Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συγκρότηση
πελατειακού
μηχανισμού

Λίγο πριν
τις εκλογές
-
Καταγγελίες
δημάρχων
και από το
Νομό Χανίων



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Για προσπάθεια συγκρότησης ενός «προεκλογικού πελατειακού μηχανισμού» κατηγορούν την κυβέρνηση δήμαρχοι από το Νομό Χανίων, καθώς και από την υπόλοιπη Ελλάδα, οι οποίοι αντιδρούν εντονότατα στην προτεινόμενη από το υπουργείο Εσωτερικών τροπολογία για τη χρηματοδότηση 20.000 θέσεων εργασίας, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας.
Πέρα από το μείζον ζήτημα του αντικειμενικού τρόπου πρόσληψης, που αποτελεί ζητούμενο, σύμφωνα με τους δημάρχους, αντιδράσεις έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, οι 20.000 θέσεις εργασίας, θα χρηματοδοτηθούν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, από συγκεκριμένους, θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!
Ήδη, δεκάδες δήμαρχοι απ' όλη τη χώρα -κυρίως όσοι πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι μόνο- έχουν υπογράψει σχετικό κείμενο - διαμαρτυρία, το οποίο επρόκειτο να παραδώσει χθες το βράδυ στον πρόεδρο της Βουλή Δημήτρη Σιούφα αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).
Από το Νομό Χανίων, μέχρι χθες το βράδυ, τουλάχιστον δέκα τέσσερις δήμαρχοι είχαν υπογράψει το συγκεκριμένο κείμενο - διαμαρτυρία, στο οποίο επισημαίνουν τις αντιρρήσεις τους και τονίζουν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν στην πρόσληψη εργαζομένων, στο πλαίσιο του προγράμματος που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών.
«Εμείς, ως Δήμαρχοι, προτείναμε και ψηφίσαμε στο τακτικό μας συνέδριο, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης, τη δημιουργία προγράμματος απασχόλησης 20.000 ανέργων, η επιλογή των οποίων θα ερχόταν ως αποτέλεσμα σειράς αντικειμενικών και διαφανών κριτηρίων. Η κυβέρνηση στρεβλώνει τη θέση αυτή και με τα χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συγκροτεί μηχανισμό, στον οποίο τον ουσιαστικό ρόλο στην επιλογή των ανέργων, θα έχει ο ΟΑΕΔ, ο οποίος έχει καταστεί προ πολλού αφερέγγυος λόγω των γνωστών σε όλους ρουσφετολογικών πρακτικών του», αναφέρουν στο κείμενό τους οι εννέα δήμαρχοι του Νομού Χανίων.
Παράλληλα, δηλώνουν κατηγορηματικά ότι «αρνούμαστε να λάβουμε μέρος στο παιχνίδι προσβολής της αξιοπρέπειας και εκμετάλλευσης της δύσκολης θέσης των ανέργων και για τον λόγο αυτό δεν θα συμμετάσχουμε με οποιονδήποτε τρόπο στις διαδικασίες του προγράμματος, που σχεδιάζει η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών».
Καταλήγοντας, αναφέρουν πως «είναι προφανές ότι αφού δεν θα συμμετάσχουμε στην υλοποίησή του δεν μπορούμε να επιφορτιστούμε και το κόστος. Για τον λόγο αυτό απαιτούμε οι θεσμοθετημένοι πόροι των δήμων μας, που συνδέονται με τους τρεις φόρους που αναγράφονται στην τροπολογία, να συνεχίσουν να μας καταβάλλονται χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση ή τροποποίηση».
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στο Νομό Χανίων προβλέπεται η πρόσληψη 141 ανέργων στους Δήμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου