Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΟΨΗ

Περί πολιτικής «γενναιότητας»


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Με ενδιαφέρον πληροφορηθήκαμε, τις προηγούμενες ημέρες, ότι... ταράχθηκαν, έστω και για λίγο, τα «λιμνάζοντα νερά» επί της οδού Κυδωνίας, στο ύψος του Δημαρχείου Χανίων.
Η ανεξαρτητοποίηση του δημοτικού συμβούλου Χανίων Μιχάλη Κοτζαμιχάλη από τη δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας, ο λόγος.
Με τον πρώην συνεργάτη τού κ. Νίκου Χριστοδουλάκη -όταν ο τελευταίος πολιτευόταν στα Χανιά- να δημοσιοποιεί το κείμενο της ανεξαρτητοποίησής του, στο οποίο κατηγορεί ευθέως τη Δημοτική Αρχή ότι άλλα υποσχόταν προεκλογικά και άλλα πράττει μετεκλογικά.
Η απάντηση του δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη ήταν άμεση και σε προσωπικό επίπεδο.
«Ο κ. Κοτζαμιχάλης ασχολείται από τότε που εξελέγη με την "καρέκλα του". Ήθελε σώνει και καλά να διοριστεί από μένα αντιδήμαρχος», ανέφερε, μεταξύ άλλων, όπως διαβάσαμε σε Μέσα Ενημέρωσης, ο κ. Σκουλάκης.
Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος Χανίων ζήτησε από τον κ. Κοτζαμιχάλη «να παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος», σημειώνοντας ότι «δεν εξελέγη μόνος του» και ότι «δεν εξελέγη με δικές του δυνάμεις».
«Εξελέγη», πρόσθεσε, «επειδή μπήκε κάτω από την ομπρέλα της παράταξής μας και επειδή 185 άνθρωποι ένωσαν τις δυνάμεις τους, έκαναν αυτή την παράταξη και εξελέγησαν όσοι εξελέγησαν. Με αυτή, λοιπόν, την έννοια, τον κάλεσα και θα τον καλώ συνεχώς να παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος. Τότε θα είναι γενναία η πράξη του», κατέληξε ο κ. Σκουλάκης.

Η... καρέκλα, λοιπόν. Να το δεχθούμε. 
Ωστόσο, ο Δήμαρχος Χανίων δεν λέει το παραμικρό για όσα επί της ουσίας καταγγέλλει ο κ. Κοτζαμιχάλης, οι φιλοδοξίες του οποίου, σε κάθε περίπτωση, ήταν, λίγο - πολύ, γνωστές σε όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα εν Χανίοις. Φιλοδοξίες που δεν έκρυψε ούτε στην επιστολή τής ανεξαρτητοποίησής του, καθώς σαφώς αναφέρει ότι «όλοι θυμόμαστε ότι η Δημοτική Αρχή είχε υποσχεθεί ότι θα αξιοποιήσει νέους ανθρώπους».
Προφανώς και ο κ. Δήμαρχος Χανίων δεν επέλεξε τυχαία την αντεπίθεση σε προσωπικό επίπεδο. Ο προφανής στόχος είναι η απαξίωση τού μέχρι πρότινος συνεργάτη του προκειμένου να διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη η άποψη ότι όσα αναφέρει ο κ. Κοτζαμιχάλης στην επιστολή του ξεκινούν από ιδιοτελείς σκοπούς, άρα δεν έχουν ουσία και σημασία.
Τι επεσήμανε, όμως, και τι ρωτά ο κ. Κοτζαμιχάλης, χωρίς να έχει λάβει απάντηση μέχρι και σήμερα;
Σταχυολογώ:
- «Ποιος αποκεντρωμένος Δήμος; Όταν όλα γυρίζουν γύρω από την οδό Κυδωνίας και τα στενά της;»
- «Πού είναι το ανθρώπινο, φιλικό πρόσωπο που θα στηρίζει την καθημερινότητα στους περιαστικούς Δήμους όταν έχουν την εικόνα εγκατάλειψης;»
- «Το 2013 είχαμε πει ότι θα είναι η χρονιά… των περιαστικών Δήμων... Αλήθεια... πού είναι τα μεγάλα έργα στη Σούδα, στο Ακρωτήρι, στη Νέα Κυδωνία, στα Κεραμειά και στο Θέρισο;»
- «Γιατί μάταια 3 χρόνια περιμέναμε εμείς, οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και οι κάτοικοί τους. Για του λόγου το αληθές... μία βόλτα αποδεικνύει περίτρανα όσα αναφέρω».
- «Δυστυχώς η πραγματικότητα και το όραμα της Δημοτικής Αρχής μας περιορίστηκε σε μία κλειστή ομάδα, που αποφάσιζαν και εκτελούσαν ό,τι θεωρούσαν μόνο αυτοί σωστό για τους πολίτες αυτής της πόλης».

Επί αυτών των θεμάτων (που αποτελούν, τελικά, και την ουσία του ζητήματος, ανεξάρτητα από τις όποιες θεμιτές ή μη φιλοδοξίες του κάθε αιρετού) έχει κάτι να απαντήσει η Δημοτική Αρχή και προσωπικά ο Δήμαρχος Χανίων;
Και κάτι ακόμη: Στην απάντηση τού Δημάρχου Χανίων υπάρχει ένα σημείο, που, κατά την προσωπική άποψη του γράφοντος, αποτελεί μεγίστη υποκρισία.
Είναι το σημείο που ο κ. Σκουλάκης εγκαλεί -ορθά ενδεχομένως, είναι ένα θέμα προς συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων- τον κ. Κοτζαμιχάλη ότι δεν δείχνει πολιτική «γενναιότητα».
«Με αυτή, λοιπόν, την έννοια, τον κάλεσα και θα τον καλώ συνεχώς να παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος. Τότε θα είναι γενναία η πράξη του», κατέληξε ο κ. Σκουλάκης.
Και αναρωτιέται κανείς, ανατρέχοντας μόνο στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν:
• Ήταν πολιτική «γενναιότητα» η -επί της ουσίας- «εγκατάλειψη» του κόμματος (ΠΑΣΟΚ), το οποίο τον ανέδειξε, όταν, το 2010, και με νωπή λαϊκή εντολή (εθνικές εκλογές Οκτωβρίου 2009) ο κ. Σκουλάκης αποφάσισε να μεταπηδήσει στην Αυτοδιοίκηση προκειμένου, έκτοτε, να δηλώνει αυτοδιοικητικός (sic) και, μεταξύ άλλων, να διαμαρτύρεται εντόνως για τις περικοπές στην Αυτοδιοίκηση, περικοπές αρκετές από τις οποίες ο ίδιος ψήφισε ως βουλευτής με το «ναι» στο πρώτο Μνημόνιο;
• Ήταν πολιτική «γενναιότητα» το γεγονός ότι ο κ. Σκουλάκης, αν και υποψήφιος δήμαρχος Χανίων, δεν παραιτήθηκε, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, το 2010, από τη θέση του βουλευτή, παρά μόνο τις παραμονές της ανάληψης των νέων του καθηκόντων, στα τέλη Δεκεμβρίου, και αφού προηγουμένως είχε εκλεγεί δήμαρχος;
 

Ρητορικά τα ερωτήματα, ασφαλώς.
Καλό θα είναι, επομένως, πριν καν σκεφθούμε να ζητήσουμε από τους άλλους να επιδείξουν μια συγκεκριμένη -πολιτική ή άλλη- συμπεριφορά, να αναλογιζόμαστε με ειλικρινή διάθεση αυτοκριτικής ποια ήταν η δική μας στάση και θέση σε ανάλογες, τηρουμένων πάντα των αναλογιών, περιστάσεις... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου