Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 10/3/2009

Ταχύπλοο
στα Χανιά


Η φετινή τουριστική χρονιά προβλέπεται δύσκολη. Το έχουμε επισημάνει. Το θέμα, πια, δεν είναι αν θα υπάρξει μείωση στις κρατήσεις, αλλά η μείωση αυτή να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Αναζητούνται λύσεις, λοιπόν.

Mία απ’ αυτές ενδεχομένως να ήταν η τόνωση του εσωτερικού τουρισμού με τη δρομολόγηση ενός ταχύπλοου σκάφους, όπως είχε συμβεί και παλιότερα, προκειμένου τα Χανιά να καταστούν και πάλι προορισμός διημέρου ή τριημέρου.

Στο Ηράκλειο η εταιρεία Attica Group δρομολογεί, από την Πέμπτη 12 Μαρτίου, το πλοίο «Superfast XII», παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό (Μινωικές Γραμμές, ΑΝΕΚ). Στα Χανιά, όπου η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης διατηρεί το μονοπώλιο, έχοντας επικρατήσει στις κατά καιρούς μάχες με τους ανταγωνιστές της, θα υπάρξει μία ανάλογη κίνηση;

Λιμενικό Ταμείο
και πρόεδρος

Παρασκήνιο και μάλιστα έντονο υπάρχει πίσω από τη... νέα -σε διάστημα λίγων ημερών- απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκα, με την οποία καθορίζεται, ξανά, η σύνθεση της Λιμενικής Επιτροπής Χανίων.

Από την αρχική απόφαση του κ. Τσόκα απουσίαζε το όνομα του νυν προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σήφη Μανουσογιαννάκη! Μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις -αφήστε τη φαντασία σας να... οργιάσει- ο κ. Τσόκας έστειλε νέο έγγραφο, με το οποίο αναιρούσε το αρχικό και διατηρούσε, ουσιαστικά, τον κ. Μανουσογιαννάκη στη θέση του προέδρου.

Αν, πάντως, τον «έτρωγαν», όπως αρχικά διαφαινόταν, ήταν προαποφασισμένο ότι στη θέση του θα προωθούνταν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κισάμου Γιώργος Καλαϊτζάκης. Τέτοια «αγάπη» για την Κίσαμο, εσχάτως... Και όχι μόνο.

Με την ΑΝΕΝ
τι θα γίνει;


Ωραία! Τώρα που βρέθηκε μία, κατά κάποιον τρόπο, λύση με τα δρομολόγια από και προς το λιμάνι της Κισάμου -μέχρι πότε άραγε;- θα μιλήσουν ορισμένοι για τα χάλια της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Νότου; Και για τις ευθύνες; Ή η ΑΝΕΝ -στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχουν η ΑΝΕΚ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού και πολίτες- δεν τους ενδιαφέρει;
Αν αυτό συμβαίνει ας βγουν, έστω, να το πουν δημόσια στους πολίτες που έδωσαν χρήματα από το υστέρημά τους ή από το περίσσευμά τους για να αγοράσουν μετοχές της εταιρείας, πριν από δέκα περίπου χρόνια.

Και όχι, σήμερα, με την ΑΝΕΝ να... «ψυχορραγεί», να παριστάνουν με τη στάση τους, εμμέσως πλην σαφώς, τους αυτόκλητους συνηγόρους... όλων όσοι εμπλέκονται, άλλοι λιγότεροι και άλλοι περισσότερο, στη συγκεκριμένη ιστορία. Ντροπής πράγματα. Περισσότερα στο προσεχές μέλλον. Και για την ΑΝΕΝ και για το λιμάνι -το ποιο;- της Κισάμου, για το οποίο εσχάτως κόπτονται ορισμένοι.

Πάντως, για να ευθυμήσουμε και λίγο, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Πάνος Καμμένος έχει τρομερή αίσθηση του χιούμορ. «Μαύρου» χιούμορ.

«Ικανοποιήσαμε», είπε, μετά τη δρομολόγηση του πλοίου «Βιτσέντζος Κορνάρος», από τη ΛΑΝΕ, στη γραμμή Ρέθυμνο, Αντικύθηρα, Κύθηρα, Πειραιάς, «το πάγιο αίτημα των Ρεθεμνιωτών να συνδέσουμε ακτοπλοϊκά το Ρέθυμνο με τον Πειραιά». Και γέλασε κάθε πικραμένος. Ρεθεμνιώτης και όχι μόνο...

Μία εσύ,
δέκα εγώ!


Βουλευτής της Ν.Δ., που εκλέγεται στην Κρήτη, απολαμβάνει το δείπνο του σε εστιατόριο, συντροφιά με φίλους. Όταν έρχεται η ώρα να αποχωρήσει, χαιρετά έναν γνωστό του, που κάθεται σε διπλανό τραπέζι με παρέα.

Ενας απ’ την παρέα, ψηφοφόρος της Ν.Δ., κάνει νεύμα στον βουλευτή να πλησιάσει και, σκύβοντας ο βουλευτής, τού λέει, μεταξύ άλλων, στο αυτί: «Μας έχετε απογοητεύσει». Η απάντηση του βουλευτή, που ήδη έχει... πάρει τα βήματα προς την έξοδο του εστιατορίου, είναι ειλικρινά αποστομωτική. «Αν εσύ είσαι απογοητευμένος μία, εγώ είμαι δέκα». Τα σχόλια είναι περιττά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου