξει νέες ποσότητες νερού στο υδροαρδευτικό δίκτυο», επισημαίνεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Οργανισμού, την οποία υπογραφεί ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΔΥΚ, Μάρκος Πατρελάκης.
Μιλώντας στα «Χ.Ν.», ο κ. Πατρελάκης τόνισε ότι η κατάσταση, φέτος, είναι εξαιρετικά δύσκολη, δυσκολότερη από κάθε άλλη χρονιά, και επισήμανε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα είναι πολύ πιθανό να υπάρξει πρόβλημα, τις επόμενες ημέρες, και όσον αφορά στην ύδρευση.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στην ανακοίνωση του ΟΑΔΥΚ υπογραμμίζονται τα εξής:
«Είναι γνωστό ότι ο Νομός Χανίων βιώνει τη χειρότερη χρονιά της τελευταίας 50ετίας όσον αφορά τις βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις κυρίως στους ορεινούς του όγκους, με αποτέλεσμα τη μείωση των αποθεμάτων νερού και ταπείνωση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.
Αυτό προκαλεί μείωση της παροχής πολλών πηγών, όπως της Αγιάς - Αρμένων - Λίμνης Κουρνά κ.τ.λ. απ’ όπου υδρεύονται περιοχές όπως ο Δήμος Χανίων, ο δυτικός, κεντρικός, ανατολικός Αποκόρωνας και αρδεύονται περιοχές των ΤΟΕΒ (Αγιάς - Κολυμπαρίου, Αγίας Μαρίνας - Πλατανιά, Βαρυπέτρου, δυτικού, κεντρικού και ανατολικού Αποκόρωνα).
Ο ΟΑΔΥΚ έχοντας συγκεκριμένες ποσότητες υδατικών πόρων να διαθέσει και για να ανταπεξέλθει σε όλο και σε περισσότερες απαιτήσεις ζήτησης νερού από όλους τους φορείς, κυρίως της ύδρευσης ΔΕΥΑ Χανίων - ΔΕΥΑ Ακρωτηρίου - ΔΕΥΑΒΑ αναγκάστηκε να επιβάλει πρόγραμμα άρδευσης στον Κάμπο Χανίων και στο Ακρωτήρι, που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε επιβάλει και αυτό προκαλεί προβλήματα στους αγρότες του κάμπου Χανίων και Ακρωτηρίου που είχαν συνεχή ροή νερού εδώ και πολλά χρόνια. Ανάλογα προγράμματα έχουν επιβάλει και οι ΤΟΕΒ Αγιάς - Κολυμπαρίου και Αγίας Μαρίνας - Πλατανιά.
Λειτουργεί τα αντλιοστάσια του σε 24ωρη βάση, που, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, προκαλεί κόπωση στα αντλητικά μηχανήματα, συνεχείς βλάβες (π.χ γεώτρηση Κόκκινου Μετοχιού Μουρνιών), μεγάλες δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος και έκτακτες δαπάνες αποκατάστασης βλαβών που είναι πολύ δύσκολο να τις αντιμετωπίσει.
Τα συνεργεία του δουλεύουν σε εξαντλητικό ρυθμό για την αποκατάσταση των βλαβών ώστε να υπάρχει συνεχή ροή νερού.
Παράλληλα, έχει ζητήσει και από όλους τους άλλους φορείς διαχείρισης νερού με συνεχείς συσκέψεις να πάρουν μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης και της σπατάλης νερού.
Ο ΟΑΔΥΚ καλεί όλους τους φορείς και πολίτες να μειώσουν στο ελάχιστο την κατανάλωση νερού. Ζητά από τους φορείς διαχείρισης νερού (ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ, Δήμους) να αναλάβουν τα αναγκαία μέτρα και να τα ανακοινώσουν για περιορισμό της κατανάλωσης νερού. Ο ΟΑΔΥΚ δεν μπορεί να εντάξει νέες ποσότητες νερού στο υδροαρδευτικό δίκτυο».

ΦΡΑΓΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΩΤΗ

Αρδευτικά έργα για την περιφέρεια ύψους 73 εκατ. ευρώ, από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» υπέγραψε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή. Μεταξύ των έργων και το φράγμα Βαλσαμιώτη, ύψους 19.286.838,36.
«Με τα χρήματα αυτά το έργο "ανασαίνει"», τόνισε στα «Χ.Ν.» ο κ. Πατρελάκης, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι απαιτούνται άλλα 8 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωσή του.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη σύσκεψη στα γραφεία του ΟΑΔΥΚ, είχε επισημανθεί ότι το υπό κατασκευή φράγμα Βαλσαμιώτη αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος του 2011, αν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει με τη χρηματοδότηση του έργου. Μάλιστα, είχε γίνει γνωστό ότι υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του φράγματος, καθώς μέχρι τότε το κόστος των εκτελεσθέντων έργων ανερχόταν σε 22,5 εκατ. ευρώ περίπου (ποσοστό 66% επί του συνόλου του προϋπολογισμού του φράγματος), ωστόσο είχαν καταβληθεί μόνο τα 11 εκατομμύρια.

Πηγή: Χανιώτικα νέα

1 σχόλιο:

  1. Κανείς όμως, κύριε δημοσιογράφε, δε μπήκε στον κόπο να μας εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ο προϋπολογισμός του έργου από τα €23 εκτοξεύθηκε στα €28,5 εκατομμύρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή