Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 31/10/2009

Τι γίνεται
στην ΑΝΕΝ;


Eντονες φήμες ότι η ΑΝΕΚ πούλησε το μερίδιο που είχε στην Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου (ΑΝΕΝ) κυκλοφόρησαν την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στα Χανιά και στο Καστέλλι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που προς το παρόν παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, η ΑΝΕΚ παραχώρησε τις 335.837 μετοχές που κατείχε έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος. Κάποιοι έκαναν λόγο, χθες το απόγευμα, για 20.000 ευρώ, κάποιοι για 10.000 ευρώ και κάποιοι άλλοι για ακόμη χαμηλότερο ποσό.

Οι ίδιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες σε ό,τι αφορά τον αγοραστή. Κατά μία πληροφορία, τις μετοχές πήρε ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΕΝ, δικηγόρος, Κυριάκος Σαραβελάκης, η έδρα του οποίου είναι στην Καλαμάτα. Κατά μία άλλη πληροφορία, τις μετοχές αγόρασε από την ΑΝΕΚ η ίδια η ΑΝΕΝ.

Αγνοια για το θέμα δήλωσαν, μιλώντας στη στήλη, ο πρώην α’ αντιπρόεδρος της ΑΝΕΝ, Μάρκος Μιχαηλάκης -ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα, όπως ο ίδιος μας είπε-, ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης και η δήμαρχος Κισάμου, Φρόσω Σκουλάκη.

Ο εκπρόσωπος του Δήμου Κισάμου στο Δ.Σ. της ΑΝΕΝ, Μανώλης Χουρδάκης δήλωσε χθες το βράδυ στη στήλη ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, παρά μόνο φήμες, αφού το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας δεν έχει συνεδριάσει εδώ κι ένα χρόνο! Σύμφωνα με τον κ. Χουρδάκη, «ακούστηκε ότι η ΑΝΕΚ εκχώρησε τις μετοχές της στον κ. Σαραβελάκη».

«Δεν είμαι ενήμερος», ανέφερε, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, το μέλος του Δ.Σ. της ΑΝΕΚ, Μανώλης Γαλανάκης. Με τον κ. Σαραβελάκη δεν κατέστη δυνατόν να επικοινωνήσουμε για να εξακριβώσουμε αν και ποιες από τις πληροφορίες είναι ακριβείς, προκειμένου να καταγράψουμε την πραγματικότητα όπως -φαίνεται ότι- έχει διαμορφωθεί.

Επειδή, πάντως, το θέμα αφορά και εκατοντάδες μικροεπενδυτές, κυρίως από την ευρύτερη περιοχή της Κισάμου, αλλά και τους υπολοίπους μετόχους της εταιρείας (Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Μεσσηνίας και Χανίων, Δήμοι Κισάμου, Καλαμάτας, Κυθήρων), καλό θα είναι να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τη Διοίκηση της ΑΝΕΝ για το αν έχει συμβεί μεταβολή στο μετοχικό της κεφάλαιο, καθώς και για το ποια είναι η νέα υφιστάμενη κατάσταση. Άμεσα. Για ευνόητους λόγους...

Δημοτικό
Συμβούλιο
Χανίων


Οσοι έτυχε να παρεβρεθούμε, το βράδυ της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, αντικρύσαμε εικόνες, ακούσαμε κουβέντες και είδαμε νοοτροπίες που ουδεμία σχέση πρέπει να έχουν με τους εκλεγμένους -για να υπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών- δημοτικούς άρχοντες.

Απόντος του δημάρχου Χανίων, Κυριάκου Βιρβιδάκη (συμμετέχει στην κρουαζιέρα της ΑΝΕΚ, ως εξ οφίτσιο μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας) η συνεδρίαση λίγο έλειψε να τιναχθεί στον «αέρα». Βαριές κουβέντες ένθεν και ένθεν, «καφενειακού» επιπέδου σε ορισμένες περιπτώσεις, αδυναμία -τουλάχιστον- «χειρισμού» και διαχείρισης της συζήτησης από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, έλλειψη σεβασμού σε ομιλούντες από συναδέλφους τους, οι οποίοι την ίδια ώρα που οι πρώτοι τοποθετούνται, εκείνοι συζητούν, σχολιάζουν, κ.λπ. Αυτό ήταν το προχθεσινό σκηνικό, που διαμορφώθηκε από μερίδα αιρετών. Δυστυχώς. Και δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων καταστάσεων.

Υπάρχουν, βέβαια, και δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι σέβονται τη διαδικασία, σέβονται τους συναδέλφους τους, ξέρουν να ακούνε, έχουν τεκμηριωμένες απόψεις, μπορούν να αρθρώσουν αυτοδιοικητικό λόγο, ξεφεύγοντας, μάλιστα, από τυχόν μικροπολιτικές σκοπιμότητες, που ουδεμία σχέση έχουν με την ουσία των θεμάτων.

Οπως υπάρχουν, βέβαια, και δημοτικοί σύμβουλοι, τη χροιά της φωνής των οποίων αγνοούμε, διότι σπάνια παίρνουν τον λόγο για να μιλήσουν. Συνήθως... παρεβρίσκονται και ψηφίζουν. Μόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις, δε, έχω την αίσθηση ότι δεν γνωρίζουν καν τι καλούνται να ψηφίσουν. Προσέρχονται, δηλαδή, χωρίς να γνωρίζουν στοιχειωδώς τα περισσότερα, τουλάχιστον, θέματα της ημερήσιας διάταξης και ενημερώνονται, όπως - όπως, στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Μόνο που αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο όργανο ενός Δήμου. Τα μέλη του οφείλουν να έχουν πλήρη γνώση των θεμάτων, οφείλουν να ενημερώνονται τακτικά, οφείλουν να καταθέτουν προτάσεις για την ανάπτυξη της πόλης, οφείλουν να ασκούν κριτική, οφείλουν να επισημαίνουν τα κακώς κείμενα και οφείλουν να βάζουν στο τραπέζι του διαλόγου τυχόν δικές τους προτάσεις. Με γνώμονα το συμφέρον της πόλης και των πολιτών.

Γίνεται αυτό στις περισσότερες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων; Πεποίθησή μου είναι ότι όχι. Τουλάχιστον από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων. Και, για να λέμε τα σύκα - σύκα και τη σκάφη - σκάφη, ευθύνη γι’ αυτό δεν φέρουν μόνο όσοι δημοτικοί σύμβουλοι αδυνατούν, επί της ουσίας, να φέρουν σε πέρας τα καθήκοντά τους, αλλά και οι πολίτες. Όλοι εμείς, δηλαδή, που επιλέγουμε, κάθε τέσσερα χρόνια, ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν. Κατά συνέπεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου