Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καταδυτικό
πάρκο
στον Καλαθά
Ακρωτηρίου;

Πρόταση
του Συλλόγου
«Φίλοι του Βυθού»,
από το 2005,
έχει «υιοθετηθεί»
από τον νέο
«Καλλικρατικό»
Δήμο Χανίων 
και αναζητείται
τρόπος
υλοποίησής της


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Αυξημένες είναι, πλέον, οι πιθανότητες δημιουργίας καταδυτικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καλαθά Ακρωτηρίου καθώς ο “Καλλικρατικός” Δήμος Χανίων έχει υιοθετήσει την, από το 2005, σημαντική πρόταση του Συλλόγου “Φίλοι του Βυθού” και προχωρά, από τις αρχές της περασμένης χρονιάς, τις διαδικασίες για την υλοποίησή της.
Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία από τα Χανιά, με επικεφαλής τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Λευτέρη Αμπαδιωτάκη, είχε συνάντηση προχθές, στην Αθήνα, με στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε αναλυτικά η πρόταση των “Φίλων του Βυθού” από το μέλος του Συλλόγου, καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλη Σαμολαδά.
Για το ίδιο θέμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση σήμερα, παρουσία της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων, προκειμένου να διευθετηθούν νομικά και άλλα ζητήματα, γεγονός που είναι απολύτως αναγκαίο για να προχωρήσει η υλοποίηση της πρότασης από τον Δήμο, πλέον, σε συνεργασία με τους “Φίλους του Βυθού”, οι οποίοι παρέχουν την αναγκαία τεχνογνωσία.
Η υιοθέτηση, εξ αρχής, της πρότασης του Συλλόγου από τη Δημοτική Αρχή και προσωπικά από τον δήμαρχο Μανώλη Σκουλάκη, ο οποίος είχε παρέμβει για το ίδιο θέμα και ως βουλευτής, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις, μετά από πολύμηνες διεργασίες, δημιουργούν κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας σε όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς. Ωστόσο, απομένουν ακόμη αρκετά βήματα έως ότου υλοποιηθεί πλήρως η σχετική πρόταση, γεγονός που επιβάλλει τη συνέχιση της προσπάθειας με την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη του Συλλόγου “Φίλοι του Βυθού” έχουν παρουσιάσει αρκετές φορές την πρότασή τους, τονίζοντας το χαμηλό κόστος υλοποίησης και τα πολύπλευρα περιβαλλοντικά και οικονομικά πλεονεκτήματα από τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου.
Σε μία από τις παρουσιάσεις, στο πλαίσιο του 2ου παγκρήτιου καταδυτικού φεστιβάλ, το 2010, ο κ. Σαμολαδάς είχε επισημάνει ότι η θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καλαθά προσφέρεται για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου καθώς είναι κοντά στα Χανιά, έχει εύκολη πρόσβαση, το τοπίο είναι γραφικό και, κυρίως, υπάρχουν εξαιρετικά υποθαλάσσια σπήλαια, ενώ, ταυτόχρονα το κόστος της επένδυσης είναι πολύ μικρό καθώς το μόνο που απαιτείται είναι η περιφρούρηση απαγόρευσης του ψαρέματος.
Παράλληλα, είχε υπογραμμίσει με έμφαση ότι ανάλογες περιπτώσεις σε Ισπανία, Γαλλία και αλλού είχαν ως αποτέλεσμα την οικονομική ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο οποίο είχε αναφερθεί ο κ. Σαμολαδάς, η περίπτωση της κωμόπολης της Ισπανίας Estartit, με μόνιμο πληθυσμό 3.800 κατοίκους. Σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τη συγκεκριμένη κωμόπολη βρίσκονται τα πολύ μικρά νησάκια Medes, όπου πραγματοποιούνται 65.000 καταδύσεις ετησίως και όπου έχουν αναπτυχθεί 15 καταδυτικά κέντρα. Αποτέλεσμα; Στο Estartit λειτουργούν, μεταξύ άλλων, 13 ξενοδοχεία, 26 συγκροτήματα διαμερισμάτων, 8 κάμπινγκ, 2 αγροτουριστικές μονάδες και 60 εστιατόρια, ενώ έχουν αναπτυχθεί δραστηριότητες όπως ιππασία, τένις, καρτ κ.λπ.
Ο κ. Σαμολαδάς είχε τονίσει, ακόμη, ότι η δημιουργία καταδυτικού πάρκου αποτελεί και τη λύση στο πρόβλημα της εξαφάνισης της θαλάσσιας ζωής από την περιοχή, σημειώνοντας ότι σήμερα οι άνθρωποι ψαρεύουν με μεγαλύτερο ρυθμό από τη φυσική αναπλήρωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θαλάσσια ζωή. Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ότι το έτος 1900 η θάλασσα είχε εξαπλάσιο αριθμό ψαριών απ' ό,τι το 2009, αναφερόμενος στην ανθρώπινη απληστία που οδηγεί σε όλο και πιο εντατικές μορφές αλιείας, καθώς και σε καταστροφικές πρακτικές αλιείας, όπως το παράκτιο ψάρεμα από τράτες, σε χρήση δυναμίτη, αλλά και σε ψάρεμα τις περιόδους αναπαραγωγής των ψαριών. Λύση σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα είναι η “δημιουργία” περιοχών προστασίας, όπως τα θαλάσσια πάρκα και τα καταδυτικά πάρκα, είχε τονίσει ο κ. Σαμολαδάς.
Σημειώνεται, τέλος, ότι στην προτεινόμενη, για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου, περιοχή ο Σύλλογος “Φίλοι του Βυθού” έχει πραγματοποιήσει, τα τελευταία χρόνια, θαλάσσια έρευνα με σκοπό τη βιντεοσκόπηση, φωτογράφηση και χαρτογράφηση του βυθού, προκειμένου τα συλλεχθέντα στοιχεία να χρησιμοποιηθούν για την προβολή της περιοχής ως καταδυτικού προορισμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου