Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 15/10/2009

Πανό

Aυτή η ιστορία με την κλήση σε ανάκριση τριών συμπολιτών μας, επειδή -λέει- παραβίασαν περιβαλλοντικό νόμο αναρτώντας μερικά πανό, για... 45 λεπτά, στο εγκαταλελειμμένο κτήριο του ΙΚΑ στα Χανιά, «αγγίζει», αν δεν ξεπερνά, τα όρια της γελοιότητας. Και της υποκρισίας, βεβαίως - βεβαίως.

Oι κ. Φραντζέσκος Ελευθερίου, Αμπντελουαχέμπ Χατζί και Μάρκος Χατζησάββας, μέλη του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, καλούνται σήμερα, Πέμπτη, να δώσουν εξηγήσεις για παραβίαση του Νόμου 1650/86 «περί προστασίας περιβάλλοντος», επειδή, στη διάρκεια ειρηνικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, ανάρτησαν πανό στις εισόδους και στην εξωτερική τοιχοποιία του εγκαταλελειμμένου κτηρίου του ΙΚΑ, στη συμβολή των οδών Νεάρχου και Δ. Σολωμού, «με αποτέλεσμα η τοποθέτησή τους να υποβαθμίζει την αισθητική αξία του κτηρίου και να επηρεάζει την ποιότητα ζωής και τις αισθητικές αξίες των κατοίκων της πόλης»!!!

Oμολογώ ότι δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσει κανείς ή να κλάψει με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει, οφείλει να ανησυχεί, αφού, όπως ορθά καταγγέλλουν τις τελευταίες ημέρες τοπικοί φορείς (ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι Πράσινοι, ΕΛΜΕ, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών, κ.ά.) οι κατηγορίες σε βάρος των τριών συμπολιτών μας είναι «απαράδεκτες» και «προκλητικές».

Πολλά θα μπορούσε να γράψει κανείς για το συγκεκριμένο θέμα. Για τα λογής λογής πανό και τις αφίσες διαφόρων κομμάτων -και όχι μόνο- που κρέμονται από γέφυρες, από στύλους φωτισμού, κ.λπ. Για τις παράνομες πινακίδες, αριστερά - δεξιά, σε διασταυρώσεις, σε σημεία που δημιουργούν προβλήματα στην ορατότητα των οδηγών, και αλλού. Για τις πραγματικές περιβαλλοντικές παρανομίες, παρατυπίες. Για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα, χωρίς, αρκετές φορές, ουδείς να ενοχλείται. Για την καταστροφή και τη ρύπανση του περιβάλλοντος στο «όνομα» της ανάπτυξης από μικρά και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Πολλά περισσότερα μπορεί να γράψει κανείς για την πραγματική υποβάθμιση της αισθητικής αξίας μνημείων και κτηρίων. Και στα Χανιά. Και, φυσικά, για την υποβάθμιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δεδομένου ότι σε πολλά από αυτά τα κτήρια καλούνται να περάσουν αρκετές ώρες της ημέρας, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, επισκέπτες, ακόμη και ασθενείς.

Διάβασα με πολλή προσοχή τις ανακοινώσεις φορέων για το συγκεκριμένο θέμα, η «ύπαρξη» και μόνο του οποίου, αν μη τι άλλο, θεωρώ ότι «προσβάλλει», επί της ουσίας, τούτο τον τόπο και όλους τους πολίτες με ευαισθησίες, με προβληματισμούς, με αγωνίες, ιδέες και προτάσεις για να ένα καλύτερο σήμερα κι ένα ελπιδοφόρο αύριο. Όλους τους πολίτες με κοινή λογική, με κατανόηση, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς εμπάθειες.

Απ’ όλες τις ανακοινώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα, αυτή του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Χανίων είναι πολύ κοντά στις δικές μου σκέψεις αναφορικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, και γι’ αυτό παραθέτω τα σημαντικότερα σημεία της, που αξίζουν πραγματικά της προσοχής σας. Σημειώνει, λοιπόν, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος:
«Ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά υποβαθμίζουν την αισθητική του κτηρίου του ΙΚΑ; Δεν είναι οι διοικήσεις του ΙΚΑ που το κρατάνε κλειστό κι εγκαταλελειμμένο να ερειπώνεται όλα αυτά τα χρόνια; Αυτών η δίκη πότε θα γίνει; Πότε θα δικαστούν, αλήθεια, όλοι εκείνοι οι παράγοντες της δημόσιας ζωής που παίρνουν τις αποφάσεις να κρατάνε κλειστά και ν’ αφήνουν να ερειπώνονται δημόσια κτήρια όπως το κτήριο του ΙΚΑ και το παλιό Νοσοκομείο, την ίδια στιγμή που συνάνθρωποί μας, συμπολίτες μας κοιμούνται άστεγοι στα πάρκα και της πλατείες αυτής της πόλης;

Και αλήθεια, η αισθητική των μνημείων της πόλης μας δεν υποβαθμίζεται, όταν τα αφήνουν ερειπωμένα, να καταρρέουν μέρα με τη μέρα, όπως τα Νεώρια στο ενετικό λιμάνι; Γιατί κανένας δεν δικάζεται, που τα αφήνουν όλα αυτά τα χρόνια σε αυτό το χάλι; Γιατί δεν δικάζονται οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού γι' αυτό το θέμα; Αυτό δεν είναι υποβάθμιση;

Ας πάψει πια η υποκρισία. Αν θέλει κανείς να δει αισθητική υποβάθμιση θα τη δει στα εγκαταλελειμμένα από τις πολιτικές ηγεσίες του τόπου μνημεία μας, στην παλιά πόλη, στο παλιό Νοσοκομείο, στο παλιό κτήριο του ΙΚΑ, στα νηπιαγωγεία που είναι στα υπόγεια, στα σχολεία που λειτουργούν χωρίς γυμναστήρια, χωρίς βιβλιοθήκες, χωρίς πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες, πηγμένα στο τσιμέντο, δίχως πράσινο και δέντρα στην αυλή. Αυτό είναι αισθητική (και όχι μόνο αισθητική) υποβάθμιση.

Υποβάθμιση δεν είναι το πανό που θυμίζει την ανευθυνότητα και την αναλγησία αυτών που κυβερνάνε αυτόν τον τόπο. Υποβάθμιση δεν είναι η διεκδίκηση δικαιωμάτων, η ειρηνική διαμαρτυρία. Υποβάθμιση δεν είναι να λες την τραγική αλήθεια, ότι υπάρχουν άστεγοι, ότι υπάρχουν εξαθλιωμένοι μετανάστες και φτωχοί συμπολίτες μας. Υποβάθμιση είναι ότι υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, οι άστεγοι, τα εγκαταλελειμμένα δημόσια κτήρια, οι φτωχοί συμπολίτες μας, η εξαθλίωση των φτωχών χωρών που οδηγεί στη μετανάστευση τόσων ανθρώπων.

Μην πυροβολείτε αυτόν που μεταφέρει το μήνυμα, λοιπόν. Δείτε ποιο είναι το μήνυμα και κάντε κάτι για να λυθεί το πρόβλημα. Και το πρόβλημα δεν είναι το πανό, είναι τα άδεια κτήρια και οι άστεγοι στις πλατείες και τους δρόμους».

Το μήνυμα. Αυτή είναι η ουσία. Το μήνυμα για ένα -υπαρκτό και σοβαρό- πρόβλημα. Και δεν μπορεί, δεν πρέπει, δεν είναι σωστό, εκείνοι που ειρηνικά μεταφέρουν αυτό το μήνυμα, έστω σε πανό τα οποία αναρτούν σ’ ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο, να διώκονται. Ζητείται αλληλεγγύη, ζητείται ευαισθησία, ζητείται ελπίδα, ζητείται, έστω, στοιχειώδης λογική...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου