Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 31/12/2009

Η μεταστέγαση της Διεύθυνσης
Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων


Tο «σίριαλ» της μεταστέγασης της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων (ΝΑΧ), από την οδό Σφακίων στην Αγιά, ξεκίνησε ως «δράμα» πριν από δύο περίπου, χρόνια και έχει καταλήξει να είναι μία κακόγουστη κωμωδία. Με αρνητικούς πρωταγωνιστές ορισμένους (ελάχιστους) από τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα. Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Eξηγούμαι: Η Νομαρχιακή Αρχή είχε εξαγγείλει, πριν από τις νομαρχιακές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2006, ότι μεταξύ των στόχων της είναι και η συγκέντρωση όλων των Υπηρεσιών του αγροτικού τομέα στο κτήριο της πρώην Περιφερειακής Αγοράς, στην Αγιά. Για πολύ συγκεκριμένους και ευνόητους λόγους, οι οποίοι έχουν παρουσιαστεί κατ' επανάληψη και με τους οποίους ουδείς λογικός άνθρωπος μπορεί να διαφωνήσει. Εκτός και αν, φυσικά, είναι υπάλληλος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως -δυστυχώς- τα γεγονότα αποδεικνύουν.

Aλήθεια, σε ποια χώρα αποφασίζουν τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων πού θα δουλέψουν οι εργαζόμενοι; Αλήθεια, σε ποια χώρα, οι εργαζόμενοι μίας δημόσιας Υπηρεσίας αρνούνται να εφαρμόσουν μία απόφαση ενός δημοκρατικά εκλεγμένου θεσμικού οργάνου, όπως το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων; Αλήθεια, πού, σε ποιον τομέα εργασίας -εκτός, φυσικά, από το... αθάνατο Ελληνικό Δημόσιο- οι εργαζόμενοι μπορούν να πουν στον εργοδότη τους ότι δεν μας αρέσει ο χώρος όπου πρέπει να δουλεύουμε, γιατί μας υποβαθμίζει και... έχει και υγρασία; Μείζον θέμα, τούτο, δημοκρατίας και δημοκρατικής λειτουργίας.

Eνα άλλο σημαντικό θέμα είναι το οικονομικό. Η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων, σε χθεσινή της ανακοίνωση, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «παραμένει για μας αναπάντητο μέχρι σήμερα εάν και εφ' όσον η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων πληρώνει γι' αυτές τις εγκαταστάσεις στην περιοχή της Αγιάς ενοίκιο, πόσο και σε ποιον».

Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθενται τέτοια ερωτήματα. Εκείνο που οφείλω να επισημάνω είναι ότι η άγνοια -πραγματική ή μη- των εργαζομένων καταδεικνύει πολλά. Το αντιπαρέρχομαι, προς το παρόν, για να υπογραμμίσω ότι τα στοιχεία, που για τους εργαζόμενους είναι άγνωστα, έχουν παρουσιαστεί τόσο στην αρμόδια Νομαρχιακή Επιτροπή, όσο και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι... επτασφράγιστο μυστικό. Ούτε είναι πρέπων να παρουσιάζεται ως τέτοιο, για τη δημιουργία -εσκεμμένα- λανθασμένων εντυπώσεων.

Υπενθυμίζω: Τον Φεβρουάριο του 2008 ο τότε αντινομάρχης Χανίων, αρμόδιος για αγροτικά θέματα, Μανώλης Αρχοντάκης σε εισήγησή του προς τη Νομαρχιακή Επιτροπή Οικονομικών, Διοίκησης και Πρωτογενούς Τομέα, παρουσίασε μία ολοκληρωμένη οικονομοτεχνική μελέτη - πρόταση για τη μεταστέγαση Υπηρεσιών (Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνιατρικής, Αλιείας και Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων στην Αγιά.

Στη μελέτη αυτή παρουσιάζονταν συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τα χρήματα που θα κέρδιζε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων από τη μεταστέγαση των προαναφερόμενων Υπηρεσιών στην Αγιά. Αντιγράφω τα σχετικά στοιχεία.

Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης

Σφακίων 26: 550 τ.μ. - μηνιαίο μίσθωμα 2008:
2.393,07 ευρώ.
Σφακίων 26: 100 τ.μ. - μηνιαίο μίσθωμα 2008:
615,83 ευρώ.
Σφακίων 26: 59,90 τ.μ. - μηνιαίο μίσθωμα 2008:
410,56 ευρώ.
Σφακίων 26: 79 τ.μ. - μηνιαίο μίσθωμα 2008:
491,09 ευρώ.
Σύνολο: 789,67 τ.μ. - μηνιαία μισθώματα 2008:
3.910,55 ευρώ.

Διεύθυνση Κτηνιατρικής

Κ. Μητσοτάκη 23: 140 τ.μ. - μηνιαίο μίσθωμα 2008:
528,87 ευρώ.
Εφ. Πολεμιστών 70: 93 τ.μ. - μηνιαίο μίσθωμα 2008:
362,57 ευρώ.
Σύνολο: 233 τ.μ. - μηνιαία μισθώματα 2008:
891,44 τ.μ.

«Η Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων και η Διεύθυνση Αλιείας στεγάζονται σε ιδιόκτητους χώρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων και κατά συνέπεια δεν συμμετέχουν στις δαπάνες ενοικίων και μισθώσεών της. Παρ' όλα αυτά η μετεγκατάστασή τους σε νέους χώρους θα αποσυμφορήσει τις συστεγαζόμενες υπηρεσίες προσφέροντας καλύτερες συνθήκες στέγασης και εξυπηρέτησης και σε αυτούς οι οποίοι στεγάζονται ήδη σε αυτές, αλλά και σε αυτούς που θα μεταστεγαστούν», αναφέρεται στη μελέτη.

«Tο συνολικό μηνιαίο μίσθωμα, το οποίο πληρώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων για τις παραπάνω δομές» (Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής) «ανέρχεται σήμερα στα 4.802 ευρώ, ενώ το μίσθωμα των ιδίων δομών μετά από 15 έτη και διατηρώντας τις ίδιες συμβατικές υποχρεώσεις και αναπροσαρμογές -πράγμα αρκετά δύσκολο- θα ανέρχεται περίπου στα 9.000 ευρώ τον μήνα λόγω της υψηλής ετήσιας αναπροσαρμογής των μισθωμάτων», σημειώνεται, επίσης, στη μελέτη.

Με τη μεταστέγαση των Υπηρεσιών στο κτήριο της πρώην Περιφερειακής Αγοράς στην Αγιά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων θα καταβάλλει στην Αναπτυξιακή Α.Ε. συνολικό ποσό ενοικίου 2.500 ευρώ, με την ετήσια αναπροσαρμογή να είναι ίση με τον πληθωρισμό, όπως αυτός θα ανακοινώνεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας. (Υπενθυμίζεται ότι στην Αναπτυξιακή Α.Ε. συμμετέχουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, ο ΟΑΔΥΚ και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κυδωνίας - Κισάμου).

«Tο αποτέλεσμα αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων. Το βασικότερο, κατά την άποψή μας, δεν είναι ότι το συνολικό μίσθωμα κατά τη δεκαπενταετία θα “πέσει” κοντά στο 1/3, αλλά κυρίως το γεγονός ότι με τη λήξη της δεκαπενταετούς μίσθωσης το τότε μίσθωμα δεν θα ξεπερνάει τις 3.700 ευρώ, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δομές, το μίσθωμα των οποίων θα πλησιάζει στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα τις 9.000 ευρώ», σημείωνε στη μελέτη - εισήγησή του ο τότε αντινομάρχης, Μανώλης Αρχοντάκης.

Με λίγα λόγια, αν οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής παρέμεναν στα κτήρια που στεγάζονται μέχρι σήμερα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να πληρώσει για δεκαπέντε χρόνια -αρχής γενομένης από το 2009- συνολικό ποσό 1.235.000 ευρώ. Με τη μεταστέγασή τους στην Αγιά θα καταβάλλει μόνο 550.000 ευρώ. Αν συνυπολογιστούν και τα εκτιμώμενα έσοδα από τη μίσθωση των ιδιόκτητων χώρων, που στεγάζουν τη Διεύθυνση Αλιείας και την Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων, τότε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων θα εισπράξει, τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, περί τις 310.000 ευρώ. Συνολικό κέρδος; 1.235.000 (που γλυτώνει από νοίκια) + 310.000 ευρώ (από μισθώματα) - 550.000 (ενοίκιο στην Αγιά) = 995.000 ευρώ. Αν αφαιρεθούν και τα 750.000 ευρώ που δαπανήθηκαν για τη διαμόρφωση των κτηρίων στην Αγιά, τότε όχι μόνο θα έχει γίνει απόσβεση, αλλά η ΝΑΧ θα έχει βάλει στο «παντελόνι» και 245.000 ευρώ. Αυτά όλα, σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη - εισήγηση, που, όπως προανέφερα, παρουσίασε τον Φεβρουάριο του 2008 ο τότε αντινομάρχης, Μανώλης Αρχοντάκης.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μελέτη «έγινε αποδεκτή και από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του Νομού Χανίων, η οποία ενέκρινε το γεγονός ότι η απαιτούμενη δαπάνη δημιουργεί οφέλη για τη δημόσια διοίκηση», όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, Κυριάκος Κώτσογλου σε έγγραφό του προς τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γεωπόνων Νομού Χανίων, Λευτέρη Ντουντουνάκη.

Η απόφαση για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, του ΟΑΔΥΚ και της Αναπτυξιακής Α.Ε. για τη στέγαση των Υπηρεσιών του πρωτογενούς τομέα στην Αγιά, προϋπολογισμού 750.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), πάρθηκε, κατά πλειοψηφία, από το Νομαρχιακό Συμβούλιο στις 25 Σεπτεμβρίου 2008. Δεκαεπτά νομαρχιακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, καθώς και η νομαρχιακή σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Μαίρη Τζανακάκη - Μελισσάρη ψήφισαν υπέρ. Παρόντες δήλωσαν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Τζανακάκης, Ευτύχης Κονταξάκης, Όλγα Λεβάκη, Βλάσης Μανουσάκης, Κώστας Πρωτοπαπαδάκης και Χριστίνα Φραγκογιάννη. Μειοψήφησαν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ελάσσονος μειοψηφίας, Γιώργος Αγοραστάκης, Κώστας Κτενιουδάκης και Προκόπης Τωμαδάκης.

Αυτά όσον αφορά τις... απορίες περί κόστους. Πάμε παρακάτω. Στις 13 Οκτωβρίου 2008 ο γενικός γραμματέας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, Κυριάκος Κώτσογλου απέστειλε έγγραφο στον πρόεδρο του Συνδέσμου Γεωπόνων Νομού Χανίων, Λευτέρη Ντουντουνάκη, στον οποίο υπενθύμιζε, μεταξύ άλλων, τα εξής... αποκαλυπτικά:

«Eκπρόσωποί σας δε, με την ιδιότητά τους ως υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΑΧ, συμμετείχαν σε αναλυτικότατες συζητήσεις σχετικά με τη μεταστέγαση των Υπηρεσιών στις προαναφερθείσες εγκαταστάσεις και μάλιστα εξέφρασαν αρνητικές αρχικά απόψεις, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν αρχικές μελέτες οι οποίες είχαν γίνει από τον ΟΑΔΥΚ, σε συνεργασία με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, αρχιτέκτονα μηχανικό, Νικόλαο Σκουτέλη. Στη συνέχεια και στα πλαίσια εξεύρεσης της καλύτερης δυνατής λύσης, συμφωνήθηκε η σύνταξη νέας αρχιτεκτονικής μελέτης, σε θέσεις - εγκαταστάσεις, τις οποίες υπέδειξαν οι ίδιοι εκπρόσωποί σας, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική αλλαγή των μελετών, γεγονός το οποίο συσσώρευσε κόστος στον μελετητικό φορέα αλλά και τη ΝΑΧ. Το αποτέλεσμα των προαναφερομένων διαβουλεύσεων ήταν η πλήρης συμφωνία όλων των εκπροσώπων σχετικά με το σχέδιο μεταστέγασης, παρουσία μάλιστα εκπροσώπου της μείζονος αντιπολίτευσης της ΝΑΧ, ο οποίος προς τιμή του, συμφώνησε απόλυτα στις προτεινόμενες μελέτες, εκφράζοντας, παράλληλα, προς τους παριστάμενους την άποψή ότι το όλο εγχείρημα θα στεφθεί με επιτυχία».

Με λίγα λόγια, ο κ. Ντουντουνάκης και κάποιοι άλλοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης πήγαν στην Αγιά και είδαν σε ποιον χώρο προβλεπόταν η δημιουργία των γραφείων για τη μεταστέγαση της Υπηρεσίας. Δεν τους άρεσε η επιλογή και πρότειναν άλλο χώρο. Παρά το γεγονός ότι ήδη είχε εκπονηθεί μελέτη, η πρόταση έγινε δεκτή από τον νομάρχη Χανίων, Γρηγόρη Αρχοντάκη, ενώ σύμφωνος εμφανίστηκε, τότε, και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Τζανακάκης. Τα γνωρίζουν αυτά οι εργαζόμενοι; Και αν ναι, τι άλλαξε έκτοτε και ο κ. Ντουντουνάκης σήκωσε τη... σημαία της επανάστασης; Ρητορικό το ερώτημα, αφού για τον γράφοντα -και όχι μόνο- η απάντηση είναι γνωστή.

Θυμίζω, ακόμη: Στις 14 Ιανουαρίου 2009 εξεδόθη μια τρισέλιδη ανακοίνωση για το θέμα της μεταστέγασης, την οποία υπέγραφαν οι εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και την Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων του Νομού Χανίων. Όντως υπέγραψαν την ανακοίνωση και οι εργαζόμενοι στην ΥΕΒ; Οι δικές μου πληροφορίες είναι ότι αυτό ουδέποτε έγινε. Αν οι πληροφορίες αυτές είναι ακριβείς -που είναι- ρωτώ: πώς είναι δυνατόν ο συντάκτης ή οι συντάκτες της ανακοίνωσης, που προφανώς είναι υπάλληλος ή υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, να εμπλέκουν με τέτοιο σκαιό τρόπο συναδέλφους τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους;

Θυμίζω, επίσης, ότι στη συγκεκριμένη ανακοίνωση αναγράφονταν εκπληκτικά πράγματα. Μεταξύ άλλων, αναφερόταν ότι ο Νομάρχης «θέλει να μας στείλει στην Αγιά για να μας τιμωρήσει»! Ακόμη, ο συντάκτης ρωτούσε: «Ποιος Χανιώτης δεν γνωρίζει ότι το μικροκλίμα στη συγκεκριμένη περιοχή» (σ.σ. στην Αγιά) «είναι πολύ ανθυγιεινό και η περιοχή ακατάλληλη για εγκατάσταση Υπηρεσιών;» Και, ακόμη, σημείωνε ότι «την επιλογή της Αγιάς την απορρίπτουμε γιατί τη θεωρούμε μεγάλη υποβάθμιση δική μας, των συναλλασσόμενων μαζί μας και της Υπηρεσίας μας. Τη θεωρούμε επίσης σκανδαλωδώς αντιοικονομική επιλογή για το δημόσιο»! Υποβάθμιση να δουλεύει κανείς στην Αγιά; Θερμά συγχαρητήρια. Σκανδαλωδώς αντιοικονομική επιλογή; Με ποια κριτήρια άραγε; Και ο συντάκτης της επιστολής κατέληγε: «Ήρθε η ώρα οι γεωτεχνικοί και οι αγρότες να μετρήσουν τους φίλους τους και να μάθουν τους εχθρούς τους. Οι εκλογές είναι κοντά...». Μηνυματάκι προς τους βουλευτές και τους λοιπούς αιρετούς τούτο. Ως μία μορφή... εκβιασμού. Δούναι και λαβείν. Απίστευτα πράγματα, δηλαδή.

Θυμίζω, ακόμη, ότι τότε, τον Ιανουάριο του 2009, οι εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ήθελαν να μεταστεγαστεί η Υπηρεσία στο Κέντρο Γεωργικών Ερευνών (ΚΕΓΕ) -που βρίσκεται δίπλα στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων- αλλά στο Αγροκήπιο. Στην ανακοίνωση - «μνημείο αντικειμενικότητας» αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι «μέχρι τη δημιουργία νέου Νομαρχιακού Διοικητηρίου -όπως συζητείται- καταλληλότερη περιοχή για τη μετεγκατάστασή μας είναι το Αγροκήπιο και καταλληλότερος χώρος τα κτήρια της ΥΕΒ»!

Μ' αυτά και μ' άλλα... απίθανα κι ωραία, φτάσαμε στον Δεκέμβριο του 2009. Στις 15 του τρέχοντος μήνα, ο Νομάρχης Χανίων απέστειλε έγγραφο στη διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, Χαρίκλεια Τσουρουνάκη, με το οποίο ανακοίνωνε ότι η μεταστέγαση των Υπηρεσιών θα γίνει από τις 28 έως τις 31 Δεκεμβρίου. Και προσέθετε: «Για την ομαλή πορεία της εν λόγω μεταστέγασης και με σκοπό να διευκρινιστούν σημαντικά θέματα, αλλά και λεπτομέρειες αυτής, παρακαλούμε όπως προσέλθετε για σύσκεψη το συντομότερο δυνατόν και σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντινομάρχη, στο νομαρχιακό μέγαρο». Ανταπόκριση επί της ουσίας από τους εργαζόμενους; Καμία. Τώρα, μετά από όλα αυτά και άλλα πολλά, «ζητούν και τα ρέστα». Λυπάμαι, αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα να το κάνουν. Τελεία και παύλα.

Υ.Γ. 1: Θα μπορούσα να καταλάβω απόλυτα αν οι εργαζόμενοι ζητούσαν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων τη δρομολόγηση μεταφορικού μέσου (λεωφορείου) για τη μετάβασή τους από και προς την Αγιά. Θα μπορούσα, επίσης, να καταλάβω ενδεχόμενες μικροτροποποιήσεις στα ωράρια εργασίας, προκειμένου να μπορούν οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν καθημερινές τους ανάγκες (όπως, για παράδειγμα, η μεταφορά των παιδιών τους στο σχολείο). Αυτά, ναι, θα ήταν αιτήματα που θα όφειλε να ικανοποιήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων.

Υ.Γ. 2: Προκαλεί κατάπληξη η... συνδικαλιστική αλληλεγγύη που επιδεικνύει ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κώστας Καμπιτάκης, όταν γνωρίζει καλά -και μάλιστα εγγράφως- για ποιους λόγους η μεταστέγαση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αγιά κατάντησε φαρσοκωμωδία.

Υ.Γ. 3: Ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Σήφης Βαλυράκης υποστηρίζει -και μάλιστα με ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή (!)- ότι οι χώροι της Αγιάς είναι «ακατάλληλοι». Σημειώνει, μάλιστα, μεταξύ άλλων, ότι στο κτήριο «η οσμή των χρωμάτων είναι ακόμα αρκετά έντονη, γεγονός που το καθιστά ανθυγιεινό για το προσωπικό και τους συναλλασσόμενους»! Τα όποια σχόλια είναι προφανές ότι περιττεύουν...

1 σχόλιο:

  1. http://egesychania.blogspot.com/

    Συγγνωμη για την κατάχρηση του θέματος αλλα το χρησιμοποιησα για να σε ενημερώσω για την λειτουργία του blog της Ενωσης Γιατρών του ΕΣΥ

    Αντωνης Κρασουδακις

    ΑπάντησηΔιαγραφή