Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΙΤΑΛΩΝ
Ανάδειξη
της βενετσιάνικης
κληρονομιάς

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Ένα ευρύ πλαίσιο συνεργασίας, που, αν προχωρήσει με γοργά και ουσιαστικά βήματα, θα συμβάλλει σημαντικά στην τουριστική, αλλά και πολιτισμική ανάπτυξη της Κρήτης, συμφωνήθηκε με τους φορείς της Βενετίας, στη διάρκεια της διημερίδας με θέμα «Η βενετσιάνικη κληρονομιά στην Κρήτη - παρελθόν, παρόν, μέλλον», που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Χανίων και το Υπουργείο Πολιτισμού (28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων), με την υποστήριξη των Περιφερειών Κρήτης και Βένετο.
Οι εργασίες της διημερίδας ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στο παλιό λιμάνι των Χανίων.
Οι προτάσεις που συμφωνήθηκαν είναι ενδεικτικές, δεδομένου ότι τα περιθώρια συνεργασίας είναι πάρα πολλά, δήλωσε στα «Χ.Ν.» ο προϊστάμενος της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μιχάλης Ανδριανάκης.
Μεταξύ των προτάσεων είναι η διοργάνωση εκθέσεων για τον τουρισμό και την προβολή τοπικών προϊόντων σε Κρήτη και Βενετία, η καθιέρωση υποτροφιών από Δήμους και άλλους φορείς της Κρήτης για την έρευνα γύρω από συγκεκριμένα θέματα, που αφορούν σε πόλεις, φρούρια, ή περιοχές της Κρήτης στα αρχεία της Βενετίας με τη βοήθεια και του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας, αλλά και η ενίσχυση του καρναβαλιού του Δήμου Ρεθύμνου από τους φορείς της Βενετίας.
Ειδικότερα, οι προτάσεις που κατατέθηκαν και έγιναν αποδεκτές και από τις δύο πλευρές (φορείς Κρήτης και Βενετίας) αφορούν ανά τομέα τα εξής:

1. Έρευνα και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της βενετικής περιόδου της Κρήτης:

• Ολοκλήρωση διαδικασίας καταγραφής με την έκδοση ενός μεγάλου τόμου με τα μνημεία της Βενετικής περιόδου στην Κρήτη από τις περιφέρειες Κρήτης στην Ελληνική και Ιταλική γλώσσα.
• Συνεργασία με τις Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την εξασφάλιση αρχειακού υλικού για την τεκμηρίωση του έργου της αποκατάστασης των μνημείων της Βενετικής Περιόδου στην Κρήτη.
• Συνεργασία φορέων και επιστημόνων από Βενετία και Κρήτη στον τομέα της μελέτης και προβολής του πολύτιμου χαρτογραφικού και άλλου υλικού για την Κρήτη με εκδόσεις και δράσεις στο διαδίκτυο.
• Ολοκλήρωση και έκδοση στην ελληνική γλώσσα του έργου του Giuseppe Gerola για τα μνημεία της βενετικής περιόδου στην Κρήτη και η έκδοση λευκώματος με το φωτογραφικό αρχείο του Gerola (Iνστιτούτο Βένετο - 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων).
• Καθιέρωση υποτροφιών από Δήμους και άλλους φορείς της Κρήτης για την έρευνα γύρω από συγκεκριμένα θέματα, που αφορούν σε πόλεις, φρούρια, ή περιοχές της Κρήτης στα αρχεία της Βενετίας με τη βοήθεια και του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας. Διερεύνηση της δυνατότητας ανάλογης ενέργειας από την πλευρά των φορέων της Βενετίας.
• Οργάνωση εκθέσεων σε Κρήτη, Βενετία, ή αλλού σχετικά με τα θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς (έκθεση για οχυρωματική αρχιτεκτονική -π.χ. Michelle Sanmichielli- έκθεση κρητικών εικόνων από Κρήτη και Βενετία.
• Οργάνωση συνεδρίου με τις χώρες, στις οποίες υπάρχουν βενετσιάνικα μνημεία για την προστασία και προβολή τους.

2. Συνεργασία για την ανάδειξη - αξιοποίηση πολιτιστικής κληρονομιάς βενετικής περιόδου στην Κρήτη:

• Αξιοποίηση από κοινού χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποκατάσταση μνημείων της Κρήτης και άλλων προγραμμάτων από κοινού με άλλες χώρες γύρω από «soft» ενέργειες.
• Επιστημονική συνεργασία μέσα από κοινά προγράμματα για την ανάδειξη συγκεκριμένων ιστορικών και αρχαιολογικών στοιχείων (π.χ. ανασκαφή ναυαγίου πλοίου Tereza στο Ηράκλειο, φρούριο νησίδας Θόδωρου).
• Ανάδειξη και προβολή του ιδιαίτερα σημαντικού βενετσιάνικου αμυντικού συστήματος Κρήτης (φρούρια, λιμάνια, νεώρια) με ανάπτυξη δραστηριοτήτων γύρω από τον αμυντικό τουρισμό.
• Κατάρτιση πρότασης για ένταξη ομάδας μνημείων της βενετικής περιόδου στην παγκόσμια κληρονομιά (Unesco), ή στην ευρωπαϊκή κληρονομιά, ή στήριξη ανάλογων ενεργειών φορέων της Κρήτης.

3. Συνεργασία στον τομέα του τουρισμού και σε άλλους τομείς:

• Διοργάνωση ταξιδιών από τη Βενετία στην Κρήτη και αντίστροφα.
• Διοργάνωση εκθέσεων για τον τουρισμό και την προβολή τοπικών προϊόντων σε Κρήτη και Βενετία. Προώθηση προϊόντων, που συνδέονται με την παρουσία των Βενετών στην Κρήτη, όπως είναι το λάδι και το κρασί «Μαλβαζία».
• Συστηματική έρευνα στον τομέα της κρητικής μουσικής στη Βενετία και ενέργειες προβολής.
• Ανάδειξη σημαντικών ιστορικών γεγονότων, όπως είναι η πολιορκία του Ηρακλείου και η αυτοθυσία των υπερασπιστών της νησίδας Θοδωρού, με ετήσιες εκδηλώσεις.
• Ενίσχυση του καρναβαλιού του Δήμου Ρεθύμνου από τους φορείς της Βενετίας.

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου