Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Διαρκής
υποβάθμιση
στον Μορώνη

Καθυστερούν
τα έργα 
αποκατάστασης
και ανάδειξης
της περιοχής















Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Η υποβάθμιση του Μορώνη -και κατ' επέκταση του κόλπου της Σούδας- συνεχίζεται, ενώ τα έργα οικολογικής αποκατάστασης της περιοχής καθυστερούν, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό σε περιοίκους και επισκέπτες, οι οποίοι τονίζουν, σε κάθε ευκαιρία, την ανάγκη άμεσης αναβάθμισης, ανάδειξης και ουσιαστικής προστασίας του συγκεκριμένου σημαντικού φυσικού υγρότοπου.
Ο κ. Γιώργος Αυγέρος, εθελοντής, που έχει αναλάβει μαζί με την κα Ανάγια Σαρπάκη, την παρακολούθηση του Μορώνη, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του WWF Ελλάς, επισημαίνει, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ότι υπάρχουν μια σειρά από δραστηριότητες που ρυπαίνουν τον υγρότοπο, αλλά και τον κόλπο της Σούδας και τονίζει ότι ο Δήμος Χανίων και οι συναρμόδιες Αρχές οφείλουν να παρέμβουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά προκειμένου η υφιστάμενη απαράδεκτη κατάσταση να σταματήσει οριστικά. Σημειώνει, δε, ότι για το θέμα έχει ενημερωθεί, πριν από λίγους μήνες, εισαγγελέας, αναλυτικά, με στοιχεία και φωτογραφικό υλικό.
«Όλα αυτά τα έχω κάνει γνωστά και στους τοπικούς άρχοντες», τονίζει ο κ. Αυγέρος, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα, που θα αλλάξουν τη σημερινή κατάσταση.
Ο κ. Αυγέρος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι λύματα καταλήγουν στη θάλασσα, απορρίμματα και μπάζα εναποτίθενται στον υγρότοπο, «τα δε σκουπίδια από πλαστικά και άχρηστα δίκτυα συσσωρεύονται διαρκώς έως ότου τα αποσυνθέσει ο ήλιος και τα παρασύρει ο αέρας στη θάλασσα».
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «παρά την ύπαρξη απαγορευτικής πινακίδας, αλλοδαποί, κυρίως, ψαράδες ρυπαίνουν την περιοχή με αγκίστρια, πλαστικά και άλλα σκουπίδια» και καυτηριάζει το γεγονός ότι «η περιοχή της Ιχθυόσκαλας και του Ναυταθλητικού Κέντρου χρησιμοποιείται συχνά από Ρομά σαν χώρος διανυκτέρευσης και καταυλισμού, ενώ δεν υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν οι Ρομά τον χώρο δίπλα από το Ναυταθλητικό Κέντρο, στο οποίο αθλούνται καθημερινά δεκάδες παιδιά και ενήλικες, ακριβώς εκεί που ξεκινάει ο υγρότοπος του Μορώνη, σαν δημόσια τουαλέτα».
Ο κ. Αυγέρος σημειώνει ότι ο Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με ομάδες εθελοντών, έχει καθαρίσει την περιοχή από σκουπίδια και ακαθαρσίες. «Δυστυχώς, όμως, σε σύντομο διάστημα η περιοχή γέμισε ακαθαρσίες, ενώ υπάρχουν και ίχνη από καμένα καλώδια για την εξαγωγή χαλκού», όπως αναφέρει.

ΤΑ ΕΡΓΑ

Λύση στο πρόβλημα αναμένεται να δώσουν, υπό προϋποθέσεις, τα έργα, προϋπολογισμού 750.000 ευρώ, που έχουν προγραμματιστεί στην περιοχή από τον πρώην Δήμο Σούδας, μετά από πολυετή συνεργασία με το WWF Ελλάς και τα οποία προωθεί, πλέον, ο νέος “Καλλικρατικός” Δήμος Χανίων.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής και παρά την εξαγγελία του αντιδημάρχου Νίκου Ξυνίδη, στις 25 Αυγούστου 2011, περί άμεσης έναρξης των έργων, αυτά δεν έχουν καν ξεκινήσει.
Μάλιστα, πριν από λίγες μόλις ημέρες ο αντιδήμαρχος Λευτέρης Αμπαδιωτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Σούδας, είχε παραδεχθεί ότι για τα έργα στον υγρότοπο του Μορώνη και στην πλατεία της Σούδας «εν υπάρχει «καμία εξέλιξη. Αναμένουμε την ένταξή τους σε προγράμματα. Είναι μεγάλα έργα, που θα αναβαθμίσουν τη ζωή των κατοίκων της περιοχής», είχε προσθέσει.

WWF ΕΛΛΑΣ

Υπενθυμίζεται ότι ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Προστασία των Νησιωτικών Υγροτόπων της Ελλάδας» της WWF Ελλάς, Καλούστ Παραγκαμιάν έχει επισημάνει, κατ' επανάληψη, ότι ο κόλπος της Σούδας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κυρίαρχα κριτήρια τη σπουδαιότητα και τη μοναδικότητά του σε επίπεδο Κρήτης.
Παράλληλα, αναφερόμενος στα έργα που προβλέπονται στον υγρότοπο του Μορώνη, έχει γνωστοποιήσει ότι με αυτά «θα βγουν από τον υγρότοπο άλλα 50.000 κυβικά μπάζα, έτσι ώστε σταδιακά να μετατραπούν, μετά από παρεμβάσεις που θα γίνουν, οι αλμυρόβαλτοι, οι καλαμιώνες και τα υγρολίβαδα του υγρότοπου, θα περιφραχθεί ο υγρότοπος, θα δημιουργηθεί μέσα ένα μονοπάτι ενός χιλιομέτρου, θα τοποθετηθούν δύο τοίχοι θέασης πουλιών και τρία παρατηρητήρια. Η όλη περιοχή θα διέπεται, πλέον, από ένα διαχειριστικό σχέδιο, το οποίο θα εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων και θα αρχίσει να λειτουργεί πια και να δέχεται επισκέπτες και όχι να υφίσταται αυτό το χάλι που είναι σήμερα. Αυτά τα πράγματα είναι σαφές ότι δεν γίνονται από μόνα τους. Χρειάζονται διαρκείς πιέσεις», έχει σημειώσει, κατά το πρόσφατο παρελθόν, ο κ. Παραγκαμιάν.

Ο ΜΟΡΩΝΗΣ

Το εκβολικό σύστημα του ποταμού Μορώνη (Κωδικός WWF Ελλάς: KRI181) αναφέρεται στην εθνική απογραφή υγροτόπων με κωδικό GR434377000. Πρόκειται για ένα σύστημα υγρότοπων που περιλαμβάνει την εκβολή του ρύακα, έλη γλυκού/υφάλμυρου νερού, υγρολίβαδα, αλμυρόβαλτους, καθώς και μια εκτεταμένη θαλάσσια ρηχία, που το καθιστούν μοναδικό καταφύγιο για την άγρια πανίδα της περιοχής.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου