Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ
Ασυμφωνία υποψηφίων

Ανοιχτό 
το ενδεχόμενο
δημόσιας συζήτησης
για τα οικονομικά
Αυτοδιοίκησης
και "Καλλικράτη"


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Πλήρης ασυμφωνία υπήρξε, για δεύτερη φορά, μεταξύ των πέντε υποψηφίων δημάρχων Χανίων, σχετικά με τον αριθμό και τη θεματολογία των κοινών δημόσιων τηλεοπτικών εμφανίσεων, με αποτέλεσμα και η νέα τους συνάντηση, που έγινε χθες το πρωί στο δημαρχείο Χανίων, να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. 
Η συζήτηση για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης -για την οποία ο κ. Βιρβιδάκης είχε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση, από την προηγούμενη εβδομάδα, στους συνυποψηφίους του- δεν έγινε τελικά χθες το βράδυ, καθώς οι κύριοι Βάμβουκας και Σκουλάκης ζήτησαν να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα. Έντονα αντέδρασε ο κ. Βιρβιδάκης, κατηγορώντας τον κ. Σκουλάκη ότι επιχειρεί να «ροκανίσει τον χρόνο».
Σημειώνεται ότι έως αργά χθες τη νύχτα ήταν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων για την ημερομηνία διεξαγωγής της δημόσιας συζήτησης με θέμα τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης.
Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι μετά το πέρας της πρωινής συνάντησης και οι πέντε υποψήφιοι δήμαρχοι εξέδωσαν ανακοινώσεις, στις οποίες επισημαίνουν τις απόψεις και τις θέσεις τους για τις κοινές τηλεοπτικές εμφανίσεις, αλλά και για τον διάλογο σχετικά με τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης.
Η ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Ως γνωστόν, στην πρώτη συνάντηση των πέντε υποψηφίων δημάρχων Χανίων, που έγινε την περασμένη εβδομάδα, οι κύριοι Γρηγόρης Αρχοντάκης, Κυριάκος Βιρβιδάκης και Νίκος Παπαντωνάκης είχαν προτείνει τη διεξαγωγή τουλάχιστον πέντε κοινών τηλεοπτικών συζητήσεων, δύο με ανοιχτή ατζέντα και τριών θεματικών. Μία συζήτηση με ανοιχτή ατζέντα και τρεις θεματικές είχαν αντιπροτείνει οι κύριοι Τάσος Βάμβουκας και Μανώλης Σκουλάκης.
Χθες, ο κ. Σκουλάκης πρότεινε τη διεξαγωγή 2 - 3 μόνο, διακαναλικών τηλεοπτικών συζητήσεων με όλους τους υποψηφίους δημάρχους του νέου Δήμου Χανίων. Πρότεινε, επίσης, να είναι τρεις οι ενότητες, στη βάση των οποίων θα διεξαχθούν οι συζητήσεις: α. Αρμοδιότητες «Καλλικράτη» - Οικονομικά νέου Δήμου και καθημερινότητα του δημότη, β. Προστασία του περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας ζωής, γ. Κοινωνική πολιτική - Παιδεία - Πολιτισμός - Αθλητισμός - Νεολαία.
Με την πρόταση αυτή συμφώνησε ο κ. Βάμβουκας, ο οποίος ζήτησε «λίγες και ουσιαστικές εμφανίσεις» προκειμένου «να μη βαρεθεί ο κόσμος να μας βλέπει», ενώ διαφώνησαν οι κύριοι Αρχοντάκης, Βιρβιδάκης και Παπαντωνάκης. 
Ο κ. Αρχοντάκης πρότεινε να ξεκινήσει ο κοινός δημόσιος τηλεοπτικός διάλογος των πέντε υποψηφίων με μία συζήτηση χωρίς ατζέντα, να ακολουθήσουν οι τρεις θεματικές συζητήσεις και να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τη δεύτερη δημόσια συζήτηση χωρίς ατζέντα, πρόταση με την οποία συμφώνησε ο κ. Βιρβιδάκης.
«Θα μας βαρεθεί ο κόσμος. Θα μας σιχαθεί ο κόσμος. Θα κλείνει την τηλεόραση αν υπάρχουν κοκορομαχίες», αντέτεινε ο κ. Σκουλάκης.
«Αν κάνουμε κοκορομαχίες θα μας βαρεθεί. Αν κάνουμε ουσία δεν θα μας βαρεθεί», σχολίασε ο κ. Παπαντωνάκης, ο οποίος κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση για 4 συζητήσεις (2 με ανοιχτή ατζέντα και 2 θεματικές), χωρίς, ωστόσο, να γίνει αποδεκτή από τους κυρίους Αρχοντάκη και Βιρβιδάκη.
Τελικά, μετά από συζητήσεις, διαβουλεύσεις, προτάσεις και αντιπροτάσεις οι πέντε υποψήφιοι δήμαρχοι Χανίων συμφώνησαν ότι... διαφωνούν, με τους κυρίους Αρχοντάκη και Βιρβιδάκη να κατηγορούν ευθέως τον κ. Σκουλάκη ότι αποφεύγει τον διάλογο και τον τελευταίο να υποστηρίζει ότι επιχειρείται η μετατροπή του διαλόγου σε τηλεοπτική «αρένα». 
ΓΡ. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ
Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Αρχοντάκης τονίζει ότι στη χθεσινή συνάντηση «... διαφάνηκε για άλλη μια φορά ο “φόβος” του κυρίου Σκουλάκη να αντιπαρατεθεί δημόσια για τα θέματα του νέου Δήμου Χανίων. Προφασιζόμενος φορτωμένο προεκλογικό πρόγραμμα (κοινό πρόβλημα για όλους τους υποψήφιους) ή ακόμα θεωρώντας ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις προγραμματικές θέσεις του κάθε συνδυασμού, ο κ. Σκουλάκης επιμένει στις λιγότερες δυνατόν κοινές εμφανίσεις των υποψηφίων, καταθέτοντας πρόταση για 2 συνολικά. Υπαναχώρησε ακόμα και από την αρχική του θέση, που ήταν 4 συνολικά κοινές εμφανίσεις, εκφράζοντας την άρνησή του σε κάθε πρόταση που κατατέθηκε στο τραπέζι. Μετά από αυτή την εξέλιξη, εγώ δηλώνω δημόσια για μια ακόμα φορά ότι επιζητώ και δεν φοβάμαι τον διάλογο με όλους τους υποψηφίους, επιζητώ και δεν φοβάμαι τη δημόσια αντιπαράθεση, θεωρώντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να ενημερωθούν οι πολίτες για τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη”, για τις αλλαγές που θα φέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τις θέσεις και το πρόγραμμα του κάθε συνδυασμού για το νέο Δήμο Χανίων», αναφέρει ο κ. Αρχοντάκης. 
Τ. ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ
Ο συνδυασμός «Δήμος Ενεργών Πολιτών», επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Βάμβουκας, σε ανακοίνωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι στη χθεσινή συνάντηση «επικράτησε ένα πνεύμα αντιπαράθεσης κυρίως μεταξύ των κυρίων Βιρβιδάκη και Σκουλάκη, το οποίο επιτρέπει σε όσους τυχόν το επιθυμούν να υπεκφύγουνε από τον διάλογο και κάποιους άλλους να δημιουργήσουν εντυπώσεις».
Παράλληλα, προτείνει «να πραγματοποιηθεί η συζήτηση στο δημαρχείο για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης και του νέου Δήμου, την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, αφού πρώτα δοθούν στους επικεφαλής τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία από τους συνενούμενους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις». 
Όσο για τον αριθμό των τηλεοπτικών εμφανίσεων, η Δημοτική Κίνηση προτείνει και δέχεται «να είναι τέσσερις συνολικά με μία γενικού περιεχομένου και τρεις θεματικές, σύμφωνα με την αρχική μας πρόταση, την οποία όλοι δέχθηκαν σαν ελάχιστη βάση συμφωνίας, ή όπως πρότεινε ο κ. Παπαντωνάκης δύο γενικού περιεχομένου και δύο θεματικές. Οι παραπάνω προτάσεις φαίνεται να εξασφαλίζουν τη συμμετοχή όλων κάτι που θεωρούμε περισσότερο σημαντικό από τον αριθμό των εμφανίσεων, καταλήγει η Κίνηση «Δήμος Ενεργών Πολιτών».
Κ. ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ
Από την πλευρά του, ο κ. Βιρβιδάκης αναφέρει σε γραπτή του δήλωση: «Μετά από τρεις μετ’ εμποδίων συναντήσεις των υποψηφίων Δημάρχων για το νέο Δήμο Χανίων, έγινε σαφές πώς εννοεί ο κάθε ένας από εμάς τον διάλογο. Θεωρώ υποχρέωσή μου να διευκρινίσω ότι είμαι στην διάθεση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) για όσες παρουσίες επιθυμούν, πάντα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Είναι πιστεύω υποχρέωση του καθενός από εμάς, να διατυπώνει δημόσια τις θέσεις του μέσα από διάλογο και όχι με μονόλογο σε εμφανίσεις του συνδυασμού του. Βεβαίως η ισχύουσα νομοθεσία, μας επιτρέπει να έχουμε δύο εμφανίσεις σε ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας και μία μόνο σε τοπικής ή περιφερειακής. Για να έχουμε περισσότερες εμφανίσεις, θα πρέπει να είμαστε περισσότεροι από τρεις. Άρα, η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα σε κάποιους να αποκλείουν τους άλλους από το διάλογο. Το πόσο αυτό είναι δημοκρατικό, θα το κρίνουν οι πολίτες. Όπως επίσης θα κρίνουν και τη δικαιολογία αυτών που θέλουν μεν να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι, αλλά δηλώνουν άγνοια για την Αυτοδιοίκηση και χρειάζονται χρόνο για να ενημερωθούν  ή δηλώνουν ότι τα οικονομικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης και τα οικονομικά του “Καλλικράτη”, δεν τους αφορούν. Σε κάθε περίπτωση, όποιος θέλει στοιχεία από τον Δήμο Χανίων μπορεί να τα ζητήσει με τη νόμιμη διαδικασία».
Ν. ΠΑΠΑΝΤΩΝΑΚΗΣ 
Ο συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χανίων», με επικεφαλής τον κ. Παπαντωνάκης σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «συμφωνεί και θα συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο ανάμεσα στους υποψηφίους, ωστόσο», όπως διευκρινίζει, στη χθεσινή συνάντηση «πρότεινε στο τραπέζι του διαλόγου να είναι και τα γενικότερα πολιτικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία των Χανίων καθώς από αυτά πηγάζουν και τα προβλήματα της καθημερινότητας των Χανιωτών - προτάσεις που δεν έγιναν δεκτές από τους υπόλοιπους υποψήφιους. Κατά τη “Λαϊκή Συσπείρωση” είναι αποπροσανατολιστική μια κουβέντα, η οποία θα περιοριστεί στα προβλήματα των πεζοδρομίων και των δρόμων και όχι στα βαθιά προβλήματα όπως της ανεργίας, της μείωσης μισθών, της υποβάθμισης της παιδείας και υγείας κ.ά., που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα τοπικά προβλήματα και την εφαρμογή του “Καλλικράτη”. Προβληματισμό πρέπει να προκαλέσει η στάση των υπόλοιπων υποψηφίων που αρνούνται αυτή την κουβέντα, η οποία θα αναδείξει τους πραγματικούς ευθύνοντες γι’ αυτήν την κατάσταση».
Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ
Τέλος, ο κ. Σκουλάκης σε γραπτή δήλωση αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Δηλώνω ότι δεν “φοβάμαι” τη δημόσια αντιπαράθεση και -για μία ακόμη φορά- δηλώνω ανοιχτός στο διάλογο, με συγκεκριμένους κανόνες, στη βάση των προγραμματικών θέσεων των δημοτικών συνδυασμών. Δηλώνω αντίθετος στην προσπάθεια συγκεκριμένων προσώπων, να μετατρέψουν τον διάλογο γύρω από τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών σε τηλεοπτική “αρένα”, με μοναδικό σκοπό τη στείρα πολιτική αντιπαράθεση και τη μετακύλιση ευθυνών σε άλλο επίπεδο εξουσίας, πλην τοπικού».
Αναφερόμενος στο θέμα της συζήτησης για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Σκουλάκης σημειώνει ότι «... ζητήσαμε να λάβουμε τα σχετικά έγγραφα και αφού ενημερωθούμε, να διεξαχθεί η πρώτη κοινή συζήτηση, την ερχόμενη Τρίτη 21/9 ή Τετάρτη 22/9, μεταξύ των υποψηφίων», «πρόταση την οποία αρνήθηκε ο δήμαρχος Χανίων κ. Βιρβιδάκης, ο οποίος και επέμεινε στη διεξαγωγή συζήτησης την Πέμπτη 16/9 ή την Παρασκευή 17/9, αποκλειστικά για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, επιδιώκοντας προφανώς για άλλη μια φορά να “προπαγανδίσει” τις θέσεις τις ΚΕΔΚΕ και να παρουσιάσει ως ανέφικτο το αναπτυξιακό εγχείρημα του “Καλλικράτη”, το οποίο “θέλει” ο ίδιος να υπηρετήσει τη στιγμή που δεν το πιστεύει».
Καταλήγοντας, ο κ. Σκουλάκης αναφέρει ότι «η εμμονή του κ. Δημάρχου -συνεπικουρούμενου από τον κ. Αρχοντάκη- να θέτει αποκλειστικά και μόνο αυτός τους όρους, τους κανόνες και τη θεματολογία του διαλόγου αλλά και η τάση του να μονοπωλεί διαρκώς τη γνώση γύρω από τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, της οποίας είμαι σύμμαχος όλα αυτά τα χρόνια, με βρίσκει κάθετα αντίθετο και με προσβάλλει ως άνθρωπο αλλά και ως υποψήφιο δήμαρχο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου