Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Πλατεία... παραβατικότητας!

Εξωραϊσμό 
και αστυνόμευση
στα Νέα Καταστήματα
ζητούν επαγγελματίες












Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Την αποτελεσματική αντιμετώπιση του έντονου προβλήματος παραβατικότητας και εγκληματικότητας, που παρατηρείται στην πλατεία 1866 εδώ και αρκετό καιρό, ζήτησαν χθες από την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, αντιπροσωπεία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων και καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Εντονότερη παρουσία αστυνομικών στην πλατεία υποσχέθηκε ο α' υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων Νίκος Μυλωνάκης, ο οποίος ανέφερε στα “Χ.Ν.” ότι «σε συνεργασία με τους φορείς, τον Δήμο και τους καταστηματάρχες, πιστεύω ότι θα λύσουμε το πρόβλημα”.
Νωρίτερα, ο κ. Μυλωνάκης είχε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τα μέλη της Διοίκησης της Ομοσπονδίας και καταστηματάρχες της περιοχής, στο αστυνομικό μέγαρο των Χανίων.
Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων Αντώνης Παπαδεράκης επεσήμανε ότι στην πλατεία 1866 «χρειάζονται μέτρα εξωραϊσμού, αναβάθμισης και καλύτερης αστυνόμευσης» καθώς, όπως ανέφερε, «καταγράφονται, πολύ συχνά, έντονα φαινόμενα παραβατικότητας».
Ειδικότερα, η Ομοσπονδία με έγγραφό της προς τον δήμαρχο Χανίων και τον αστυνομικό διευθυντή Χανίων, ζητά:
«Να ληφθούν μέτρα καλύτερης αστυνόμευσης της πλατείας και ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες.
Να γίνουν παρεμβάσεις βελτίωσης της καθαριότητας και ιδιαίτερα του νυχτερινού φωτισμού.
Να ενταχθεί η πλατεία 1866 σε σχετικό πρόγραμμα αστικής ανάπλασης του Δήμου, με παράλληλα προσπάθεια αναβίωσης του φυσικού πλούτου και της αρχικής μορφής του πάρκου.
Να ενταχθούν στην πλατεία 1866 συλλογικές δράσεις πολιτιστικού χαρακτήρα (εκθέσεις, εκδηλώσεις κ.λπ.) του Δήμου».
«Η Ομοσπονδία και οι επαγγελματίες της περιοχής είναι έτοιμοι να στηρίξουν και να συνεργαστούν σε τέτοιες ή άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες», επεσήμανε χθες ο κ. Παπαδεράκης.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «η πλατεία 1866 αποτελεί μια ιστορική πλατεία για τη πόλη των Χανίων, όχι μόνο εξαιτίας του ονόματός της και των αγαλμάτων των ηρώων της αντίστοιχης Κρητικής Επανάστασης, αλλά και εξαιτίας του χαρακτήρα της ως παραδοσιακή πύλη εισόδου της υπαίθρου στην πόλη (λόγω ΚΤΕΛ) και της επακόλουθα αυτού έντονης εμπορικής δραστηριότητας. Παράλληλα, οι κήποι της πλατείας κατά το παρελθόν αποτελούσαν στολίδι για την πόλη συνολικά. Ιδιαίτερα οι ευωδιές των αρωματικών φυτών και το πρωτότυπο ρολόι των λουλουδιών.
Σήμερα δυστυχώς η πλατεία κινδυνεύει από ριζική αλλοίωση του χαρακτήρα της. Η οικονομική κρίση, η ανέχεια και η περιθωριοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού και ιδιαίτερα σε ορισμένες κατηγορίες οδηγεί την πλατεία σιγά - σιγά σε υποβάθμιση. Ιδιαίτερα, δε, κατά τις βραδινές ώρες και επικίνδυνη».


Παραβατικότητα
και εγκληματικότητα”

«Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα της πόλης μας, διότι η πλατεία 1866 είναι μια πύλη εισόδου – εξόδου των τουριστών προς και από το παλιό λιμάνι των Χανίων. Η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα που υπάρχει δίνει μια οπτική στους επισκέπτες, που δεν είναι καλή για την πόλη μας.
Τα προβλήματα και για τους καταστηματάρχες είναι πάρα πολλά. Η κλοπή είναι καθημερινό φαινόμενο. Το ότι θα κλέψουν ένα μήλο, ένα μανταρίνι και ένα πορτοκάλι και για μένα είναι δύσκολο, γιατί δεν είναι ένας, δύο, τρεις. Είναι πάρα πολλοί».

Σπύρος Σκορδυλάκης, ιδιοκτήτης οπωροπαντοπωλείου λίγα μόλις μέτρα από την πλατεία 1866


Να αλλάξουμε
την εικόνα...”

«Το πρόβλημα είναι περισσότερο κοινωνικό στην περιοχή αυτή, γιατί η πλατεία αυτό που κάνει είναι ότι “βιάζει”, κατά κάποιον τρόπο την κοινωνία των Χανίων. Δηλαδή έχει πάρει μια τέτοια μορφή, γεγονός που δεν επιτρέπει στους Χανιώτες να την επισκεφθούν και να κινηθούν με άνεση στη γύρω περιοχή. Άρα, πρέπει όλοι μαζί να οργανωθούμε και να αλλάξουμε την εικόνα της πλατείας και να την ξαναδώσουμε πάλι στον κόσμο. Αυτή είναι η δική μας προσπάθεια, σε συνεργασία με τον Δήμο και την Αστυνομία».

Μάρω Βεργανελάκη, φαρμακοποιός, διατηρεί φαρμακείο στην πλατεία 1866


Πολύ μεγάλο
το πρόβλημα”

«Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Σε ό,τι αφορά τη δική μου επιχείρηση έρχονται συνέχεια, κάθονται και δημιουργούν ένα πολύ κακό κλίμα στο μαγαζί. Με την παρουσία τους αποτρέπουν, αρκετές φορές, κάποιους που θέλουν να μπουν μέσα και να ψωνίσουν. Δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο στο μαγαζί το δικό μου, αλλά γενικότερα στην πλατεία. Έχουν κάνει σαν ομάδα, δεν μπορείς να περάσεις από μέσα. Ειδικά το καλοκαίρι, με τους τουρίστες, είναι πολύ έντονο το πρόβλημα. Τα ενοικιαστικά αυτοκίνητα που παρκάρουν οι τουρίστες στην πλατεία, τα βρίσκουν, τις περισσότερες φορές, “ανοιγμένα”. Τα έχουν διαρρήξει και έχουν πάρει ό,τι έχουν βρει μέσα».

Δημήτρης Μαυρακάκης, ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου – καφετέριας στην πλατεία 1866 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου