Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΧΑΝΙΩΝ
Αιχμές κατά τοπικών
τηλεοπτικών μέσων

Στο περιθώριο
της ετήσιας
γιορτής της
ΕΣΗΕΠΗΝ
για τα παιδιά
των δημοσιογράφων



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Αιχμές κατά τοπικών τηλεοπτικών Μέσων Ενημέρωσης άφησε χθες ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις (ρεπορτάζ) που ασκείται κριτική, χωρίς την τήρηση των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Οι δηλώσεις του κ. Αρχοντάκη έγιναν στο περιθώριο της καθιερωμένης χριστουγεννιάτικης γιορτής, που διοργάνωσε, για άλλη μία χρονιά, στα Χανιά, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), με «πρωτεργάτη», το μέλος του δευτεροβάθμιου Πειθαρχιακού Συμβουλίου, Παντελή Χουλάκη και με χορηγό τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων.
Ο κ. Αρχοντάκης παραβρέθηκε, για λίγο, στην εκδήλωση και ευχήθηκε στους δημοσιογράφους και στις οικογένειές τους, «υγεία, ευτυχία και να έχουν μια καλή χρονιά το 2010».
Σε δηλώσεις του, τόνισε ότι «η σχέση μεταξύ ενός πολιτικού και ενός δημοσιογράφου -και πιο ειδικά στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης- είναι μία σχέση αλληλοεξάρτησης, θα λέγαμε. Απ' τη μια ο δημοσιογράφος έχει ανάγκη τον πολιτικό, τον αυτοδιοικητικό για να βγάλει το ψωμί του, για να τον κρίνει, για να τον επιβραβεύσει και από την άλλη, εμείς, οι αυτοδιοικητικοί, έχουμε ανάγκη από την κριτική, από την επιβράβευση, από τους δημοσιογράφους και από τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Υπάρχει μια σχέση αμφίδρομη. Με όλους όσους δουλεύουν στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, εγώ τουλάχιστον προσωπικά, προσπαθώ να έχω μια καλή σχέση και βεβαίως αποδέχομαι την όποια κριτική, όσο σκληρή και αν είναι, με την προϋπόθεση ότι αυτή η κριτική γίνεται με κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας».
«Δεν είναι του κλίματος, αλλά υπονοείτε ότι κάποιες φορές αυτή η κριτική δεν γίνεται με κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας;», ρωτήσαμε τον Νομάρχη Χανίων.
«Κάποιες φορές ναι, δεν γίνεται με κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας και βέβαια είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να πω ότι το αποφασίζει και το κινεί ο ίδιος ο δημοσιογράφος. Το κακό είναι ότι και οι δημοσιογράφοι είναι εργαζόμενοι και καμιά φορά υποκύπτουν στις πιέσεις των εργοδοτών τους. Και αυτό είναι ένα θέμα που πιστεύω ότι πρέπει να απασχολήσει κατ' αρχήν τη δημοσιογραφική οικογένεια και βέβαια την Πολιτεία».
Ερωτηθείς, από τα «Χ.Ν.», αν η συγκεκριμένη καταγγελία αφορά όλα τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ο κ. Αρχοντάκης διευκρίνισε ότι περιπτώσεις κριτικής χωρίς την τήρηση των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας «έχουν συμβεί, κάποιες λίγες φορές, σε ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης».

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου