Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΙΧΝΗΛΑΤΏΝΤΑΣ - 31/7/2010

Ομορφιές...

Η μία μετά την άλλη ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες οι υποψηφιότητες για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Με τον κάθε υποψήφιο να αναφέρεται είτε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου είτε μέσω ανακοίνωσης ή γραπτής δήλωσης στους λόγους, για τους οποίους αποφάσισε να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών.

Σταχυολογώ ορισμένες από τις επισημάνσεις υποψηφίων δημάρχων, που κατά την προσωπική μου άποψη παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Είτε έτσι είτε... αλλιώς. Μεταξύ αυτών η αποστροφή του βουλευτή και υποψήφιου δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Σούδα, ότι τον πολεμούν... συμφέροντα!

Δεν έχει στοιχεία παραδέχθηκε ο ίδιος, παρά ταύτα γνωρίζει ότι τον πολεμούν! Ποια είναι αυτά τα συμφέροντα; Ο κ. Σκουλάκης δεν τα κατονόμασε. Οφείλει, ωστόσο, μόλις συγκεντρώσει τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία, να το πράξει. Ξεκάθαρα. Με ονοματεπώνυμα. Διαφορετικά, η εν λόγω καταγγελία θα χαρακτηριστεί, μοιραία, εν καιρώ, ως ένα από τα πολλά «πυροτεχνήματα» της προεκλογικής περιόδου που ήδη διανύουμε.

Μία, ακόμη, ενδιαφέρουσα αποστροφή. Αυτή τη φορά από τον νομάρχη και υποψήφιο δήμαρχο Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη για την «επόμενη ημέρα» στον Δήμο. «Από 1ης Ιανουαρίου 2011 θα βρίσκομαι εκεί που θα με τάξουν οι πολίτες των Χανίων και θα μάχομαι για τα προβλήματα του νέου Δήμου. Προέρχομαι από την Αυτοδιοίκηση, ήμουν, είμαι και θα είμαι αυτοδιοικητικός, σε αντίθεση με κάποιους άλλους που βλέπουν την Αυτοδιοίκηση ευκαιριακά κι αν τους βγει...», ανέφερε, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μαλάξα, ο κ. Αρχοντάκης.

Τα... σκάγια, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, είχαν στόχο τον κ. Σκουλάκη, ο οποίος όταν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στον νέο Δήμο Χανίων είχε ερωτηθεί από συνάδελφο δημοσιογράφο αν σκοπεύει να παραιτηθεί, πριν τις εκλογές, από το βουλευτικό αξίωμα.

Ο κ. Σκουλάκης είχε απαντήσει, τότε, τα εξής: «Όταν έρθει η ώρα, ναι. Όταν θα εκλεγώ, θα ορκιστώ, θα πάω στη Βουλή να κάνω την τελευταία μου ομιλία και θα στείλω το μήνυμα και προς τα ’κει και προς τα ’δω και θα έρθω εδώ να αναλάβω καθήκοντα». Και είχε προσθέσει: «Έχετε την αίσθηση ότι παραιτείται ο νομάρχης;»
Και κάτι ακόμη, αναφορικά αυτή τη φορά με τον κ. Αρχοντάκη. Είχε δηλώσει ότι οι υποψήφιοι του συνδυασμού του θα ανακοινώνονται ανά περιοχή. Επισκέφθηκε τον Δήμο Θερίσου και ανακοίνωσε τους εκεί υποψηφίους, μόνο που, στη συνέχεια, πήγε στα Κεραμειά και ανακοίνωσε το σύνολο, σχεδόν, του συνδυασμού. Ενδεχομένως να αντελήφθη, ότι ο αρχικός σχεδιασμός είχε επικοινωνιακά πλεονεκτήματα, μόνο που είχε κι ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα: «δημιουργούσε» υποψηφίους δύο και τριών ταχυτήτων.

Διότι άλλο είναι να ανακοινώνεται το όνομά σου στις αρχές Ιουλίου και άλλο να γίνεται γνωστό στα μέσα Αυγούστου, ότι θα είσαι υποψήφιος. Λανθασμένη, κατά συνέπεια, η επιλογή του κ. Αρχοντάκη. Και αυτό γιατί η «μάχη» για τον σταυρό, ως γνωστόν, ακόμη και εντός συνδυασμών, είναι σκληρή. Αναφέρω ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι στον κ. Μανώλη Φραγκάκη, αντινομάρχη Χανίων και υποψήφιο με τον κ. Αρχοντάκη, δεν πολυαρέσει το γεγονός ότι υπάρχει και άλλος Φραγκάκης (Γιάννης) στο ψηφοδέλτιο. Όχι γιατί έχει πρόβλημα με τον... συνεπίθετό του, αλλά, να, πώς να το κάνουμε, φοβάται μήπως κάποιοι ψηφοφόροι μπερδέψουν τα ονόματα και χάσει... ψηφαλάκια!

Συμπέρασμα: πολύ ορθά πράττουν όσοι σκοπεύουν να ανακοινώσουν όλους μαζί τους υποψηφίους των συνδυασμών τους. Αυτή τελικά είναι δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων, η καλύτερη λύση. Αρκεί να μην καθυστερήσει δραματικά η σχετική ανακοίνωση, διότι σε αυτήν την περίπτωση οι υποψήφιοι σύμβουλοι θα έχουν μειονέκτημα έναντι των συνυποψηφίων τους από άλλους συνδυασμούς.

Δείγματα γραφής

«Η ανάγκη να ξεπεραστούν τα χρόνια και καθημερινά προβλήματα, όπως και αυτά που δημιουργεί η όποια ανάπτυξη και η πορεία προς το μέλλον αλλά και αυτά που κληροδοτεί η οικονομική κρίση, που διέρχεται η χώρα μας, μας επιβάλλει να είμαστε προσεκτικοί στη διαχείριση των εξουσιοδοτήσεών μας προς τρίτους, αλλά και στην αξιοποίηση και διαφύλαξη των φυσικών και ανθρώπινων πόρων. Έτσι, οι ψηφοφόροι - εκλέκτορες οφείλουν να αναλογιστούν πολύ προσεκτικά το γιατί και σε ποιους εκπροσώπους θα εκφράσουν την προτίμηση και την εμπιστοσύνη τους στις προσεχείς εκλογές. Οι ψηφοφόροι είναι οι κύριοι της τύχης και του “αύριο” του Δήμου και πέρα από τις εξαγγελόμενες προθέσεις όσων ζητούν την ψήφο τους πρέπει να εξετάσουν ψύχραιμα και νηφάλια τα δείγματα γραφής των υποψηφίων στα δημόσια πράγματα και στη ζωή γενικότερα».

Tα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Θανάσης Χηνόπουλος, κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τον νέο Δήμο Πλατανιά. Συμφωνώ απόλυτα.

Για το ίδιο θέμα, άλλωστε, είχα γράψει σε τούτη τη στήλη, στις 6 Ιουλίου 2010, τα εξής: «Επομένως, και το λέω μετά λόγου γνώσεως, κριτήριο επιλογής του ενός ή του άλλου υποψήφιου δεν μπορεί, κατά την ταπεινή προσωπική μου άποψη, να είναι μόνο η όποια συγγένεια, η όποια κοινωνική σχέση ή η όποια σχέση άλλου τύπου. Καλούμαστε να επιλέξουμε εκείνους, οι οποίοι εκτιμούμε ότι με βάση τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής τους -στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο- είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν των μεγάλων προκλήσεων, αλλά και δυσκολιών του “Καλλικράτη”. Καλούμαστε να επιλέξουμε, δηλαδή, τους άριστους και όχι τους -για όποιους λόγους- αρεστούς. Θα το πράξουμε; Επιτρέψτε μου να διατηρώ τις αμφιβολίες μου. Τουλάχιστον σ’ ένα βαθμό. Σε κάθε περίπτωση, κοντός ψαλμός αλληλούια...»

Ούρα και αίμα!

Την υποψηφιότητά του στον Δήμο Σφακίων ανακοίνωσε τις προάλλες ο κ. Γιάννης Χιωτάκης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων. Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Χιωτάκης εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να ασχοληθεί με την Αυτοδιοίκηση.

Σημείωνε, μεταξύ άλλων: «Με αυτές τις διαπιστώσεις και τις σκέψεις και με αίσθημα ευθύνης έχοντας επίγνωση όλων των δυσκολιών και προβλημάτων αλλά και των προοπτικών ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής του τόπου μας, απευθύνομαι σε όλες και όλους τους συνδημότες μου στον Δήμο Σφακίων και τους γνωστοποιώ την απόφασή μου να είμαι υποψήφιος δήμαρχος Σφακίων στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου και να ηγηθώ μιας ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης, που θα αποτελείται από υγιή και δημοκρατικά στελέχη του Δήμου μας, με εμπειρία, όραμα, ικανότητα και αποτελεσματικότητα».

Μετά από αυτή την ανακοίνωση, οι πληροφορίες ότι αυξήθηκαν τα τσεκ απ, οι εξετάσεις αίματος και ούρων, καθώς και τα καρδιογραφήματα με τους υπερήχους, ώστε μόνον οι διαπιστωμένα «υγιείς» δημότες του Δήμου Σφακίων να είναι υποψήφιοι με τον συνδυασμό του κ. Χιωτάκη, ελέγχονται ως ανακριβείς...

Αντιπεριφερειάρχες

Ποιος θα είναι ο «εκλεκτός» αντιπεριφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ στον Νομό Χανίων; Το παρασκήνιο είναι έντονο, εντονότατο, εδώ και πολύ καιρό. Εσχάτως, κάποιοι διαρρέουν ότι το θέμα έχει κλείσει. Μόνο που τα ονόματα, τα οποία ακούγονται διαφέρουν από... παρέα σε παρέα! Περί ορέξεως...

Στη Ν.Δ. φαίνεται -σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες- ότι επικρατέστερος για τη θέση του αντιπεριφερειάρχη στον Νομό Χανίων είναι ο δημοτικός σύμβουλος Χανίων (με τον συνδυασμό του κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη) και διευθύνων σύμβουλος της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ) Λευτέρης Κοπάσης. Ίδωμεν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου