Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 21/7/2009

Μέσον ή χρήμα

Επιστρέφοντας μετά από ένα μήνα άδειας και έχοντας ασχοληθεί προσωπικά με τρεις υποθέσεις ισάριθμων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, έχω να επισημάνω ένα και μόνο: στην Ελλάδα του 2009 δύναται να έχεις την υγειά σου μόνο αν διαθέτεις μέσον (γνωριμίες, φίλους σε κατάλληλες θέσεις) ή χρήμα ή -στην καλύτερη περίπτωση- και τα δύο. Διαφορετικά... κλάφτα Χαράλαμπε!


Θλιβερές
εικόνες...

Έλαβα στα χέρια μου μια ενδιαφέρουσα επιστολή -και άκρως αποκαλυπτική για τον τρόπο που σκέφτονται οι αλλοδαποί οι οποίοι επισκέπτονται τον τόπο μας- με αποδέκτη τον δήμαρχο Χανίων Κυριάκο Βιρβιδάκη.

Το περιεχόμενο -ανάλογο παλαιότερων επιστολών από το εξωτερικό, που κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί στη στήλη- θα πρέπει να προβληματίσει τους πάντες. Διότι όλοι, ανεξαιρέτως, φέρουμε ευθύνη, μικρή ή μεγάλη, για τις θλιβερές εικόνες με ζώα, που αντικρύζουν όσοι επισκέπτονται την Κρήτη. Τετριμμένα όλα αυτά, ομολογουμένως. Και χιλιοειπωμένα. Δυστυχώς, όμως, το αυτί ορισμένων δεν ιδρώνει...

Στην επιστολή, την οποία αξίζει να διαβάσετε, αναφέρονται τα εξής:

«Η οικογένειά μας μόλις επέστρεψε από τα Χανιά. Επισκεπτόμαστε την πόλη σας εδώ και πάρα πολλά χρόνια και πάντοτε αισθανόμαστε "αηδία" από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται στα ζώα εκεί.

Είμαστε μια τυπική τετραμελής οικογένεια Δανών (ο γιος μας είναι 12 ετών και η κόρη μας 14) και μη νομίσετε ότι δεν μας αρέσει η καταπληκτική πόλη σας! Το αντίθετο, την αγαπάμε. Αλλά αυτή τη φορά είμαστε πραγματικά αγανακτισμένοι!

Ποτέ στο παρελθόν δεν αισθανθήκαμε πόσο λάθος κάνουμε να ξοδεύουμε τα χρήματά μας στο νησί της Κρήτης, κι αυτό επειδή νιώθουμε σαν να χρηματοδοτούμε αυτή την τρομερή βαναυσότητα κατά των ζώων.

Συγκεκριμένα, στη δύο εβδομάδων παραμονή μας συναντήσαμε μπροστά μας τα παρακάτω: Δύο σκοτωμένα σκυλιά, ένα σκύλο σκοτωμένο από αυτοκίνητο, δύο σκυλιά που μας επιτέθηκαν, 4 κουταβάκια χωρίς την μητέρα τους επειδή εκείνη είχε δηλητηριαστεί. Και ακόμη, άλλα 4 κουταβάκια -το ένα απ' αυτά νεκρό- αφημένα μέσα σ' ένα κουτί. Επιπλέον είδαμε τόσα πολλά αλυσοδεμένα σκυλιά και τόσα πολλά αδέσποτα που λιμοκτονούσαν στους δρόμους, που χάσαμε το μέτρημα...

Επίσης γνωρίζουμε ότι ο ιδιοκτήτης ενός ξενοδοχείου έπνιξε γατάκια μέσα στην πισίνα. Ακόμη, βέβαια, είδαμε αναρίθμητα τυφλωμένα, κουτσά, με κομμένη την ουρά ή χωρίς αυτιά ζώα αδέσποτα να τριγυρνούν στην πόλη.

Ποιος βοηθά όλα αυτά τα ζώα; Συναντήσαμε μόνο ένα άτομο! Τη Silke Wrobel, επικεφαλής της Tierfreunde Kreta. Εκείνη δουλεύει νυχθημερόν για να διορθώσει κάπως αυτήν την κρητική "ακαταστασία", γιατί οι υπεύθυνοι είναι "πολύ περήφανοι" για να κάνουν μια τέτοια δουλειά!

Τα παιδιά μας είναι αρκετά μεγάλα για να αντικρύζουν αυτές τις τρομακτικές εικόνες που συναντούσαμε καθημερινά κατά τη διάρκεια των διακοπών μας, αλλά πολλά από τα παιδάκια στο κάμπινγκ που μέναμε δεν ήταν τόσο μεγάλα και ικανά να αντιμετωπίσουν αυτές τις εικόνες.

Πώς λοιπόν πιστεύετε ότι οι οικογένειες θέλουν να ξανάρθουν στην Κρήτη, έπειτα από το κλάμα ιδίως των πολύ μικρών παιδιών τους, που βλέπουν τέτοιες άσχημες εικόνες, ενώ αυτό που θα ήθελαν και περίμεναν είναι να διασκεδάζουν;

Αργά ή γρήγορα η Κρήτη δεν θα έχει τουρίστες, ειδικά αν πολλοί ως πρώτη σκέψη τους έχουν ότι "οι Κρητικοί είναι φρικτοί άνθρωποι".
Γι' αυτό λέμε: Κάντε κάτι! Καθαρίστε τους δρόμους σας από τα αδέσποτα! Διδάξετε τους κατοίκους της Κρήτης πως να συμπεριφέρονται στα ζώα! Δεν είναι θέμα ζητήματος τιμής αν τώρα κάνετε κάτι αλλά σίγουρα θα τεθεί ζήτημα τιμής αν δεν κάνετε.

Με τιμή
Claus Thorkildsen
Henriette Thorkildsen
Lasse Thorkildsen
Sophie Thorkildsen
Δανία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου