Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 5/4/2011



Μόνο με φασαρία;

«Στην Ελλάδα προχωρά κάτι μόνο όταν γίνει μεγάλη φασαρία», ανέφερε -και το ρήμα παραδέχθηκε κολλάει» στην προκειμένη περίπτωση- πρόσφατα η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους Μέσων Ενημέρωσης των Χανίων.

«Διάλε το ψέμα», που θα έλεγε και η συχωρεμένη η γιαγιά μου, η Αντωνία με τ’ όνομα. «Διάλε το ψέμα». Τα παραδείγματα πολλά. Καθημερινά. Αναφέρω μόνο ένα από αυτά, που είναι και χαρακτηριστικό της δυσκινησίας, του μεγέθους της γραφειοκρατίας και της κακομοιριάς -σε τελική ανάλυση- της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και κατ’ επέκταση του ελληνικού κράτους.

Νομός Χανίων. Νομός με 110.000 καστανόδεντρα περίπου και παραγωγή καστάνων, που ανέρχεται σε 1.200 - 1.300 τόνους ετησίως. Οι καστανιές πλήττονται σημαντικά από την ασθένεια του έλκους τα τελευταία χρόνια. Μεγάλη η περιβαλλοντική καταστροφή. Μεγάλη και η οικονομική ζημία για πολλούς παραγωγούς.

Οπως εξήγησε την 1η του Απρίλη, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Καστάνου Νομού Χανίων Νίκος Μπομπολάκης, «τώρα και έξι χρόνια, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας Θεσσαλονίκης και τον καθηγητή κ. Διαμαντή, ανακαλύψαμε ότι στον Νομό μας υπάρχει πρόβλημα στα καστανόδεντρα, με το έλκος της καστανιάς που αφανίζει τα δέντρα. Το πρόβλημα είναι ορατό διότι σε λίγο δεν θα υπάρχουν δέντρα με την ταχύτητα που εξαπλώνεται η αρρώστια (έλκος - καρκίνος καστανιάς)». 

Λύση, ευτυχώς για τους παραγωγούς, φαίνεται ότι υπάρχει. «Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έδωσε ο κ. Διαμαντής, η εφαρμογή βιολογικής καταπολέμησης είναι η μόνη μέθοδος αντιμετώπισης της ασθένειας του έλκους της καστανιάς. Παρόμοιο έργο, που εφαρμόστηκε σε 17 Νομούς από την πρώην Γενική Διεύθυνση Δασών κατά την περίοδο 2006 - 2009 με χρηματοδότηση από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, είχε εξαιρετικά αποτελέσματα. Το παρόν έργο προβλέπεται να διαρκέσει 3,5 χρόνια ήτοι 6 μήνες για την εκπόνηση της μελέτης σε 11 συνολικά Νομούς και 3 χρόνια για την εφαρμογή της βιολογικής καταπολέμησης», ανέφερε ο κ. Μπομπολάκης.

Ολα καλά, λοιπόν; Όχι. Κι όμως, όχι. «Ξέρουμε», σημείωσε ο κ. Μπομπολάκης, «ότι τώρα και τρία χρόνια ο Νομός μας, μαζί με άλλους δέκα Νομούς της Ελλάδος, έχει ενταχθεί σε έργο του ΕΣΠΑ για την εφαρμογή βιολογικής καταπολέμησης. Δεν βλέπουμε όμως να προχωρούν οι διαδικασίες για την εκκίνηση του έργου που θα σώσει τα υπόλοιπα δέντρα». 

Ο κ. Μπομπολάκης ζήτησε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, γνωστοποιώντας ότι είχε αποστείλει σχετική επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, ερωτήσεις κατατέθηκαν από βουλευτές στη Βουλή (Ευτύχης Δαμιανάκης, Σήφης Βαλυράκης), ωστόσο, μέχρι στιγμής, το πρόβλημα παραμένει. Και οι καστανιές έχουν αφεθεί στη... μοίρα τους. Ομοίως και οι καστανοπαραγωγοί. Φωνάζουν, διαμαρτύρονται τώρα, μήπως και εισακουστούν. Μήπως και με τη φασαρία γίνει κάτι...

Χαρακτηριστική ήταν η φωνή αγωνίας του κ. Μπομπολάκη. «Δεν φτάνει όμως αυτό» (σ.σ. αναφερόταν στις ερωτήσεις των βουλευτών). «Εμείς, ως καστανοπαραγωγοί, βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Είναι ολοκληρωτική η καταστροφή στα Εννιά Χωριά και τώρα “πηγαίνει” και προς Παλαιά Ρούματα - Σέμπρωνα. Τέτοιο πράγμα δεν το έχω ξαναδεί. Πιστεύω ότι σε δύο χρόνια δεν θα υπάρχει παραγωγή καστάνου. Και απορώ για ποιον λόγο δεν μπορούμε να συντονιστούμε για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα, για ένα τόσο σοβαρό εισόδημα του Νομού Χανίων όλοι οι αιρετοί του Νομού. Να πάμε να απαιτήσουμε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να μας δεχθεί. Ας μας πει ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο έργο»...

Ο κ. Μπομπολάκης προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση από το Υπουργείο θα πραγματοποιηθεί μαζική κινητοποίηση διαμαρτυρίας από δεκάδες καστανοπαραγωγούς έξω από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. 

Προχθές, ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του κ. Δαμιανάκη ότι ο κ. Σκανδαλίδης, απαντώντας στην ερώτησή του, δεσμεύτηκε να επισπεύσει τις διαδικασίες, ώστε η εφαρμογή των απαιτούμενων έργων για την καταπολέμηση του έλκους της καστανιάς να γίνει το συντομότερο δυνατόν, εντός του 2011.

Και αναρωτιέμαι: αν θεωρήσει κανείς -καλή τη πίστη- ότι η δέσμευση του κ. Σκανδαλίδη θα γίνει πράξη εντός... του 2011, γιατί θα πρέπει να δημιουργείται αναστάτωση και να φθάνουν οι παραγωγοί ενός προϊόντος που πλήττεται σημαντικά να διαμαρτύρονται εντόνως και να προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, ζητώντας το αυτονόητο, προκειμένου το ελληνικό κράτος να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του; Γιατί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου