Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 15/12/2009

Η μελέτη
ανάπλασης
του κόλπου
Κισάμου


Ομολογώ ότι εξεπλάγην με όσα ειπώθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Χανίων, αναφορικά με την υπό εκπόνηση μελέτη για την ανάδειξη, ανάπλαση και προστασία του παραλιακού μετώπου του κόλπου της Κισάμου.

Και αυτό γιατί, επιχειρήθηκε από συγκεκριμένα άτομα να αναδειχθεί ως μείζον ζήτημα το γεγονός -άκουσον άκουσον- ότι η πέμπτη, κατά σειρά, ενημερωτική συνάντηση για τη συγκεκριμένη μελέτη -η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη- είχε προγραμματιστεί να γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων! Συνάντηση, για να εξηγούμαστε, της Ομάδας Εκπόνησης της μελέτης με την Επιτροπή Παρακολούθησης αυτής.

Ο Δήμος Μηθύμνης εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, με την οποία εκτιμώ ότι βάζει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση.

Κρατώ δύο σημεία από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, που φέρει την υπογραφή του δημάρχου, Γιώργου Μυλωνάκη. Το πρώτο είναι ότι ο κ. Μυλωνάκης, αναφερόμενος στο έργο, διαβεβαιώνει -και καλά κάνει- πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν “παράγοντα” να το ιδιοποιηθεί, να το αμφισβητήσει και να το εντάξει στους προσωπικούς σχεδιασμούς του».

Το δεύτερο σημείο είναι, κατά την άποψή μου, και το ουσιαστικότερο, το σημαντικότερο. Αναφέρει ο δήμαρχος Μηθύμνης: «Το εν λόγω έργο είναι το μεγαλύτερο, ίσως και συνθετότερο, αναπτυξιακό έργο της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μελετάται αυτόν τον καιρό στο Νομό (εγκεκριμένη αμοιβή μελέτης 335.000 ευρώ και εκτιμώμενο κόστος κατασκευής υπέρ τα 10 εκατομμύρια ευρώ), γι’ αυτό κάθε δήλωση πρέπει να γίνεται με προσοχή, ώστε να μη δημιουργεί διχογνωμίες που θα το καθυστερήσουν, θα το δυναμιτίσουν και θα το ακυρώσουν».

Αυτή είναι η ουσία, κύριοι της Αυτοδιοίκησης. Αυτή -και μόνο- είναι η ουσία. Και όχι ποιος εμπνεύστηκε το έργο -αν αυτό ενοχλεί ορισμένους-, ποιος το δρομολόγησε -αν αυτό επίσης ενοχλεί κάποιους-, ποιος εκπονεί τη μελέτη και πού παρουσιάζεται η εξέλιξη της μελέτης, η οποία δεν έχει καν ολοκληρωθεί - αυτό (δηλαδή το πού) και αν, περιέργως, ενοχλεί!

Ποσώς ενδιαφέρουν τους πολίτες όλα τούτα. Η ανάδειξη, ανάπλαση, αλλά και η προστασία του κόλπου της Κισάμου είναι τα μεγάλα ζητούμενα. Προκειμένου να μετατραπεί σε πλεονέκτημα η δυσανάλογα μικρή τουριστική ανάπτυξη που έχει η συγκεκριμένη περιοχή, σε σχέση με τα φυσικά της χαρίσματα και να αποφύγει παραδείγματα άναρχης και βίαιης «ανάπτυξης», όπως έχει συμβεί αλλού κατά κόρον.

Είναι ένα έργο οραματικό. Που ξεπερνά τα στενά όρια ενός Δήμου και ενός δημάρχου. Είναι ένα έργο πνοής, που, αν προχωρήσει, θα συμβάλει τα μέγιστα για να «φυσήξει» αναπτυξιακός άνεμος στην ευρύτερη περιοχή της Κισάμου. Σε μία περιοχή, όπου το «ρολόι της ανάπτυξης» φαίνεται να έχει σταματήσει, εδώ και χρόνια. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να πάρει και πάλι μπρος τούτο το «ρολόι». Χωρίς μικροπολιτικές, χωρίς κακομοιριά, χωρίς προσωπικά παιχνίδια για ίδιον όφελος. Ζητούμενο, λοιπόν, και οι υπερβατικές συμπεριφορές.

Διαχρονικό, βέβαια, τούτο το ζητούμενο στον Νομό Χανίων, όπου τα λογής - λογής, μεγάλα και μικρά, «καπετανάτα» έχουν, κατά καιρούς, δημιουργήσει πλείστα προβλήματα στις όποιες σημαντικές αναπτυξιακές προσπάθειες. Ας ελπίσουμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρυτανεύσει η λογική. Και το συμφέρον του τόπου και των ανθρώπων του θα μπει πάνω από το -όποιο- προσωπικό συμφέρον.

Υ.Γ. 1: Είναι θετικό ότι η δήμαρχος Κισάμου, Φρόσω Σκουλάκη σε ανακοίνωσή της επισημαίνει το αυτονόητο: ότι, δηλαδή, το ζητούμενο είναι η ενότητα και η συμπόρευση όλων των τοπικών φορέων, για να προχωρήσει το έργο. Θα συμφωνήσω μαζί της ότι οι σχέσεις των Δήμων Μηθύμνης και Κισάμου «πρέπει να παραμείνουν άρρηκτες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο στόχος μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Συμφωνώ, επίσης, ότι η μελέτη, πριν την έγκρισή της από τα Δημοτικά Συμβούλια, θα πρέπει να παρουσιαστεί τόσο στον Δήμο Μηθύμνης, όσο και στον Δήμο Κισάμου. Εκτιμώ, πάντως, ότι αυτό θα γίνει ούτως ή άλλως.

Υ.Γ. 2: Έχει... πλάκα αιρετοί -και μη- που συνήθως συμφωνούν ότι... διαφωνούν για την πλειονότητα των θεμάτων που τίθενται στο τραπέζι του διαλόγου, να συμφωνούν ότι... συμφωνούν, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας(;), όταν τοποθετούνται, εσχάτως, για θέματα που αφορούν -ή δεν αφορούν(!)- τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων. Έχει, αν μη τι άλλο, πολλή πλάκα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου