Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΑΚΗΣ:
«Τελείως αναξιόπιστα» 
τα οικονομικά στοιχεία
που παρουσίασε
η νέα Δημοτική Αρχή


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ


«Τελείως αναξιόπιστα» χαρακτήρισε χθες ο πρώην δήμαρχος Σούδας Γιάννης Περάκης τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασαν πρόσφατα ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Πρωτοπαπαδάκης αναφορικά με τον πρώην Δήμο Σούδας και όχι μόνο. «Ανθρακας ο θησαυρός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Περάκης, 
ο οποίος έκανε λόγο για «σκοπιμότητα» και για αδικαιολόγητη «σπουδή», τονίζοντας ότι σαφή εικόνα για τα οικονομικά του κάθε πρώην Δήμου μπορεί να υπάρξει μόνο μετά και την έκδοση των σχετικών ισολογισμών.
Ο κ. Περάκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, χθες το πρωί, για τα οικονομικά του πρώην Δήμου Σούδας, με αφορμή τα όσα ανέφεραν πριν από λίγες ημέρες οι κύριοι Σκουλάκης και Πρωτοπαπαδάκης -σε κοινή συνέντευξη Τύπου- περί ελλείμματος ύψους 850.000 ευρώ. Η συνέντευξη δόθηκε στο πρώην δημαρχείο Σούδας, παρουσία μελών του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου της περιοχής και κατοίκων της Σούδας.
«Αναφέρουν στη συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος ότι οι Δήμοι Θερίσου, Χανίων, Κεραμειών, Ελευθερίου Βενιζέλου και Ακρωτηρίου έχουν ισοσκελισμένα στοιχεία. Και παρακάτω, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος λένε ότι υπάρχει έλλειμμα στον νέο Δήμο με τις οφειλές του Δήμου Σούδας και του Δήμου Νέας Κυδωνίας. Πρέπει να εξηγήσουν τι σημαίνουν οι λέξεις “υπάρχει έλλειμμα”. Έλλειμμα στα ελληνικά σημαίνει λείπουν χρήματα. Και πρέπει να δηλώσουν τι εννοούν. Λείπουν χρήματα από κακή διαχείριση, λείπουν χρήματα από δόλο; Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν απ’ αυτούς», τόνισε ο κ. Περάκης.
Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά τον πρώην Δήμο Σούδας, σας λέω ότι οι οφειλές του δεν είναι 850.000 ευρώ, αλλά είναι 1.076.972 ευρώ. Όλες, όμως, αυτές οι οφειλές εισπράττονται, θα εισπραχθούν αυτές οι οφειλές και με το παραπάνω και καλύπτουν ό,τι οφειλές έχει ο Δήμος Σούδας. Δεν αρνιόμαστε -εξάλλου φαίνεται και στις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών κάθε φορά- ότι υπάρχει μια εισπρακτική δυσκαμψία στη λειτουργία της Ταμειακής μας Υπηρεσίας. Τώρα, για παράδειγμα, οι δημότες του πρώην Δήμου Σούδας αρχίζουν να πληρώνουν το τρίτο τρίμηνο της ύδρευσης του 2010. Δεν έχουν έρθει οι λογαριασμοί της ΔΕΗ για να μας αποδώσουν τα τέλη που αφορούν την καθαριότητα. Και σίγουρα υπήρχε μια κοινωνική ανοχή και μια ευαισθησία πάντα από την πρώην Δημοτική Αρχή όσον αφορά τον χρόνο είσπραξης, αν αναλογιστεί κανείς την οικονομική κρίση που περνάμε και το γεγονός ότι στην κοινωνία της Σούδας υπάρχουν φτωχές οικογένειες, που πολλές από αυτές ζούνε κάτω από τα όρια της φτώχειας», σημείωσε ο κ. Περάκης, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα: «Είδα ακόμη με έκπληξη στις δηλώσεις ότι θεωρούν σαν έσοδο τα έσοδα που αφορούν το σχέδιο πόλης για συγκεκριμένες περιοχές του πρώην Δήμου Σούδας, όπου έχουν γίνει οι πράξεις εφαρμογής. Αυτά τα χρήματα θα τα πληρώσουν οι δημότες για έργα υποδομής που αφορούν τις συγκεκριμένες περιοχές. Και όχι να φαίνονται σαν έσοδα του νέου Δήμου».
Ο κ. Περάκης υπογράμμισε ότι «η πραγματική οικονομική εικόνα όλων των Δήμων που συνενώθηκαν θα αποτυπωθεί μόλις ολοκληρωθεί μια συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, που προσδιορίζει επακριβώς, όπως προβλέπει και το πρόγραμμα “Καλλικράτης”, τις ημερομηνίες που θα τελειώσει ο καθορισμός της διαδικασίας του τρόπου και της αποτύπωσης της απογραφής των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων, απαιτήσεων και υποχρεώσεων, καθώς και των διαθεσίμων χρηματικών μέσων των Δήμων που συνενώθηκαν. Αυτό θα γίνει υποχρεωτικά μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, θα επακολουθήσουν οι ισολογισμοί των Δήμων και εκεί θα φανεί η εικόνα. Εκεί θα φανεί ποιοι Δήμοι έκαναν χρηστή διαχείριση και ποιοι Δήμοι έχουν κάνει υπερβάσεις».
Παράλληλα, ο κ. Περάκης αναρωτήθηκε πώς «είναι δυνατόν να μπορεί να γίνεται σύγκριση μεταξύ, για παράδειγμα, του Δήμου Σούδας και του Δήμου Χανίων εάν μέσα στο ίδιο “καλάθι” για τον Δήμο Σούδας και στο ίδιο “καλάθι” για τον Δήμο Χανίων δεν βάλουμε όλες τις Υπηρεσίες που λειτουργούν για να εξυπηρετήσουν τον δημότη; Στη Σούδα οι Υπηρεσίες που λειτουργούν για να εξυπηρετήσουν τον δημότη είναι δύο: ο Δήμος και ένα Νομικό Πρόσωπο που έχουμε, το οποίο διαχειρίζεται τους παιδικούς σταθμούς, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και όλες τις κοινωνικές παροχές. Πόσες είναι στον Δήμο Χανίων; Δήμος Χανίων, ΔΕΥΑΧ, Νομικά Πρόσωπα, Γηροκομείο. Τα αθροίσανε αυτά τα πράγματα, όλα, και να πούνε ποιο είναι το κέρδος ή το έλλειμμα όλων αυτών των Νομικών Προσώπων στις ίδιες υπηρεσίες που προσφέρουν στον Δήμο Σούδας -αν νομίζουν ότι είναι ίδιες- για να κάνουν τις συγκρίσεις; Όχι βέβαια».
Ο κ. Περάκης ανέφερε, ακόμη, ότι «ειλικρινά δεν μπορώ να αντιληφθώ τη σκοπιμότητα και τη σπουδή που η νέα Δημοτική Αρχή και μάλιστα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δίνει στον Τύπο αποσπασματικά στοιχεία και στοχοποιεί επιλεκτικά την πρώην Δημοτική Αρχή και το πρώην Δημοτικό Συμβούλιο της Σούδας. Πώς είναι δυνατόν αυτά τα αποσπασματικά στοιχεία να δίδονται έτσι ανεύθυνα στον Τύπο; Ποια είναι η θέση των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι απόντες αυτή τη στιγμή;», ανέφερε ο κ. Περάκης αφήνοντας σαφείς αιχμές για πρώην δημοτικούς συμβούλους Σούδας, οι οποίοι είναι πλέον εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι στον νέο Δήμο Χανίων, για τη μη παρουσία τους στη χθεσινή συνέντευξη, αν και, όπως είπε, όφειλαν να είναι για να υποστηρίξουν τις ομόφωνες αποφάσεις του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου Σούδας.
«Πιστεύω ότι όταν θα γίνει η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων να μας αφήσουν να μιλήσουμε. Να μη μας φιμώσουν πάλι, όπως έγινε την ημέρα της ορκωμοσίας, που μίλησε μόνο ο πρώην δήμαρχος Χανίων», πρόσθεσε ο κ. Περάκης.
Κλείνοντας την αναφορά του στο συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Περάκης σημείωσε ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία και για την Αυτοδιοίκηση «δεν είναι χρόνος για αντιπαραθέσεις. Είναι χρόνος για συλλογική δουλειά. Στη μία και μοναδική συνάντηση που κάναμε όταν βρεθήκαμε οι πρώην δήμαρχοι με τον νέο εκλεγμένο δήμαρχο Χανίων έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεσή του σε ό,τι μπορώ να βοηθήσω, αλλά δεν μπορώ και να μην κάνω καλοπροαίρετη κριτική».
Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου τηλεοπτικού σταθμού για το αν «επιχειρείται πολιτική εξαφάνιση ή εξόντωση δική σας εσκεμμένα», διότι, συν τοις άλλοις, ακούστηκαν φήμες περί συμφωνίας, προεκλογικά, «κάτω από το τραπέζι με τον κ. Αρχοντάκη», ο κ. Περάκης ανέφερε τα εξής: «Η όποια πικρία μου» (σ.σ. για τη μη επιλογή του ως υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Χανίων) «εκφράστηκε με μια συγκεκριμένη επιστολή, την οποία δημοσιοποίησα στον Τύπο και νιώθω περήφανος που αυτή τη στιγμή περπατώ στους δρόμους των Χανίων και άγνωστοι άνθρωποι μού λένε: “Δήμαρχε συγχαρητήρια για την ανοιχτή σου επιστολή”. Τώρα, τι μπορεί να σκέφτονται άλλοι εγώ δεν το ξέρω. Ουδεμία συμφωνία κάτω από το τραπέζι έκανα με τον κ. Αρχοντάκη και αυτός ήταν και ο λόγος που αναγκάστηκα, επειδή λέγονταν αυτά τα πράγματα, να γράψω μια δεύτερη επιστολή, για την οποία ακόμα και σήμερα νιώθω βάρος. Αλλά έπρεπε να το κάνω, γιατί έπρεπε να αποδείξω και θα αποδεικνύω κάθε στιγμή ότι ανήκω σε αυτόν τον πολιτικό χώρο».


4 ερωτήματα στη Δημοτική Αρχή


Ο κ. Περάκης απηύθυνε χθες τέσσερα ερωτήματα στη Δημοτική Αρχή του νέου Δήμου Χανίων:
1. «Γιατί δεν περίμεναν να ολοκληρωθεί και να εμπλουτιστεί η βάση δεδομένων που τώρα ετοιμάζεται, όπως προβλέπουν οι εγκύκλιοι του Υπουργείου, για να κάνουμε αυτό τον διάλογο και να δώσουμε τα στοιχεία στον Τύπο;».
2. «Γιατί την επόμενη ημέρα από τη συνέντευξή τους, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος σε τηλεοπτική εκπομπή δικαιολόγησε απόλυτα και κάλυψε πολιτικά την πρώην Δημοτική Αρχή της Νέας Κυδωνίας;».
3. «Δεσμεύεται η νέα Δημοτική Αρχή ότι θα αποδοθούν όσα προβλέπει η νομοθεσία για το 2011 για έργα για τη Δημοτική Κοινότητα της Σούδας και τις Τοπικές Κοινότητες των Τσικαλαριών και της Απτέρας;».
4. «Δεσμεύεται η νέα Δημοτική Αρχή ότι οι δημότες του πρώην Δήμου Σούδας θα απολαμβάνουν τουλάχιστον τις ίδιες κοινωνικές παροχές που απολάμβαναν τόσα χρόνια;».


Η απάντηση
του αρμόδιου
αντιδημάρχου
Γραπτή δήλωση - απάντηση στα όσα ανέφερε ο κ. Περάκης απέστειλε χθες το απόγευμα στα Μέσα Ενημέρωσης ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Χανίων Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, αναφέροντας τα εξής: 
«Με αφορμή το θέμα που προέκυψε μετά τη δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων των συνενούμενων Δήμων, ως αρμόδιος, με τα οικονομικά του Δήμου, αντιδήμαρχος έχω να δηλώσω τα εξής: 
Ο κυριότερος λόγος που επέβαλε τη δημοσιοποίηση των οικονομικών  στοιχείων ήταν να απαντηθεί το ερώτημα που βρισκόταν στις 31/12/2010 ο νέος Δήμος Χανίων. Ο χρόνος, κατά την άποψή μας,  ήταν ο πλέον ενδεδειγμένος προκειμένου να έχουμε συγκεκριμένη εικόνα και τάση για το που βρισκόμαστε, καθώς για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τις αναγκαίες πολιτικές του Δήμου μας σχετικά με τα ανταποδοτικά και δημοτικά τέλη, αλλά και για να ψηφισθεί, μέσα στις οριζόμενες προθεσμίες, από το Δημοτικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός του Δήμου Χανίων.
Η θέση μας, όπως αυτή έχει δημόσια εκφραστεί, είναι ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα τέλη των ανταποδοτικών υπηρεσιών (ηλεκτροφωτισμός, καθαριότητα, ΔΕΗ), ενώ ταυτόχρονα θα εφαρμοστούν οριζόντιες πολιτικές εκπτώσεων για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και μερική έκπτωση στους νέους επιχειρηματίες κάτω από ορισμένο όριο ηλικίας. 
Στην παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων του Δήμου μας, αποτυπώθηκε η οικονομική κατάσταση που πρέπει να διαχειριστούμε ως Δήμος Χανίων από 1/1/2011. Σε καμία των περιπτώσεων δεν παρουσιάσαμε τελικούς και αναλυτικούς ισολογισμούς. Αυτό θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Σχετικά με το ερώτημα εάν θα υπάρξει περικοπή πόρων σε Δημοτικές Ενότητες που παρουσιάζουν ελλειμματικά στοιχεία, καθιστούμε σαφές ότι θα αποδοθούν στο ακέραιο ότι πόροι προβλέπονται, σύμφωνα με τον “Καλλικράτη”, χωρίς να υπάρξει ουδεμία περικοπή πόρων. 
Τέλος, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής είναι η βέλτιστη εξυπηρέτηση των δημοτών σε όποια περιοχή και αν κατοικούν και βεβαίως η ενίσχυση και αναβάθμιση των πάσης φύσεως κοινωνικών, πολιτιστικών, αθλητικών και λοιπών υποδομών σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Χανίων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου