Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 27/3/2010

Τα «απόνερα»
της επίσκεψης
Ρέππα στα Χανιά


Στα «απόνερα» της επίσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στα Χανιά, δύο θέματα φαίνεται να κυριαρχούν στις συζητήσεις, στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, πέραν, φυσικά, των εξαγγελιών για την αναβάθμιση του ΒΟΑΚ και του ΝΟΑΚ και τη δημοπράτηση της επέκτασης του αεροσταθμού του αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης».

Το πρώτο είναι αυτό της έδρας της νέας εταιρείας, «Υποδομές Κρήτης Α.Ε.». Εταιρεία «που θα έχει την ευθύνη να μελετά, να σχεδιάζει, να προτείνει χρηματοδοτικά σχήματα, να κατασκευάζει, να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται τις υποδομές της Κρήτης», όπως τόνισε ο υπουργός, Δημήτρης Ρέππας.

Το δεύτερο είναι η αναφορά του κ. Ρέππα στον νομάρχη Χανίων, Γρηγόρη Αρχοντάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «επιλέξιμη προσωπικότητα». Η συγκεκριμένη αναφορά -την οποία αποκάλυψε την περασμένη Πέμπτη η στήλη- έχει «ανάψει φωτιές» σε μερίδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που πιστεύουν ότι ο υποψήφιος δήμαρχος στα Χανιά πρέπει να επιλεγεί από το κυβερνών κόμμα για μια σειρά από λόγους.

Βρέθηκα στο νομαρχιακό μέγαρο το μεσημέρι της Τρίτης, 23 Μαρτίου, όπως έγραψα και στη στήλη της περασμένης Πέμπτης, και κατέγραψα στο δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του κ. Ρέππα. Και λέω όσα ειπώθηκαν, διότι ορισμένες φορές κάποιοι από τους παρεβρισκόμενους διέκοψαν τον Υπουργό, προκειμένου είτε να του απευθύνουν ερωτήματα είτε να κάνουν μικρές επισημάνσεις.

Καταγράφω σήμερα, λοιπόν, ορισμένα από αυτά που ειπώθηκαν. Τα πλέον ενδιαφέροντα, κατά την προσωπική μου εκτίμηση. Και καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

(Ρέππας για...
Καρούντζο - Αρχοντάκη)


Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε στον συμπατριώτη του, τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, Θανάση Καρούντζο, «ο οποίος, όμως, αν και Αρκάς βλέπω ότι έχει γίνει Κρητικότερος των Κρητών σε αυτή τη δεύτερη θητεία», όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός. Ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:
Αρχοντάκης: «Με συγχωρείτε, υπουργέ, είναι και συνάδελφός μου». (Φαρμακοποιοί και οι δύο).
Ρέππας: «Και συνάδελφος, βεβαίως, είναι και συνάδελφος. Λοιπόν... Μπορείτε να ταιριάξετε και σε άλλα ακόμη. Είστε νέοι και οι δύο...».

(Περί... επιλέξιμων
προσωπικοτήτων)


Ρέππας: «Σας διαβεβαιώνουμε ότι την Κρήτη την έχουμε, ασχέτως πού πολιτεύεται καθένας από εμάς που είμαστε στο Υπουργείο, ως κυρίαρχο μέλημά μας. Είναι εντολή του πρωθυπουργού, είναι δική μας η ευθύνη να ανταποκριθούμε σε αυτή την εντολή και στην εντολή του Κρητικού λαού, που τόσο αφειδώλευτα την προσφέρει στην παράταξή μας, θα μου επιτρέψεις να πω, αγαπητέ νομάρχη και του οφείλουμε κι εμείς πάρα πολύ.
Αρχοντάκης: «Δεν έχω πρόβλημα».
Βαλυράκης: «Υπουργέ, θα ανταποκριθεί και αναπτυξιακά η Κρήτη, έχει ένα δυναμισμό...»
Αρχοντάκης: «Ο νομάρχης έχει απενταχθεί» (εννοεί από τη Ν.Δ., στην οποία ενεγράφη ως μέλος για να ψηφίσει την κα Ντόρα Μπακογιάννη στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές).
Ρέππας: «Όχι, είναι επιλέξιμος, όμως. Για να εκλέγεται είναι στις επιλέξιμες προσωπικότητες απ’ ό,τι βλέπω».

(Τα Χανιά, η Κρήτη και
η έδρα της εταιρείας)


Ρέππας: «... δημιουργούμε μια ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου, με τον τίτλο “Αναπτυξιακές Υποδομές Κρήτης” ή συνοπτικά “Υποδομές Κρήτης Α.Ε.”, που θα έχει έδρα την Κρήτη, θα είναι ένας φορέας, ο οποίος...
Αρχοντάκης: «Τα Χανιά ας πούμε...»
Ρέππας: «Όλη την Κρήτη. Τα Χανιά είναι Κρήτη και η Κρήτη είναι Χανιά;»
Αρχοντάκης: «Ε, βέβαια».
Ρέππας (γέλια): «Να λέμε την αλήθεια είπαμε εδώ»...».

(Και πάλι το θέμα
της έδρας)


Ρέππας: «... είναι θέμα το οποίο με πολλή ευθύνη, επαναλαμβάνω, θα το αποφασίσουμε κι εμείς μαζί με σας».
Δαμιανάκης: «Χαίρομαι κύριε Υπουργέ. Αυτό θέλω...»
Ρέππας: «Αυτό ακριβώς θα γίνει».
Δαμιανάκης: «Κάποια στιγμή θέλω να γίνει μία διαβούλευση...»
Ρέππας: «Ακούστε... Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα φορέα, ο οποίος θα έχει την έδρα του στην Κρήτη, δεν θα χρειάζεται να απευθύνεται οποιοσδήποτε έχει σχέση με την πολιτική υποδομών στο Υπουργείο. Ο φορέας αυτός θα στελεχωθεί στην αρχή με ό,τι καλύτερο διαθέτει η σημερινή ανώνυμη εταιρεία “Εγνατία”, που έχει τεράστια εμπειρία, κατασκεύασε τον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο στη χώρα και από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, την Εγνατία, μήκους 700 και πλέον χιλιομέτρων».

(Περί της έδρας,
για άλλη μία φορά)


Ακολούθησε η αναφορά του κ. Δαμιανάκη στο θέμα της έδρας της εταιρείας «Υποδομές Κρήτης Α.Ε.» (δημοσιεύτηκε στη στήλη την Πέμπτη) με τον κ. Ρέππα να δηλώνει: «Είμαστε ανοιχτοί εμείς...» και τον κ. Βαλυράκη να προσθέτει: «Αλλά προσοχή στις σηματοδοτήσεις. Πέραν της ουσίας, δηλαδή».
«Στα σύμβολα», είπε ο κ. Ρέππας.
Ακολούθως, όπως επίσης έγραψα την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Σκουλάκης τόνισε ότι «συμφωνώ κι επαυξάνω με τον Ευτύχη...».

(Πολιτικοί
και... φυλακές)


Ρέππας: «... εμείς έχουμε αναλάβει την εποπτεία αυτών των οργανισμών που κατασκευάζουν σχολικά κτήρια, νοσοκομεία, δικαστήρια -μακριά από μας- και φυλακές -ακόμα πιο μακριά.
Αρχοντάκης: «Εμείς οι πολιτικοί ποτέ δεν...»
Βαλυράκης: «Θα δείξει, θα δείξει...».
Ρέππας: «Είναι και ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής» (για την υπόθεση της Siemens), «οπότε γι' αυτό το ανέφερα...»
Αρχοντάκης: (γέλια).

(Το έλλειμμα αξιοπιστίας
των δημοσίων προσώπων)


Ρέππας: «... θα είμαστε έτοιμοι ώστε αυτό το οποίο λέμε σήμερα να μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε και έτσι να κερδίσουμε ένα κομμάτι της χαμένης αξιοπιστίας για τον πολιτικό κόσμο ή για τα δημόσια πρόσωπα, τα προσωπικά γενικώς που κατέχουν και ασκούν δημόσια εξουσία. Γιατί ένα από τα μεγάλα προβλήματα στη δημόσια ζωή της χώρας είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας. Η αναντιστοιχία λόγων και έργων».

Αυτά συνέβησαν, εν ολίγοις, στο νομαρχιακό μέγαρο. Καθένας, όπως προανέφερα, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του...

Υ.Γ.: Η στήλη... πάει διακοπές.
Και πάλι μαζί, εκτός απροόπτου, τον Μάιο.

1 σχόλιο:

  1. Είναι, πράγματι, θλιβερό να βλέπεις τόσο καιροσκοπισμό,ιδιοτέλεια,από την πλευρά των εκπροσώπων της οικονομικής ελίτ των Χανίων που "πολιτεύονται", μπροστά στον εκπρόσωπο της νέας κυβέρνησης, μόνο και μόνο, για να μην χάσουν την...επιλεξιμότητά τους στους νέους μετεκλογικούς πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων στα Χανιά. Κ. Νομάρχη, πείτε αλεύρι...το λατομείο της Καντάνου σας γυρεύει, και το Σφακίων, και του Αξρωτηρίου και, και, και...

    ΑπάντησηΔιαγραφή