Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΡΕΠΟΡΤΑΖ



 








 

























ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ ΓΙΑ
ΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ Ε.:
«Δεν γίνεται

να παρακαλάμε
τον κάθε φαρισαίο»!


Λιγότερους πόρους
θα έχει η Κρήτη
την περίοδο
2014 - 2020;



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ


Λιγότερους πόρους θα έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια Κρήτης, αρχικά τουλάχιστον, με το νέο Ε.Σ.Α. (ή Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, όπως αναμένεται να ονομάζεται το νέο χρηματοδοτικό «πακέτο») καθώς για την κατανομή των πιστώσεων λήφθηκαν υπόψιν τα στοιχεία της περιόδου 2007 - 2009 και όχι αυτά της τελευταίας τριετίας, που η οικονομική κρίση έχει αλλάξει όλα τα μέχρι πρότινος δεδομένα.
Έτσι, η Κρήτη εντάχθηκε στις λεγόμενες Περιφέρειες Μετάβασης (5 από τις 13 στην Ελλάδα), γεγονός που συνεπάγεται μικρότερο «κουμπαρά» για έργα, όπως επισημάνθηκε το πρωί της Δευτέρας, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά με πρωτοβουλία της Περιφέρειας. 
Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από υπηρεσιακούς παράγοντες, αποφασίστηκε να επανεξεταστούν τα στοιχεία το έτος 2016 προκειμένου οι Περιφέρειες που αδικήθηκαν να ενισχυθούν περαιτέρω οικονομικά.
 
ΒΟΛΕΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ

«Δεν γίνεται κάθε τρεις και λίγο να παίρνουμε το αεροπλάνο, να πηγαίνουμε στην Αθήνα και να παρακαλάμε τον κάθε υπάλληλο, τον κάθε γραμματέα, τον κάθε φαρισαίο», τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε αποτυχημένη την αρχιτεκτονική του Ε.Σ.Π.Α. και ζήτησε απλοποίηση των διαδικασιών και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων.
Παράλληλα, ο κ. Αρναουτάκης, απευθυνόμενος σε δημάρχους, περιφερειακούς συμβούλους, εκπροσώπους φορέων και επιστημονικών - ερευνητικών ιδρυμάτων και υπηρεσιακούς παράγοντες ζήτησε να προχωρήσουν, χωρίς χρονοτριβή, όλα τα σχεδιαζόμενα έργα προκειμένου η Κρήτη να μη χάσει ούτε ένα ευρώ από το Ε.Σ.Π.Α.
Ο κ. Αρναουτάκης προήδρευσε στην ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, παρουσία των αντιπεριφερειαρχών Απόστολου Βουλγαράκη και Νίκου Καλογερή.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε ότι αν δεν υπάρξει ολιγωρία η Περιφέρεια θα καταφέρει να έχει στη διάθεσή της και άλλους πόρους. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι, όπως είπε, να υπάρξουν απορροφήσεις, δηλαδή να προχωρήσουν τα έργα.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Μαρία Κασσωτάκη παρουσίασε τους άξονες της αναπτυξιακής στρατηγικής της Περιφέρειας Κρήτης για την περίοδο 2014 – 2020, ενώ αναφέρθηκε και στο «νέο Ε.Σ.Π.Α.», σημειώνοντας ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αυτό θα έχει τέσσερις πυλώνες πολιτικής:

1. Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομικότητας.
2. Την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.
3. Την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές.
4. Τα ολοκληρωμένα σχέδια αστικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της υπαίθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου