Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 16/12/2009


Θανάσης
Καρούντζος


Τον Απρίλιο του 2004, ένα μήνα περίπου μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ., ο κ. Θανάσης Καρούντζος αποχαιρετούσε την Περιφέρεια Κρήτης, παραδίδοντας τη «σκυτάλη» στον κ. Σεραφείμ Τσόκα. Αποχώρηση που «σημαδεύτηκε» από μία υπογραφή, την οποία έβαλε ο κ. Καρούντζος για το θέμα των καυσίμων στο Πέρα Πλατάνι, παραμονές των εθνικών εκλογών.

Η υπογραφή αυτή, με την οποία ο κ. Καρούντζος γνωμοδότησε υπέρ της εγκατάστασης των δεξαμενών υγρών καυσίμων στη συγκεκριμένη περιοχή, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία της Σούδας. Θυμίζω, μόνο, ότι ο δήμαρχος Σούδας, Γιάννης Περάκης είχε καταγγείλει τότε, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον κ. Καρούντζο για «εξυπηρέτηση ιδιοτελών επιχειρηματικών συμφερόντων»!

Πεντέμισι χρόνια μετά, ο κ. Καρούντζος έχει την ευκαιρία να επανορθώσει το λάθος του. Δεν το λέω εγώ. Το παραδέχθηκε χθες ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση συναδέλφου, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον νομάρχη Χανίων, Γρηγόρη Αρχοντάκη.

«Ηδη έχω συμφωνήσει με τον δήμαρχο Σούδας, έκανα συνάντηση σήμερα» (χθες) «το πρωί μαζί του, και είμαι στο πλευρό του και στο πλευρό της κοινωνίας. Έχουν αλλάξει οι εποχές και θα βρούμε διαδικασίες να ξεπεραστούν όλα»! «Δηλαδή επανεξετάζεται η υπογραφή Καρούντζου το 2004;», ρωτήθηκε, στη συνέχεια, ο κ. Καρούντζος». «Υπάρχει δέσμευση», απάντησε!

Θύμισα στον κ. Καρούντζο ότι όταν αποχώρησε από γενικός γραμματέας, το 2004, είχε αφήσει αιχμές κατά υπουργών, λέγοντας ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που βρήκε «κλειστές πόρτες». Τότε είχε επισημάνει το γεγονός φεύγοντας. Εκ του ασφαλούς, δηλαδή. Τώρα, αν συμβεί κάτι ανάλογο, θα το πράξει άμεσα;

Στο ερώτημα αυτό, ο κ. Καρούντζος απάντησε: «Ξέρετε πολύ καλά ότι έπαιρνα πρωτοβουλίες πολλές φορές και χωρίς να ρωτάω υπουργούς, διότι υπήρχαν τα προβλήματα. Αν τα προβλήματα διογκώνονται και πρέπει να πάρω μία θέση, οφείλω να την πάρω για την κοινωνία, για το καλό της κοινωνίας. Και, αν θέλετε, γι’ αυτό η κοινωνία ψήφισε τότε, το 2004, και δεν ήμασταν κυβέρνηση».

Εχουν, όντως, αλλάξει οι εποχές, όπως υποστήριξε ο κ. Καρούντζος; Φαινομενικά ναι. Και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και... στη Ν.Δ. Μένει, βέβαια, αυτό να αποδειχθεί στην πράξη. Και ο κ. Καρούντζος, ωστόσο, έχει αλλάξει. Πιο ώριμος και πιο «μετρημένος», όχι με «τουπέ», όπως παλιότερα, επισκέφθηκε χθες τα Χανιά, κάνοντας «άνοιγμα» -και σωστά- ειλικρινούς συνεργασίας σε νομάρχη και δήμαρχο Χανίων, με τους οποίους συζήτησε επί της ουσίας σημαντικά αναπτυξιακά θέματα.

Στη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, ο κ. Καρούντζος αποκάλυψε ότι είχε καταθέσει το βιογραφικό του μόνο για τη θέση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης. Δεν μπορώ να γνωρίζω τους λόγους για τους οποίους ήθελε μόνο Κρήτη. Λογικά, θα έπαιξαν κάποιο ρόλο οι σχέσεις που διαμόρφωσε και οι φιλίες που «δημιούργησε» με ανθρώπους του νησιού, στη διάρκεια της θητείας του στην Κρήτη. Σίγουρα έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι έχει πλεονέκτημα στο δύσκολο έργο του, γνωρίζοντας, σε πολύ μεγάλο βαθμό, την ανθρωπογεωγραφία του νησιού. Ενδεχομένως, να ήθελε να τελειώσει ό,τι είχε αφήσει στη μέση. Και, πάλι ενδεχομένως, να επιθυμούσε να διορθώσει τυχόν λάθη του παρελθόντος, τώρα που «έχουν αλλάξει οι εποχές». Εκτιμήσεις όλα τούτα, που μένει να αποδειχθούν ή όχι στην πορεία.

Στη συνάντηση με τον κ. Βιρβιδάκη ο κ. Καρούντζος ανέφερε, κάποια στιγμή, ότι τρέφει εκτίμηση στο πρόσωπο του δημάρχου Χανίων. «Το γνωρίζετε, γιατί είχαμε συνεργαστεί την προηγούμενη φορά, παρότι ήταν λίγο το χρονικό διάστημα, είχε δοθεί το στίγμα και νομίζω ότι θα τα πάμε καλά», είπε ο νέος γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης. «Αμοιβαία τα αισθήματα», απάντησε ο -συνήθως «κλειστός» ως χαρακτήρας- Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο οποίος, αναφερόμενος στον κ. Καρούντζο έκανε λόγο για «έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει αφήσει δείγμα γραφής του έργου του και ο οποίος γνωρίζει και την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής, αλλά και τα προβλήματα». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Καρούντζος ανέφερε: «Ο δήμαρχος είναι λακωνικός, αλλά περιεκτικός και μ’ αρέσει».

Στις δηλώσεις του, αμέσως μετά, ο κ. Καρούντζος θέλησε, εμμέσως πλην σαφώς, να ξεκαθαρίσει, εξ αρχής, ότι θα είναι γενικός γραμματέας όλης της Κρήτης και όχι περιφερειάρχης... Ηρακλείου. «Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι τον Χανιώτικο λαό, που πραγματικά έχει ανάγκη να λυθούν τα προβλήματα και γι' αυτό και θα αυξηθεί η παρουσία μου στα Χανιά την περίοδο αυτή», είπε χαρακτηριστικά.

Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του κ. Καρούντζου και με τον νομάρχη Χανίων, Γρηγόρη Αρχοντάκη. «Είσαστε και οι δύο φαρμακοποιοί και υπάρχει καλή χημεία;» παρατήρησα. Γέλασαν και οι δύο και συμφώνησαν. «Υπάρχει χημεία», ανέφεραν.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Καρούντζος ευχαρίστησε τον κ. Αρχοντάκη «για τη -θα έλεγα όχι εθιμοτυπική αλλά- συνοπτική και ουσιαστική συζήτηση που κάναμε, διότι μου κέντρισε το ενδιαφέρον σε πάρα πολλά ζητήματα και είδα ότι υπάρχει ένα ουσιαστικό μοντέλο πάνω στο οποίο “πατάει” η Νομαρχία και όταν έχεις ένα σχέδιο και ένα μοντέλο είναι πολύ σοβαρό θέμα για συζήτηση και για λύση των προβλημάτων».

«Χαίρομαι που ανέλαβε ο κ. Καρούντζος σε αυτή τη θέση. Γνωρίζει τα θέματα κι έτσι πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση όλου του αναπτυξιακού προγραμματισμού του Νομού Χανίων», είπε, από την πλευρά του, ο κ. Αρχοντάκης, ο οποίος συνόδευσε τον νέο γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης όχι μέχρι τα σκαλοπάτια του δευτέρου ορόφου της Νομαρχίας, όπως κάνει συνήθως, αλλά μέχρι το αυτοκίνητό του!

Καλά όλα τούτα. Και σε συμβολικό και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Μένει να δούμε αν και η συνέχεια θα είναι ανάλογη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου