Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 11/2/2011



Ρουσφέτια

Την αδίκησε την κα Μαρία Σκραφνάκη, βουλευτή Ηρακλείου και δικηγόρο, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Δημήτρης Ποντικάκης, δηλώνοντας προχθές ότι «μπαινόβγαινε στο Συμβούλιο της Επικρατείας» με στόχο την άσκηση πίεσης για τη λήψη απόφασης υπέρ του Ηρακλείου όσον αφορά το θέμα της ίδρυσης Εφετείου Ανατολικής Κρήτης. 

Και την αδίκησε, διότι αν τελικά η απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν αποτέλεσμα πολιτικής παρέμβασης, όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι των Χανίων, τότε η παρέμβαση αυτή έγινε από πολύ ψηλότερα. Και ήταν, αναμφίβολα, πολλαπλάσιας δυναμικότητας από την όποια δυναμική μπορεί να έχει -αν έχει- στο ΣτΕ μία βουλευτής από το Ηράκλειο, η οποία δεν έχει καν διατελέσει υπουργός ή υφυπουργός. Αν, λέμε αν, έγινε πολιτική παρέμβαση...

Ακούω, εδώ και αρκετό καιρό, ότι θα ιδρυθεί Εφετείο στο Ηράκλειο επειδή έχει δεσμευτεί γι’ αυτό ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σημερινός πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Αντιπαρέρχομαι το απολύτως διαπιστωμένο γεγονός ότι προεκλογικά τα δύο κόμματα εξουσίας τάζουν διαχρονικά «λαγούς με πετραχείλια» προκειμένου να υφαρπάξουν, εν πολλοίς, την ψήφο των πολιτών και να ανέλθουν ή να παραμείνουν στην εξουσία.

Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει όντως δέσμευση του κ. Παπανδρέου. Πότε έγινε αυτή η δέσμευση; Πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009. Όταν ο σημερινός πρωθυπουργός έλεγε δημόσια και ξεκάθαρα ότι «λεφτά υπάρχουν». Όταν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με αιχμή του δόρατος τον κ. Παπανδρέου, υπογράμμιζαν, σε όλους τους τόνους, ότι αν το ΠΑΣΟΚ επανέλθει στην εξουσία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, σε μειώσεις συντάξεων, σε αυξήσεις των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης.

Δεκάδες οι προεκλογικές δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις. Κι έπειτα, τάχα τάχα μου, διαπίστωσαν ότι δεν είχαν πλήρη εικόνα της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Φαντάζομαι ότι όταν ο κ. Παπανδρέου συναντιόταν προεκλογικά με τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Γιώργο Προβόπουλο κουβέντιαζαν για... τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Και μόνο. 

Στο χείλος του γκρεμού η χώρα, μας είπαν. Μονόδρομος η Τρόικα, μας είπαν. Μονόδρομος και τα Μνημόνια, που περιλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, μαζικές περικοπές. Σε μισθούς, συντάξεις, δώρα, επιδόματα. Να νοικοκυρευτεί η χώρα, μας είπαν. Να σταματήσουν οι σπατάλες. Συγχωνεύσεις Οργανισμών και φορέων. Και, παράλληλα, ο «Καλλικράτης» στην Αυτοδιοίκηση. Συνενώσεις Δήμων, κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, καθιέρωση της αιρετής Περιφέρειας (ταυτόχρονα, βέβαια, με τον... χωροφύλακα, δηλαδή την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στο όνομα της... αποκέντρωσης και της Αυτοδιοίκησης, βεβαίως βεβαίως).

Να πάμε σε οικονομίες κλίμακας, μας είπαν. Να σώσουμε τη χώρα, που είναι στην Εντατική, μας είπαν. Να βάλουμε «το μαχαίρι στο κόκκαλο». Να συγκρουστούμε με τις συντεχνίες και τα λογής - λογής μιρκά και μεγάλα συμφέροντα. Να τολμήσουμε. Να σπάσουμε αβγά. Αυτά και άλλα πολλά, μας είπαν. Και την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης να προχωρά στην κατάθεση Προεδρικών Διαταγμάτων για την ίδρυση τεσσάρων νέων Εφετείων: σε Ηράκλειο, Χαλκίδα, Αγρίνιο και Μυτιλήνη.

Στο πλαίσιο της... οικονομίας κλίμακας και αυτά. Προφανώς! Και στο πλαίσιο της... σύγκρουσης με τα μικροσυμφέροντα και τις συντεχνίες. Δεν μας ενοχλεί που οι καρκινοπαθείς απ’ όλη την Κρήτη αναγκάζονται να πηγαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο Ηράκλειο για ακτινοβολίες. Εκεί τηρούμε τις... οικονομίες κλίμακας. Εκεί δεν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα με τη μεταφορά. Δεν μας ενοχλεί που υπολειτουργεί η Μονάδα Νεογνών στο Νοσοκομείο Χανίων και νεογνά που γεννιούνται πρόωρα και αντιμετωπίζουν προβλήματα μεταφέρονται στο Ηράκλειο. Μας ενοχλεί που οι δικηγόροι του Ηρακλείου έρχονται στα Χανιά για να εκπροσωπήσουν τους πελάτες τους στο Εφετείο. Από τους οποίους προφανώς πληρώνονται τα «εκτός έδρας».

Το θέμα του Εφετείου είναι πρωτίστως πολιτικό. Ακόμη και αν ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας υποσχέθηκε την ίδρυση Εφετείου στην Ανατολική Κρήτη με έδρα το Ηράκλειο, η υπόσχεση αυτή δόθηκε π.Μ.. Προ Μνημονίων. Πλέον, όμως, ζούμε σε μια άλλη εποχή. Και είναι τουλάχιστον ιλαροτραγικό όταν η κυβέρνηση ευαγγελίζεται ότι παλεύει -και προσπαθεί, εν μέρει, να το δεχθώ- να οδηγήσει τη χώρα μπροστά, να λειτουργεί με λογικές του παρελθόντος. Λογικές που οδήγησαν τη χώρα πίσω. Πολύ πίσω. 

Είναι, επίσης, τουλάχιστον ιλαροτραγικό και πολιτικά απαράδεκτο, την ίδια ώρα που προχωρά σε συγχωνεύσεις και σε «Καλλικράτη» στην Αυτοδιοίκηση να ιδρύει νέα Εφετεία (εξαιρώ την περίπτωση της Μυτιλήνης) για να ικανοποιήσει συγκεκριμένα συντεχνιακά συμφέροντα. Εκτός και αν σκοπεύουν να ιδρύσουν Εφετείο στο Ηράκλειο και μετά από λίγα χρόνια να επικαλεστούν την... οικονομία κλίμακας και να κλείσουν το Εφετείο στα Χανιά, καθότι εκ των πραγμάτων θα έχει μικρότερο φόρτο εργασίας. 

Αν αυτός είναι ο απώτερος στόχος, ας το πάρουν από τώρα το Εφετείο. Μόνο που θα ήθελα να τους παρακαλέσω, σε αυτή την περίπτωση, να πάρουν και... το εργοστάσιο της ΔΕΗ από την Ξυλοκαμάρα και να το μεταφέρουν επίσης στο Ηράκλειο. Με τη δική τους λογική, άλλωστε, όλες οι Υπηρεσίες πρέπει να βρίσκονται στις περιοχές όπου ζουν περισσότεροι άνθρωποι, άρα -στην προκειμένη περίπτωση- και οι ανάγκες σε ρεύμα είναι μεγαλύτερες.

ΥΓ.: Είναι, τέλος, τραγικό, την ώρα που η Ελληνική Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει χίλια μύρια προβλήματα, την ώρα που η εκδίκαση υποθέσεων καθυστερεί σε τραγικό βαθμό πολλές φορές εξαιτίας και της έλλειψης προσωπικού, την ώρα που η μηχανοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός είναι άγνωστοι όροι για τα ελληνικά δικαστήρια, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να ασχολείται με την ίδρυση νέων Εφετείων, τα οποία θα στελεχωθούν με ανακατανομή των ήδη συνισταμένων θέσεων προσωπικού στα υφιστάμενα δικαστήρια. Οικονομίες κλίμακας. Είπαμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου