ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ
Επικίνδυνη για την υγεία των παιδιών
η χρήση κινητού τηλεφώνου
«Τα παιδιά
που χρησιμοποιούν
κινητό τηλέφωνο
δεν συνειδητοποιούν
ότι υποβάλλουν
τον οργανισμό τους
σε ηλεκτρομαγνητική
ακτινοβολία, που
σωρευτικά μπορεί
να θέσει την υγεία τους
σε κίνδυνο, συγκρίσιμο
ίσως με εκείνον που
προέρχεται από τον
καπνό ή το αλκοόλ».
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ
Τα παιδιά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα καθώς είναι σημαντικός είναι ο πιθανός κίνδυνος για την υγεία τους, όπως επεσήμανε χθες ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης, υπεύθυνος του Τομέα Τηλεπικοινωνιών και του Εργαστηρίου Ευρυζωνικών Επικοινωνιών και Ηλεκτρομαγνητικών Εφαρμογών του Ιδρύματος, Δρ. Γιάννης Βαρδιάμπασης.
«Τα παιδιά που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο δεν συνειδητοποιούν ότι υποβάλλουν τον οργανισμό τους σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, που σωρευτικά μπορεί να θέσει την υγεία τους σε κίνδυνο, συγκρίσιμο ίσως με εκείνον που προέρχεται από τον καπνό ή το αλκοόλ. Έτσι στο άμεσο μέλλον είναι δυνατό να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως: διαταραχή μνήμης, μείωση προσοχής, επιδείνωση εκμάθησης, μείωση γνωστικών δυνατοτήτων, αυξημένη ευερεθιστότητα, προβλήματα ύπνου, αυξημένη ευαισθησία στο άγχος, αυξημένη πιθανότητα για επιληψία. Επιπλέον στο μακρινό μέλλον πιθανά προβλήματα υγείας είναι: οι όγκοι στον εγκέφαλο και στα ακουστικά/προθαλαμιαία νεύρα (στην ηλικία των 25-30 ετών), η νόσος Αλτζχάϊμερ, η άνοια, το καταθλιπτικό σύνδρομο, καθώς και άλλοι τύποι εκφυλισμού των νευρικών δομών του εγκεφάλου (στην ηλικία των 50-60), τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδιάμπασης, μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Η κινητή τηλεφωνία και η υγεία των παιδιών μας», που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Πολυκέντρου Σούδας, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Σούδας.
Ο καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης τόνισε, ακόμη, ότι «αποτελεί πρωτεύουσα ανάγκη η προστασία της υγείας των παιδιών από την επιρροή των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Είναι αναγκαίο να δοθεί η μέγιστη προσοχή σε αυτήν την “απειλή” και να ληφθούν επαρκή μέτρα ώστε να προληφθούν αρνητικές συνέπειες στην υγεία των μελλοντικών γενεών.
Είναι ευθύνη μας να μην επιτρέψουμε να ζημιωθεί η υγεία των παιδιών λόγω άγνοιας, αδράνειας, ή αδιαφορίας».
Ο κ. Βαρδιάμπασης εξήγησε ότι «σύμφωνα με μελέτες, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία επιδρούν στην ανθρώπινη υγεία, όπως και στη νευρική δραστηριότητα, στη σκέψη και στη συμπεριφορά. Όταν χρησιμοποιούμε κινητό τηλέφωνο, η εκπεμπόμενη ακτινοβολία επηρεάζει άμεσα τον εγκέφαλο μας. Γι’ αυτό η πολιτεία έχει θεσπίσει συγκεκριμένα όρια έκθεσης σε ηλεκτρικά/μαγνητικά πεδία και ακτινοβολίες. Αυτά τα όρια αποτελούν κριτήρια επικινδυνότητας από την έκθεση στα μικροκύματα όσον αφορά τους ενηλίκους, και δε λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οργανισμού των παιδιών. Όμως, αν και οι αρμόδιοι κάνουν αυστηρές συστάσεις για να μη χρησιμοποιούνται κινητά τηλέφωνα από άτομα κάτω των 18 ετών, δυστυχώς τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν προσφιλή στόχο για το μάρκετινγκ των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας».
Ο κ. Βαρδιάμπασης πρόσθεσε ότι «ο πιθανός κίνδυνος για την υγεία των παιδιών είναι σημαντικός, καθώς:
• είναι μεγαλύτερη από εκείνη που απορροφά το κεφάλι ενός ενηλίκου (μια και ο παιδικός εγκέφαλος χαρακτηρίζεται από υψηλότερη αγωγιμότητα, μικρότερο μέγεθος, λεπτότερα κρανιακά οστά, μικρότερη απόσταση από τον πομπό, κλπ),
• Ο παιδικός οργανισμός έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία από τον οργανισμό ενός ενήλικα.
• Ο παιδικός εγκέφαλος έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στη συσσώρευση των δυσμενών επιδράσεων υπό συνθήκες χρόνιας έκθεσης στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
• Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία επηρεάζουν τις ανώτερες νευρικές δραστηριότητες.
• Τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν ουσιαστικά περισσότερο καιρό χρησιμοποιώντας κινητά τηλέφωνα από ότι οι σημερινοί ενήλικες».
Οδηγίες - συμβουλές
Ο κ. Βαρδιάμπασης έδωσε και συγκεκριμένες οδηγίες - συμβουλές αναφορικά με το θέμα της χρήσης κινητών τηλεφώνων από ενήλικες. Αυτές είναι:
• Προτιμάτε τη χρήση σταθερών (όχι ασύρματων) συσκευών τηλεφωνίας.
• Προτιμάτε να στέλνετε SMS αντί να συνομιλείτε με κινητό τηλέφωνο.
• Αποφεύγετε τις μη απαραίτητες κλήσεις με κινητό τηλέφωνο.
• Αποφεύγετε τις κλήσεις μεγάλης διάρκειας με κινητό τηλέφωνο.
• Αποφεύγετε τις συχνές κλήσεις με κινητό τηλέφωνο.
• Αποφεύγετε τη χρήση κινητού τηλεφώνου, όπου η ισχύς/ποιότητα του λαμβανόμενου σήματος δεν είναι ικανοποιητική.
• Αποφεύγετε τη χρήση κινητού τηλεφώνου μέσα σε κλειστούς χώρους (π.χ. αυτοκίνητα, ασανσέρ, υπόγεια, κ.λπ.).
• Κρατάτε το κινητό τηλέφωνο όσο το δυνατό πιο μακριά από το κεφάλι και το σώμα σας, ιδιαίτερα όταν μιλάτε.
• Χρησιμοποιείτε πάντα ακουστικά hands-free ή Bluetooth, όταν μιλάτε.
• Αγοράζετε κινητά τηλέφωνα, με όσο το δυνατό μικρότερο (σύμφωνα με τον κατασκευαστή) ρυθμό ειδικής απορρόφησης SAR (W/kg).
• Έχετε πάντα κατά νου την “Αρχή της Προφύλαξης”. Αν και τα προβλήματα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι πολύπλοκα και πολυπαραμετρικά, η απόσταση από τον ακτινοβολητή είναι πάντα ο πιο κρίσιμος παράγοντας. Όσο πιο μακριά βρίσκεστε από οποιαδήποτε πηγή ακτινοβολίας, τόσο το καλύτερο για εσάς και τα παιδιά σας», σημείωσε ο κ. Βαρδιάμπασης.
Μετρήσεις
ηλεκτρομαγνητικής
ακτινοβολίας
Ο κ. Βαρδιάμπασης γνωστοποίησε ότι εξειδικευμένο προσωπικό του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ευρυζωνικών Επικοινωνιών και Ηλεκτρομαγνητικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Κρήτης πραγματοποιεί μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, με σκοπό την καταγραφή των επιπέδων της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και τη διαπίστωση της συμμόρφωσης ή όχι με τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού.
«Αφού έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας, στελέχη του Εργαστηρίου (διπλωματούχοι μηχανικοί τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρονικοί μηχανικοί ή/και φυσικοί ραδιοηλεκτρολόγοι) θα κάνουν αυτοψία στον χώρο που σας ενδιαφέρει, θα καταγράψουν τις πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που υπάρχουν, και θα καθορίσουν τα σημεία στα οποία θα ληφθούν ευρυζωνικές ή/και συχνοεπιλεκτικές μετρήσεις του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Στη συνέχεια στα σημεία αυτά πραγματοποιούνται σειρές μετρήσεων της έντασης του ηλεκτρικού-μαγνητικού πεδίου, ή/και της πυκνότητας ισχύος κατά περίπτωση, με τον πιο σύγχρονο, αξιόπιστο και τεχνολογικά εξελιγμένο εξοπλισμό που υπάρχει. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αποθηκεύονται με τη βοήθεια φορητού υπολογιστή και φυλάσσονται για να συγκριθούν με τα ισχύοντα όρια και να εξαχθεί η επίσημη γραπτή αναφορά των μετρήσεων υπό την επίβλεψη του διευθυντή και υπευθύνου Ποιότητας του δημόσιου Ερευνητικού Εργαστηρίου Ευρυζωνικών Επικοινωνιών και Ηλεκτρομαγνητικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Κρήτης στα Χανιά», τόνισε ο κ. Βαρδιάμπασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου