Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΑΙ ΣΤΟ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
«Φωτιά»
το πετρέλαιο
θέρμανσης

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Βαθειά το χέρι στην τσέπη θα αναγκαστούν να βάλουν και φέτος τα νοικοκυριά -τα οποία ήδη δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση- προκειμένου να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη και στα Χανιά.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων Βαγγέλης Κώτσος εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα 60 λεπτά ανά λίτρο. Κατά συνέπεια, όποιος γεμίσει ένα ντεπόζιτο, χωρητικότητας 1.000 λίτρων, θα πληρώσει 600 ευρώ ή και κάτι παραπάνω, δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία αυξητική τάση των τιμών στην πετρελαϊκή αγορά.
«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί όταν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Πιστεύουμε όμως ότι η τιμή του θα είναι γύρω στα 60 λεπτά, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Αν με ρωτάγατε την περασμένη εβδομάδα θα σας έλεγα γύρω στα 58», σημείωσε ο κ. Κώτσος, μιλώντας χθες στα «Χ.Ν.».
Ερωτηθείς αν έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα η εφαρμογή της εξομοίωσης των συντελεστών Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης -ως γνωστόν το συγκεκριμένο μέτρο υλοποιείται τα τελευταία χρόνια με στόχο την πάταξη της λαθρεμπορίας στην αγορά- ο κ. Κώτσος ήταν κατηγορηματικός. Σημείωσε ότι η εφαρμογή του μέτρου αυτού, μέσω του συστήματος «Ήφαιστος», δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και κατά συνέπεια δεν υπάρχουν σοβαρά αποτελέσματα στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου.
«Αυτό το είδαμε και φέτος στο τέλος της σεζόν, που υπήρχε μία υπερκατανάλωση, γεγονός που σημαίνει ότι αυτό το πετρέλαιο, που αγοράστηκε τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου δεν πήγε για θέρμανση, αλλά πήγε για άλλη χρήση. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα “Ήφαιστος” δεν είχε και δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα», υπογράμμισε ο κ. Κώτσος, σημειώνοντας, παράλληλα, πως «είναι κοινή ομολογία και της απερχόμενης ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης ότι το σύστημα αυτό δεν απέδωσε. Ήταν τελικά ένα σύστημα που εφαρμόστηκε για να υποχρεωθεί ο κάθε πρατηριούχος να έχει μηχανοργάνωση, διότι έτσι λειτουργεί το “Ήφαιστος”. Για εμάς τους πρατηριούχους ήταν ένα επιπρόσθετο βάρος, γιατί για ένα διάστημα 5-6 ημερών τα λεφτά μας ήταν δεσμευμένα, κάτι που έκανε πολύ δύσκολη τη λειτουργία των καταστημάτων μας. Αλλά και τον στόχο τελικά δεν τον πετύχαμε».
Ο κ. Κώτσος υπογράμμισε, ακόμη, ότι το ισχύον σύστημα για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης -μετά την εφαρμογή της εξομοίωσης των συντελεστών Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης- είναι «πάρα πολύ άδικο». Όπως εξήγησε, «κάθε χρόνο, στα μέσα του Οκτώβρη, επιδοτεί η Πολιτεία το πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι πέφτει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και το αγοράζουν όλοι οι καταναλωτές στην ίδια τιμή. Επιδοτείται, δηλαδή, ένα συγκεκριμένο προϊόν και δεν επιδοτούνται άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους έχουν χαμηλά εισοδήματα, σε αντίθεση με άλλους που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Θα πρέπει, δε, να επισημάνουμε ότι το πετρέλαιο δεν είναι η μοναδική λύση για τη θέρμανση. Είναι και τα ξύλα, είναι οι σόμπες υγραερίου και οι ηλεκτρικές σόμπες, είναι και τα κλιματιστικά. Όλα αυτά αποτελούν μέσα θέρμανσης για ανθρώπους χαμηλού εισοδήματος. Αυτοί, λοιπόν, δεν επιδοτούνται σε καμία περίπτωση. Επιδοτούνται, ουσιαστικά, μόνο όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, διαδικασία που γίνεται μέσω των πρατηριούχων, οι οποίοι πληρώνουν στην κανονική τιμή το πετρέλαιο και εν συνεχεία, μετά από περίπου τρεις με έξι ημέρες, παίρνουν πίσω τα χρήματα της επιδότησης, καταθέτοντας τα αναγκαία παραστατικά».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων υπογράμμισε ότι «πρέπει να αλλάξει εντελώς το σύστημα. Ριζικά. Να μην επιδοτείται το πετρέλαιο θέρμανσης. Η τιμή του πετρελαίου να είναι ενιαία, όπως και η ποιότητά του. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχει ένα πετρέλαιο: το πετρέλαιο κίνησης. Από ’κει και πέρα, να επιδοτείται ο κάθε καταναλωτής, ανάλογα το εισόδημά του. Με κλιμακούμενη επιδότηση. Αυξημένη στα χαμηλά εισοδήματα, χαμηλότερη στα μεσαία εισοδήματα και μηδενική στα υψηλά εισοδήματα. Επιδότηση, η οποία θα πρέπει να δίδεται στο ξεκίνημα της περιόδου, τον Οκτώβριο δηλαδή, προκειμένου κάθε καταναλωτής να τη χρησιμοποιεί για τη θέρμανση που έχει. Είτε για πετρέλαιο, είτε για υγραέριο, είτε για το ηλεκτρικό ρεύμα, είτε για ξύλα. Πολύ συχνά, βέβαια, το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι οι φορολογικές δηλώσεις δεν είναι σωστές και εν πάση περιπτώσει είναι πολύ δύσκολο να αποσαφηνιστεί το πραγματικό εισόδημα του καθενός. Σε αυτό έχω να πω ότι τις αδυναμίες της κάθε κυβέρνησης δεν πρέπει να τις πληρώνουμε όλοι. Αυτό είναι δικό τους θέμα», κατέληξε ο κ. Κώτσος.

Οδηγίες στους καταναλωτές

Κατά τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης καλό θα είναι τα νοικοκυριά να έχουν υπόψη τους επτά συμβουλές που δίνει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για την προμήθεια του καύσιμου:
1. Να συγκρίνουν, μετά από έρευνα ή ενημέρωση, τις τιμές.
2. Να προσέχουν το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό. Το χρώμα αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του πετρελαίου.
3. Να καταγράφουν οι ίδιοι την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στην δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή, πάντοτε παρουσία του βυτιοφορέα.
4. Να μην εμπιστεύονται τον μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν το δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο. Δηλαδή να γνωρίζουν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν τις διαστάσεις της δεξαμενής τους. Π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 1,5 μέτρο, πλάτος ένα μέτρο και ύψος ένα μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 1,5 κυβικό μέτρο (1,5x1x1=1,5) ή 1500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 15 λίτρα (1500:100=15).
5. Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν πρώτα παρέλθει 5-6 λεπτά.
6. Να πληρώνουν εφόσον αναγράφεται στην απόδειξη παραλαβής - πληρωμής το ύψος που μετρήθηκε πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα.
7. Να μην αφήνουν τον καυστήρα πετρελαίου να λειτουργεί χωρίς καύσιμα, γιατί έτσι καταστρέφεται η αντλία και το μπεκ.

Οι τιμές του πετρελαίου
τα προηγούμενα χρόνια


20/10/2002: 0,370 - 30 4/2003: 0,350 (λεπτά ανά λίτρο)
20/10/2003: 0,370 - 30/4/2004: 0,420 (λεπτά ανά λίτρο)
18/10/2004: 0,510 - 30/4/2005: 0,560 (λεπτά ανά λίτρο)
15/10/2005: 0,650 - 30/4/2006: 0,670 (λεπτά ανά λίτρο)
18/10/2006: 0,590 - 30/4/2007: 0,600 (λεπτά ανά λίτρο)
17/10/2007: 0,670 - 30/4/2008: 0,950 (λεπτά ανά λίτρο)
15/10/2008: 0,760 - 30/4/2009: 0,520 (λεπτά ανά λίτρο)

Σημειώσεις:
1. την άνοιξη του 2008 η διεθνής τιμή του πετρελαίου
είχε αγγίξει» τα 150 δολάρια το βαρέλι.
2. την άνοιξη του 2009 η διεθνής τιμή του πετρελαίου
είχε πέσει στα 49 δολάρια το βαρέλι.

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου