Η... φωνή των πολιτών
Στις 5 Φεβρουαρίου 2010 ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Σκουλάκης επισκέφθηκε το δημαρχείο Κισάμου, όπου ενημερώθηκε αναλυτικά από Δημοτική Αρχή, δημοτικούς συμβούλους, εκπροσώπους του ΟΑΔΥΚ, υπηρεσιακούς παράγοντες και μελετητές για όλα τα σε εκκρεμότητα έργα, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, προκειμένου, όπως ο ίδιος ανέφερε τότε, να προχωρήσει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την εξεύρεση λύσεων.
Μιλώντας σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, αμέσως μετά, ρωτήθηκε, από τον γράφοντα, αν αληθεύουν οι πληροφορίες που τον ήθελαν να ενδιαφέρεται για τον Δήμο Χανίων (ο «Καλλικράτης» είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, δεν είχε ψηφιστεί όμως). Ο κ. Σκουλάκης ήταν κατηγορηματικός. Απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι οι πολίτες του Νομού Χανίων, τέσσερις μόλις μήνες πριν, του είχαν αναθέσει, με την ψήφο τους, να τους εκπροσωπεί στη Βουλή των Ελλήνων. «Καθείς εφ’ ω ετάχθη» ήταν, συγκεκριμένα, η απάντησή του, γεγονός που είχε επισημανθεί σε σημείωμα της στήλης, στις 6 Φεβρουαρίου 2010.
Την περασμένη Δευτέρα, ανακοινώνοντας και επίσημα την υποψηφιότητά του για τον νέο Δήμο Χανίων ο κ. Σκουλάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «μετά την ψήφιση του “Καλλικράτη” και τις παραινέσεις φορέων και πολιτών των Χανίων, με μοναδικό γνώμονα τη συνείδησή μου, είχα θέσει τον εαυτό μου στη διάθεση της κοινωνίας των Χανίων και του πολιτικού μου φορέα για τη θέση του υποψηφίου δημάρχου στον νέο διευρυμένο Δήμο Χανίων».
Τη φωνή των πολιτών, άκουσε, δηλαδή, ο κ. Σκουλάκης. Ποιων πολιτών όμως; Εκείνων που τον εξέλεξαν βουλευτή στις 4 Οκτωβρίου 2009 ή εκείνων που τον παρότρυναν λίγους μήνες αργότερα -κατά πως ισχυρίζεται σήμερα- να είναι υποψήφιος δήμαρχος Χανίων;
Τη φωνή των πολιτών άκουσε -λέει- και ο δήμαρχος Ακρωτηρίου, Μιχάλης Κυνηγός, γι’ αυτό και επέλεξε να είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό του κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη. «Αφού άκουσα, καθαρά και δυνατά, τη φωνή των πολιτών αποφάσισα στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να βρεθώ και να σταθώ δίπλα στον Γρηγόρη Αρχοντάκη», δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ο κ. Κυνηγός, στη διάρκεια της συνέντευξης για την παρουσίαση μέρους των υποψηφίων του συνδυασμού του κ. Αρχοντάκη.
Συμπέρασμα; Πρέπει -και μάλιστα άμεσα- να κλείσω ραντεβού με ΩΡΛ. Δεν μπορεί, κάποιο πρόβλημα θα έχουν τα δικά μου αυτιά...
Και μια απορία: από πότε οι αιρετοί (βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι, κ.λπ.) λαμβάνουν αποφάσεις για το πολιτικό τους μέλλον με βάση τη... φωνή των πολιτών;
Τι θα πει;
Τα «χαρτιά» του ανοίγει σήμερα ο κ. Γιάννης Κουλιεράκης, ο οποίος, ως γνωστόν, είχε ανακοινώσει -στις 10 Ιουνίου- την πρόθεσή του να ηγηθεί μιας αυτοδιοικητικής κίνησης πολιτών, επισημαίνοντας, τότε, ότι θέτει την υποψηφιότητά του «προς αξιολόγηση από την κοινωνία των πολιτών, από τους φορείς του τόπου και ασφαλώς από τα πολιτικά κόμματα» και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «δημοτική εξουσία στα Χανιά και δημότες μπορούν και αξίζει να συμπορευτούν σε νέους δρόμους», καθώς, όπως χαρακτηριστικά είχε πει, «οι παλιοί δρόμοι είναι αδιέξοδοι», ενώ «οι νέοι είναι ελπιδοφόροι».
Ο κ. Κουλιεράκης είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είχε παραχωρήσει στο δημαρχείο Χανίων. Σήμερα, θα ανοίξει τα «χαρτιά» του σε συνέντευξη που θα δώσει στο γραφείο του. Σημειολογικά, αυτό -μπορεί να- σημαίνει πως θα ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να είναι, τελικά, υποψήφιος δήμαρχος.
Αν, όντως, συμβεί αυτό, το επόμενο ερώτημα που αναπόφευκτα θα κληθεί να απαντήσει, αν δεν το έχει πράξει νωρίτερα ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, θα είναι αν σκοπεύει να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του κ. Μανώλη Σκουλάκη.
Ο κ. Σκουλάκης, ερωτηθείς για το θέμα, είχε απαντήσει, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε την περασμένη Δευτέρα: «Με τον κ. Κουλιεράκη τον Γιάννη, όπως ξέρετε, αν δεν το ξέρετε σας ενημερώνω, έχουμε συμπορευτεί πάρα πολλά χρόνια. Ήταν από τους καλούς μου συνεργάτες και φίλους. Ήταν, λοιπόν, συνεργάτης μου, ήταν φίλος μου, είναι και είμαι σίγουρος ότι θα παραμείνει. Έχουμε κουβεντιάσει και αισιοδοξώ και προσδοκώ ότι στην περίοδο αυτή, στη “μάχη” αυτή, θα συμπορευτούμε. Έχω μιλήσει μαζί του και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά».
Ισχύουν όλα τα παραπάνω; Ένα, ακόμη, ερώτημα στο οποίο πιθανότατα θα κληθεί να απαντήσει ευθέως ο κ. Κουλιεράκης. Θα το πράξει; Εκτιμώ πως ναι. Διότι αν ήθελε να αποφύγει τυχόν «ενοχλητικές» ή «δύσκολες» ερωτήσεις θα είχε επιλέξει την -εύκολη- λύση της... ανακοίνωσης. Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή συνέντευξη του κ. Κουλιεράκη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ευνόητους λόγους...
Παράξενο...
Ενδιαφέρον για να είναι υποψήφιος δήμαρχος Χανίων είχε εκδηλώσει ο γιατρός, Χαράλαμπος Μπατάκης. Πού το είχε εκδηλώσει; Στο... ΠΑΣΟΚ. Στην Ιπποκράτους, για την ακρίβεια. Μέσω διαδικτύου. Έκρινε (αν αυτοπροτάθηκε) ή κάποιοι άλλοι έκριναν (αν επρόκειτο περί ετεροπρότασης) ότι θέλει και μπορεί να είναι υποψήφιος. Καλώς μέχρι εδώ.
Εκείνο, όμως, που με παραξενεύει είναι γιατί ο κ. Μπατάκης, αν πραγματικά ενδιαφερόταν να είναι υποψήφιος δήμαρχος, δεν γνωστοποίησε την πρόθεσή του αυτή στην τοπική κοινωνία. Γιατί, δηλαδή, δεν παραχώρησε μια συνέντευξη, δεν εξέδωσε μια ανακοίνωση, δεν διέρρευσε, έστω, την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στον Δήμο Χανίων.
“Ηθικά προσόντα”!
Δεν είναι ολίγον παράξενο; Αν, δηλαδή, επιθυμεί κάποιος πραγματικά να είναι υποψήφιος και θέλει να διαμορφώσει «ρεύμα» υπέρ της υποψηφιότητάς του τι κάνει; Επιλέγει... τη σιωπή; Επιλέγει την αδράνεια, την ακινησία; Ή προχωρά σε ζυμώσεις, σε επαφές με πολίτες, εκπροσώπους φορέων, κομματικά στελέχη, κ.λπ.; Η δική μου λογική λέει το δεύτερο. Το επισημαίνω, έστω και αργά, διότι μου έκανε εντύπωση.
Την υποψηφιότητά της στον νέο Δήμο Κισάμου, ως επικεφαλής «ενός ανεξάρτητου και πολυσυλλεκτικού συνδυασμού», ανακοίνωσε προχθές η δήμαρχος Κισάμου Φρόσω Σκουλάκη. Από τη συνέντευξη που παραχώρησε κρατώ δύο ενδιαφέροντα σημεία.
Το πρώτο είναι η επισήμανσή της ότι «... μου αναγνωρίζονται τα απαιτούμενα ηθικά προσόντα, η εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και η αποτελεσματικότητα του έργου μας». Για λόγους που δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εξηγήσω είναι τουλάχιστον άστοχο ένας υποψήφιος να λέει δημόσια ότι του αναγνωρίζονται «τα απαιτούμενα ηθικά προσόντα». Ακόμη και αν αυτό συμβαίνει.
Το δεύτερο είναι η αναφορά της κ. Σκουλάκη στα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλέξει τους συνεργάτες της. «Αποκλειστικό κριτήριο θα είναι η εργατικότητα, η εντιμότητα, η αναγνωρισιμότητα αλλά και η θέλησή τους για προσφορά και δημιουργία στον τόπο τους», ανέφερε η κα Σκουλάκη.
Ερωτηθείσα από τον γράφοντα αν θεωρεί ότι είναι προσόν η αναγνωρισιμότητα, η κα Σκουλάκη απάντησε ότι «υπάρχουν αξιόλογα άτομα, τα οποία όταν δεν είναι αναγνωρίσιμα στην κοινωνία δεν θα μπορούν να συγκεντρώσουν αυτό τον αριθμό των ψήφων που θα μπορέσουν να επιλεγούν. Με αυτή τη λογική θεωρώ ότι είναι απαραίτητο προσόν η αναγνωρισιμότητα. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλες θέσεις. Δεν είναι ανάγκη να είναι υποψήφιοι».
Προσόν, λοιπόν, η αναγνωρισιμότητα, τόσο για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου, όσο και για την εκλογή. Όντως. Αρέσει, δεν αρέσει. Για την επόμενη ημέρα, όμως, είναι προσόν;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου