Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 5/2/2009


Οι δηλώσεις

Μαρκογιαννάκη


Το βράδυ της Κυριακής 1 Φεβρουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, μιλώντας σε συνεστίαση της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής (ΝΟΔΕ) Χανίων της Νέας Δημοκρατίας για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι «θα καλοδεχθούμε» στην Αθήνα τους αγρότες, που θα φτάσουν με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά τους οχήματα.


Ξημερώματα Δευτέρας, η κυβέρνηση ομολογουμένως «καλοδέχθηκε» τους αγρότες, με επιτροπή υποδοχής... τα ΜΑΤ, που, παραβιάζοντας κάθε νομιμότητα, εισήλθαν παρανόμως στη λιμενική ζώνη του Πειραιά, όπου λόγο και ρόλο έχει το Λιμεναρχείο και όχι η Αστυνομία. Τσικουδιές, τυρί, παξιμαδάκια και καλιτσούνια δεν «σερβιρίστηκαν», προφανώς λόγω οικονομικής στενότητας. Αντιθέτως, διάφορες χημικές ουσίες υπήρχαν... εν αφθονία.


Ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε, ακόμη, στη συνεστίαση της ΝΟΔΕ Χανίων, ότι δεν πρόκειται να δώσει εντολή ούτε να ξεφουσκώσουν τα λάστιχα των αγροτικών οχημάτων -όπως έκανε παλιότερα το ΠΑΣΟΚ-, αλλά ούτε και να επιτεθούν τα ΜΑΤ σε συνταξιούχους, όπως και πάλι επί ΠΑΣΟΚ συνέβη έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Με βάση, βέβαια, αυτές τις δηλώσεις προκύπτει, σχεδόν αβίαστα, ποιος έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να επιτεθούν με χημικά στην περίπτωση που οι αγρότες επιχειρούσαν να βγουν εκτός λιμανιού. 


Το απόγευμα της Δευτέρας, στη Βουλή, ο κ. Μαρκογιαννάκης, επιχειρώντας να δώσει εξηγήσεις για τα όσα έγιναν, είπε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα.


Υποστήριξε ότι οι άνδρες των ΜΑΤ δεν επιτέθηκαν στους αγρότες αλλά τους απώθησαν, αφού δέχθηκαν επίθεση με δολοφονική πρόθεση (!) από τρακτέρ. 


Τόνισε ότι μία μηχανοκίνητη πορεία (από τρακτέρ και αγροτικά) στο κέντρο της Αθήνας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών. Γι' αυτό, όπως είπε, δεν επέτρεψε στους αγρότες να βγουν εκτός λιμανιού. Πάλι καλά που βρέθηκε μία σοβαροφανής -αλλά όχι σοβαρή- δικαιολογία, γιατί μέχρι τότε η -αστεία- δικαιολογία που είχε δει το φως της δημοσιότητας ήταν ότι τα τρακτέρ δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε Αθήνα (αλλά και Θεσσαλονίκη), καθότι ως πετρελαιοκίνητα... μολύνουν την ατμόσφαιρα!


Υπονόησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθούν φαινόμενα που σημειώθηκαν στην Κρήτη στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας (κάψιμο των Νομαρχιών σε Χανιά και Ηράκλειο), αφήνοντας αιχμές κατά συγκεκριμένων αγροτών - συνδικαλιστών, τους οποίους, ωστόσο, δεν κατονόμασε.


Αφησε σαφέστατες αιχμές κατά της συντριπτικής πλειοψηφίας των παριστάμενων συναδέλφων του βουλευτών, όταν αναρωτήθηκε ποιος απ' αυτούς έχει δουλέψει μεροκάματο! Προκλήθηκε ένταση, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας τού επισήμανε ότι η αναφορά ήταν ατυχής και του ζήτησε είτε να ανακαλέσει, είτε να διορθώσει. Ο κ. Μαρκογιαννάκης επέλεξε να κάνει το δεύτερο, διευκρινίζοντας ότι μιλούσε για «τσάπα μεροκάματο»!


Το «ρεσιτάλ» των δηλώσεων του Χανιώτη πολιτικού ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης, στο «Μέγκα», όπου, λίγο μετά την αποφόρτιση του κλίματος με την απόφαση των αγροτών για επιστροφή στην Κρήτη -μετά την απομάκρυνση των ΜΑΤ- έκανε λόγο, ούτε λίγο - ούτε πολύ, για υποκινούμενους, καθοδηγούμενους και τραμπούκους αγρότες, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες για το κάψιμο των Νομαρχιών σε Χανιά και Ηράκλειο και αφήνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι αν, τελικά, γινόταν η πορεία με τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα στο κέντρο της Αθήνας υπήρχε ανάλογος κίνδυνος.


Με βάση όλα τα παραπάνω, αλλά και τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ο γράφων εκτιμά ότι ένα από τα -όχι σημαντικά- συμπεράσματα που αξίζει, ωστόσο, να επισημανθεί είναι ότι του κ. Μαρκογιαννάκη δεν του «πάνε», τελικά, ούτε οι κοπές πίτας (είτε είναι της ΝΟΔΕ, είτε της Τοπικής Οργάνωσης Κολυμπαρίου της Ν.Δ.), ούτε οι δηλώσεις, είτε σε ευρύ κοινό (εκδήλωση ΝΟΔΕ), είτε μεταξύ λίγων... κομματικών φίλων (Κολυμπάρι), είτε στα κεντρικά δελτία ειδήσεων). Δεν το κατέχει ο άνθρωπος το παιχνίδι της πολιτικής επικοινωνίας, πώς να το κάνουμε;


Άλλο Παπανδρέου,

άλλο Καραμανλής


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε την περασμένη Τρίτη το λιμάνι του Πειραιά, μετά από πρόσκληση των αγροτών, οι οποίοι κάλεσαν τα κόμματα για ενημέρωση. Για τον ίδιο λόγο πήγαν εκεί ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής. Δεν πήγε, λοιπόν, για μικροπολιτικούς λόγους, όπως ισχυρίζονται κυβερνητικά στελέχη. 


Οχι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά το ζήτημα. Αλλά ο κ. Παπανδρέου έχει δείξει με τη μέχρι σήμερα στάση του ότι δεν είναι πολιτικός «παλαιάς κοπής». Δηλαδή, δεν είναι ούτε Καραμανλής («όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά»), ούτε Χατζηγάκης (να σκαρφαλώνει στα τρακτέρ). 


Χημικά και...

Παπανδρέου


Για να φτάσει ο κ. Παπανδρέου στο λιμάνι του Πειραιά, στον χώρο όπου βρίσκονταν οι αγρότες της Κρήτης, έπρεπε να περάσει, σύμφωνα με δημόσιες μαρτυρίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και δημοσιογράφων -οι οποίες ουδέποτε διαψεύστηκαν- από τρία μπλόκα (με κορδέλες και όλα τα σχετικά) που είχε στήσει η Αστυνομία επί της κεντρικής λεωφόρου που οδηγεί στο συγκεκριμένο σημείο. 


Επομένως, τα όσα ισχυρίζονται στελέχη της κυβέρνησης ότι δεν γνώριζαν για την άφιξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τους εκθέτουν. Όπως τους εκθέτουν και οι ισχυρισμοί περί περιορισμένης χρήσης αυτών των, πώς τα λένε, δεν ξέρω, χημικών, δακρυγόνων και άλλων. Χημικών που ερρίφθησαν την ώρα που ο κ. Παπανδρέου περπατούσε εντός της λιμενικής ζώνης -σε μικρή απόσταση από τα ΜΑΤ- για να συναντήσει, λίγα μόλις λεπτά αργότερα, τους αγρότες. Την ώρα που από τα μεγάφωνα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αναγγέλλονταν η άφιξή του! Οι συνειρμοί είναι αυτονόητοι...


Η επίθεση

στον Βολουδάκη


Απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα η επίθεση από μερίδα αγροτών στον βουλευτή Χανίων της Ν.Δ. Μανούσο Βολουδάκη, το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά. Όση οργή και αν σε διακατέχει, μετά από τη ρίψη χημικών και τη σύλληψη δύο συναδέλφων σου, όσο και αν το άδικο θεωρείς ότι σε πνίγει, δεν επιτρέπεται επ' ουδενί και για κανένα λόγο η απόπειρα χειροδικίας -ή, ακόμη χειρότερα, η χειροδικία- σ' ένα μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ντροπή. Ευτυχώς, χάρις στην έγκαιρη μεσολάβηση των ψυχραιμότερων αγροτών, του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων Ηλία Χαλακατεβάκη, αλλά και του δημάρχου Βουκολιών Νίκου Μπομπολάκη, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου