Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 1/4/2011



Κρήτη και
«Πράσινη
Ανάπτυξη»

«Σας εκθέτει προσωπικά το έγγραφο του κ. Ρήγα», παρατήρησα, έχοντας απέναντί μου τον περιφερειάρχη Κρήτης και τέως υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σταύρο Αρναουτάκη, στο περιθώριο του πολιτικού μνημόσυνου των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου, την περασμένη Κυριακή 27 Μαρτίου.

Για το «πάγωμα» του προγράμματος «Κρήτη - Πράσινη Ανάπτυξη» -συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων ευρώ- ο λόγος. Σχετική αναφορά έγινε, άλλωστε, σε τούτη τη στήλη στις 23 Μαρτίου 2011, σε κείμενο με τίτλο «Μια φορά κι έναν καιρό».

Θυμίζω περιληπτικά τα βασικά σημεία. Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Παναγιώτης Ρήγας -αντικαταστάτης, ουσιαστικά, του κ. Αρναουτάκη στο Υπουργείο- μόλις πριν από λίγες ημέρες έστειλε έγγραφο με το οποίο ενημέρωσε αρμοδίως ότι το πρόγραμμα «Πράσινη Ανάπτυξη» πρέπει να... εξυγιανθεί με τη μέθοδο της αναθεώρησης!

«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι αφενός τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα χρηματοδοτούνται από αμιγώς εθνικούς πόρους και αφετέρου ότι η χώρα πλήττεται από σοβαρή δημοσιονομική κρίση, είναι απαραίτητη η άμεση εξυγίανσή τους», ανέφερε ο κ. Ρήγας στο έγγραφό του προς τον κ. Αρναουτάκη και προς τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Θανάση Καρούντζο.

Στο ίδιο έγγραφο ο κ. Ρήγας υπογράμμιζε: «Να μεριμνήσετε, ώστε να μη διενεργηθεί από εδώ και στο εξής καμία νέα δημοπράτηση έργου που είναι ενταγμένο στη συλλογική απόφαση ΣΑΕΠ 402. Με βάση την αναλυτική έκθεση, τις προτάσεις σας για αναθεώρηση του προγράμματος και των προτεραιοτήτων του, το συνολικότερο εθνικό σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης και τη διαθεσιμότητα των πόρων, θα τεθεί το νέο πλαίσιο συνέχισης της υλοποίησης και ολοκλήρωσης του εν λόγω προγράμματος».

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ

Ο κ. Αρναουτάκης, ο οποίος ως υφυπουργός είχε ανακοινώσει την υλοποίηση του προγράμματος «Κρήτη - Πράσινη Ανάπτυξη», δεν δέχθηκε ότι εκτίθεται από το έγγραφο του κ. Ρήγα, αν και, χωρίς να το πει ευθέως, άφησε να εννοηθεί ότι θα ήταν προτιμότερο να μη σταλεί. Έτσι ουσιαστικά «φωτογράφισε» και το πρόσωπο που -κατά την εκτίμησή του προφανώς- το διέρρευσε στον Τύπο.

«Δεν νομίζω. Δεν εκτίθεμαι καθόλου», είπε, «διότι προσπαθήσαμε όλοι μαζί για να κάνουμε αυτό το πρόγραμμα, όπως και πολλά άλλα στην Ελλάδα. Υπάρχει ένα πρόβλημα με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, γιατί υπάρχει περικοπή και πέρυσι και φέτος και επίσης με την περικοπή που γίνεται, ύψους 22 δισεκατομμυρίων ευρώ, την τριετία 2012 - 2015. Άρα, να δούμε κι εμείς πώς θα μπορούμε να έχουμε αυτά τα έργα που έχουν δημοπρατηθεί και να δώσουν τους πόρους από πλευράς Υπουργείου κι εκτιμώ ότι τον επόμενο χρόνο τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα για να μπορέσουμε να ολοκληρωθεί στην πενταετία το πρόγραμμα “Κρήτη - Πράσινη Ανάπτυξη”, που είναι στόχος και δέσμευση δική μου».

Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε, ακόμη, ότι «γνωρίζω το έγγραφο γιατί έχει σταλεί και σε εμένα. Δεν είναι ότι βάζει το πρόγραμμα “στον πάγο”. Έχουν δημοπρατηθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 34 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία συνεχίζουν να υλοποιούνται, όπως επίσης θα υλοποιηθούν και τα έργα που είναι σε εξέλιξη και είναι να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους εργολάβους», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.

Και πρόσθεσε: «Το πρόγραμμα είναι για πέντε χρόνια, όχι για έναν χρόνο. Άρα, τον χρόνο θα απορροφούσε 20 με 24 εκατομμύρια. Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεφύγει και πιάνουμε πάνω από τα 50 εκατομμύρια δεν μπορεί να δημοπρατηθούν άλλα έργα σε αυτή την περίοδο και θα περιμένουμε τον νέο χρόνο, το 2012, να δημοπρατηθούν τα υπόλοιπα έργα. Η θέση η δική μου είναι ότι όλο το πρόγραμμα της “Πράσινης Ανάπτυξης” θα ολοκληρωθεί στην πενταετία, όχι σε έναν χρόνο. Το πρόγραμμα αυτό είναι δέσμευση δική μου. Θα ολοκληρωθεί στην πενταετία».

Ερωτηθείς γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρήγας δεν απέστειλε ανάλογο έγγραφο στη δική του εκλογική περιφέρεια, στις Κυκλάδες, άρα δεν έβαλε το πρόγραμμα «στον πάγο» στα συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου όπου ο ίδιος πολιτεύεται, ο κ. Αρναουτάκης απάντησε: «Γι’ αυτό μπορείτε να ρωτήσετε τον ίδιο τον υπουργό. Δεν γνωρίζω για ποιον λόγο, αλλά δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση με την κάθε περιφέρεια». Ουσιαστικά, δηλαδή, ο περιφερειάρχης Κρήτης επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, τις συγκεκριμένες πληροφορίες. Ομορφιές! Από τον αρμόδιο υφυπουργό, βεβαίως - βεβαίως...

Περί ενοικίων
στη Δημοτική
Αγορά...

Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Χανίων ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κώστας Πρωτοπαπαδάκης ανέφερε, μεταξύ πολλών άλλων, και τα εξής:

«Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, να υπάρχουν θέματα, τα οποία είναι τελείως ανοιχτά. Και θα ανφέρω ένα παράδειγμα "βαρύ - βαρύ". Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης των Χανίων, το οποίο έχει πλήρη μελέτη, είναι η Δημοτική Αγορά». Στη Δημοτική Αγορά έχουμε ένα οξύμωρο σχήμα. Έχουμε μέσα χρήστες από τους οποίους, αυτή τη στιγμή, ελάχιστοι είναι αυτοί που πληρώνουν τα ενοίκια. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να υπάρχει στην Αγορά μαγαζί που χρωστάει 20 και 25 νοίκια και να μην μπορείς να του κάνεις τίποτα λόγω νόμου».

Μάλιστα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου