Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 2/4/2011


Μαρκογιαννάκης,
Siemens,
ελικόπτερα 
και άλλα πολλά...

Στην ίδια παρέα, σε -κατάμεστη από κόσμο- κεντρική καφετέρια επί της πλατείας Δικαστηρίων, βρέθηκα χθες, λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι, με τον βουλευτή Χανίων της Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Στο τραπέζι κάθονταν, επίσης, ο τέως δήμαρχος Βουκολιών και νυν πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Καστάνου Νομού Χανίων Νίκος Μπομπολάκης, ο τέως αντιδήμαρχος Βουκολιών Γιάννης Λουφαρδάκης και ένα ακόμη άτομο, το οποίο δεν γνώριζα.

Τυχαίο το συναπάντημα. Καφεδάκι έπιναν εκεί οι κύριοι Μπομπολάκης και Λουφαρδάκης μετά τις χθεσινές δηλώσεις του πρώτου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης σχετικά με τα προβλήματα των καστανιών στον Νομό Χανίων. Δηλώσεις που έγιναν στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Τους «πέτυχε» εκεί ο κ. Μαρκογιαννάκης και κάθισε. Δευτερόλεπτα αργότερα, στην παρέα προστέθηκε και η αφεντιά μου.

Το συναπάντημα είχε ενδιαφέρον. Ως γνωστόν, ο κ. Μαρκογιαννάκης αποτελεί ένα από τα πρόσωπα των ημερών. Τόσο για την υπόθεση της Siemens, όσο και, εσχάτως, για την υπόθεση της ενοικίασης -με υψηλό τίμημα- πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων όταν ήταν υπουργός. Αναπόφευκτα, λοιπόν, η συζήτηση επικεντρώθηκε επί των συγκεκριμένων θεμάτων.

Πολύ γρήγορα η συζήτηση εξελίχθηκε σε μονόλογο, με τον κ. Μαρκογιαννάκη να διακόπτει τον γεμάτο ένταση και χειμαρρώδη λόγο του για να απαντήσει σε ερωτήσεις ή να σχολιάσει παρατηρήσεις, πότε του κ. Μπομπολάκη, πότε του κ. Λουφαρδάκη και πότε του γράφοντος.

«Mπορείς να γράψεις ό,τι θέλεις απ’ όσα λέω», μου είπε κάποια στιγμή και συνέχισε. Μεγάλος ο δημοσιογραφικός «πειρασμός». Άρχισα να κρατώ σημειώσεις. Και καταγράφω τις σημαντικότερες, κατά την προσωπική μου άποψη, επισημάνσεις του κ. Μαρκογιαννάκη, διότι παρουσιάζουν εξαιρετικό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Αυτές είναι οι εξής:

• «Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς έχουν κάνει συμφωνία στα θέματα των σκανδάλων για να αυτοπροστατευτούν. Έχουν κάνει συμφωνία, το ΠΑΣΟΚ να χαρίσει την υπόθεση των ομολόγων και η Ν.Δ. να χαρίσει την υπόθεση της Siemens, στην οποία εμπλέκονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατά 95% και κατά 5% από τη Ν.Δ. Γι’ αυτό δεν φέρνουν στη Βουλή τα πορίσματα για τα ομόλογα και τη Siemens», υποστήριξε ο κ. Μαρκογιαννάκης. 

Υπενθυμίζεται ότι για να κατατεθεί ένα πόρισμα στη Βουλή θα πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα, υπογεγραμμένο από 60 τουλάχιστον βουλευτές. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει να συζητηθεί στη Βουλή το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens, υποστηρίζοντας ότι «αν γίνει αυτό θα τους ξεμπροστιάσω, με χαρτιά και στοιχεία».

• Ο κ. Μαρκογιαννάκης έκανε λόγο για «σύστημα, που αποτελείται από πολιτικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης, μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοσυνδικαλιστές και άλλους», το οποίο «αφού προστάτεψε όλους αυτούς τους κλέφτες του Χρηματιστηρίου, τους μιζαδόρους ΟΤΕ, ΟΣΕ, Ολυμπιακής, τα όσα έγιναν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την παροχή υπηρεσιών δέκα φορές πάνω, έρχεται σήμερα, που ο κόσμος είναι αγανακτισμένος δικαιολογημένα και ζητά αίμα, και ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα». Διευκρίνισε, πάντως, ότι ο συγκεκριμένος ισχυρισμός δεν αφορά όλα τα πρόσωπα που φέρεται να έχουν εμπλοκή σε λογής - λογής υποθέσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως σκάνδαλα από πολύ μεγάλη μερίδα του Τύπου.

• Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαρκογιαννάκης στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη και το μέλος της Επιτροπής, βουλευτή Ηλείας της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρα. Κατήγγειλε ότι αποκρύπτουν έγγραφα και κατέκρινε με δριμύτητα τον ρόλο τους -ειδικά του κ. Βαλυράκη- στην Εξεταστική Επιτροπή.

• Ο κ. Μαρκογιαννάκης κατήγγειλε, ακόμη, ότι η Εξεταστική Επιτροπή για το αντιαεροπορικό σύστημα TOR M1 «σταμάτησε στη μέση, μόλις είδαν ότι θα έβγαιναν ονόματα από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ».

Για την υπόθεση της υπερτιμολογημένης μίσθωσης πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων το 2009, ο κ. Μαρκογιαννάκης ανέφερε ότι αρχικά τα πέντε αυτά ελικόπτερα Έρικσον δεν ενοικιάστηκαν γιατί η προσφορά ήταν κατά πολύ αυξημένη (περίπου 35%) σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και έγινε σχεδιασμός της αντιπυρικής περιόδου με βάση: την ενοικίαση των ελικοπτέρων Μ 26 (αυτών με τον κουβά), τα αεροπλάνα και τις επίγειες δυνάμεις. 

Ωστόσο, όπως είπε, τον Ιούνιο εκδηλώθηκαν αρκετές πυρκαγιές, με αποκορύφωμα μία μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή από Υμηττό έως Γλυφάδα. Αυτομάτως, σύμφωνα με τον κ. Μαρκογιαννάκη, διέρρευσε ότι δεν είχαν ενοικιαστεί τα ελικόπτερα Έρικσον για λόγους οικονομίας (για τα οποία τόνισε ότι είναι πολύ καλύτερα από τα ελικόπτερα Μ 26 από επιχειρησιακής άποψης, καθώς δύναται να αντλούν νερό ακόμη και από δεξαμενές ή πισίνες και όχι μόνο από λίμνες ή από τη θάλασσα). Μάλιστα, ανέφερε ότι συγκεκριμένη δημοσιογράφος από «μεγάλο» κανάλι του απηύθυνε σχετικό ερώτημα την ημέρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά κι ενώ ο ίδιος βρισκόταν σε εκδήλωση στη Σχολή της Αστυνομίας. 

Στη συνέχεια ο κ. Μαρκογιαννάκης περιέγραψε όσα ακολούθησαν, τη δριμεία κριτική που δέχθηκε για την καταστροφική πυρκαγιά σε Υμηττό - Γλυφάδα ως καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός («Πετρούλα με αποκαλούσαν επειδή μιλούσα για τον καιρό», ανέφερε χαρακτηριστικά) και γνωστοποίησε ότι του τηλεφώνησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και τον παρότρυνε, ουσιαστικά, να υπογράψει τη σύμβαση για την ενοικίαση των πέντε ελικοπτέρων, λέγοντας του, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μαρκογιαννάκη, ότι μετά από μερικά χρόνια κανείς δεν θα τον θυμάται επειδή έκανε οικονομία στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά θα τον θυμούνται σίγουρα αν επί υπουργίας του έγινε μια μεγάλη καταστροφή, την οποία δεν κατάφερε να αποτρέψει. «Κάποιες φορές η πολιτική δεν γίνεται μόνο με αριθμούς», πρόσθεσε ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Ο ίδιος τόνισε ότι στη συνέχεια έδωσε εντολή στις ελληνικές πρεσβείες που βρίσκονται σε χώρες, οι οποίες επίσης χρησιμοποιούν πυροσβεστικά ελικόπτερα Έρικσον, να ζητήσουν στοιχεία σχετικά με τις συμβάσεις που υπογράφουν, ώστε να κινηθεί αναλόγως το Ελληνικό Δημόσιο και να μην είναι υποχρεωμένο κάθε χρόνο να πληρώνει περισσότερα χρήματα. «Τα στοιχεία αυτά ήρθαν στο Υπουργείο όταν είχε αναλάβει πλέον ο κ. Χρυσοχοΐδης», πρόσθεσε ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Και κατέληξε λέγοντας ότι με βάση τα στοιχεία των πρεσβειών το Υπουργείο έκανε στην άκρη την -αντιπροσωπεύουσα τα ελικόπτερα- εταιρεία και ήρθε σε επαφή με την ιδιοκτήτρια εταιρεία, πετυχαίνοντας καλύτερη διαπραγμάτευση και χαμηλότερες τιμές.

Αυτές ήταν οι σημαντικότερες επισημάνσεις του. Αν πρόκειται για αλήθειες ή όχι, δεν είμαι, προφανώς, σε θέση να γνωρίζω. Τις καταγράφω, ωστόσο, διότι αποτελούν δημοσιογραφικές «ειδήσεις», οι οποίες μπορούν κάλλιστα να ερευνηθούν για να προκύψουν σαφή και ξεκάθαρα συμπεράσματα.

Οφείλω να επισημάνω, πάντως, ότι όση ώρα άκουγα τον κ. Μαρκογιαννάκη να μιλά για μυστικές πολιτικές συμφωνίες Παπανδρέου - Σαμαρά, για Εξεταστικές Επιτροπές που ουδέποτε ολοκληρώθηκαν, για «σύστημα» που προστατεύει διαχρονικά «κλέφτες και μιζαδόρους», αναρωτιόμουν: Κι εσείς κύριε Μαρκογιαννάκη, που τα γνωρίζατε τόσα χρόνια, τι κάνατε; Τώρα μας τα λέτε; 

Tον ρώτησα ευθέως, όταν ολοκλήρωσε όσα έλεγε. Και μου απάντησε το εξής: «Μα δεν λέω ότι εγώ διέφερα. Ήμουνα κι εγώ το καλό παιδί, όπως και πολλοί άλλοι, για να μη με διαγράψουν, για να με κάνουν υπουργό. Το παραδέχομαι»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου