Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ CAPITAL.GR]

HELLENIC HOMES:
«Γιατί οδηγηθήκαμε
στο άρθρο 99»


Ως ένα «αμυντικό» μέτρο που αποσκοπεί στη διασφάλιση τόσο των πιστωτών όσο και της ίδιας της εταιρείας, παρά ως προπομπό σειράς αρνητικών εξελίξεων, αξιολογεί η διοίκηση της κρητικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Hellenic Homes την απόφαση να υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρο 99 του πτωχευτικού δικαίου περί προστασίας από τους πιστωτές. 
«Ζητήσαμε να υπαχθούμε στο άρθρο 99 προκειμένου να προστατέψουμε την εταιρεία και να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση των δραστηριοτήτων μας σε μια περίοδο που η ακίνητη περιουσία που διαθέτουμε υπερβαίνει κατά πολύ των υποχρεώσεών μας», δήλωσε στο Capital.gr ο διευθυντής πωλήσεων της κρητικής εταιρείας κ. Ηλιάκης Γιάννης.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Hellenic Homes, η υπαγωγή σε καθεστώς συνδιαλλαγής δεν αποτελεί παρά ένα «αμυντικό» μέτρο που αποσκοπεί στη διασφάλιση της χρηματοροής (cash flow) προς τους οφειλέτες της.
«Αν δηλαδή προκύψει βραχυπρόθεσμο πρόβλημα ρευστότητας, να μη διαταραχθεί η μακροπρόθεσμη πορεία της εταιρείας», επισημαίνει ο κ. Ηλιάκης.
Η αίτηση για προστασία από τους πιστωτές της Hellenic Homes δεν αποτελεί παρά σαφή ένδειξη της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που έχει επηρεάσει άμεσα το εγχώριο real estate και την αγορά παραθεριστικής κατοικίας.
Η οικονομική κρίση που έπληξε ιδιαίτερα τη Βορειοδυτική Ευρώπη οδήγησε αγοραστές του εξωτερικού να αναθεωρήσουν τα σχέδια τους για αγορά κατοικίας στο νούμερο ένα ελληνικό προορισμό, την Κρήτη.
«Το ύψος των ακυρώσεων παραγγελιών για την αγορά εξοχικής κατοικίας που είχαμε από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα ανέρχεται ποσό των 7,5 εκατ. ευρώ. Κατά κύριο λόγο αυτό οφείλεται είτε στις τράπεζες, που έκλεισαν τον κρουνό του δανεισμού, είτε επειδή οι υποψήφιοι αγοραστές βρέθηκαν στη δίνη της ύφεσης», επισημαίνει το στέλεχος της εταιρείας.
Η κρητική τεχνική εταιρεία, ο τζίρος της οποίας υπερβαίνει τα 30 εκατ. ευρώ και μέχρι στιγμής έχει κατασκευάσει περίπου 500 εξοχικές κατοικίες, επιδιώκει να συνεχίσει κανονικά την εκτέλεση των projects που έχει αναλάβει. Σε περίπου δύο μήνες αναμένεται να αποπερατώσει συγκρότημα 52 πολυτελών κατοικιών στο νομό Χανίων καθώς και σειρά άλλων projects. «Δεν φοβόμαστε τις ψυχολογικές επιπτώσεις που δημιουργεί η υπαγωγή στο άρθρο 99, το οποίο λόγω της ένταξής του στον πτωχευτικό κώδικα θεωρείται ως η τελευταία πράξη μιας εταιρείας. Είμαστε βέβαιοι πως, όσοι γνωρίζουν την αγορά σε βάθος, προτιμούν να συνεργάζονται με μία εταιρεία, όπως η Hellenic Homes, που βρίσκεται υπό ομπρέλα προστασίας, εν μέσω ενός δυσμενούς οικονομικού κλίματος με απρόβλεπτες εν πολλοίς επιπτώσεις» καταλήγει το ανώτατο στέλεχος της χανιώτικης εταιρείας. Το βέβαιο πάντως είναι ότι θα αναβληθεί επ’ αόριστον η σχεδιαζόμενη εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο Plus του Λονδίνου.  
Η Hellenic Holmes δεν είναι η μοναδική εταιρεία του ευρύτερου κατασκευαστικού κλάδου που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία. Πρόσφατα η θεσσαλική Lamko που διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων στην ελληνική περιφέρεια βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας λόγω ακάλυπτων επιταγών, ενώ η φημολογία που θέλει και άλλες εταιρείες του χώρου να «φλερτάρουν» με τη χρεοκοπία διατηρείται έντονη. 

Αναδημοσίευση από Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου