ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΕ/ΤΔΚ
«Άδεισμα» περιφερειάρχη
για το ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου
Έγγραφο για το θέμα του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου απέστειλε στις 28 Σεπτεμβρίου στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Θανάση Καρούντζο ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας - Τμήματος Δυτικής Κρήτης Αντώνης Πιταριδάκης.
Στο έγγραφό του, ο κ. Πιταριδάκης αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Γενικέ Γραμματέα
Σας είναι βέβαια γνωστό, ότι το ζήτημα της ολοκλήρωσης του χωροταξικού – πολεοδομικού σχεδιασμού στη χώρα μας, όσο επίπονο και πολύπλοκο μπορεί να είναι, αποτελούσε και αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για το ΤΕΕ. Αποτελεί το μοναδικό εργαλείο για μια επιτέλους αειφόρα και βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας, πριν είναι πλέον πολύ αργά, σε συνδυασμό και με την τραγική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου και δασολογίου.
Δυστυχώς παρά το υπάρχον νομικό – θεσμικό πλαίσιο (με τον πιο πρόσφατο νόμο 2508/97 ως συνέχεια του 1337/83 για τον πολεοδομικό σχεδιασμό και του 2742/99 για τον χωροταξικό σχεδιασμό), αλλά και την συνταγματική επιταγή του άρθρου 24, βρισκόμαστε τραγικά πίσω. Ένα χωροταξικό σχέδιο πρέπει να θεωρείται και να είναι ένα αναπτυξιακό σχέδιο. Η ύπαρξή του βοηθά στον σωστό αναπτυξιακό προσανατολισμό μιας περιοχής, αντιθέτως η έλλειψή του πρέπει να θεωρηθεί ότι αποτελεί ανασταλτικό ή αρνητικό παράγοντα στην αναπτυξιακή διαδικασία. Γι’ αυτό επανειλημμένως και σε κάθε ευκαιρία τονίζουμε ως πρώτη και βασική αιτία της μη επίτευξης των αναπτυξιακών μας στόχων και για την Περιφέρεια Κρήτης, την τραγική καθυστέρηση ή την απουσία χωροταξικού σχεδιασμού.
Τα τοπικά χωροταξικά σχέδια (ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ) μπορεί και πρέπει να απαντούν και να δίνουν διεξόδους στα μεγάλα αναπτυξιακά ζητήματα μιας περιοχής και αποτελούν το α’ επίπεδο για την οικιστική οργάνωση και τον πολεοδομικό σχεδιασμό που εξειδικεύεται στη συνέχεια από το β’ επίπεδο που είναι οι Πολεοδομικές μελέτες κ.λ.π. Ως εκ’ τούτου δε θα μπορούσε παρά να μην μας απασχολήσει ιδιαίτερα η εκπόνηση, ολοκλήρωση και εντέλει η θεσμοθέτηση όλων των μελετών ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ για την περιοχή μας. Χρόνια πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση και βέβαια συμμετέχουμε ενεργά και ως μέλη των επιτροπών παρακολούθησης σε όσες μελέτες έχουν ανατεθεί, από την αρχή έως την ολοκλήρωση και παραλαβή τους.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτά, ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, όλους μας, είναι τα ζητήματα που έχουν προκύψει και έχουν καθυστερήσει την διαδικασία προώθησης για έγκριση και θεσμοθέτηση της μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου. Η μελέτη αυτή μετά από τέσσερα χρόνια επίπονης, διεξοδικής αλλά και δύσκολης δουλειάς, εξαιτίας ιδιαίτερων συνθηκών της περιοχής, με την ουσιαστική συμμετοχή όλων των συναρμόδιων, αλλά και της Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας και σύμφωνα πάντα με την νομοθεσία, ολοκληρώθηκε σε τελικό τεύχος της Β2 φάσης και διαβιβάστηκε στη Δ/νση ΠΕΧΩ Κρήτης την 02/02/2010, αφού παρελήφθη και από την επιτροπή παρακολούθησης αλλά και από την Διευθύνουσα υπηρεσία την ΤΥΔΚ Χανίων.
Στα πλαίσια λοιπόν και του θεσμοθετημένου ρόλου μας, επιθυμούμε να συμβάλουμε στην επίλυση των ζητημάτων αυτών, μετά και την πάροδο ενός διαστήματος περίπου οκτώ μηνών από την παραλαβή του.
Πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε σε μια περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες αλλά και ιδιαίτερα ευαίσθητη, μιας και σ’ αυτήν (εκτός των άλλων) συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή του Ελαφονησίου, για την οποία έχει ολοκληρωθεί (και βρίσκεται προς θεσμοθέτηση) και η Ε.Π.Μ. Μάλιστα ΕΠΜ και ΣΧΟΟΑΠ έχουν εναρμονιστεί πλήρως μεταξύ τους ώστε να αποφευχθούν τυχόν ασυμβατότητες.
Προκειμένου λοιπόν η ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΔΚ να έχει την πλήρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση ούτως ώστε η όποια παρέμβαση μας να είναι όσο το δυνατόν πληρέστερη και επιστημονικά τεκμηριωμένη, αποφασίσαμε, προγραμματίσαμε και ολοκληρώσαμε μια ειδική θεματική τεχνική συνεδρίαση με τη συμμετοχή και του Προεδρείου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΔΚ. Αυτό άλλωστε έχουμε κάνει (και θα κάνουμε) για όλα τα πολύ μεγάλα ζητήματα και θέματα που αφορούν την περιοχή μας και για τα οποία έχουμε κατά καιρούς σημαντικές παρεμβάσεις.
Και βέβαια σ’ αυτήν την τεχνική συνάντηση εργασίας (όπως και σε όλες τις αντίστοιχες) δεν θα μπορούσαμε να μην καλέσουμε για ουσιαστική συμμετοχή, συζήτηση και συνεργασία όλους τους συναδέλφους μας, μέλη του ΤΕΕ, αλλά και τους επιστημονικούς μας συνεργάτες, που είτε είναι στελέχη, αρμόδιοι κάθε φορά, υπηρεσιών και φορέων, των συναδέλφων μελετητών κ.λ.π. Για το σκοπό αυτό αποστείλαμε, φυσικά, ειδικά πρόσκληση προς τους μελετητές του ΣΧΟΟΑΠ, τη Δ/ντρια της Δ/νσης ΠΕΧΩ Κρήτης, την Δ/ντρια της Δ/νσης Δασών Χανίων και τους συναδέλφους της επιτροπής παρακολούθησης (που εκπροσωπούν τη Ν.Α.Χ., την Περιφέρεια Κρήτης, το ΤΕΕ/ΤΔΚ) αλλά και προς τη Διευθύνουσα Yπηρεσία ΤΥΔΚ Ν. Χανίων, για την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010.
Κύριε Γενικέ
Μετά και την ολοκλήρωση αυτής της τεχνικής συνάντησης εργασίας η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΔΚ, συνεκτιμώντας και εξετάζοντας πλήρως και αναλυτικά όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αποφάσισε και προτείνει τα παρακάτω:
Η μελέτη του ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου μπορεί και πρέπει άμεσα, σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία, να προωθηθεί προς γνωμοδότηση στο ΣΧΟΠ και (κατόπιν των όποιων παρατηρήσεων, προτάσεων, διορθώσεων κ.λ.π. όπως προβλέπεται) να εγκριθεί και ολοκληρωθεί η θεσμοθέτησή του. Κανένας λόγος δεν συντρέχει για άλλες καθυστερήσεις και αυτό διότι:
Η γεωλογική μελέτη καταλληλότητας που είχε ανατεθεί στην μελετητική ομάδα και εκπονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2006, κατά την Α1 φάση και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Υπ. Απ. 378/91 ΦΕΚ 1902/Β/14-9-2007) μετά και από τις παρατηρήσεις και υποδείξεις από την Δ/νση ΠΕΧΩ αλλά και την εκ νέου υποβολή της – με τις όποιες τροποποιήσεις από τους μελετητές – μπορεί να ελεγχθεί και εντέλει εγκριθεί, ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο για την εισαγωγή του ΣΧΟΟΑΠ στο ΣΧΟΠ.
Η περιοχή αναζήτησης ΠΕΡΠΟ του ΣΧΟΟΑΠ που έχει προτείνει η ομάδα μελέτης ευρίσκεται στο σύνολό της μέσα στα όρια της ορισμένης από το ΥΠΕΧΩΔΕ ευρύτερης ζώνης με απόφασή του από τις 6-10-2006.
Είναι κατά πολύ μικρότερη από την ήδη εγκεκριμένη από το ΥΠΕΧΩΔΕ και με πολεοδομούμενη μέγιστη έκταση πολύ μικρότερη (100 στρ.) από αυτήν που ορίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ (190 στρ.)
Έχει μελετηθεί και προταθεί ως ζώνη αναζήτησης, σαφώς σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί προσδιορισμού περιοχών αναζήτησης προς πολεοδόμηση με το καθεστώς του ΠΕΡΠΟ, στα πλαίσια έγκρισης ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ.
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, συνεπώς και κίνδυνος, πολεοδόμηση κάποιας περιοχής που να είναι δάσος ή αρχαιολογικός χώρος κ.λ.π (ακόμα κι αν αυτή βρίσκεται μέσα στην περιοχή αναζήτηση ΠΕΡΠΟ) σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Και τούτο διότι στο β΄ επίπεδο σχεδιασμού, δηλαδή στην έγκριση πολεοδομικής μελέτης, υποχρεωτικά προτού αυτή γίνει, η Δ/νση Δασών οφείλει να γνωμοδοτήσει τελεσιδίκως όπως αντίστοιχα και οι υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Είναι σαφές ότι θα έπρεπε σήμερα να είχαμε παντού δασολόγιο και πράξεις χαρακτηρισμού τελεσίδικες και γνωστές, ώστε να λαμβάνονται υπόψη από τους μελετητές ευθύς εξαρχής και άρα δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα για τον ορθότερο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό α' και β' επιπέδου.
Έως ότου όμως αυτά ολοκληρωθούν δεν είναι δυνατόν αυτό (ως προϋπόθεση) να εμποδίζει ή να καθυστερεί την πορεία προς έγκριση ενός ΓΠΣ / ΣΧΟΟΑΠ και τούτο διότι και ο χωροταξικός - πολεοδομικός σχεδιασμός πρέπει επιτέλους να προωθηθεί, αλλά και γιατί ορθά υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την προστασία δασών, αρχαιολογικών χώρων, οικοσυστημάτων κ.λ.π. Ως εκ τούτου και η πρόσφατη πράξη χαρακτηρισμού απ’ τη Δ/νση Δασών για μια απ’ τις περιοχές του ΣΧΟΟΑΠ (που περιλαμβάνει και την περιοχή αναζήτηση ΠΕΡΠΟ που προτείνουν οι μελετητές) και που έγινε έξi μήνες μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και που ακόμα δεν έχει τελεσιδικήσει, δεν μπορεί να αποτελεί αιτία κι άλλης καθυστέρηση για την προώθηση του ΣΧΟΟΑΠ στο ΣΧΟΠ.
Τέλος, θέλουμε να υπογραμμίσουμε για άλλη μια φορά ότι όλοι πρέπει να πιέσουμε το Υπουργείο για την άμεση θεσμοθέτηση της ΕΠΜ Ελαφονησίου.
Κύριε Γενικέ
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για όλα τα μικρά ή μεγάλα ζητήματα του τόπου μας, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.
Για το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Κρήτης
Ο Πρόεδρος
Αντώνης Πιταριδάκης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου