Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Θερίζουν... τα τροχαία

Κάθε χρόνο
ξεκληρίζεται
μία... σχολική
τάξη

Επισημάνσεις
μελών
του Συλλόγου
για την Πρόληψη
των Τροχαίων
Ατυχημάτων
_

Τη Δευτέρα
η ιδρυτική
συνέλευση


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

O περιορισμός, σε τοπικό επίπεδο, τόσο «των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων και των σοβαρών συνεπειών τους» όσο και «του πόνου που ακολουθεί από τη σφαγή στους δρόμους ως συνέπεια ενός ακήρυκτου πολέμου, με δεκάδες θύματα κάθε χρόνο» -μόνο στον Νομό Χανίων ξεκληρίζεται ετησίως... μία σχολική τάξη- είναι ο στρατηγικός στόχος του Συλλόγου για την Πρόληψη από τα Τροχαία Ατυχήματα, η ιδρυτική συνέλευση του οποίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.
Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για την ίδρυση του Συλλόγου, δικηγόρος, Ευτύχης Μαυρογένης αναφέρθηκε χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων, στους λόγους για τους οποίους ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι το θέμα των τροχαίων δυστυχημάτων αφορά όλους, ανεξαιρέτως, τους πολίτες.
«Αν σήμερα δεν μας ακουμπά εμάς, δεν είναι σίγουρο, δεν μας διαβεβαιώνει κανείς ότι αύριο δεν θα είναι κάποιος δικός μας άνθρωπος. Ας εξεγερθούμε συνειδησιακά. Ας κόψουμε λίγο από τον χρόνο μπροστά από την τηλεόραση και ας τον αναλώσουμε σε κοινωνική δράση γύρω από αυτά τα θέματα. Είναι ώρα να σταματήσουμε τις κουβέντες. Είναι ώρα για δράση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρογένης και πρόσθεσε: «Δεκαέξι άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στα Χανιά από την αρχή του χρόνου. Είναι πάρα πολλά».
Ο κ. Μαυρογένης εξήγησε ότι «θέλουμε ο Σύλλογός μας να αποτελέσει -αυτό είναι η φιλοδοξία μας- το ενιαίο κέντρο συντονισμού όλων των επιμέρους δράσεων, πολιτών, φορέων, Δήμων, εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών και όλων όσων δραστηριοποιούνται με το ίδιο ή παρεμφερές περιεχόμενο. Δεν επιθυμούμε να υποκαταστήσουμε κανένα. Θέλουμε να βοηθήσουμε τις επιμέρους πρωτοβουλίες, να τις εντάξουμε σε ένα ενιαίο στρατηγικό σχέδιο δράσης. Θέλουμε τα επιμέρους ρυάκια να τα κάνουμε ένα μεγάλο ποταμό κινητοποίησης και ευαισθητοποίησης γύρω από τα τροχαία δυστυχήματα και τις συνέπειες τους».
Ο κ. Μαυρογένης υπογράμμισε ότι «σε αυτή μας την προσπάθεια απευθυνόμαστε σε όλους τους φορείς αλλά και ατομικά σε κάθε πολίτη, χωρίς κανένα αποκλεισμό. Σήμερα μπορεί η πρωτοβουλία να ανήκει σε εμάς, αύριο στη δράση θα είμαστε όλοι μαζί. Τους καλούμε όλους: Την Πολιτεία, τους Δήμους, το Πολυτεχνείο, το ΤΕΙ, το Οικονομικό Επιμελητήριο, το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ, το Εργατικό Κέντρο, το Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, τους δάσκαλους, τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, το Νοσοκομείο Χανίων, τον Ιατρικό Σύλλογο, τον Δικηγορικό Σύλλογο, την Εκκλησία, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, τους δημοσιογράφους, όλους όσους επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Χρειάζεται να διαθέσουμε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο μας και να προσφέρουμε έργο ουσιαστικό και αναγκαίο. Τέρμα τα λόγια και οι μεγάλες κουβέντες. Τώρα είναι ώρα για δράση», επανέλαβε.
Ο κ. Μαυρογένης τόνισε, ακόμη, ότι «απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν νιώσει στο πετσί τους τον πόνο και έχουν χάσει ένα δικό τους άνθρωπο, σ' αυτόν τον ακήρυχτο πόλεμο. Να γίνουν φωνές απόγνωσης και κινητοποίησης ενάντια στην αδιαφορία, στον εφησυχασμό και στην αποδοχή του μοιραίου. Ενάντια στη συνήθεια του ακούσματος του "κακού μαντάτου"».

Γ. ΣΤΡΑΤΙΔΑΚΗΣ:
“Ανησυχώ περισσότερο
για τη γρίπη
των τρο-χοίρων”


Ο κ. Γιάννης Στρατιδάκης, υπαστυνόμος ε.α. και συγγραφέας βιβλίων για την ασφαλή οδήγηση υπογράμμισε ότι «προσωπικά έχω βιώσει πάρα πολύ καλά αυτό το τεράστιο πρόβλημα των τροχαίων δυστυχημάτων, ως προανακριτικός υπάλληλος της Τροχαίας Χανίων. Επιτρέψτε μου να μην ανησυχώ προσωπικά για το πρόβλημα της γρίπης των χοίρων, που απασχολεί όλο τον κόσμο, αλλά να ανησυχώ περισσότερο για τη γρίπη των τρο-χοίρων. Δηλαδή των χειρότερων τροχαίων δυστυχημάτων, των χειρότερων οδηγών που αποδεκατίζουν τις ανθρώπινες κοινωνίες. Και το λέω αυτό γιατί γνωρίζουμε όλοι ότι ετησίως στη χώρα μας έχουμε 2.000 νεκρούς από τροχαία. Σε όλη την Ευρώπη οι θάνατοι από τροχαία ανέρχονται ετησίως σε 50.000. Είναι καιρός να αφυπνιστούμε όλοι μας».

Μ. ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ:
“Πρέπει επιτέλους
να μάθουμε να οδηγάμε”


Ο κ. Μανώλης Χουρδάκης, ο οποίος έχασε πριν από τρία χρόνια τη 17χρονη κόρη του σε τροχαίο δυστύχημα, εκμυστηρεύτηκε ότι «ξεκίνησα μία προσπάθεια» (σ.σ. Κίνηση Πολιτών Κισάμου) «ακριβώς ένα χρόνο μετά που έχασα την κόρη μου και ο λόγος είναι αντίστοιχος. Βρέθηκα στην κηδεία ενός συμμαθητή της κόρης μου, ο οποίος, όταν χάσαμε το παιδί μας, ερχόταν και μας παρηγορούσε κιόλας. Για να καταλάβετε αυτό που είπε ο γιατρός» (σ.σ. ο κ. Νικητάκης) «ότι ξεκληρίζεται μία τάξη, από το τμήμα της κόρης μου έχουν φύγει αυτή τη στιγμή από τη ζωή τρία παιδιά. Το θέμα είναι υπερβολικά σοβαρό».
Ο κ. Χουρδάκης σημείωσε πως «θα πρέπει να ξέρουμε ότι πρώτη αιτία θανάτου στους νέους μας είναι τα τροχαία δυστυχήματα. Θεωρώ ότι η προσπάθεια που κάνουμε είναι πολύ σημαντική και χρειάζεται να συντονιστούμε όλοι, ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο: γιατί δεν αξίζει στην Ελλάδα να έχουμε, από το 1994 μέχρι σήμερα, περίπου 30.000 νεκρούς και 50.000 άτομα, ακρωτηριασμένα, καθηλωμένα σε καροτσάκια. Φανταστείτε τι περνάνε αυτές οι οικογένειες. Φανταστείτε να είχαμε μειώσει στο μισό αυτά τα νούμερα μέχρι το 2010, όπως έλεγε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν τα καταφέραμε. Για μένα, που έχω περάσει από αυτή την κατάσταση, το ένα από αυτά τα νούμερα ξέρω τι πόνο περιέχει. Αν αθροίσω αυτά τα νούμερα καταλαβαίνετε για τι πόνο μιλάμε εδώ. Έχουμε πιάσει πάτο. Πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάμε μπροστά».
Ο κ. Χουρδάκης εξέφρασε την ελπίδα όλη η κοινωνία να «αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια. Κι εγώ, επειδή ανήκω σε μία ιδιαίτερη ομάδα, καλώ τους γονείς που έχουν ζήσει αυτόν τον πόνο, να συμμετέχουν, να δώσουν το παράδειγμα, κι επίσης καλώ και την άλλη ομάδα, που είναι επίσης πολυπληθής, των ανθρώπων, των οικογενειών, που είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι, που τους λείπει κάποιο μέλος τους, που δεν μπορούν να κάνουν τις δουλειές τους, που νιώθουν τον παραγκωνισμό από την κοινωνία».

Π. ΝΙΚΗΤΑΚΗΣ:
“Σύγχρονη μάστιγα
τα τροχαία δυστυχήματα”


«Σύγχρονη μάστιγα της κοινωνίας» χαρακτήρισε τα τροχαία δυστυχήματα ο προϊστάμενος του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Χανίων, Πέτρος Νικητάκης, τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη αιτία θανάτου των νέων παιδιών. Κάθε χρόνο στο Νομό Χανίων ξεκληρίζεται μια ολόκληρη τάξη σχολείου», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «γενικά η κοινωνία είναι πλημμελώς ενημερωμένη ή και αν είναι είναι ενημερωμένη είναι επιφανειακά ενημερωμένη και όχι σε βάθος για το τι σημαίνει ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Σημαίνει, κατ' αρχήν, αποδιοργάνωση ολόκληρης της οικογένειας. Ολόκληρα σόγια χάνουν περιουσίες, πέραν του ότι χάνουν κάποιον άνθρωπο. Είναι τεράστιο το πρόβλημα, κοινωνικό και οικονομικό, και για την οικογένεια, αλλά και για την Πολιτεία, αφού δυστυχώς πάρα πολλοί στα τροχαία ατυχήματα παραμένουν είτε μακροχρόνια ανάπηροι είτε διά βίου ανάπηροι.
Επομένως, ο Σύλλογος πιστεύω ότι θα διαδραματίσει έναν καταλυτικό ρόλο, ούτως ώστε τουλάχιστον η τοπική κοινωνία να αποκτήσει συνείδηση οδικής συμπεριφοράς, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι μπορούν να μειωθούν τα τροχαία να μειωθούν και να θρηνούμε λιγότερα θύματα, γιατί εγώ δεν πιστεύω ότι θα εξαλειφθεί το φαινόμενο», σημείωσε ο κ. Νικητάκης.
Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «εμείς στα Επείγοντα βλέπουμε άμεσα τις συνέπειες του τροχαίου» και υποστήριξε ότι «καλό θα ήταν να τις δουν και οι μαθητές στα σχολεία. Όσο αποκρουστικό και αν είναι, ίσως με αυτό τους γίνει συνείδηση πλέον ότι στον δρόμο θα πρέπει να είναι άκρως προσεκτικοί».

Κ. ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗΣ:
“Μετά από ένα τροχαίο
αρχίζει ένας Γολγοθάς”


Ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων, Κώστας Δανδουλάκης σημείωσε ότι το ίδρυμα «είναι ο κατ' εξοχήν δέκτης όλων των τροχαίων ατυχημάτων με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, τόσο για τους ίδιους τους παθόντες όσο και για τους οικείους τους, καθώς επίσης για τις συνέπειες στην υγεία των ατόμων που διέφυγαν τον κίνδυνο αλλά και την ανάγκη της λειτουργικής τους αποκατάστασης και κοινωνικής τους επανένταξης. Συνήθως μετά από ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα αρχίζει ένας Γολγοθάς. Δεσμεύομαι λοιπόν να στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία που θα επενεργήσει θετικά στη μείωση ή και κατ' ευχήν εξάλειψη του δυσάρεστου αυτού φαινομένου», ανέφερε ο κ. Δανδουλάκης, γνωστοποιώντας ότι στα πλαίσια της στήριξης εντάσσεται η διοργάνωση μιας διημερίδας, από τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργο Αρχοντάκη, με θέμα «Πρόληψη και συνέπειες από τα τροχαία ατυχήματα».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ:
“Να δοθεί τέλος
στον φόρο αίματος”


Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χανίων, Όλγα Λεβάκη επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα «στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις την ίδρυση αυτού του Συλλόγου. Θα είμαστε δίπλα τους, θα είμαστε μαζί τους, για να τους βοηθήσουμε. Τους συμπαραστεκόμαστε και σε οποιαδήποτε δραστηριότητα γίνει σε αυτό το κομμάτι και μας αφορά θα είμαστε πάντοτε ενεργοί. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει πια να πληρώνουμε άλλο φόρο αίματος. Πρέπει να δοθεί κάποτε τέλος».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ:
“Η πρόληψη πρέπει
να ξεκινά από τα σχολεία”


Η υπεύθυνη Αγωγής Υγείας, Αρετή Μαρματάκη, εκπροσωπώντας τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σημείωσε ότι «προσπαθούμε, τα τελευταία χρόνια, μέσα από συνεργασία με τη Νευροχειρουργική Κλινική και το Νοσοκομείο γενικότερα, αλλά και την Τροχαία Χανίων, να ενημερώσουμε σ' ένα βαθμό τους μαθητές μας για τις συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων. Από την άλλη πλευρά, προσπαθούμε, μέσω των εκπαιδευτικών, να ενεργοποιήσουμε τα παιδιά και να αλλάξουν στάση ως οδηγοί. Γιατί τα παιδιά αυτά κυκλοφορούν (σ.σ. με μηχανάκια, κ.λπ.) είτε νόμιμα είτε παράνομα».
Από την πλευρά της, η νηπιαγωγός, Χριστίνα Τζομπανάκη ανέφερε ότι «ως εθελόντρια στο Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς" στην Αθήνα, πριν από ένα χρόνο, και με την επαφή που είχα με τα μέλη του Ινστιτούτου θεώρησα ότι είναι καθήκον κάθε εκπαιδευτικού που έχει στα χέρια του παιδιά να ασχοληθεί με το θέμα της πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων, γιατί είναι ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη ζωή μας. Με αυτή την πρωτοβουλία θα μπορέσουμε να περάσουμε μηνύματα στα παιδιά, για να προστατέψουν τη ζωή τους, αλλά και για να περάσουν τα μηνύματα αυτά στις οικογένειές τους και στο κοντινό κοινωνικό περιβάλλον, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής».

Αναδημοσίευση από τα "Χανιώτικα νέα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου