Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 29/9/2010


Φέέέέέτααααα!

Για τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Χανίων του ΠΑΣΟΚ ο λόγος. Προς τι η βιασύνη; Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου έχουμε σήμερα. Μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 17 Οκτωβρίου, που θα πρέπει να κατατεθούν οι συνδυασμοί των υποψηφίων στο Πρωτοδικείο... «έχει ο Θεός». Αμ πώς...

Ο τυροκόμος (της γνωστής διαφήμισης) το λέει, άλλωστε, καθαρά. Η καλή φέτα θέλει... υπομονή. Έτσι και η επιλογή του... καλού υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη. Υπομονή. Και πάλι υπομονή. 

Και... συντροφικότητα, βεβαίως - βεβαίως. Μεταξύ των συντρόφων, βεβαίως - βεβαίως. Του ΠΑΣΟΚ, βεβαίως - βεβαίως. Προς τι το... μίσος και ο αλληλοσπαραγμός, δημοσίως αλλά και στο παρασκήνιο; Συντροφικότητα χρειάζεται, βεβαίως - βεβαίως. Υπάρχει... άφθονη, άλλωστε, εντός των τειχών του ΠΑΣΟΚ. Των τειχών. Μου αρέσει η εν λόγω αναφορά! Καταδεικνύει ότι στη συνείδηση πολλών... συντρόφων το ΠΑΣΟΚ παραμένει κάστρο!

Ας το... πάρω αλλιώς, τώρα. Στα σοβαρά. Απαιτεί, ομολογουμένως, μεγάλη προσπάθεια με όσα έχουν προηγηθεί, αλλά θα το επιχειρήσω. Διότι, όντως, το θέμα είναι σοβαρό. Εξαιρετικά σοβαρό.

Δεν υπάρχει μέρα, το τελευταίο διάστημα, που να μην ακούω μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ -και όχι μόνο- σε καφενεία, σε Υπηρεσίες, στον δρόμο, αλλά και σε «κοσμικά στέκια υπερκομματικού πλουτισμού» -για να χρησιμοποιήσω μία φράση του υποψήφιου δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη που, αν μη τι άλλο, μου κέντρισε το ενδιαφέρον- να συζητούν με εύλογο προβληματισμό για την επιλογή του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Χανίων.

Ή μάλλον για τη... μη επιλογή του, μέχρι και σήμερα. Τριάντα οκτώ ημέρες πριν από τις περιφερειακές εκλογές και το ΠΑΣΟΚ ακόμη δεν έχει πάρει απόφαση. Ή, αν έχει πάρει, δεν την ανακοινώνει. Γιατί; Πολλά ακούγονται ως «αλήθειες», την απόλυτη αλήθεια, όμως, δεν είμαι σε θέση να τη γνωρίζω.

Εκείνο, ωστόσο, για το οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι τα... συντροφικά «μαχαιρώματα», οι δημόσιες καταγγελίες χωρίς ονοματεπώνυμα, οι... αιχμές και οι χαρακτηρισμοί -σε λογής - λογής «πηγαδάκια»- σε βάρος του ενός ή του άλλου στελέχους του ΠΑΣΟΚ που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη, αποτελούν συμπεριφορές που αποσκοπούν στην ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών. Φιλοδοξιών που είναι -σ’ ένα βαθμό- θεμιτές, αλλά δεν είναι το μείζον. Φιλοδοξιών, που ενίοτε δημιουργούν μείζον πρόβλημα. 

Mείζον πρόβλημα, κυρίως και πάνω απ’ όλα, στον Νομό Χανίων. Διότι αυτόν θα κληθεί, πρωτίστως, να εκπροσωπήσει ο αντιπεριφερειάρχης. Τον Νομό Χανίων στο σύνολό του. Και όχι το κόμμα ή τα όποια πολιτικά πρόσωπα τον στήριξαν προκειμένου να επιλεγεί τελικά. 

Στη νέα αιρετή Περιφέρεια, με περιφερειάρχη από το Ηράκλειο, με την έδρα της Περιφερειακής Διοίκησης επίσης στο Ηράκλειο, με τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης να είναι εξόχως προβληματικά και με την ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης να παραμένει ζητούμενο, το μείζον, για τον Νομό Χανίων, αλλά και για τους Νομούς Ρεθύμνου και Λασιθίου, είναι η επόμενη μέρα. 

Την επόμενη μέρα, λοιπόν, απαιτείται σύμπραξη των τοπικών δυνάμεων και υπερβατική συμπεριφορά. Απαιτείται γνώση του αντικειμένου και όρεξη για σκληρή δουλειά. Απαιτείται δυνατότητα για σύνθεση απόψεων, αλλά και αποφασιστικότητα την κρίσιμη ώρα. Την παραμονή της επόμενης ημέρας, κατά συνέπεια, είναι λάθος να κυριαρχούν η παραπολιτική, οι καταγγελίες με σκοπιμότητα ή χωρίς, οι συγκρούσεις που ανοίγουν «πληγές» και, γενικώς, η μιζέρια... 

Σε αυτή τη μιζέρια, άλλωστε, και στα πολλά «καπετανάτα» οφείλεται, εν πολλοίς, η αναπτυξιακή... οπισθοδρόμηση των Χανίων εδώ και πολλά χρόνια. Μέχρι πότε θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση του «απού μπορεί κι απάνω του;» με το σκεπτικό ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;» Μέχρι πότε θα ασχολούμαστε με το επουσιώδες και όχι με την ουσία; Μέχρι πότε θα ακολουθούμε τη λάθος διαδρομή ή... καμία διαδρομή (!) και θα ρίχνουμε -λαϊκίζοντας- το φταίξιμο πάντα στους... Ηρακλειώτες; Έλεος. Κυριολεκτώ! Έλεος. Όχι άλλο... κάρβουνο! Τα Χανιά και μπορούν και πρέπει, επιτέλους, να πάνε μπροστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου