«Ο κολλητός,
του κολλητού,
ω κολλητέ...»
«Είμαι δυσκοίλιος στους συμβούλους. Προσπαθώ να αξιοποιήσω το δυναμικό μέσα από τις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτές τις ημέρες κατηγορούμαι και στα blogs. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Οι στρατιές των συμβούλων δεν φέρνουν αποτέλεσμα στα πολιτικά πρόσωπα. Για να βάλουμε κάποιες αρχές. Όχι ο κολλητός του κολλητού, ω κολλητέ, και με ποιες διαδικασίες τον πήρες και τι τον έκανες».
Τα παραπάνω -άκρως ενδιαφέροντα- ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, Θανάσης Καρούντζος (φωτ.), στη διάρκεια της ομιλίας του κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της διημερίδας με θέμα «Προώθηση των έργων υποδομής και περιβάλλοντος Νομού Χανίων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ», που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Μεγάλο Αρσενάλι, στα Χανιά.
Ο κ. Καρούντζος δεν είπε περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα. Έστειλε μήνυμα. Σύντομο αλλά περιεκτικό. Για όσους, κυρίως, γνωρίζουν πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις. Ωστόσο, επειδή οι περισσότεροι από τους παρεβρισκόμενους μάλλον δεν κατάλαβαν τι ακριβώς εννοούσε ο κ. Καρούντζος -συμπεριλαμβανομένου και εμού του ιδίου- μπήκα στη διαδικασία να ερευνήσω το θέμα, προκειμένου να καταλάβω τι ακριβώς... ήθελε να πει ο ποιητής.
Ετσι, λοιπόν, σύμφωνα με διασταυρωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Καρούντζος το προηγούμενο διάστημα δέχθηκε ανώνυμες καταγγελίες για κάποιους συμβούλους στη Διαχειριστική Αρχή ότι «έχουν πολλά ακίνητα στο Ηράκλειο και ότι δεν έχουν ανάγκη να δουλεύουν». Επρόκειτο για συμβούλους του προηγούμενου γενικού γραμματέα, μετακλητούς, και όχι υπαλλήλους της Περιφέρειας.
Οι σύμβουλοι αυτοί ορίζονται από τον εκάστοτε γενικό γραμματέα, ο οποίος έχει το δικαίωμα, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, να διαθέτει πάνω από 10 συμβούλους στη Διαχειριστική Αρχή, 6 στην Περιφέρεια Κρήτης και 2 στο Περιφερειακό Ταμείο. Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Καρούντζος βρήκε 12 συμβούλους στη Διαχειριστική Αρχή, 6 στην Περιφέρεια και 2 στο Περιφερειακό Ταμείο.
Μετά τις ανώνυμες καταγγελίες, ο κ. Καρούντζος -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- μπήκε στη διαδικασία να ελέγξει, να ερευνήσει -ει δυνατόν- τα περιουσιακά στοιχεία των συμβούλων που... «κληρονόμησε». Από την έρευνα αυτή προέκυψε ότι τρεις σύμβουλοι είχαν όντως μεγάλη ακίνητη περιουσία στο Ηράκλειο, ενώ οι δύο εξ αυτών κακώς βρίσκονταν σε αυτές τις θέσεις, καθώς δεν διαθέτουν πτυχίο ΑΕΙ.
Ετσι, ο κ. Καρούντζος απομάκρυνε αυτούς τους συμβούλους, στηριζόμενος, προφανώς, και στο ότι «το νόμιμο δεν είναι και ηθικό». Μάλλον γι’ αυτό δέχθηκε βολές σε blogs, όπως ο ίδιος ανέφερε. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι από τους έξι συμβούλους που μπορεί να έχει στην Περιφέρεια Κρήτης, ο νέος γενικός γραμματέας έχει, σήμερα, μόνο έναν. Καλό θα ήταν αν προσλάβει και δεύτερο να κοιτάξει και προς Χανιά. Υπάρχουν πολλοί και καλοί επιστήμονες, που μπορούν να συνδράμουν το έργο το δικό του και της Περιφέρειας.
Από την ομιλία του κ. Καρούντζου στη διημερίδα κρατώ και την αναφορά του στη δημόσια διοίκηση. «Τομή πρέπει να γίνει και στο Υπουργείο Πολιτισμού. Πρέπει να τελειώνουμε με ορισμένα πράγματα. Το κράτος πρέπει να εκσυγχρονιστεί σε όλα τα επίπεδα. Να αποκεντρωθεί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Να αποκεντρωθούν διαδικασίες. Δεν μπορούν να λιμνάζουν στα γραφεία χαρτιά και διαδικασίες», είπε χαρακτηριστικά. Και έχει απόλυτο δίκιο.
Απευθυνόμενος, δε, στους παρεβρισκόμενους για όσα συμβαίνουν ή δεν συμβαίνουν στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, ο κ. Καρούντζος σημείωσε: «Ξέρετε γιατί γίνονται όλα αυτά; Γιατί ο δημόσιος υπάλληλος δεν αισθάνεται στην πλάτη του τη στήριξη του πολιτικού δυναμικού της χώρας. Εγώ με μια απουσία πεντέμισι χρόνων το βλέπω και το νιώθω. Φοβάται ο δημόσιος υπάλληλος. Φοβάται να πάρει απόφαση, είναι μπλεγμένος σ’ ένα κυκεώνα διαδικασιών, σ’ ένα πολύπλοκο πλαίσιο. Ποιος θα με ακουμπήσει, τι θα μου πει, έχουμε και μία τρομολαγνεία, ο καθένας σκέφτεται τον εισαγγελέα για το άλφα ή βήτα θέμα. Έχουμε επιτρόπους πολλούς, μπαίνουν στις αποφάσεις, μπαίνουν στη σκοπιμότητα. Κινδυνεύουμε να πάμε στην άλλη άκρη, αντί να λύσουμε τα προβλήματα. Επομένως, πρέπει να σχεδιαστεί ένα κράτος επιτελικό, αποφασιστικό, σχεδιαστικό, με συμμέτοχο τον δημόσιο υπάλληλο, αλλά και μ’ ένα χτύπημα στην πλάτη. Ο έλληνας θέλει το χτύπημα στην πλάτη. Πρέπει να του λέμε ευχαριστώ. Μην είμαστε απόμακροι σαν πολιτικά πρόσωπα. Μη δημιουργούμε αυτή την απόσταση. Εγώ κάνω και όλες αυτές τις συναντήσεις σε όλους τους Δήμους και τις Νομαρχίες, που είναι πάρα πολύ κουραστικό για μένα, για να έρχεται στο προσκήνιο και ο τεχνικός που κρύβεται από πίσω. Εγώ θέλω να ακούω τον τεχνικό του Δήμου, της Νομαρχίας. Την αγωνία του, την πρότασή του, την προσπάθειά του να ωριμάσει μια μελέτη».
Κλείνοντας τη σημερινή αναφορά στον κ. Καρούντζο έχω να επισημάνω τούτο: η Κρήτη -όλη η Κρήτη- απέκτησε και πάλι έναν ικανό γενικό γραμματέα στην Περιφέρεια. Δεν το λέω εγώ μόνο. Το παραδέχονται ακόμη και αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, που προέρχονται ή στηρίχθηκαν από τη Ν.Δ. Τα πρώτα δείγματα γραφής του κ. Καρούντζου είναι θετικά. Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσει έτσι -και καλύτερα- και δεν θα «βάλει νερό στο κρασί του» σε διάφορα θέματα, έπειτα από τις όποιες τυχόν παρεμβάσεις - πιέσεις του κομματικού μηχανισμού στο νησί. Πιέσεις που διαχρονικά υφίσταται ο εκάστοτε γενικός γραμματέας.
«Είμαι κοντά σας και για λύσεις και για ανησυχίες και για προβλήματα, αλλά άμα κάνω και λάθος να μου το πείτε, έτσι;», είπε ο κ. Καρούντζος ολοκληρώνοντας την ομιλία του στο Μεγάλο Αρσενάλι, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Έτσι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου