Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
«Λουκέτα» σε επιχειρήσεις

Διαπιστώσεις -
επισημάνσεις
σε διημερίδα
στα Χανιά


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Εκατό χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν μέσα στο 2010, εξαιτίας των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Η κατάσταση στην αγορά είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού υπάρχει τρομακτικό έλλειμμα ρευστότητας, γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από τη δραματική αύξηση του αριθμού των ακάλυπτων επιταγών όσο και από την αύξηση -και στην Κρήτη- του ποσοστού ανεργίας είτε λόγω «λουκέτων» είτε λόγω περικοπών.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις συζητήθηκαν στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στα Χανιά (στην αίθουσα εκδηλώσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας). Τη διημερίδα διοργάνωσαν οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων της Κρήτης, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια του νησιού.
Ο γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Νίκος Σκορίνης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις δεν οφείλονται μόνο στη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά και σε αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, που είχαν αρχίσει να γίνονται έντονα αντιληπτές την τελευταία διετία. Ο ίδιος επεσήμανε ότι «περίπου 80 με 100 χιλιάδες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βάλουν “λουκέτο” τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με έρευνες της ΓΣΕΒΕΕ».
Ερωτηθείς τι θεωρεί ότι πρέπει να γίνει προκειμένου να αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση, ο κ. Σκορίνης απάντησε: «Δεν μπορώ να απαντήσω με μία λέξη τι μπορεί να γίνει. Θα έλεγα: ο ουρανός με τ' άστρα. Όλα πρέπει να γίνουν. Να αλλάξει το επιχειρηματικό περιβάλλον. Είναι αρνητικό, χρειάζεται χρήμα η αγορά και, παράλληλα, για να γίνει αυτό, χρειάζεται ενίσχυση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων. Δεν γίνεται διαφορετικά. Χρειάζονται λύσεις σε πολλά σοβαρά ζητήματα, όπως η γραφειοκρατία, η φορολογία, η διοχέτευση του ΕΣΠΑ στην αγορά, ώστε να πάρει μπροστά η μηχανή και να αρχίσει να κινείται. Δεν είναι ευχάριστες οι προβλέψεις μας. Το 2010, απ' ό,τι φαίνεται, θα είναι πιο δύσκολο από το 2009».
Ερωτηθείς πόσο επιτείνουν το πρόβλημα το παραεμπόριο και οι πολυεθνικές, ο κ. Σκορίνης είπε ότι «δεν είναι μόνο το παραεμπόριο. Είναι γενικότερα η παραοικονομία της χώρας. Είμαστε πρωταθλητές. Στο 28% υπολογίζεται, περίπου, η παραοικονομία στην Ελλάδα. Εάν την περιορίζαμε στο ένα τρίτο, πιθανόν το δημόσιο έλλειμμα να μην υπήρχε. Συνεπώς χρειάζεται βούληση, θέληση, αποφασιστικότητα, να περιοριστεί, κατ' αρχήν αυτό το φαινόμενο. Από 'κει και πέρα, είμαστε σε μια εποχή που τα σύνορα δεν κλείνουν, πρέπει να κοιτάξουμε τη δική μας δουλειά, τι θα κάνουμε εμείς. Έχουμε γίνει χώρα μεταπρατών, εσωστρέφειας. Άρα, αυτό που λείπει από την Ελλάδα και νομίζω ότι ακόμα και η κυβέρνηση δεν το έχει τοποθετήσει στο στόχαστρο -φοβάμαι ότι διαχειρίζεται ή προσπαθεί να διαχειριστεί την κρίση σε αυτή τη φάση- είναι να γίνει μία προσπάθεια στρατηγικού σχεδιασμού για το πού θα πάει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια. Δεν γίνεται να είμαστε παντού ανταγωνιστικοί. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Αν θα είμαστε χώρα υπηρεσιών, χώρα τουρισμού ή αν θα είμαστε στην παραγωγική διαδικασία», κατάληξε ο κ. Σκορίνης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων, Δημήτρης Μπουντρογιάννης τόνισε, από την πλευρά του, ότι «προκειμένου η μικρή επιχείρηση να μην ισοπεδωθεί από την τυποποίηση μαζικά, αλλά και για να μπορέσει να στραφεί σε ποιοτικά και διαφορετικά προϊόντα πρέπει να υποστηριχθεί από μία γενικότερη πολιτική, η οποία θα αφορά τα άμεσα ζητήματα που αντιμετωπίζει (πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ασφαλιστικό και άλλα), όσο και τις υποδομές».
Παράλληλα, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι τράπεζες χρηματοδοτούν τις μικρές επιχειρήσεις με το... σταγονόμετρο, αλλά και με ιδιαίτερα επαχθείς όρους, λέγοντας ότι «το πρόβλημα της πρόσβασης στη χρηματοδότηση είναι σημαντικότερο απ' όσα αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αφού το κόστος δανεισμού είναι υψηλότερο και όροι δανεισμού δυσβάσταχτοι».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων (ΕΒΕ), Βαγγέλης Σπανουδάκης αναφέρθηκε σε μία σειρά από ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον για τις μικρές επιχειρήσεις. Τα ζητήματα αυτά, όπως είπε, «έχουν χαρακτήρα γενικότερο», «αφορούν το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και άπτονται θεσμικών θεμάτων» όπως το σταθερό περιβάλλον λειτουργίας, η πολυπλοκότητα, η διαφάνεια, οι όροι ανταγωνισμού, η ανάδειξη της επιχειρηματικότητας, η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες και οι υποδομές (ο βόρειος οδικός άξονας Κρήτης «κατάντησε ανέκδοτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπανουδάκης).
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους όρους ανταγωνισμού, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Χανίων υπογράμμισε: «Ας το πούμε καθαρά, το παιχνίδι είναι “σικέ”. Δεν μπορεί η μικρομεσαία επιχείρηση να μένει απροστάτευτη στο όνομα της ελευθερίας του επιχειρείν και να επεκτείνονται με απίστευτο ρυθμό οι αλυσίδες και μάλιστα οι ξενόφερτες, χωρίς όρους, με αθέμιτα εν πολλοίς μέσα, όπως π.χ. με διαθέσιμα πάμφθηνα κεφάλαια που αντλούνται από χρηματιστήρια, με πρακτικές αποκλεισμού των μικρών από ράφια και δίκτυα διανομής, χωρίς διάχυση τεχνογνωσίας, με αμοιβές που μετατρέπουν τις οικογένειες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις νέες γενιές στους νέους προλετάριους, χωρίς όραμα, ελπίδα και μέλλον».

Γ. ΡΩΜΑΝΙΑΣ:
Στο «κόκκινο» το ταμείο
των ελεύθερων επαγγελματιών


Στο «κόκκινο» βρίσκεται το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), όπως τόνισε στη διάρκεια της διημερίδας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ο οικονομολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Ρωμανιάς.
«Το ασφαλιστικό σήμερα στη χώρα μας έχει πολύ μεγάλα προβλήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Εκεί υπάρχουν περίπου 850.000 ασφαλισμένοι και γύρω στους 330.000 συνταξιούχους. Το Ταμείο έχει φοβερά προβλήματα, ακόμα και διαχειριστικά. Σήμερα, το μακροχρόνιο αναλογιστικό του έλλειμμα είναι περίπου 52 δισεκατομμύρια ευρώ και μέσα στο 2009 θα έχει κάνει πληρωμές, οι οποίες θα υπερβαίνουν τις εισπράξεις κατά 1 δισ. 100 εκατ. ευρώ. Είναι το πιο προβληματικό ταμείο σήμερα στην Ελλάδα και σε κάθε περίπτωση χρειάζεται άμεση παρέμβαση», τόνισε ο κ. Ρωμανιάς.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «θα γίνει συζήτηση» (της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με την κυβέρνηση) «και σε αυτό το ζήτημα, δηλαδή ποια μορφή πρέπει να πάρει αυτή η παρέμβαση, ώστε το ταμείο να μπορέσει να αναταχθεί και να μπορέσει να ικανοποιήσει τις νομοθετημένες αξιώσεις των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του».
Ο κ. Ρωμανιάς επεσήμανε ότι «το πρόβλημα δεν σταματά στο ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών. Γενικά, το σύστημά μας έχει τεράστια ελλείμματα και παρουσιάζει το φαινόμενο να είναι το μοναδικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ευρώπη που δεν έχει αποθεματικά. Το ελληνικό κράτος δεν έχει λειτουργήσει σωστά. Τη μια με τη δήμευση της περιουσίας που έκανε ο Μεταξάς, την άλλη με το ότι επί είκοσι χρόνια τα αποθεματικά του ήταν άτοκα, την τρίτη με την περίφημη ιστορία του Χρηματιστηρίου, την τέταρτη με την άλλη ιστορία των δομημένων ομολόγων, τελικά τα καταφέρανε και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα δεν έχει καθόλου αποθεματικά».

ΤΟ ΙΚΑ

Αναφερόμενος στο ΙΚΑ, ο κ. Ρωμανιάς υπογράμμισε ότι «παρουσιάζει το εξής απίθανο θέαμα: έχει περίπου 10 δισ. ευρώ συνολική περιουσία (ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, μετρητά), αλλά ταυτόχρονα έχει και περίπου 9,5 δισ. ευρώ χρέη (στον ΟΑΕΔ, στο ΕΤΕΑΜ, στην Εργατική Εστία, στην Εργατική Κατοικία κ.ά.). Το πιο περίεργο είναι ότι αυτά τα χρήματα δεν τα χρωστά επειδή πήρε δάνειο, αλλά επειδή εισπράττει εισφορές για λογαριασμό των Οργανισμών αυτών, τις οποίες όμως δεν τις αποδίδει. Δηλαδή, το ΙΚΑ διαπράττει το αδίκημα της υπεξαίρεσης. Είναι χρήματα που δεν είναι δικά του. Αν αφαιρέσουμε αυτά τα χρήματα το ΙΚΑ δεν έχει περιουσία 10 δισ., αλλά λιγότερο από 1 δισ.», τόνισε ο κ. Ρωμανιάς.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αναφερόμενος στον διάλογο που έχει ξεκινήσει για το ασφαλιστικό, ο κ. Ρωμανιάς σημείωσε ότι «έχει ξεκινήσει μία διαδικασία, η οποία θα οδηγήσει, έως το τέλος Απριλίου, σε τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας και μέχρι τον Ιούνιο η νέα νομοθεσία πρέπει να έχει ψηφιστεί. Οι πρώτες επαφές που έχουμε κάνει με τον αρμόδιο υπουργό μας λένε ότι έχει πρόθεση η κυβέρνηση να κάνει κάποιες παρεμβάσεις. Πακέτο προτάσεων δεν έχουμε πάρει ακόμα. Θα το πάρουμε ενδεχομένως την Τρίτη το πρωί. Μας είχε λεχθεί στην αρχή ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει έντεκα προτάσεις. Θα τις δούμε. Αυτή τη στιγμή, βέβαια, βρισκόμαστε σε μία φάση καλών συζητήσεων, έχουμε ξεκινήσει τη ρύθμιση της διαδοχικής ασφάλισης, που είναι για όλους τους ασφαλισμένους, οι συνεδριάσεις πρέπει να τελειώσουν ή τη Δευτέρα 7 ή τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου. Οι συζητήσεις αναφέρονται όλες μόνο στη διαδοχική ασφάλιση (δηλαδή αφορούν τους ασφαλισμένους που έχουν ασφαλιστεί σε περισσότερα του ενός ταμεία) και έχουν δύο στόχους: ο ένας είναι να δίδονται γρηγορότερα οι συντάξεις -το πολύ μέσα σε τρεις μήνες από τότε που υποβάλλεται η αίτηση, γιατί σήμερα κάνει και δύο χρόνια να καταβληθεί η σύνταξη- και το δεύτερο είναι να βελτιωθούν οι συντάξεις. Δηλαδή, να ανεβούν οι συντάξεις εκείνων, οι οποίοι είναι σε παραπάνω από ένα ταμεία και παίρνουν χαμηλότερη σύνταξη από ένα συνάδελφό τους, ο οποίος έχει σύνταξη σ' ένα μόνο ταμείο για όλο τον συντάξιμο βίο του. Αυτά τα βήματα είναι θετικά», κατέληξε ο κ. Ρωμανιάς.

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου