Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΧΘΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Ανακρίσεις για ένα... πανό

Έντονες
αντιδράσεις
τοπικών
φορέων


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Για «πολιτική δίωξη» σε βάρος τους κάνουν λόγο τα μέλη του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, Φρατζέσκος Ελευθερίου και Μάρκος Χατζησάββας, που κλήθηκαν χθες να δώσουν κατάθεση στον ανακριτή για την... αισθητική υποβάθμιση του εγκαταλελειμμένου κτηρίου του ΙΚΑ, εξαιτίας της ανάρτησης πανό, στη διάρκεια ειρηνικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαΐου 2009.
Κατάθεση αναμένεται να δώσει, για την ίδια υπόθεση, και το μέλος του Φόρουμ Αμπντούλ Χατζί. Στη συνέχεια, εναπόκειται στον εισαγγελέα να αποφασίσει, εντός διαστήματος τεσσάρων μηνών, για το αν θα τεθεί στο αρχείο ο φάκελος ή αν τα τρία μέλη του Φόρουμ θα καθίσουν, τελικά, στο εδώλιο του κατηγορούμενου για παράβαση του νόμου 1650/86 «περί προστασίας περιβάλλοντος».
Οι κ. Ελευθερίου (μέλος και του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων) και Χατζησάββας (μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ) παρουσιάστηκαν χθες το πρωί ενώπιον του ανακριτή, παρουσία του συνηγόρου τους. Την ίδια ώρα, στον εξωτερικό χώρο των δικαστηρίων, βρίσκονταν μέλη του Φόρουμ και εκπρόσωποι κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι Πράσινοι) και φορέων, οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους κληθέντες για ανάκριση, τονίζοντας ότι η κατηγορία σε βάρος τους είναι «απαράδεκτη και προκλητική».

Ο ΦΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Ο κ. Ελευθερίου, μιλώντας στα «Χ.Ν.», τόνισε ότι «θεωρώ την κλήση σε ανάκριση μία πολιτική δίωξη του συγκεκριμένου φορέα, του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, και ευρύτερα όλων των κινημάτων που διεκδικούν μια ανθρώπινη πόλη, διεκδικούν δικαιώματα ως ενεργοί πολίτες».
Ο ίδιος έκανε λόγο για «άνωθεν εντολές, γιατί το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης είναι μία από τις λίγες συλλογικότητες αυτο-οργάνωσης των ίδιων των μεταναστών -δίπλα στους οποίους στέκονται αλληλέγγυοι αρκετοί Έλληνες- κι έχει μία πλούσια δράση στα Χανιά και σε αρκετές πόλεις της Κρήτης. Έψαχναν να βρουν κάποια αιτία, να ποινικοποιήσουν αυτή τη δράση, ώστε να βάλει ένα φραγμό στην παραπέρα πορεία, αλλά και να τρομοκρατήσουν και τους μετανάστες, αλλά και τους αλληλέγγυους Έλληνες».
Σχολιάζοντας την κατηγορία, ο κ. Ελευθερίου επισήμανε ότι «δεν στέκει» και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η αισθητική της πόλης προσβάλλεται περισσότερο από τους δημοτικούς άρχοντες και τους αρμόδιους των υπουργείων (Πολιτισμού, Περιβάλλοντος), γιατί βλέπουμε μία πόλη με πολλές αισθητικές αταξίες και δεν παρεμβαίνει κανένας. Στην ουσία θα έπρεπε να διώκονται αυτοί και όχι εμείς».
Από την πλευρά του, ο κ. Χατζησάββας, σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι «οι κατηγορίες που μας προσάπτουν, όσο κι αν φαίνονται αστείες, πρέπει να απαντηθούν και να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα και ως άκρως επικίνδυνες, κυρίως για το μέλλον και τις ενδεχόμενες προσπάθειες τρομοκράτησης κάθε συλλογικής δράσης ελλήνων και μεταναστών για ίσα δικαιώματα και αξιοπρεπή ζωή».

Ο Μ. ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ

Ο κ. Χατζησάββας επισημαίνει πως «είναι σαφές ότι η σημερινή» (χθεσινή) «κλήση για απολογία των 3 μελών του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, προκλήθηκε με άνωθεν εντολές προς την υφιστάμενη αστυνομική αρχή στα Χανιά, για καθαρά πολιτικούς λόγους, και με βάση το δόγμα περί μηδενικής ανοχής στους μετανάστες και τις διεκδικήσεις τους, που ζήσαμε όλοι τα τελευταία χρόνια. Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα κριθεί κι αυτή με τα ίδια μέτρα και σταθμά, για το πώς θα διαχειριστεί το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα, με ποιους όρους και σε όφελος ποιων... Η μόνη εγγύηση για να καταρρέουν τέτοιες κατασκευασμένες κατηγορίες, που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των ενεργών μεταναστών και των ελλήνων αλληλέγγυων, ο μόνος τρόπος που μπορεί να μετατρέψει παρόμοιες δικαστικές εμπλοκές σε ήττα για τις αρχές, τους ανθρώπους και τις λογικές στοχοποίησης αγωνιστών, είναι το κύμα αλληλεγγύης που εκφράστηκε τις τελευταίες μέρες, από κόμματα, οργανώσεις, συνδικάτα, Εργατικό Κέντρο, συλλόγους μεταναστευτικούς από όλη τη χώρα και τους τόσους συμπολίτες μας έλληνες και μετανάστες στα Χανιά. Η Αλληλεγγύη θα νικήσει ξανά», καταλήγει ο κ. Χατζησάββας.

Ο Γ. ΒΟΥΡΒΑΧΗΣ

Για το ίδιο θέμα μίλησε χθες ο διευθυντής των Υγειονομικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ Χανίων, αντιδήμαρχος Χανίων, Γιώργος Βούρβαχης, ο οποίος επέρριψε τις ευθύνες στην Αστυνομία για το γεγονός ότι τα τρία μέλη του Φόρουμ κλήθηκαν, τελικά, σε ανάκριση.
Ο κ. Βούρβαχης, μιλώντας στα «Χ.Ν.», σημείωσε ότι την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Φόρουμ έξω από το παλιό κτήριο του ΙΚΑ, στη συμβολή των οδών Νεάρχου και Δ. Σολωμού, ενημερώθηκε ο ίδιος από την Ελληνική Αστυνομία ότι υπήρχε «πρόθεση κατάληψης». Αμέσως, όπως είπε, ενημέρωσε τον υποδιοικητή του ΙΚΑ, ο οποίος του ζήτησε «να πράξει τα νόμιμα».
Ο κ. Βούρβαχης δήλωσε ότι αυτό ακριβώς έκανε. Είπε, δηλαδή, στην ΕΛΑΣ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, σε περίπτωση κατάληψης του κτηρίου. «Κατάληψη τελικά δεν έγινε, όμως αυτοί» (σ.σ. οι αστυνομικοί) «για τους λόγους τους έκαναν ό,τι έκαναν», τόνισε ο κ. Βούρβαχης.

Ο Γ. ΝΤΕΡΜΑΝΑΚΗΣ

«Βαριές» δηλώσεις έκανε στα «Χ.Ν.» ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, δικηγόρος Γιάννης Ντερμανάκης, ο οποίος είχε ολιγόλεπτη συνάντηση, στον χώρο των δικαστηρίων, με τους κ. Ελευθερίου και Χατζησάββα.
«Αυτή η πολιτική συμπεριφορά συνιστά άκρα παραβίαση, νομική, νομοθετική, συνταγματική. Αυτή η πολιτική συμπεριφορά αποτελεί όχι απλώς πολιτικό πρωτογονισμό, αλλά κυριολεκτικά συνιστά πολιτική βαρβαρότητα. Με βαριά απογοήτευση για όσα διαπιστώνουμε ότι συμβαίνουν εξαιτίας της πρωτοβουλίας αυτών των ανθρώπων, για τον χώρο και όχι μόνο αυτόν, εμείς θα φέρουμε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί, γιατί αφορά πραγματικά θέματα πολιτικής ηθικής, συμπεριφοράς και φασίζουσας αντίληψης και συνείδησης», δήλωσε ο κ. Ντερμανάκης.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ

Τη συμπαράστασή τους στα τρία μέλη του Φόρουμ εκφράζουν με ανακοινώσεις τους το Εργατικό Κέντρο Χανίων και το ΚΚΕ (μ-λ).
Το Εργατικό Κέντρο σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «αποτελεί ένδειξη υποκρισίας και φαρισαϊσμού το κατηγορητήριο ότι με την ανάρτηση του πανό στο εγκαταλειμμένο κτήριο του ΙΚΑ υποβάθμισαν την αισθητική του κτηρίου και τις αισθητικές αξίες των κατοίκων της πόλης. Τα αυτοσχέδια καταλύματα των αστέγων είναι αυτά που αποτελούν υποβάθμιση κάθε ανθρώπινης και κοινωνικής αξίας και θα πρέπει η πολιτεία και οι φορείς να βρούνε χώρους υποδοχής και φιλοξενίας για τους κατατρεγμένους του κόσμου εάν θέλουμε να θεωρούμαστε μία κοινωνία πολιτισμένη και ανεπτυγμένη. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να ποινικοποιήσουν το δικαίωμα των πολιτών να αγωνίζονται και να διαμαρτύρονται για τα δίκαιά τους είτε αναρτώντας ένα πανό, είτε πραγματοποιώντας ένα συλλαλητήριο, μια πορεία, μια απεργία».
Η Κομματική Οργάνωση Χανίων του ΚΚΕ (μ-λ) «απαιτεί να σταματήσει κάθε δίωξη», τονίζοντας τα εξής: «Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι η ποινικοποίηση των αγώνων και των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, των μεταναστών και των κινημάτων αλληλεγγύης είναι στις άμεσες προτεραιότητες του συστήματος, προκειμένου να κάμψουν οποιαδήποτε έκφραση και διάθεση για αντίσταση στη βάρβαρη πολιτική του. Τα δείγματα της προηγούμενης κυβέρνησης πολλά, αλλά και η ιστορία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και η πρόσφατη επιδρομή των ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Οι εργαζόμενοι, οι νεολαίοι, οι μετανάστες το μόνο δρόμο που έχουν να βαδίσουν, προκειμένου να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους είναι ο δρόμος του αγώνα και της αλληλεγγύης», καταλήγει το ΚΚΕ (μ-λ).

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου