Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 3/9/2009

Δύσκολο
καλοκαίρι,
δυσκολότερος
χειμώνας...


Δύσκολο το φετινό καλοκαίρι. Τα πρώτα μηνύματα είχαν φτάσει -και- στα Χανιά πριν από μήνες. Πτώση στην οικοδομή, πτώση στον τουρισμό, πτώση στο εμπόριο, πτώση στην αγορά. Αλληλένδετα είναι, άλλωστε, όλα αυτά. Κρίκοι της μεγάλης οικονομικής αλυσίδας.

Ακρως αποκαλυπτικό και χαρακτηριστικό της κατάστασης το σημερινό ρεπορτάζ της συναδέλφου Ελένης Φουντουλάκη στα «Χανιώτικα νέα» (δημοσιεύεται στη σελίδα 5). Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν φέτος στο Νομό Χανίων, σε σχέση με πέρυσι, κατά 677% και εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα ύψη, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ!

Τα πρώτα προβλήματα, απόρροια της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ξεκίνησαν στην οικοδομή, όπου απασχολούνται εκατοντάδες επαγγελματίες. Το «πάγωμα» στις πωλήσεις και τα συνεπακόλουθα εντονότατα προβλήματα ρευστότητας οδήγησαν τον κλάδο σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και πολλούς επαγγελματίες σε αδιέξοδο, αφού διαπίστωσαν ότι οι επιταγές που είχαν στα χέρια τους προς είσπραξη ήταν χωρίς αντίκρυσμα.

Αυτόματα, και με δεδομένη, πια, την κρίση στην οικοδομή, αλλά και τις εξευτελιστικά χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, (η τιμή του λαδιού έφτασε κάποια στιγμή σε πολύ χαμηλά επίπεδα), οι έμποροι είδαν τους τζίρους τους να μειώνονται. Οι ελπίδες εναποτέθησαν, από αρκετούς, σε τουρισμό και -σε μικρότερο βαθμό στις- εκπτώσεις. Ωστόσο, τα αποτελέσματα για τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρηματιών δεν ήταν τα αναμενόμενα. Γι’ αυτό και η -δικαιολογημένη- γκρίνια, απ’ όσους παραμένουν «ζωντανοί». Γι’ αυτό και τα «λουκέτα», απ’ όσους δεν άντεξαν.

Η μείωση των πτήσεων τσάρτερ, των αφίξεων, των διανυκτερεύσεων, αλλά, κυρίως, του τζίρου στον τουριστικό τομέα ήρθε, κυριολεκτικά, να αποτελειώσει την αγορά. Δεν αντιμετωπίζουν όλοι πρόβλημα. Αυτό είναι σαφές και ξεκάθαρο. Όσοι, όμως, δηλώνουν ότι έχουν θετικό πρόσημο αποτελούν αναμφισβήτητα τη μειοψηφία. Μοναδική παρηγοριά ο εσωτερικός τουρισμός, που έδωσε μια πνοή και φέτος στα Χανιά, παρά την έλλειψη ταχύπλοου πλοίου, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να σώσει την παρτίδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τον μήνα Αύγουστο οι αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό συνέχισαν την καθοδική πορεία του Μαΐου, του Ιουνίου και του Ιουλίου. Έτσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι αφίξεις παρουσίασαν μείωση κατά 13% (129.350 πέρυσι, 112.551 φέτος), με αποτέλεσμα πολλές τουριστικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν, πλέον, σοβαρό πρόβλημα, αφού ακόμη και όσοι επέλεξαν το Νομό Χανίων για τις διακοπές τους δαπάνησαν λιγότερα χρήματα συγκριτικά με άλλες χρονιές. Χαρακτηριστικές της κατάστασης είναι οι επισημάνσεις της Ενωσης Τουριστικών Καταλυμάτων, που δημοσιεύονται σήμερα στη σελίδα 9.

Την ίδια ώρα, σε δεινή θέση βρίσκονται και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Αρκετοί έχουν μείνει χωρίς δουλειά και άλλοι κινδυνεύουν να μην έχουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για να μπουν τον χειμώνα στο ταμείο ανεργίας.

Απώλειες υπάρχουν, φυσικά, στο σύνολο της αγοράς. Η μείωση εσόδων, άλλωστε, οδηγεί αυτόματα αρκετές επιχειρήσεις σε μείωση δαπανών, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, ακόμη και απολύσεις. Και, βέβαια, οι εργαζόμενοι περιορίζουν αισθητά τα έξοδά τους, κόβοντας τα... περιττά, δηλαδή τις πολλές εξόδους, τα πολλά ψώνια, «βραχυκυκλώνοντας» την αγορά, που στηρίζεται ακριβώς σε αυτό: στην κατανάλωση.

Δύσκολο, επομένως, το φετινό καλοκαίρι. Ακόμη δυσκολότερος και «βαρύς», όμως, αναμένεται ο χειμώνας. Και οι ελπίδες για ανάκαμψη λιγοστές. Δυστυχώς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου