Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 14/2/2009


Αγρότες Κρήτης,

Υπουργείο 

και Μαρκογιαννάκης


Ας γυρίσουμε λίγο πίσω τον χρόνο. Οι αγρότες στην Κρήτη, μετά από κινητοποιήσεις δύο εβδομάδων (κυρίως στα Χανιά, αφού στο Ηράκλειο υπήρξε... διακοπή ολίγων ημερών), αποφασίζουν να μεταβούν στην Αθήνα με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, προκειμένου να πιέσουν, ουσιαστικά, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη, ώστε να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.


Νιώθουν «ριγμένοι», υποστηρίζοντας ότι ο Υπουργός έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ικανοποίηση των αιτημάτων των Θεσσαλών αγροτών. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια, άλλωστε, εκλέγεται ο κ. Χατζηγάκης.


Στο Υπουργείο γνωρίζουν ότι οι αγρότες της Κρήτης ετοιμάζουν... απόβαση τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου. Έχει γίνει προετοιμασία, έχουν εκδόσει εισιτήρια, υπάρχει αναβρασμός. Τι κάνει ο Υπουργός; Τους καλεί να συναντηθούν το απόγευμα της... Κυριακής 1 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, για να συζητήσουν. Γνωρίζοντας ότι πρόκειται για μία ανέφικτη πρόταση - πρόσκληση.


Και, ταυτόχρονα, μια κίνηση αντιπερισπασμού, για να έχει μετά να λέει ότι εκείνος ήταν διαθέσιμος, οι αγρότες, όμως, αρνήθηκαν. Παράλληλα, «προγραμματίζει» ραντεβού το πρωί της Δευτέρας 2 Φεβρουαρίου, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας ταξιδεύει αεροπορικώς για τις Βρυξέλλες, τάχα μου για να δείξει ότι έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις. 


Αν και ήταν γνωστό ότι το ταξίδι του κ. Χατζηγάκη επρόκειτο να γίνει την επόμενη ημέρα, την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου. Γι' αυτό, άλλωστε, ανέβηκαν τη Δευτέρα στην Αθήνα οι αγρότες της Κρήτης. Γιατί ήξεραν ότι ο Υπουργός θα ήταν στο γραφείο του.


Μετά την... απόδραση Χατζηγάκη στο εξωτερικό, ακολουθούν τα γνωστά -απαράδεκτα- γεγονότα στο λιμάνι του Πειραιά με πρωταγωνιστές τα ΜΑΤ και οι γνωστές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη (στις οποίες αναφερθήκαμε εκτενώς στη στήλη, στις 5 Φεβρουαρίου).


Οι αγρότες επιστρέφουν στην Κρήτη και την ίδια ώρα ο κ. Χατζηγάκης διαμηνύει, από τις Βρυξέλλες, ότι θα τους δεχθεί σύντομα. Το ραντεβού κλείνεται για την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου. Την παραμονή της συνάντησης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκδίδει ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, ισχυρίζεται ότι τα επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά δημιούργησαν φανατικοί οπαδοί του ΠΑΣΟΚ! Το αξιοσημείωτο είναι ότι το περιεχόμενο της ανακοίνωσης φαίνεται να αγνοεί ο... κ. Χατζηγάκης, όπως διεφάνη στην προχθεσινή σύσκεψη.


Απ' όλα τα παραπάνω προκύπτει ένα βασικό συμπέρασμα: είτε ο κ. Χατζηγάκης προέβη σκόπιμα στις προαναφερόμενες ενέργειες, προκειμένου να αποφύγει τους αγρότες της Κρήτης, μη έχοντας κάτι ουσιαστικό να ανακοινώσει, είτε αδυνατεί πλήρως να χειριστεί ουσιαστικά και επικοινωνιακά το όλο ζήτημα και άρα κακώς βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση. Όσοι επέλεξαν να αποχωρήσουν ή δεν είχαν κληθεί στη σύσκεψη της Πέμπτης υποψιάζονται ότι συμβαίνει το πρώτο. Έχουν, άραγε, την ίδια άποψη και όσοι βρίσκονταν εντός της αίθουσας, ακούγοντας τα όσα είπε ή δεν είπε ο κ. Χατζηγάκης;


Και φτάνουμε στη σύσκεψη. Στην οποία καλείται κάθε αρμόδιος, αναρμόδιος, σχετικός ή άσχετος με το θέμα. Καλούνται οι βουλευτές, καλούνται οι νομάρχες, καλούνται οι πρόεδροι των ΤΕΔΚ (!), μετά από παρέμβαση του δημάρχου Χανίων Κυριάκου Βιρβιδάκη, καλείται μέχρι και η ΣΥΔΑΣΕ (;), που έλαμψε διά της απουσίας της από τις κινητοποιήσεις. 


Απορία: γιατί θα πρέπει να είναι παρόντες στη σύσκεψη όλοι οι παραπάνω; Τι δουλειά, ας πούμε, έχουν οι πρόεδροι των ΤΕΔΚ; Τι δουλειά έχουν ακόμη και οι νομάρχες ή οι βουλευτές; Ποιους αφορά η σύσκεψη; Το Υπουργείο, από τη μια πλευρά, και τους συνδικαλιστές - εκπροσώπους των αγροτών από την άλλη. Αυτοί θα έπρεπε να συζητήσουν. Χωρίς «διαιτητές», «μεσολαβητές» και πολιτικά πρόσωπα που αποσκοπούν, συνήθως, σε προσωπικά μικροπολιτικά οφέλη.


Από τη στιγμή, βέβαια, που κλήθηκαν όλοι οι προαναφερόμενοι είχαν το απόλυτο δικαίωμα να παραστούν. Ορθώς, κατά συνέπεια, έδωσε το παρόν ο κ. Μαρκογιαννάκης, ως βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Και κακώς, κάκιστα, υπήρξε αίτημα των συνδικαλιστών να αποχωρήσει. Με ποιο δικαίωμα ζήτησαν τον αποκλεισμό ενός δημοκρατικά εκλεγμένου κοινοβουλευτικού άνδρα από μία σύσκεψη, στην οποία έχει προσκληθεί; Στηριζόμενοι πού; Στη... θιγμένη περηφάνεια των Κρητικών για το «ψέκασμα»; Αυτό είναι το πρωτεύον ζήτημα; Γι' αυτό μετέβησαν, τελικά, στο Υπουργείο; Ή για να διεκδικήσουν την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων τους, προκειμένου, ουσιαστικά, να επιβιώσει η πλειοψηφία των αγροτών και των κτηνοτρόφων, που βρίσκεται σήμερα σε απόγνωση;


Έχω την αίσθηση, αν όχι την πεποίθηση, ότι η αποχώρηση ήταν προσχεδιασμένη από μερίδα συνδικαλιστών των αγροτών, οι οποίοι γνώριζαν ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης θα ήταν παρών. Ταυτόχρονα, είχαν γνώση του περιεχομένου της «ατυχούς» ανακοίνωσης περί φανατικών του ΠΑΣΟΚ, που είχε εκδόσει το Υπουργείο. Γιατί πήγαν, λοιπόν, στο Υπουργείο, γνωρίζοντας, ουσιαστικά, ότι δεν υπήρχε περίπτωση να αποχωρήσει ο κ. Μαρκογιαννάκης; Η μόνη απάντηση που προκύπτει είναι ότι πήγαν για να... φύγουν.


Όχι όλοι. Έχω και πάλι την αίσθηση, αν όχι την πεποίθηση πια, ότι πίσω από τον αγώνα των αγροτών «παίζονται» πολιτικά παιχνίδια. Όχι στα Χανιά, όμως. Στο Ηράκλειο, όπου οι συσχετισμοί είναι ευνοϊκότεροι. Όπως ανάλογα παιχνίδια παίζονταν παλιότερα στον Θεσσαλικό κάμπο με τον κ. Χατζηγάκη σκαρφαλωμένο στα τρακτέρ και τον κ. Θανάση Κοκκινούλη, γνωστό «γαλάζιο» αγροτοσυνδικαλιστή, να δίνει τον τόνο.


Έχω, επίσης, την αίσθηση ότι οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στο Υπουργείο δεν γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί. Αν αυτό όντως ισχύει τότε η δική τους αποχώρηση ήταν επίσης ατυχής, ατυχέστατη. Και αυτό διότι είναι προφανές ότι «σύρθηκαν» πίσω από ορισμένους συνδικαλιστές, μη έχοντας την πολιτική γενναιότητα, εκείνη τη στιγμή, να διαχωρίσουν τη θέση τους. Και η θέση τους ήταν εντός της αίθουσας και όχι εκτός. Για να διεκδικήσουν -εφ' όσον κλήθηκαν- την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών του νησιού.


«Μη συγχέετε τους αγρότες με τα ροζιασμένα χέρια με αυτούς που ήρθαν σήμερα και κινούνται από άλλα ελατήρια», δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Μαρκογιαννάκης. Αδικώντας, τουλάχιστον, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων «Η Ενότητα» Ηλία Χαλακατεβάκη, με τον οποίο -λογικά θα- ανταλλάζει κατά καιρούς χειραψίες και άρα -θα- γνωρίζει καλά αν τα χέρια του είναι ροζιασμένα ή όχι.



1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα (και καλή αρχή)
    Εγώ πάλι αναρωτιέμαι:
    -Γιατί ενόχλησε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης και όχι τα όσα ειπώθηκαν μέσα στη Βουλή,από το κ. Χατζηγάκη, αφού ήταν ακριβώς τα ίδια με αυτά της ανακοίνωσης;
    -Γιατί αντέδρασαν χλιαρά, από τη "πανελήνια διαπόμπευση τους", μέσα στη Βουλή, από το κ. Μαρκογιαννάκη, που τους κατηγόρησε ψευδώς, ότι έκαψαν τη Νομαρχία των Χανίων;
    -Είναι τυχαίο, ότι και από τη σημερινή "σύσκεψη" στα Καμμένα Βούρλα, έφυγαν κάποιοι;
    Οι απαντήσεις αυτών των ερωτήσεων, με οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι η αποχώρηση τους ήταν προμελετημένη. Απλώς οι δικαιολογίες τους, περί παρουσίας του Αναπληρωτή του Πάκη, ήταν ατυχέστατες.Μάλιστα άκουσα έναν εκ των "ηγετών", συνεντευξιαζόμενο, να λέει ότι "επίτηδες δόθηκε το δελτίο τύπου από το Υπουργείο στη δημοσιότητα, για να τινάξει στον αέρα τη σύσκεψη". Έστω ότι είναι έτσι, αυτοί γιατί τσίμπησαν; Γιατί μπήκαν στο παιχνίδι;

    Σε μία σύσκεψη - καφενείο, με 100 τουλάχιστον συμμετέχοντες, σχετικούς και άσχετους, που σίγουρα θα ήθελαν όλοι να πουν το μακρύ και το κοντό τους,το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο!
    Άκρως επικοινωνιακό για άλλη μιά φορά.
    Δηλαδή μία από τα ίδια! Απλώς θα έλειπαν τα ... σκέρτσια, τα νάζια και οι εκμηστηρεύσεις αλληλολατρείας!!!
    Απορώ επίσης, εφ' όσων ενεπλάκη στην υπόθεση ο κ. Αναπληρωτής του Πάκη, γιατί δεν του ζητούν, οι Ειδικές Δυνάμεις να ξαμολυθούν στην ενδοχώρα της Κρήτης, εκεί που κάποιοι "γνωστοί - άγνωστοι" αλητήριοι τραμπούκοι, κορμοτομούν ελαιώνες, ψεκάζουν αμπέλια με ζιζανικτόνα, καίνε αγροικίες, σφάζουν ζωντανά, ανατινάζουν αντλιοστάσια, εξαφανίζουν περιφράξεις, κλέβουν λάδια, ελιές, κουνέλια, κότες, χύνουν κρασιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή