Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΘΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
Λόγια πολλά, πράξη... καμιά!

«
Η κοινωνία το απαιτεί,
οι πολιτικοί ας το ακούσουν»,
σημειώνουν, από κοινού,
ο Σύλλογος «Φίλοι του Βυθού»
και η «Λέσχη Αυτοδυτών Κρήτης»



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Επί οκτώ και πλέον χρόνια, από το 2005 μέχρι και σήμερα, τα μέλη του Συλλόγου «Φίλοι του Βυθού», αλλά και οι απανταχού φίλοι... της Κοινής Λογικής, περιμένουν να δουν να γίνονται πράξη οι κατά καιρούς υποσχέσεις, αιρετών και όχι μόνο, για την υλοποίηση μίας αξιόλογης πρότασης, που αφορά τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στον Καλαθά Ακρωτηρίου.
Είναι μία σημαντική πρόταση που δεν απαιτεί σημαντικές οικονομικές πιστώσεις, ενώ ταυτόχρονα, αν υλοποιηθεί, θα έχει πολλαπλά οικονομικά - αναπτυξιακά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή των Χανίων.

Παρά ταύτα, μηδέν εις το πηλίκον.

Σήμερα, έγινε γνωστό ότι ο Σύλλογος «Φίλοι του Bυθού» και η «Λέσχη Αυτοδυτών Κρήτης», στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, διοργανώνουν καθαρισμό του βυθού, αλλά και της παραλίας του Καλαθά, την Τετάρτη 5 Ιουνίου, στις 5 το απόγευμα. Οι δύο φορείς απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στον καθαρισμό, αλλά και να υποστηρίξουν «την προσπάθεια για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στον Καλαθά, που επί οκτώ χρόνια παραμένει στις υποσχέσεις»!

«
Ο θαλάσσιος πλούτος, που τόσα χρόνια συντηρεί την οικονομία και διαμορφώνει την πολιτιστική κληρονομιά στις ακτές των Χανίων, σήμερα απειλείται με εξαφάνιση, επιδεινώνοντας την ποιότητα ζωής και θέτοντας σε κίνδυνο τη μελλοντική ανάπτυξη σημαντικών, στρατηγικά, θαλάσσιων περιοχών του Νομού μας. Τα αποθέματα των θαλάσσιων βιολογικών πόρων, που παραδοσιακά εξασφάλιζαν την οικονομική ανεξαρτησία και την πολιτισμική ταυτότητα των περιοχών, έχουν ακόμη τη δυνατότητα και μπορούν να αποτελέσουν τον μοχλό για τις ήπιες μορφές τουρισμού και ταυτόχρονα την ίσαλο γραμμή μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας. Η κοινωνία το απαιτεί, οι πολιτικοί ας το ακούσουν», σημειώνουν, από κοινού, ο Σύλλογος «Φίλοι του Βυθού» και η «Λέσχη Αυτοδυτών Κρήτης».
Την πρόταση για καταδυτικό πάρκο έχει υιοθετήσει ο Δήμος Χανίων και προσωπικά, κατά την προεκλογική δημοτική περίοδο, ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης.
Τον Οκτώβριο του 2012, αντιπροσωπεία από τα Χανιά, με επικεφαλής τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Λευτέρη Αμπαδιωτάκη, είχε συνάντηση στην Αθήνα, με στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε αναλυτικά η πρόταση των
«Φίλων του Βυθού» από το μέλος του Συλλόγου, καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλη Σαμολαδά. Ωστόσο, τίποτε δεν έχει προχωρήσει μέχρι και σήμερα.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη του Συλλόγου «Φίλοι του Βυθού» έχουν παρουσιάσει αρκετές φορές την πρότασή τους, τονίζοντας το χαμηλό κόστος υλοποίησης και τα πολύπλευρα περιβαλλοντικά και οικονομικά πλεονεκτήματα από τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου.
Σε μία από τις παρουσιάσεις, στο πλαίσιο του 2ου παγκρήτιου καταδυτικού φεστιβάλ, το 2010, ο κ. Σαμολαδάς είχε επισημάνει ότι η θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καλαθά προσφέρεται για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου καθώς είναι κοντά στα Χανιά, έχει εύκολη πρόσβαση, το τοπίο είναι γραφικό και, κυρίως, υπάρχουν εξαιρετικά υποθαλάσσια σπήλαια, ενώ, ταυτόχρονα το κόστος της επένδυσης είναι πολύ μικρό καθώς το μόνο που απαιτείται είναι η περιφρούρηση απαγόρευσης του ψαρέματος.
Παράλληλα, είχε υπογραμμίσει με έμφαση ότι ανάλογες περιπτώσεις σε Ισπανία, Γαλλία και αλλού είχαν ως αποτέλεσμα την οικονομική ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο οποίο είχε αναφερθεί ο κ. Σαμολαδάς, η περίπτωση της κωμόπολης της Ισπανίας Estartit, με μόνιμο πληθυσμό 3.800 κατοίκους. Σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τη συγκεκριμένη κωμόπολη βρίσκονται τα πολύ μικρά νησάκια Medes, όπου πραγματοποιούνται 65.000 καταδύσεις ετησίως και όπου έχουν αναπτυχθεί 15 καταδυτικά κέντρα.
Αποτέλεσμα; Στο Estartit λειτουργούν, μεταξύ άλλων, 13 ξενοδοχεία, 26 συγκροτήματα διαμερισμάτων, 8 κάμπινγκ, 2 αγροτουριστικές μονάδες και 60 εστιατόρια, ενώ έχουν αναπτυχθεί δραστηριότητες όπως ιππασία, τένις, καρτ κ.λπ.
Ο κ. Σαμολαδάς είχε τονίσει, ακόμη, ότι η δημιουργία καταδυτικού πάρκου αποτελεί και τη λύση στο πρόβλημα της εξαφάνισης της θαλάσσιας ζωής από την περιοχή, σημειώνοντας ότι σήμερα οι άνθρωποι ψαρεύουν με μεγαλύτερο ρυθμό από τη φυσική αναπλήρωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θαλάσσια ζωή. Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ότι το έτος 1900 η θάλασσα είχε εξαπλάσιο αριθμό ψαριών απ’ ό,τι το 2009, αναφερόμενος στην ανθρώπινη απληστία που οδηγεί σε όλο και πιο εντατικές μορφές αλιείας, καθώς και σε καταστροφικές πρακτικές αλιείας, όπως το παράκτιο ψάρεμα από τράτες, σε χρήση δυναμίτη, αλλά και σε ψάρεμα τις περιόδους αναπαραγωγής των ψαριών. Λύση σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα είναι η δημιουργία περιοχών προστασίας, όπως τα θαλάσσια πάρκα και τα καταδυτικά πάρκα, είχε τονίσει ο κ. Σαμολαδάς.
Σημειώνεται, τέλος, ότι στην προτεινόμενη, για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου, περιοχή ο Σύλλογος «Φίλοι του Βυθού» έχει πραγματοποιήσει, τα τελευταία χρόνια, θαλάσσια έρευνα με σκοπό τη βιντεοσκόπηση, φωτογράφηση και χαρτογράφηση του βυθού, προκειμένου τα συλλεχθέντα στοιχεία να χρησιμοποιηθούν για την προβολή της περιοχής ως καταδυτικού προορισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου