Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Ασφυξία στην αγορά
Δραματική
η κατάσταση
για χιλιάδες
μικρομεσαίες
επιχειρήσεις
αλλά και για
τους εργαζόμενους
-
Επισημάνσεις
σε ημερίδα
στα Χανιά



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ 

Χιλιάδες επιχειρήσεις ανά τη χώρα έχουν βάλει «λουκέτο» τους τελευταίους μήνες. Οκτώ στις δέκα υφιστάμενες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ο κατήφορος αναμένεται να συνεχιστεί. Οι τράπεζες δεν τροφοδοτούν με χρήμα την αγορά επιτείνοντας το πρόβλημα. Η ανεργία καλπάζει φτάνοντας σε... δυσθεώρητα ύψη. Η μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων στο δημόσιο κατά 25% τουλάχιστον μέχρι σήμερα και η -επίσημη πλέον- συρρίκνωση των εισοδημάτων και στον ιδιωτικό τομέα δημιουργούν συνθήκες απόλυτης οικονομικής ασφυξίας. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αδυνατεί να συμμαζέψει αποτελεσματικά τα κρατικά έξοδα, αλλά και να δώσει αναπτυξιακή προοπτική με συγκεκριμένες πολιτικές, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αδυνατεί να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, με αποτέλεσμα -σε κάθε περίπτωση- να έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Τα παραπάνω αποτελούν ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας με θέμα «Ελληνική επιχείρηση εν μέσω κρίσης», που διοργάνωσαν η εταιρεία «Anasigrotisis» Επιχειρήσεων - Ιδιωτών και το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, χθες το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, στα Χανιά.

"ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ"!

«Πρέπει η Πολιτεία να ενημερωθεί και να καταλάβει τι συμβαίνει στην αγορά. Γιατί έχω την εντύπωση ότι δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει», τόνισε ο οικονομικός σύμβουλος της εταιρείας «Anasigrotisis» Παναγιώτης Μπατσαρισάκης, επισημαίνοντας ότι «δεν έχουν κατέβει όλοι αυτοί οι άνθρωποι που μας κυβερνούν να δουν το βομβαρδισμένο τοπίο που υπάρχει στις πόλεις, στους δρόμους, με τα κλειστά μαγαζιά. Όπως είχαμε πει παλιότερα, η ανεργία θα έφτανε το 30%. Ε, λοιπόν, το έφτασε. Πρέπει κάποια στιγμή να δούμε με τι εργαλεία θα αρχίσουμε την ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων, την ανασυγκρότηση των εαυτών μας».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι «έχουμε ακόμη χειρότερα να δούμε, αλλά οι προοπτικές και οι ευκαιρίες μέσα στην κρίση πάντα υπάρχουν και πρέπει να τις εντοπίσουμε, να τις καταγράψουμε και να τις υλοποιήσουμε. Τα χειρότερα θα έρθουν μετά από τρεις μήνες κι εκεί πιστεύω ότι θα είναι και ο πάτος. Το επόμενο τρίμηνο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο γενικά. Η τέταρτη δόση που περιμένουμε να πάρουμε θα είναι και το καθοριστικό σημείο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».
Ο κ. Μπατσαρισάκης επεσήμανε ότι «πρέπει να σταματήσει αυτός ο κατήφορος. Αυτή τη στιγμή 8 στις 10 επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα. Και θα πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να προσπαθήσουν να συμμαζέψουν τα έξοδά τους, να μειώσουν στο ελάχιστο, όσες έχουν, ποσοστά κερδών για να μπορέσουν να πορευτούν και να σταθούν. Γιατί αλλιώς ούτε αυτές θα σταθούν».
Κληθείς να σχολιάσει τις επιχειρησιακές συμβάσεις, έκανε λόγο για «μια λαίλαπα έτσι κι αλλιώς. Και οι επιχειρησιακές και οι συλλογικές. Στην ουσία είναι προσωπικές οι συμβάσεις που συνάπτονται πλέον. Και ειδικά με το καινούριο μνημόνιο των μισθών, που μπήκε στον ιδιωτικό τομέα, τα πράγματα δυσκολεύουν και για τον ιδιωτικό τομέα».

ΣΕ ΔΕΙΝΗ ΘΕΣΗ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μία στις πέντε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (20,9%) θεωρεί πολύ πιθανό να προχωρήσει σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα (175.000 επιχειρήσεις), σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, όπως ανέφερε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Κώστας Ζοπουνίδης. Ειδικότερα: το 77,8% των επιχειρήσεων εμφανίζει επιδείνωση στον κύκλο εργασιών, 77% στη ζήτηση, 79% στη ρευστότητα, 76,1% στις παραγγελίες και 52,3% στις επενδύσεις.
Ο κ. Ζοπουνίδης επεσήμανε ότι 7 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι τα κυβερνητικά μέτρα θα χειροτερέψουν την κατάσταση της οικονομίας και της αγοράς, ενώ αναφέρθηκε και στις κλειστές πόρτες των τραπεζών, σημειώνοντας ότι 1 στις 2 επιχειρήσεις που απευθύνθηκε σε τραπεζικό ίδρυμα για δάνειο εισέπραξε αρνητική απάντηση.
Ο κ. Ζοπουνίδης κατέληξε ότι «η ελληνική οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια γενιά προβληματικών επιχειρήσεων. Οι τράπεζες προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις δανείων αλλά επιλέγουν να "σώσουν" τους μεγάλους ομίλους, καθώς αν αυτοί καταρρεύσουν θα εκτινάξουν τις επισφάλειες των τραπεζών σε δυσθεώρητα ύψη».

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Βαγγέλης Σπανουδάκης υπογράμμισε ότι «το μεγάλο πρόβλημα είναι η συρρίκνωση της αγοράς. Σχεδόν όλοι οι κλάδοι συρρικνώνονται, κανένας δεν αναπτύσσεται. Τα συνεχή μέτρα αύξησης των εισφορών των φορολογουμένων, εργαζομένων και επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τις περικοπές του κράτους, οδηγούν πολλές επιχειρήσεις σε ασφυξία, παρά τις αντιδράσεις. Η εναλλακτική της κυβέρνησης, όπως είπε μόλις χθες μπροστά στη χρεοκοπία, είναι οι αντιδράσεις.
Επιπλέον, έρχεται η ρευστότητα. "Είχα μια επιταγή σήμερα απλήρωτη λόγω "ανεπαρκούς κάλυψης". Του λογαριασμού μου ή της τράπεζας; Ήταν το εύλογο ερώτημα. Η στάση των τραπεζών, σε συνδυασμό με τις δικές τους αστοχίες και τα προβλήματα ρευστότητας, αποτελούν αιτία θανάτου για πολλές, μα πάρα πολλές επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Σπανουδάκης.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ότι για να αντιμετωπιστεί η δραματική υφιστάμενη κατάσταση απαιτούνται: στρατηγική βάθους από τις επιχειρήσεις, διαφοροποίηση, απεξάρτηση από το κράτος και κάθε μορφή ενίσχυσης και δημιουργία ομάδων ως απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξης.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Ο οικονομολόγος -και νεοεκλεγείς δήμαρχος Πλατανιά- Γιάννης Μαλανδράκης επεσήμανε πως «είναι σίγουρο ότι η ελληνική οικονομία έχει πέσει σε βαθιά ύφεση. Και σίγουρα υπάρχει το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού. Δηλαδή έχουμε πάρα πολύ ψηλή ανεργία, έχουμε μείωση της ανάπτυξης και έχουμε και μεγάλη μείωση της ρευστότητας. Αυτό, βέβαια, είναι ένα περιβάλλον, στο οποίο καμία επιχείρηση δεν μπορεί να αναπτυχθεί, διότι συγχρόνως υπάρχει το πρόβλημα της μείωσης των ταμειακών ροών από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις». 
Ο κ. Μαλανδράκης τόνισε ότι «σε αυτό το περιβάλλον πρέπει να γίνουν δύο βασικές παρεμβάσεις: η μία είναι ότι πρέπει να στραφεί οπωσδήποτε η κοινωνική πολιτική σε αναπτυξιακές πολιτικές, αλλά να είναι ξεκάθαρες, σαφείς και οριοθετημένες, κάτι που τώρα υπάρχει μόνο στα λόγια, και το δεύτερο είναι ότι πρέπει και οι ίδιες οι επιχειρήσεις να ανασυγκροτηθούν στον τρόπο λειτουργίας τους, στον τρόπο και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων ή υπηρεσιών και συγχρόνως και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσουν».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου